Een groep mensen in het Vondelpark
In samenwerking met
NH
NOS NieuwsAangepast

Parken ontruimd vanwege drukte, Amsterdamse agenten bekogeld

In parken in Amsterdam, Tilburg en Groningen heeft de politie vanmiddag bezoekers weggestuurd omdat het veel te druk werd. Ook op andere plekken in het land verzamelden zich weer te veel mensen die wilden genieten van het zachte weer.

Het Vondelpark was een van de plekken waar het zo druk was dat mensen zich niet meer aan de anderhalvemetermaatregel konden houden, meldt NH Nieuws. De gemeente Amsterdam riep bezoekers op om te vertrekken. "Geniet dicht bij huis van het weer en kom op een rustig moment terug", schreef de gemeente op Twitter.

In het Vondelpark hadden duizenden jongeren zich verzameld:

Duizenden jongeren samen in Vondelpark: 'Het mag niet, maar we doen het toch'

Aan de oproep van de gemeente werd geen gehoor gegeven, waarna de politie overging tot ontruiming. Agenten werden daarbij bekogeld met flessen. Een omstander werd geraakt door een van de flessen en moest naar het ziekenhuis gebracht worden. Het slachtoffer was wel aanspreekbaar.

Rond 19.30 uur was het park weer leeg, op de rommel na die de bezoekers achterlieten.

Ook in de omgeving van het Vondelpark is het inmiddels weer rustiger. Er zijn twee mensen aangehouden. Een van hen wordt verdacht van het gooien van een fles naar agenten. De ander is aangehouden wegens belediging van een politierman.

Burgemeester Halsema is ontstemd. "Dit is opnieuw een massale overtreding van de coronaregels", zegt ze tegen AT5. "De aanwezigen toonden geen enkel respect voor iedereen in de stad die zijn best doet om meer besmettingen te voorkomen. Het park is geen festivalterrein."

Halsema komt vanavond met de politiechef en de officier van justitie samen om "een afkoelperiode voor het Vondelpark te bespreken".

Zo druk was het in de parken:

Enorme drukte in verschillende stadsparken

In Tilburg werd het Spoorpark gesloten door de politie en de gemeente. Volgens Omroep Brabant waren er honderden mensen naar het park gekomen. "Het zat vol met grote groepen jongeren en studenten", zegt een omwonende tegen de omroep.

Een andere ooggetuige wilde net naar het park gaan, toen het ontruimd werd. "Er kwam zo'n grote stoet mensen voorbij dat het leek alsof een festival zojuist was afgelopen."

Burgemeester Theo Weterings zegt tegen Omroep Brabant te begrijpen dat zoveel mensen vanwege het mooie weer naar het park kwamen. Bezoekers werden aangesproken toen het te druk werd maar dat "had niet meer het gewenste effect", aldus Weterings. Hij wil gaan werken aan maatregelen om te grote drukte in het park in de komende tijd te voorkomen.

De politie zegt dat de ontruiming gemoedelijk verliep. "De zon scheen en iedereen was in een goede bui. Jammer voor hen dat het zo eindigt", aldus een woordvoerder.

In Utrecht was het op een aantal plekken ook druk. RTV Utrecht meldt dat er veel mensen waren in het Wilhelminapark, het Griftpark en Lepelenburg. Rond 18.00 uur vroegen agenten en handhavers iedereen te vertrekken.

"We zijn ons ervan bewust dat mensen coronamoe zijn", zegt een woordvoerder tegen RTV Utrecht. "Maar de regels gelden ook gewoon in de buitenlucht."

Noorderplantsoen Groningen leeggehaald

In Groningen werd op last van de burgemeester wel ingegrepen, meldt RTV Noord. Het was zo druk in het Noorderplantsoen dat alle mensen werden weggestuurd. Hoeveel mensen er in het park waren, is niet duidelijk.

De gemeente wil zelf niet van een ontruiming spreken. "Mensen zijn gewezen op de maatregelen die nog steeds van kracht zijn", zegt een woordvoerder. Dat zou in "een uiterste relaxte sfeer" zijn verlopen.

Ook in sommige natuurgebieden was het te druk. Omroep Gelderland meldt dat rond de Ermelosche Heide auto's in bermen werden geparkeerd en dat er gevaarlijke situaties ontstonden. "De hulpdiensten kunnen er niet meer langs", schreef de gemeente Ermelo op Twitter.

Ook in het Indianenbos, een speelbos voor kinderen in Ermelo, waren te veel mensen. De gemeente riep de bezoekers op om ergens anders heen te gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl