NOS Nieuws

Horecabedrijven willen terrassen openen: 'De volle parken zijn de druppel'

Een actiegroep van tientallen afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) roept cafés en restaurants op vanaf dinsdag 2 maart de terrassen buiten te zetten. De ondernemers vinden het niet eerlijk dat de winkels vanaf 3 maart wel weer deels open mogen, maar horeca niet.

"Bij winkels kan je op afspraak naar binnen", zegt Johan de Vos namens de actievoerders. "Wij noemen dat sinds jaar en dag reserveren en dat kan in de horeca ook." Er is voor een opening op 2 maart gekozen vanwege het mooie weer.

De druppel is voor ondernemers de drukte van afgelopen weekend in de parken. "We zien weekend na weekend volle stadsparken en gebrek aan handhaving. Er wordt gewoon feest gevierd, het is bizar", zegt De Vos.

Gisteren nam de politie wel maatregelen in parken in Amsterdam, Utrecht en Tilburg, omdat mensen zich niet aan de coronamaatregelen hielden. "Onze ergernis is vooral dat het een ongereguleerde situatie is, terwijl dat bij ons beter kan: met anderhalve meter, registratie en toezicht", zegt De Vos.

In het Vondelpark hadden duizenden jongeren zich verzameld:

Duizenden jongeren samen in Vondelpark: 'Het mag niet, maar we doen het toch'

Ook in het Kamerdebat van gisteren opperden meerdere politieke partijen om toch de terrassen open te stellen. Maar volgens premier Rutte is dat niet verstandig, omdat ze een aanzuigende werking hebben.

Het kabinet wil daarom op 8 maart opnieuw bekijken of de horeca (deels) weer open kan. Volgens de actievoerders is dat te laat.

'Niet meer uit te leggen'

In december vorig jaar dreigde ook een aantal horeca-ondernemers eerder open te gaan, toen duidelijk werd dat de lockdown langer ging duren. De landelijke KHN vond dat toen onverantwoord. Uiteindelijk bleven veel kroegen, restaurants en cafés dicht.

Nu zegt KHN "het volle begrip" te hebben voor de opening op 2 maart. "We hebben de afdelingen tot nu toe kunnen weerhouden, want we zijn tegen burgerlijke ongehoorzaamheid", zegt voorzitter Robèr Willemsen. "Maar het is niet meer uit te leggen, dus wij houden ze niet meer tegen."

De mogelijke boete is de afweging die iedereen moet maken.

Robèr Willemsen, voorzitter KHN

Hoeveel ondernemers de oproep van de actievoerders zullen volgen, is niet bekend. "Ik hoor van ondernemers uit andere afdelingen dat ze het ook gaan volgen", zegt Willemsen. "De mogelijke boete is de afweging die iedereen moet maken. Maar we hebben zoveel begrip bij burgemeesters gehoord, dat ondernemers daarop vertrouwen."

'Dit is niet de manier'

Horecagelegenheden in Zeeland houden hun deuren voorlopig wel dicht, meldt Omroep Zeeland. "We willen allemaal weer open, maar ik denk niet dat dit de manier is", zegt de lokale KHN-voorzitter Frank de Reu. Hij snapt het sentiment onder de horecabazen, maar wil liever dat de terrassen op 1 april open mogen als het toeristenseizoen begint.

Ook horecabazen in Eindhoven doen niet mee aan de actie op 2 maart. "We zijn in gesprek met de gemeente om een plan te maken, waardoor de horeca op een veilige manier open kan. Waarom al die moeite er nu al in steken?", zegt de lokale voorzitter Ruud Bakker tegen Omroep Brabant. "Je merkt nu dat de consument er ook klaar mee is. Dan wachten wij graag op Den Haag om de terrassen open te doen."

KNH kondigde eerder al aan naar de rechter te stappen. De eis is dat de sector zo snel mogelijk open kan en er een vergoeding komt voor alle schade door de gedwongen sluiting. Die zaak moet nog worden ingediend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl