liveblog
NOS NieuwsAangepast

Tilburg overweegt maatregelen Spoorpark • Oostenrijk wil Europees vaccinatiepaspoort

liveblog gesloten

Bondskanselier Oostenrijk wil Europees vaccinatiepaspoort

De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz wil dat Europa in navolging van Israël een vaccinatiepaspoort invoert. Met zo'n groene pas moeten EU-inwoners weer meer vrijheid krijgen, zoals het kunnen bezoeken van sportscholen, horeca en theaters. In Israël hebben volledig gevaccineerde burgers sinds afgelopen weekend zulke privileges die niet-gevaccineerde Israëliërs niet hebben. Daarmee wil Israël ook twijfelaars overtuigen zich te laten inenten.

Als het aan Kurz ligt, gebeurt dit ook in Europa. Hij wil het liefst dat burgers digitaal op hun telefoon een vaccinatiebewijs kunnen krijgen. Kurz wil overigens dat de vrijheden niet alleen gelden voor mensen die gevaccineerd zijn, maar ook voor mensen die al een corona-infectie gehad hebben en daarmee op z'n minst tijdelijk immuun zijn geworden. Ook mensen die een negatieve coronatest kunnen laten zien, moeten van dezelfde vrijheden kunnen genieten.

In Nederland heeft de Gezondheidsraad een advies uitgebracht over de wenselijkheid van een vaccinatiepaspoort. De adviesraad concludeerde dat zo'n maatregel alleen ingezet mag worden als het doel om besmettingen te voorkomen echt niet op een andere manier kan worden bereikt.

Amsterdam: minder ingangen Vondelpark open

Nadat de politie voor de tweede keer sinds zondag in moest grijpen in het Amsterdamse Vondelpark vanwege de drukte, grijpt de gemeente Amsterdam in. Vanaf morgen worden zijingangen gesloten en is er meer toezicht op de toestroom van bezoekers.

De gemeente spreekt over een "afkoelperiode". Hoe lang die gaat duren is niet bekend. Mocht het toch opnieuw te druk worden in het park, dan gaat het helemaal dicht, zegt burgemeester Femke Halsema.

Gemeente Tilburg en Spoorpark overleggen over maatregelen

Net als in het Vondelpark was het ook in het Spoorpark in Tilburg vanmiddag erg druk. De gemeente gaat daar met de directie van het park in overleg voor gepaste maatregelen om dit soort taferelen in de toekomst te voorkomen, schrijft Omroep Brabant.

Het Spoorpark werd uiteindelijk ontruimd, omdat het steeds lastiger werd voor aanwezigen om afstand te houden. "Het aanspreken van bezoekers door de vrijwilligers van het Spoorpark had niet meer het gewenste effect", zegt burgemeester Weterings in een reactie. In tegenstelling tot in Amsterdam verliep de ontruiming zonder arrestaties.

Duizenden samen in Vondelpark: 'Het mag niet, maar we doen het toch'

Duizenden samen in Vondelpark: 'Het mag niet, maar we doen het toch'

Onbegrip bij winkeliers over nieuwe coronaregels

'Eén klant heeft straks 9.000 vierkante meter'

Zorgen bij ziekenhuispersoneel over versoepelingen

De avondklok wordt verlengd, middelbare en mbo-scholen gaan weer deels open en volgende week mogen bijna alle contactberoepen weer aan de slag. Er komen versoepelingen, maar in het Maasstad Ziekenhuis zijn ze wel bezorgd over een eventuele toename van coronapatiënten:

'Ik zie hier ook dat het weer wat drukker is dan vorige maand'

De eerste Covax-vaccins voor de armste landen zijn binnen

Landen die niet genoeg geld hebben om mee te doen in de wereldwijde race om coronavaccins, kunnen eindelijk een begin maken met het inenten van een deel van hun zorgpersoneel. Ghana is het eerste land ter wereld dat vandaag een levering coronavaccins kreeg uit het Covax-programma.

Covax is een initiatief van onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de internationale organisatie Gavi en is erop gericht dat landen gelijke toegang hebben tot vaccins. 92 landen krijgen via Covax vaccins gedoneerd. En in veel van die landen is dit vooralsnog de enige manier waarop ze vaccins in handen kunnen krijgen.

Draag gratis mondkapjes voorlopig niet, roept Belgische regering op

Het Belgische kabinet raadt de bevolking af de mondmaskers te dragen die gratis zijn uitgedeeld bij apotheken. Mogelijk bevatten deze mondkapjes schadelijke stoffen, schrijft de VRT.

De vorige regering had tijdens de eerste golf miljoenen van deze stoffen mondkapjes besteld. Sinds juni waren ze gratis mee te nemen bij de apotheek. Maar uit een vertrouwelijk rapport zou blijken dat ze mogelijk schadelijk zijn, omdat ze kleine deeltjes zilver en titaniumdioxide bevatten.

De minister van Volksgezondheid Vandenbroucke adviseert de mondkapjes voorlopig niet te gebruiken. Daar voegt hij aan toe dat er "momenteel geen enkel gezondheidsrisico is aangetoond". Het gaat volgens het kabinet vooralsnog om een voorzorgsmaatregel.

Twee arrestaties en een gewonde bij Vondelpark

Bij de ontruiming van het Vondelpark in Amsterdam is een bezoeker gewond geraakt. Dat gebeurde toen de politie met flessen werd bekogeld. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht, maar was wel aanspreekbaar.

De politiewoordvoerder laat verder weten dat er twee mensen zijn gearresteerd. Een van hen wordt verdacht van het gooien van een fles naar agenten. De ander is aangehouden wegens belediging van een politieman.

Het park is leeg en in de omgeving is het inmiddels rustiger. "Er zijn nog wel wat mensen en daar zijn we mee bezig", zegt de woordvoerder.

Eerder op de avond had een grote groep mensen zich in het Vondelpark verzameld:

Enorme drukte in verschillende stadsparken

Festival Best Kept Secret voor de tweede keer afgelast

Muziekfestival Best Kept Secret gaat ook dit jaar niet door. Dat laat de organisatie weten op sociale media. Iedereen die een kaartje heeft gekocht voor de editie van komende juni, krijgt zijn geld terug.

In 2019 waren er zo'n 25.000 bezoekers bij het meerdaagse festival in Hilvarenbeek. Vorig jaar werd het afgelast vanwege de coronacrisis en dat gebeurt dus ook dit jaar.

Uitstellen naar een later moment in de zomer, een optie waar andere grote festivals vaak voor kiezen, was volgens directeur Maurits Westerik niet mogelijk. "Het terrein is dan niet beschikbaar en bovendien moet je dan gaan werken aan een heel nieuw programma", zegt hij tegen website 3voor12.

Europees project om medicijnen tegen infectieziekten sneller te keuren

Op 1 maart begint een Europees samenwerkingsproject om beter voorbereid te zijn op nieuwe infectieziekten. "Met een Europees netwerk van ziekenhuizen kunnen we de doorlooptijd van de klinische evaluatie van nieuwe geneesmiddelen enorm verkorten", zegt arts-microbioloog Marc Bonten, coördinator van het project.

Bij het zogeheten ECRAID-Base zijn 2000 medische centra aangesloten in meer dan 40 Europese landen. De Europese Commissie heeft 30 miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld voor het project. Daarmee is de financiering voor de komende vijf jaar zekergesteld.

"De klinische evaluatie van een nieuw geneesmiddel duurt normaal gesproken soms wel tien jaar", zegt Bonten. De coronapandemie heeft laten zien dat dit veel sneller kan als er intensief wordt samengewerkt, vervolgt hij. "Dat doen we nu, ECRAID-Base wordt straks een essentieel onderdeel van de 'pandemic preparedness'-strategie."

Politie: Vondelpark nagenoeg leeg

Vrijwel alle bezoekers hebben inmiddels het Vondelpark verlaten, laat een politiewoordvoerder weten. Voor zover bekend zijn er geen arrestaties verricht. "In de omgeving van het park is het nog wel wat druk, daar zijn we nu mee bezig."

Eerder op de avond was het zo druk dat het park werd ontruimd. Veruit de meeste mensen gaven gehoor aan de oproep van de politie. Maar een aantal agenten werd bekogeld met flessen.

Waarom leveringen van AstraZeneca onzekerder zijn dan die van concurrenten

Het Oxford-vaccin van AstraZeneca moest het werkpaard onder de vaccins worden: een prik voor het grootste deel van de bevolking. Ja, het vaccin is makkelijker te bewaren, maar verder stelt het nu wat teleur. Het was later klaar en is minder effectief dan de concurrenten. Ook worden de verwachte leveringen om de haverklap bijgesteld.

Ben van der Zeijst, emeritus hoogleraar vaccins en oud-topman van het RIVM, noemt de wispelturige berichten over de leveringen van AstraZeneca wel begrijpelijk. "Het gaat om de productie van biologische producten en die heb je nooit voor 100 procent onder controle. Er zijn onzekerheden over opbrengsten, daar moeten we helaas aan wennen."

Politie treedt op in Vondelpark, agenten bekogeld met flessen

De politie ontruimt het Vondelpark, omdat er te veel mensen zijn. Een woordvoerder bevestigt dat er met flessen naar de politie is gegooid. "Maar het overgrote deel van de mensen volgt onze aanwijzingen op."

Vooralsnog zijn er geen arrestaties verricht, maar de politie sluit niet uit dat die nog volgen. "Als er wordt gegooid met flessen gebeurt dat vaak vanuit grotere groepen. Het is nu donker in het park dus het is lastig te zeggen van wie het komt", zegt de woordvoerder.

Op video's van eerder op de avond is te zien dat een grote groep mensen zich in het park heeft verzameld:

Enorme drukte in het Amsterdamse Vondelpark

Celstraffen en boetes voor vier relschoppers Eindhoven

Vier mannen hebben celstraffen tussen de twee en acht maanden gekregen voor hun aandeel in de rellen bij een lockdownprotest in Eindhoven. Ze stonden vandaag voor de politierechter van de rechtbank Oost-Brabant.

Een 48-jarige man uit Nunspeet kreeg drie maanden celstraf. Hij had een fiets onder het wiel van een waterkanon gegooid bij de onlusten van 24 januari. Door die daad raakte de band van het voertuig lek en was het niet meer inzetbaar. De man moet de schade aan het waterkanon vergoeden: 2500 euro.

Plundering

Vier maanden cel kreeg een 25-jarige Eindhovenaar. Hij gooide stenen naar winkels en deed mee aan de plundering van een supermarkt door sigaretten mee te nemen. De man moet meebetalen aan de schadevergoeding van 10.000 euro voor de winkelier. Daar moet ook een 35-jarige man uit Weert aan meebetalen; hij kreeg daarnaast acht maanden cel.

De man uit Eindhoven is ook schuldig bevonden aan het schoppen tegen een auto van ProRail. De verdachte moet hiervoor een schadevergoeding betalen van bijna 28.000 euro. Net als de kosten van de winkel mag de verdachte ook dit bedrag delen met eerder veroordeelde verdachten en eventueel toekomstige veroordeelden.

Als laatste kreeg een 20-jarige man uit Reusel twee maanden celstraf. Hij gooide op het 18 Septemberplein een steen naar agenten en een politiebusje.

Politie ontruimt ook Lepelenburgpark in Utrecht

Op een aantal plaatsen in het land sluit de politie parken af vanwege drukte. Zo worden aanwezigen in het Lepelenburgpark in Utrecht gevraagd te vertrekken.

Ook de bezoekers van het Amsterdamse Vondelpark worden gemaand het park te verlaten. Verder wordt er door drukte onvoldoende afstand gehouden in het Spoorpark in Tilburg.

Park Lepelenburg

'Leids vaccin' volgens Amerikaanse FDA veilig en effectief

Het coronavaccin van Johnson & Johnson is volgens de FDA veilig en effectief. Dat stelt de Amerikaanse toezichthouder voor geneesmiddelen in een analyse van de testgegevens.

Dit bevestigt de cijfers die het bedrijf zelf naar buiten bracht. Het door het Leidse dochterbedrijf Janssen Vaccins ontwikkelde vaccin biedt volgens de farmaceut voor 66 procent bescherming tegen matige tot ernstige vormen van covid-19.

De effectiviteit varieert van regio tot regio. In Noord-Amerika was de effectiviteit bij geteste personen 72 procent, in Latijns Amerika 66 procent en in Zuid-Afrika 57 procent.

Een commissie van onafhankelijke deskundigen adviseert de FDA vrijdag of het middel moet worden toegelaten. Doorgaans neemt de FDA deze adviezen over.

Het middel heeft als voordeel dat er maar één prik nodig is en dat het op koelkasttemperatuur kan worden bewaard. Nederland heeft 11,3 miljoen doses besteld. Voordat het geleverd kan worden, moet de Europese toezichthouder EMA beslissen of het vaccin in de EU mag worden gebruikt.

Te druk in Vondelpark en Tilburgs Spoorpark

Vanwege het zachte weer is het in een aantal parken te druk. Zo is het Spoorpark in Tilburg gesloten en roept de gemeente Amsterdam op om niet naar het Vondelpark te komen.

Op een video van de Amsterdamse stadszender AT5 is te zien dat een mensenmassa zich heeft verzameld in het Vondelpark:

Kleinere winkel blij met winkelen op afspraak, grote heeft er weinig aan

Vanaf volgende week woensdag mag je als klant weer naar binnen bij een niet-essentiële winkel. Maar dan moet je wel minstens vier uur van tevoren een afspraak hebben gemaakt. En de winkel mag per verdieping maximaal twee klanten tegelijk in de winkel hebben. Ook moet een klant een tijdsblok van minstens tien minuten krijgen.

De NOS vroeg winkels of ze hier wat aan hebben:

RIVM: gunstig vaccinatie-effect zichtbaar in verpleeghuizen

Het aantal vastgestelde besmettingen bij bewoners van verpleeghuizen daalt volgens het RIVM snel. "Het doorzetten van de sterke daling wijst op een gunstig effect van vaccinatie tegen het coronavirus", schrijft het instituut in een persbericht.

Het effect valt vooral op omdat bij thuiswonenden 60-plussers in bijna alle leeftijdsgroepen juist een stijging te zien is.

Lees verder:

Kabinet: terrassen voorlopig niet open

Het kabinet voelt er niets voor om de terrassen te openen. Een Kamermeerderheid drong er vandaag in het debat over de coronacrisis op aan te kijken naar meer versoepelingen in de horeca. Premier Rutte zei dat het nu openstellen van de terrassen niet verstandig is, omdat die "een eigen aanzuigende werking hebben". Hij wil wel bekijken wat bij een eventuele volgende stap mogelijk is.

Rutte: terrassen open in deze fase niet verstandig

Het kabinet vindt de tijd ook nog niet rijp om maatregelen te versoepelen voor universiteiten en hogescholen. In het debat drongen veel partijen daarop aan, omdat de situatie in het hoger onderwijs volgens hen steeds nijpender wordt.

Rutte zei te geloven dat universiteiten en hogescholen wel versoepelingen kunnen organiseren. Maar hij benadrukte dat er dan ook meer verplaatsingen komen, met alle gevolgen van dien. Ook Rutte wil dat er snel meer fysiek onderwijs mogelijk wordt op universiteiten en hogescholen, maar hij kan daar nog geen datum op plakken: "Het moet wel kunnen; het gaat om de balans".

Het kabinet wil nu prioriteit geven aan het voortgezet onderwijs en het mbo. En Rutte wees op de versoepelingen in de economie en in de sport. De premier sprak van 'kleine bewegingen'. Hij benadrukte net als gisteren bij de persconferentie, dat het kabinet met de verruimingen toch al enig risico neemt.

Branchevereniging marktkooplieden spant rechtszaak aan wegens lockdown

De branchevereniging voor marktkooplieden CVAH spant een rechtszaak aan tegen de overheid vanwege de lockdown. De vereniging vindt dat ook non-food-verkopers weer op de markt hun waren moeten kunnen verkopen.

"We hebben de afgelopen weken als vereniging overal aan de bel getrokken, voorstellen gedaan, meegedacht met gemeenten, gevraagd en ongevraagd adviezen gegeven, alles wat we maar konden doen hebben we gedaan. De markten doen er alles aan om het winkelen veilig te maken. Kennelijk zegt dat allemaal niets", zegt secretaris Martie Bleeker van CVAH.

Volgens Bleeker is de gang naar de rechter daarom de laatste optie. Vanmorgen werd er op de markt in Haaksbergen ook al gedemonstreerd tegen het beleid van de overheid om non-food-artikelen te weren van de markt.

Tienduizenden boekingen voor knipbeurten en pedicures

De afgelopen dagen zijn er tienduizenden reserveringen gemaakt voor met name knipbeurten, meldt reserveringsplatform Treatwell. Ook voor de pedicure en wenkbrauwbehandelingen stromen de reserveringen binnen nadat het kabinet gisteren bekendmaakte dat contactberoepen vanaf 3 maart de deuren weer mogen openen.

Afgelopen maandag was er al een piek in het aantal kappersafspraken. Toen gisteren duidelijk werd dat ook andere contactberoepen weer open gaan, leidde dat tot een tweede piek. Na de persconferentie schoot het aantal boekingen opnieuw omhoog.

Treatwell spreekt van tienduizenden behandelingen die de afgelopen dagen zijn geboekt. Dat is ruim een derde meer dan na afloop van de eerste lockdown.

Corona in daklozenopvang Groningen, besmette dakloze nog vermist

Bij de dagopvang voor daklozen De Open Hof in Groningen is bij vijf medewerkers en één dakloze corona vastgesteld, meldt RTV Noord. De besmette dakloze is op dit moment nog spoorloos. Uit voorzorg is de opvang tot 8 maart gesloten.

Een van de vrijwilligers had sinds vorige week coronaklachten, maar ging toch aan het werk. Dinsdag testte die persoon positief op het virus. De besmette dakloze testte ook positief, maar is op dit moment spoorloos. Het is de bedoeling dat hij in quarantaine gaat bij het Leger des Heils in Groningen, daar zijn vijf kamers ingericht voor coronapatiënten.

Toerversie Amstel Gold Race verplaatst naar september

De toerversie van de Amstel Gold Race is verplaatst naar zaterdag 11 september. Normaal gesproken vindt die plaats op de zaterdag voorafgaand aan de wielerronde voor de profs. Maar de organisatie ziet het door de coronabeperkingen niet zitten om op 17 april een ronde voor de amateurs te houden.

"Helaas moeten we nu, twee maanden voor de Amstel Gold Race van 2021, opnieuw concluderen dat een wielertoertocht waarbij 15.000 deelnemers aan de start verschijnen niet realistisch is in april," zegt koersdirecteur Leo van Vliet. Vorig jaar werd de ronde helemaal geschrapt.

Er doen normaal gesproken 15.000 wielerliefhebbers mee aan de toerversie van de Amstel Gold Race. "De start van het wereldwijde vaccinatieprogramma geeft ons hoop dat we de toerversie later dit jaar op een veiligere manier kunnen organiseren", zegt Van Vliet.

De organisatie verwacht dat de ronde voor de profs, op zondag 18 april, nog wel door kan gaan.

Eerste vaccins uit COVAX-programma komen aan in Ghana

Ghana is het eerste land ter wereld dat gratis coronavaccins krijgt vanuit het COVAX-programma van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Medewerkers in de gezondheidszorg worden als eerste ingeënt.

Het programma van de WHO is bedoeld voor landen die zelf moeite hebben om coronavaccins te kopen. Veel vaccins die nu op de mark komen, worden opgekocht door rijke landen.

Vandaag kwamen de vaccins aan in het Afrikaanse land:

600.000 doses corona-vaccin geleverd aan Ghana

Kamerleden pleiten voor meer mogelijkheden hoger onderwijs

GroenLinks-leider Klaver vindt dat het hoger onderwijs weer beperkt open zou moeten. "De klappen daar zijn zo groot dat er extra stappen moeten worden gezet", zei hij in het Tweede Kamerdebat over de coronacrisis. Ook andere partijen, waaronder D66 en ChristenUnie, vroegen of er op universiteiten en hogescholen niet meer mogelijk moet worden.

PvdA-leider Ploumen zei dat in het coronabeleid de willekeur regeert: "De massagesalons gaan open, maar de universiteiten en hogescholen blijven helemaal dicht." Ook volgens SP-fractievoorzitter Marijnissen lijkt het kabinet het spoor bijster. Ze sprak van een soort koehandel over de maatregelen, terwijl het kabinet met een duidelijker strategie zou moeten komen.

Verder willen veel partijen dat er gekeken wordt naar meer mogelijkheden voor de horeca. Onder hen zijn de coalitiepartijen VVD, CDA en D66. ChristenUnie-voorman Segers pleitte ook voor 'proefplekken' in bijvoorbeeld kerken en buurthuizen.

KNVB: seniorencompetities hoogste afdelingen dit seizoen niet meer hervat

Het amateurvoetbal in de hoogste afdelingen bij de senioren wordt dit jaar niet meer hervat. Dat heeft de KNVB bekendgemaakt naar aanleiding van de coronapersconferentie van het kabinet van gisteravond. Het gaat om de eerste elftallen van de Tweede Divisie tot de vijfde klasse.

Gisteren werden wel wat versoepelingen aangekondigd. Zo mogen voetballers tot 27 jaar straks weer in teamverband trainen. Maar wedstrijden spelen in competitieverband bij de senioren zit er voorlopig dus niet in.

De KNVB had 10 en 11 april vastgesteld als data waarop de competities uiterlijk hervat moesten worden. Ook hadden clubs in de vier weken daarvoor zonder beperkingen moeten kunnen trainen.

Doordat de competities niet meer worden hervat, vindt er bij de amateurs dit jaar geen promotie of degradatie plaats. De indeling voor het seizoen 2020/21 gebeurt op basis van het huidige seizoen.

Kabinet verhoogt coronavergoeding vaste lasten bedrijfsleven

Het kabinet verhoogt de maximumbedragen voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten, een regeling die in het leven is geroepen vanwege de coronacrisis. De bedragen waren in januari al omhoog gegaan en demissionair minister Van 't Wout en staatssecretaris Keijzer maken daar nu 550.000 euro per kwartaal van voor het midden- en kleinbedrijf (was 330.000 euro) en 600.000 euro voor grote bedrijven (was 400.000 euro). De maatregel geldt voor de eerste twee kwartalen van dit jaar.

VVD en CDA: kijk of er meer mogelijk is voor horeca

VVD en CDA willen dat het kabinet samen met de horeca gaat kijken of in die sector meer mogelijk is om de coronamaatregelen te versoepelen. De fractievoorzitters Dijkhoff en Heerma zeiden dat in het Tweede Kamerdebat over de coronacrisis. Ze steunen in grote lijnen de maatregelen van het kabinet, maar vroegen of bijvoorbeeld het 'behoedzaam' openen van terrassen kan worden overwogen.

VVD en CDA begrijpen dat het kabinet bereid is meer risico's te nemen nu de coronamaatregelen al zo lang duren. En ze accepteren dat in de eerste plaats scholieren nu van de versoepelingen profiteren.

PVV-leider Wilders heeft geen goed woord over voor de aanpak van het kabinet. Hij sprak van een "paar kruimels die ons worden toegeworpen" om te versoepelen. Hij keerde zich opnieuw tegen de avondklok. Ook vindt de partij dat de horeca te veel de dupe wordt. "Er zijn allerlei protocollen, maar jullie laten de horeca stikken."

China komt weer met coronavaccin

China heeft opnieuw een coronavaccin ontwikkeld. Het is het tweede vaccin van Sinopharm. Het farmaceutische bedrijf zegt dat het vaccin voor 72,5 procent effectief is gebleken in testen. Het gaat nu voor goedkeuring naar het Chinese beoordelingscomité voor geneesmiddelen. Daarna kan het op de markt worden gebracht.

Het vaccin is ontwikkeld in Wuhan, waar het coronavirus voor het eerst werd vastgesteld.

Er zijn in China al twee vaccins op de markt, het eerste van Sinopharm en een van Sinovac. Daarmee zijn inmiddels enkele tientallen miljoenen Chinezen ingeënt.

200 miljoen schade voor betaald voetbal

In het betaalde voetbal heeft corona in bijna een jaar een schadepost veroorzaakt van in totaal 200 miljoen euro. Het gaat vooral om gemiste inkomsten uit wedstrijden, sponsoring en horeca, schat de KNVB.

Zonder toeschouwers in de stadions valt voor de clubs zo'n 60 procent van de omzet weg. De verwachting is dat de schade nog groter wordt de komende maanden. Dan kunnen supporters met een seizoenkaart compensatie krijgen voor de wedstrijden die ze dit seizoen niet hebben kunnen bijwonen. De hoop van clubs is dat mensen afzien van die compensatie.

In de eerste weken van dit seizoen waren er wel beperkt weer supporters welkom in de stadions. Maar door de coronamaatregelen worden de wedstrijden sinds eind september zonder publiek gespeeld. Afgelopen zondag waren er, bij wijze van experiment, voor het eerst weer een beperkt aantal toeschouwers welkom bij NEC-De Graafschap.

Supporters van NEC, afgelopen zondag bij de wedstrijd tegen De Graafschap

Technische briefing voorbij, vanaf 11.30 uur debat Tweede Kamer

De technische briefing van het RIVM zit erop. Straks, vanaf ongeveer 11.30 uur, debatteert de Tweede Kamer over het coronabeleid van het kabinet. Die is te volgen via deze livestream en via updates in dit blog. Op tv is het te volgen op NPO Nieuws en op NPO Radio 1 zijn regelmatig updates te horen.

RIVM hamert op naleven basisregels

Vanuit de Kamer is er de vraag wat de gevolgen zijn van de versoepelingen per 3 maart. Dat is niet helemaal goed te voorspellen, zegt Van Dissel. "Wat we wel kunnen doen is op grond van ervaringen in het verleden inschatten wat de gevolgen zijn van bijvoorbeeld de heropening van het onderwijs. Maar ook daar zitten onzekerheden."

Wel leiden de versoepelingen volgens hem tot een toename van het aantal besmettingen. "Maar als we de basisregels strikt toepassen drukt dat weer de cijfers", zegt Van Dissel. Het gaat dan bijvoorbeeld om afstand houden, handen wassen en thuisblijven bij klachten.

In veel landen loopt het aantal besmettingen weer op, signaleert Van Dissel in de briefing. Onder meer in Frankrijk, België, Oostenrijk en Denemarken is volgens hem een opleving te zien.

Van Dissel: avondklok heeft aanzienlijk effect

"Onze duiding is dat de avondklok een aanzienlijk effect heeft", zegt Jaap van Dissel van het RIVM. Uit modellen is niet helemaal duidelijk wat exact het resultaat is van die maatregel, maar de schatting is dat de avondklok en bezoekregeling ervoor zorgen dat het reproductiegetal met 10 procent is gedaald. Van Dissel haalt een onderzoek in België aan, waaruit zelfs een daling van 15 procent naar voren zou komen.

"Bij het ingaan van de avondklok ging het reproductiegetal een stapje omlaag, van 1,3 naar 1,1", zegt Van Dissel. Het ging daarbij om het reproductiegetal van de Britse coronavariant. Van Dissel noemt de avondklok "een belangrijke maatregel in het totaalpakket".

Uit de berekeningen blijkt volgens hem dat het reproductiegetal weer zal toenemen als de avondklok en de bezoekregeling van tafel gaan. Dat is ook de basis van het nieuwste advies van de deskundigen in het OMT, blijkt uit de woorden van Van Dissel. "We zien eigenlijk weinig ruimte, maar desondanks kijken we of er maatregelen zijn die minder risico met zich meebrengen." Het gaat dan om versoepelingen rond een-op-eencontacten, zoals bij de kapper. Daar is triage mogelijk en kunnen mondkapjes worden gedragen. Dat geldt ook voor het winkelen op afspraak.

'41.000 ziekenhuisopnames voorkomen door lockdown'

Door de lockdown zijn naar schatting 41.000 ziekenhuisopnames en 6300 IC-opnames voorkomen, zegt Jaap van Dissel in de briefing. Hij benadrukt dat het gaat om een grove indicatie.

Begin deze maand was naar schatting de helft van de besmettingen de Britse variant, zegt Van Dissel. Hij herhaalde dat de klassieke variant minder vaak wordt vastgesteld en dat de besmettelijkere Britse variant terrein wint.

Van Dissel verwacht dat het aantal besmettingen om die reden zal oplopen. Wel is het onduidelijk hoeveel besmettelijker de Britse variant is. Het RIVM gaat uit van een extra besmettelijkheid van 28 tot 47 procent, terwijl in Denemarken wordt uitgegaan van 50 tot 74 procent. Het Duitse RIVM denkt dat de Britse variant minimaal 37 procent besmettelijker is.

Acht maanden cel voor plunderaar avondklokrellen Eindhoven

Een man van 35 uit Weert moet acht maanden de cel in voor zijn rol in de avondklokrellen in Eindhoven op 24 januari. Hij is veroordeeld voor geweld tegen de politie en het plunderen van een Jumbo-supermarkt.

De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. De man gooide volgens de rechter stenen naar de politie en raakte daarbij een politiebusje. Op foto's is verder te zien dat hij bij het plunderen van de Jumbo een la van de kassa onder zijn arm heeft en een blikje Red Bull in zijn hand. De man moet de Jumbo een schadevergoeding van 9950 euro betalen.

Daling besmettingen bij 85-plussers effect vaccinaties

Volgens Jaap van Dissel, hoofd infectieziektenbestrijding van het RIVM, is er een daling te zien in het aantal besmettingen onder 85-plussers. Vermoedelijk is dat het effect van de vaccinaties. In de briefing bij Tweede Kamerleden spreekt hij van "een gunstig beeld".

Over het algemeen is wel sprake van een toename: "In alle leeftijdsgroepen is nu weer een toename te zien van het aantal besmettingen, nadat het afgelopen weken juist naar beneden was gegaan", zegt Jaap van Dissel, hoofd infectieziektebestrijding van het RIVM.

RIVM: niet te zeggen wanneer kwetsbare groepen gevaccineerd zijn

Veel Kamerleden zeggen dat ze "heel veel" e-mails krijgen van hun achterban. De mailschrijvers zijn volgens de Kamerleden vooral benieuwd wanneer ze aan de beurt zijn en of ze met hun specifieke aandoening niet sneller een vaccin kunnen krijgen.

"Het is niet te zeggen wanneer we klaar zijn met kwetsbare groepen", zegt Jaap van Delden (RIVM). "De vaccintoeleveringen veranderen zoveel. Ik zou het ook graag anders zien."

Van Delden noemt ook een aantal problemen dat nog moet worden opgelost, bijvoorbeeld bij niet-mobiele ouderen die nog wel thuis wonen. Zij krijgen het Moderna-vaccin van de huisarts, maar die vaccinaties moeten nog wel beginnen. "We kijken nu hoe we dat kunnen regelen", zegt Van Delden.

'Sneller vaccineren door verbeteringen bij prikstraat'

Sneller vaccineren moet mogelijk worden door verbeteringen bij de prikstraat en het registratieproces. Dat zei Jaap van Delden (programmadirecteur coronavaccinaties RIVM) in de technische briefing in de Tweede Kamer. Ook ruimere openingstijden van de vaccinatielocaties bieden volgens hem meer mogelijkheden.

Van Delden gaf ook een update over de inentingen door huisartsen in de drie zuidelijke provincies. Zij vaccineren thuiswonende ouderen (60-64 jaar), mensen met ernstig overgewicht en mensen met het syndroom van Down. In Zeeland en Limburg is vorige week begonnen, in Noord-Brabant is vandaag de eerste vaccinatie in die groep. Voor die regio's zijn 150.000 vaccins gereserveerd. De andere regio's volgen in de loop van maart.

De vaccinaties van andere groepen met een hoog risico zijn in voorbereiding, zei Van Delden. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die een orgaantransplantatie hebben gehad en dialysepatiënten. Zij krijgen het Moderna-vaccin toegediend, maar wanneer daarmee wordt begonnen is nog niet duidelijk.

Van Delden: GGD's gevraagd om 1,5 miljoen prikken per week te zetten in april

"Het is nodig om vaccins op voorraad te houden, zodat we ook kunnen prikken in een week dat er niet geleverd wordt", zegt Jaap van Delden in de briefing voor Tweede Kamerleden. Hij is bij het RIVM verantwoordelijk voor de coronavaccinaties. Van Delden zei daarbij dat farmaceut AstraZeneca geplande leveringen voor volgende week naar beneden heeft bijgesteld.

In de briefing kwam ook de vaccinatiegraad per leeftijdsgroep langs, zoals die gisteren voor het eerst werd gepubliceerd. Van de thuiswonende 90-plussers heeft tot nu toe 57 procent een eerste prik gehad. Dat loopt volgens Van Delden op richting de 70 procent zodra alle gemaakte afspraken zijn afgerond. In de leeftijdscategorie 85-89 jaar heeft tot nu toe 61 procent van de thuiswonenden een dosis gekregen.

Op dit moment worden er 230.000 vaccins per week gezet. Er was voorzien om in april te groeien naar 400.000 en 500.000, maar aan de GGD's is gevraagd om dan 1,3 tot 1,5 miljoen prikken per week te kunnen toedienen.

Nu is het alleen nog telefonisch mogelijk om een prikafspraak te maken, maar vanaf begin maart kan dat ook via internet, zei Van Delden.

Ghana krijgt als eerste land vaccins uit COVAX-programma

Ghana is het eerste land ter wereld dat een levering coronavaccins krijgt vanuit het COVAX-programma van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het Afrikaanse land krijgt 600.000 doses van farmaceut AstraZeneca. Dat betekent dat 300.000 mensen de benodigde twee prikken kunnen ontvangen. In Ghana wonen ruim 30 miljoen mensen.

Het COVAX-programma van de WHO is bedoeld voor landen die zelf moeite hebben om coronavaccins te kopen. Veel van de vaccins die nu op de markt komen worden opgekocht door rijke landen. Voor het einde van het jaar hoopt de WHO wereldwijd 2 miljard doses te hebben geleverd.

Technische briefing met Van Dissel en Van Delden van RIVM

Vanaf 09.00 uur praten Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektenbestrijding van het RIVM, en Jaap van Delden, vaccinatiedirecteur van het RIVM, de Tweede Kamer bij over het coronavirus.

De briefing is te volgen op via deze livestream en updates in dit blog. Op tv wordt de briefing uitgezonden op NPO 1 en ook op NPO Radio 1 zijn regelmatig updates te horen.

Onder meer André Hazes en Chef'Special in line-up testevenementen

Organisatoren ID&T en MOJO hebben de artiesten bekendgemaakt die gaan optreden tijdens de testevenementen in de Ziggo Dome en op het Lowlands-terrein in Biddinghuizen.

Tijdens het zogeheten Back to Live Dance Event in de Ziggo Dome treden op 6 maart Sunnery James & Ryan Marciano, Sam Feldt, Lucas & Steve en Lady Bee op. De dag erna geeft André Hazes een testconcert.

Ook de line-up voor het testfestival op het Lowlands-terrein in Biddinghuizen is bekend. Op 13 maart treden tijdens het dance-gedeelte onder meer Joris Voorn en Colin Benders op. De dag erna spelen onder meer Chef'Special, De Staat, Maan en Jett Rebel op het Back to Live Pop Festival.

In de Ziggo Dome worden 1300 bezoekers verwacht, in Biddinghuizen zijn het er per festival 1500. Bij alle testevenementen worden de bezoekers verdeeld in verschillende bubbels. Doel is om te bekijken hoe evenementen in coronatijd in de toekomst veilig georganiseerd kunnen worden.

6,1 miljoen kijkers persconferentie, iets minder dan vorige keer

Er keken gisteren 6,1 miljoen mensen naar de coronapersconferentie van het kabinet. Dat is iets minder dan de vorige keer, op 2 februari. Toen waren het er 6,3 miljoen.

Zo'n 4,2 miljoen mensen volgden de persconferentie gisteravond bij de NOS op NPO 1. RTL Nieuws had ruim 1,4 miljoen kijkers en SBS 500.000.

Het was gisteren het 51e corona-persmoment van het kabinet sinds het begin van de crisis. De best bekeken was die van 14 december; toen zagen ruim 8,4 miljoen mensen premier Rutte vanuit het Torentje de strenge lockdown aankondigen.

Ook studenten en ondernemers vaker afhankelijk van voedselhulp

Meer Nederlanders kloppen voor hun voedselhulp aan bij het Rode Kruis. Werden er bij het begin van de actie in mei vorig jaar nog zo'n 2200 boodschappenkaarten en voedselpakketten per week verstrekt, de komende weken wordt er opgeschaald naar 6000 kaarten. Volgens de hulporganisatie is onder meer de vraag van studenten, ondernemers en alleenstaande ouders de laatste weken toegenomen.

Briefing en debat in Tweede Kamer

Het is inmiddels vaste prik: op dinsdag kondigt het kabinet maatregelen aan (of versoepelingen), de dag daarna brieft Jaap van Dissel de Tweede Kamer en volgt er een debat met premier Rutte en minister van Volksgezondheid De Jonge.

Verschillende oppositiepartijen lieten zich alvast kritisch uit over de maatregelen van het kabinet. Volgens GroenLinks-leider Klaver is de "logica zoek: je kan straks wel je nagels laten doen, maar een student mag niet studeren in de universiteitsbibliotheek". Wilders (PVV) reageerde afwijzend op de persoonlijke oproep van de premier dat iedereen zich beter aan de basismaatregelen houdt in ruil voor de versoepelingen: Wilders wil helemaal niets met Rutte afspreken, zegt hij.

PvdA-leider Ploumen vindt dat "de willekeur regeert en dat moet anders".

De briefing begint om 09.00 uur en duurt tot ongeveer 11.00 uur. Vanaf 11.30 uur debatteert de Tweede Kamer over het coronabeleid. Beide zijn te volgen via nos.nl, op NPO 1 (briefing) en NPO Nieuws (debat) en via updates op NPO Radio 1.

'Proef met testen basisschoolleraren zonder klachten'

Basisschoolleraren door het hele land kunnen binnenkort preventief op corona getest worden. Het ministerie wil daar gedurende drie maanden een proef mee doen, meldt persbureau ANP op basis van ingewijden.

De leraren kunnen een sneltest bij zichzelf afnemen of naar een commerciële teststraat gaan. De proef zal kleinschalig starten, maar uiteindelijk op landelijk niveau worden gedaan, zegt het ANP.

Toen de basisscholen weer opengingen, maakten veel leraren zich zorgen over de kans om besmet te worden. Belangengroepen riepen op de leraren met voorrang te vaccineren, maar daar gaf het kabinet geen gehoor aan.

Met deze en andere pilots in het onderwijs hoopt het kabinet te weten te komen hoe besmettingen het snelst kunnen worden opgespoord.

AstraZeneca: we leveren wél de afgesproken 180 miljoen doses

AstraZeneca zegt toch 180 miljoen vaccindoses te leveren aan de Europese Unie in het tweede kwartaal. Gisteravond meldde persbureau Reuters dat de farmaceut minder dan 90 miljoen doses zou leveren. Het ministerie van Volksgezondheid had te horen gekregen dat Nederland in het tweede kwartaal 4 miljoen doses zou krijgen in plaats van de afgesproken 6,8 miljoen.

Later zei een woordvoerder van AstraZeneca tegen de NOS dat Nederland gewoon de beloofde 6,8 miljoen doses krijgt en de EU in totaal 180 miljoen. De helft daarvan komt uit de productielijnen in de EU, de rest moet elders worden geproduceerd.

Demissionair minister De Jonge zei gisteravond in de persconferentie dat het heel moeilijk is om "steady" afspraken te maken met de farmaceut. "Aan de lopende band komen er wijzigingen in het leveringsschema. Om gek van te worden."

Dit zijn de nieuwe coronamaatregelen, en de reacties

Het kabinet wil komende tijd wat meer risico nemen met het coronavirus, kondigde premier Rutte gisteravond in de persconferentie aan. Er komen dus een aantal versoepelingen, in dit stuk zetten we ze allemaal op een rij. Dat het kabinet de teugels wat laat vieren levert positieve reacties op, maar ook kritische. Onder anderen de deskundigen in dit artikel missen de logica.

Welkom in het coronablog

We houden je in dit blog op de hoogte van het laatste coronanieuws van vandaag. Het nieuws van gisteren teruglezen kan hier.