ANP
NOS NieuwsAangepast

Amsterdam sluit zijingangen Vondelpark om drukte tegen te gaan

De zijingangen van het Amsterdamse Vondelpark blijven vanaf vandaag gesloten om de drukte te beperken. Dat heeft burgemeester Femke Halsema na overleg met politie en Openbaar Ministerie besloten. Ook zal er extra toezicht worden gehouden op de toestroom naar het park. Als dat niet helpt om de drukte te beperken, wordt het park helemaal gesloten.

De politie ontruimde het Vondelpark gisteravond omdat mensen zich vanwege de drukte niet meer aan de coronamaatregelen konden houden. Bezoekers werden opgeroepen te vertrekken en "terug te komen op een rustig moment".

Toen de politie overging op ontruiming, werden agenten met flessen bekogeld. Twee mensen werden aangehouden, een omstander werd geraakt met een fles en naar het ziekenhuis gebracht. Rond 19.30 uur was het Vondelpark leeg.

AT5 sprak bezoekers over waarom ze naar het Vondelpark waren gekomen:

Duizenden jongeren samen in Vondelpark: 'Het mag niet, maar we doen het toch'

Hoelang de maatregelen gaan duren, maakte burgemeester Halsema niet bekend: "Het Vondelpark blijft open, omdat de openbare ruimte in de stad schaars is. Sluiting is een uiterst middel als het gedrag van de bezoekers daartoe aanleiding geeft. De maatregelen gaan voor onbepaalde tijd in." Ook afgelopen zondag greep de politie al in bij een feest in het Vondelpark.

Ook in andere steden was het door het mooie weer druk in parken. In drie Utrechtse parken werd het zo druk dat de politie ingreep nadat toezichthouders hadden gezien dat mensen niet voldoende afstand konden houden. De politie sommeerde de parkbezoekers te vertrekken. Er werden geen boetes uitgedeeld of aanhoudingen verricht.

In Tilburg ging de politie over tot het sluiten van het Spoorpark. De gemeente beraadt zich daar nog op maatregelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl