NOS NieuwsAangepast

RIVM: gunstig vaccinatie-effect zichtbaar in verpleeghuizen

Het aantal vastgestelde besmettingen bij bewoners van verpleeghuizen daalt volgens het RIVM snel. "Het doorzetten van de sterke daling wijst op een gunstig effect van vaccinatie tegen het coronavirus", schrijft het instituut in een persbericht.

Het effect valt vooral op omdat bij thuiswonenden 60-plussers in bijna alle leeftijdsgroepen juist een stijging te zien is. Alleen bij de groep van 85 tot 89 jaar was vorige week ook een daling zichtbaar. In de laatste week van januari was de eerste vaccinatieronde voor deze groep. De verpleeghuizen waren een week eerder aan de beurt.

In deze grafiek zie je per leeftijdsgroep in welke week het vaccineren is begonnen, en of het aandeel besmettingen is gestegen of gedaald:

Tot en met 21 februari had 57 procent van de 90-plussers minimaal één dosis ontvangen, in de leeftijdsgroep 85 tot 89 jaar gaat het om 61 procent. Veel mensen in deze leeftijdsgroepen hebben nog een afspraak staan voor hun eerste coronavaccinatie.

'Heel goed nieuws'

"Dit is heel erg goed nieuws", zegt immunoloog Dimitri Diavatopoulos van het Radboudumc. "Maar het is niet erg verrassend, omdat we van studies in andere landen weten dat het vaccin (red: van Pfizer/BioNTech) heel goed werkt voor de leeftijdsgroep van 85-plussers."

Het gunstige effect in de verpleeghuizen is volgens Diavatopoulos een welkome bevestiging. "We kunnen nu ook verwachten dat het vaccin in andere leeftijdsgroepen heel effectief zal zijn."

Volgens het coronadashboard van de overheid zijn tot en met gisteren 1.112.536 prikken gemeld door de GGD's en het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Daarbij gaat het zowel om eerste als tweede prikken.

Het cijfer is niet compleet, meldt de site, omdat de systemen van zorginstellingen en huisartsen niet gekoppeld zijn aan het registratiesysteem van het RIVM.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl