NOS NieuwsAangepast

Ondernemers krijgen extra overheidssteun later, horeca start kort geding

Ondernemers moeten nog even wachten op hun extra vergoeding voor de vaste lasten (TVL). De uitbetaling daarvan is vertraagd tot uiterlijk half april. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) spant om die reden een kort geding aan tegen de Staat.

De branchevereniging schrijft dat veel ondernemers gisteren een "laconiek" bericht hebben gehad van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, met de boodschap dat de aanvullende subsidie "binnen 16 weken na vandaag" wordt overgemaakt. KHN noemt dit "onacceptabel" en eist in het kort geding dat de Staat zo snel mogelijk tot betaling overgaat.

Een spoedoverleg met het ministerie van Economische Zaken vanmiddag noemt de organisatie "teleurstellend" en leverde niks op.

Hogere compensatie

Op 9 december kondigde het kabinet in de uitbreiding van het steunpakket aan dat de vergoeding voor vaste lasten werd verruimd. Bedrijven met grote verliezen werd een hogere compensatie beloofd in het vierde kwartaal van vorig jaar en het eerste kwartaal van dit jaar. De eerste uitbetaling van die extra vergoeding zou in februari zijn.

Maar veel ondernemers hebben inmiddels bericht gekregen dat ze langer moeten wachten. Dat komt doordat de Europese Commissie toestemming moest geven voor de verhoging, dat is gebeurd op 9 februari.

Daarnaast is het volgens het ministerie van Economische Zaken op dit moment druk, omdat sinds maandag ook de aanvragen voor de vastelastenvergoeding in het eerste kwartaal van dit jaar worden afgehandeld. "We wilden voorkomen dat die openstelling vertraging zou oplopen", zegt een woordvoerder.

Het is verschrikkelijk. Iedereen rekende op deze week.

Eigenaar strandtent

Er zijn voor het vierde kwartaal van vorig jaar ruim 90.000 aanvragen ingediend. Hoeveel van die ondernemers en zelfstandigen ook daadwerkelijk recht hebben op de extra vergoeding, is niet bekend. Het zal vermoedelijk vooral gaan om bedrijven die hun deuren helemaal dicht moeten houden.

"Het is verschrikkelijk", zegt de eigenaresse van strandtent Het Halve Maentje in Breskens. "Iedereen rekende op deze week, want nu komen alle rekeningen weer binnen. Er wordt beloofd dat je in februari een tegemoetkoming krijgt en nu wordt het twee maanden uitgesteld. En dan gaat dit alleen om een vergoeding van vaste lasten, alles eromheen wordt niet meegenomen."

Ook Jolanda van de Leest-van Dijk, die een café heeft in Aarle-Rixtel, zit met smart op het extra geld te wachten. "We houden het nu gewoon niet vol, zo simpel is het. We verwachten 1200 euro extra te krijgen. Het is een druppel op een gloeiende plaat, maar heel hard nodig, want de huur, belastingen en verzekeringen lopen door."

Verkeerd beeld

Sommigen ondernemers waren na het ontvangen van de brief in de veronderstelling dat de tegemoetkoming voor het vierde kwartaal helemaal werd uitgesteld, maar dit is volgens het ministerie niet het geval.

"Het gaat alleen om de uitbetaling van de verhoging", zegt een woordvoerder. "Het reguliere bedrag wordt dus wel uitbetaald, daarvoor is inmiddels 96 procent van de aanvragen afgehandeld. Het is heel vervelend dat hierover een verkeerd beeld is ontstaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl