Dichte cafés in Eindhoven, vorige maand
NOS NieuwsAangepast

Horecabedrijven dreigen: 'Wij gaan op 17 januari open en blijven open'

Horecagelegenheden in vijftig gemeentes dreigen op 17 januari open te gaan. Het gaat onder meer om Breda, Maastricht, Haarlemmermeer en Weert. Dat schrijft de afdeling uit Breda van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in een persbericht. Groningen stond ook op de lijst, maar die hebben laten weten dat ze zich nooit hebben aangesloten bij dit initiatief.

De afdeling zegt dat ze spreekt namens alle vijftig afdelingen. Over hoeveel horecabedrijven dit gaat, is onduidelijk. De initiatiefnemers spreken van 'duizenden'. De landelijke afdeling van Koninklijke Horeca Nederland laat weten begrip te hebben voor de situatie, maar vindt het onverantwoord om op te roepen tot dingen die tegen de wet ingaan, zegt een woordvoerder.

Financiële noodzaak

De vijftig regio's komen met deze actie omdat het volgens hen niet anders kan. "De inmiddels absolute financiële noodzaak, het gebrek aan toekomstperspectief vanuit het kabinet en met name ook het inconsistente overheidsbeleid, laten ons geen andere keus: we gaan onder strikte voorwaarden van het protocol van KHN open op 17 januari 2021 en blijven open", staat in het persbericht.

Ook deze restauranteigenaar in Breda denkt aan opengaan. Dat hij dan een boete riskeert, deert hem niet:

Horecabedrijven dreigen open te gaan: 'De schatkist is leeg'

De directe aanleiding voor dit besluit zijn de uitspraken van minister De Jonge dat de gedeeltelijke lockdown langer gaat duren dan half januari, staat in het persbericht. "De achteloze manier waarop dit werd medegedeeld en het gebrek aan empathie voor de volledige horecabranche heeft deze meer dan vijftig KHN-afdelingen noodgedwongen doen besluiten om samen een standpunt in te nemen en zich te scharen achter deze actie."

Aanvullende steunmaatregelen

De landelijke afdeling van de brancheorganisatie heeft begrip voor de gevoelens van de vijftig regio's, maar is het niet eens met de oproep. Uit de oproep blijkt volgens KHN "hoe hoog de nood is in de branche en hoezeer horecaondernemers gebaat zijn bij duidelijkheid, financiële steun en perspectief". Ook wordt de groep die op omvallen staat volgens KHN steeds groter.

De landelijke brancheorganisatie zet in lopende gesprekken met het kabinet vooral in op meer financiële steun voor de sector, en op medewerking van het kabinet voor opening op uiterlijk 12 januari. De gesprekken tussen KHN en het kabinet verlopen niet altijd gemakkelijk. "De onzekerheid en pijn lijken vooralsnog niet over te komen bij het kabinet", schreef de landelijke organisatie begin deze week.

Volgende week komt er een landelijke actie voor meer financiële steun en voor opening op 12 januari, laat de brancheorganisatie weten.

Een woordvoerder van het kabinet zegt in een reactie op de aankondiging van de horeca-regio's dat het kabinet steeds kijkt wat mogelijk en nodig is, en dat bij alle vervolgstappen het aantal nieuwe besmettingen leidend is. Het kabinet neemt volgende week een besluit over de komende periode, maar ook daarna en voor 17 januari zullen nog beslissingen vallen, zegt de woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl