NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Tilburg overweegt maatregelen Spoorpark • Oostenrijk wil Europees vaccinatiepaspoort

Liveblog gesloten
 • Bondskanselier Oostenrijk wil Europees vaccinatiepaspoort

  De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz wil dat Europa in navolging van Israël een vaccinatiepaspoort invoert. Met zo'n groene pas moeten EU-inwoners weer meer vrijheid krijgen, zoals het kunnen bezoeken van sportscholen, horeca en theaters. In Israël hebben volledig gevaccineerde burgers sinds afgelopen weekend zulke privileges die niet-gevaccineerde Israëliërs niet hebben. Daarmee wil Israël ook twijfelaars overtuigen zich te laten inenten.

  Als het aan Kurz ligt, gebeurt dit ook in Europa. Hij wil het liefst dat burgers digitaal op hun telefoon een vaccinatiebewijs kunnen krijgen. Kurz wil overigens dat de vrijheden niet alleen gelden voor mensen die gevaccineerd zijn, maar ook voor mensen die al een corona-infectie gehad hebben en daarmee op z'n minst tijdelijk immuun zijn geworden. Ook mensen die een negatieve coronatest kunnen laten zien, moeten van dezelfde vrijheden kunnen genieten.

  In Nederland heeft de Gezondheidsraad een advies uitgebracht over de wenselijkheid van een vaccinatiepaspoort. De adviesraad concludeerde dat zo'n maatregel alleen ingezet mag worden als het doel om besmettingen te voorkomen echt niet op een andere manier kan worden bereikt.

 • Amsterdam: minder ingangen Vondelpark open

  Nadat de politie voor de tweede keer sinds zondag in moest grijpen in het Amsterdamse Vondelpark vanwege de drukte, grijpt de gemeente Amsterdam in. Vanaf morgen worden zijingangen gesloten en is er meer toezicht op de toestroom van bezoekers.

  De gemeente spreekt over een "afkoelperiode". Hoe lang die gaat duren is niet bekend. Mocht het toch opnieuw te druk worden in het park, dan gaat het helemaal dicht, zegt burgemeester Femke Halsema.

 • Gemeente Tilburg en Spoorpark overleggen over maatregelen

  Net als in het Vondelpark was het ook in het Spoorpark in Tilburg vanmiddag erg druk. De gemeente gaat daar met de directie van het park in overleg voor gepaste maatregelen om dit soort taferelen in de toekomst te voorkomen, schrijft Omroep Brabant.

  Het Spoorpark werd uiteindelijk ontruimd, omdat het steeds lastiger werd voor aanwezigen om afstand te houden. "Het aanspreken van bezoekers door de vrijwilligers van het Spoorpark had niet meer het gewenste effect", zegt burgemeester Weterings in een reactie. In tegenstelling tot in Amsterdam verliep de ontruiming zonder arrestaties.

 • Duizenden samen in Vondelpark: 'Het mag niet, maar we doen het toch'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Duizenden samen in Vondelpark: 'Het mag niet, maar we doen het toch'
 • Onbegrip bij winkeliers over nieuwe coronaregels

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Eén klant heeft straks 9.000 vierkante meter'
 • Zorgen bij ziekenhuispersoneel over versoepelingen

  De avondklok wordt verlengd, middelbare en mbo-scholen gaan weer deels open en volgende week mogen bijna alle contactberoepen weer aan de slag. Er komen versoepelingen, maar in het Maasstad Ziekenhuis zijn ze wel bezorgd over een eventuele toename van coronapatiënten:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Ik zie hier ook dat het weer wat drukker is dan vorige maand'
 • De eerste Covax-vaccins voor de armste landen zijn binnen

  Landen die niet genoeg geld hebben om mee te doen in de wereldwijde race om coronavaccins, kunnen eindelijk een begin maken met het inenten van een deel van hun zorgpersoneel. Ghana is het eerste land ter wereld dat vandaag een levering coronavaccins kreeg uit het Covax-programma.

  Covax is een initiatief van onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de internationale organisatie Gavi en is erop gericht dat landen gelijke toegang hebben tot vaccins. 92 landen krijgen via Covax vaccins gedoneerd. En in veel van die landen is dit vooralsnog de enige manier waarop ze vaccins in handen kunnen krijgen.

 • Politie: rustig rondom Vondelpark, wel veel afval

 • Draag gratis mondkapjes voorlopig niet, roept Belgische regering op

  Het Belgische kabinet raadt de bevolking af de mondmaskers te dragen die gratis zijn uitgedeeld bij apotheken. Mogelijk bevatten deze mondkapjes schadelijke stoffen, schrijft de VRT.

  De vorige regering had tijdens de eerste golf miljoenen van deze stoffen mondkapjes besteld. Sinds juni waren ze gratis mee te nemen bij de apotheek. Maar uit een vertrouwelijk rapport zou blijken dat ze mogelijk schadelijk zijn, omdat ze kleine deeltjes zilver en titaniumdioxide bevatten.

  De minister van Volksgezondheid Vandenbroucke adviseert de mondkapjes voorlopig niet te gebruiken. Daar voegt hij aan toe dat er "momenteel geen enkel gezondheidsrisico is aangetoond". Het gaat volgens het kabinet vooralsnog om een voorzorgsmaatregel.

 • Twee arrestaties en een gewonde bij Vondelpark

  Bij de ontruiming van het Vondelpark in Amsterdam is een bezoeker gewond geraakt. Dat gebeurde toen de politie met flessen werd bekogeld. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht, maar was wel aanspreekbaar.

  ANP

  De politiewoordvoerder laat verder weten dat er twee mensen zijn gearresteerd. Een van hen wordt verdacht van het gooien van een fles naar agenten. De ander is aangehouden wegens belediging van een politieman.

  Het park is leeg en in de omgeving is het inmiddels rustiger. "Er zijn nog wel wat mensen en daar zijn we mee bezig", zegt de woordvoerder.

  Eerder op de avond had een grote groep mensen zich in het Vondelpark verzameld:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Enorme drukte in verschillende stadsparken
 • Festival Best Kept Secret voor de tweede keer afgelast

  Muziekfestival Best Kept Secret gaat ook dit jaar niet door. Dat laat de organisatie weten op sociale media. Iedereen die een kaartje heeft gekocht voor de editie van komende juni, krijgt zijn geld terug.

  In 2019 waren er zo'n 25.000 bezoekers bij het meerdaagse festival in Hilvarenbeek. Vorig jaar werd het afgelast vanwege de coronacrisis en dat gebeurt dus ook dit jaar.

  Uitstellen naar een later moment in de zomer, een optie waar andere grote festivals vaak voor kiezen, was volgens directeur Maurits Westerik niet mogelijk. "Het terrein is dan niet beschikbaar en bovendien moet je dan gaan werken aan een heel nieuw programma", zegt hij tegen website 3voor12.

 • Europees project om medicijnen tegen infectieziekten sneller te keuren

  Op 1 maart begint een Europees samenwerkingsproject om beter voorbereid te zijn op nieuwe infectieziekten. "Met een Europees netwerk van ziekenhuizen kunnen we de doorlooptijd van de klinische evaluatie van nieuwe geneesmiddelen enorm verkorten", zegt arts-microbioloog Marc Bonten, coördinator van het project.

  Bij het zogeheten ECRAID-Base zijn 2000 medische centra aangesloten in meer dan 40 Europese landen. De Europese Commissie heeft 30 miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld voor het project. Daarmee is de financiering voor de komende vijf jaar zekergesteld.

  "De klinische evaluatie van een nieuw geneesmiddel duurt normaal gesproken soms wel tien jaar", zegt Bonten. De coronapandemie heeft laten zien dat dit veel sneller kan als er intensief wordt samengewerkt, vervolgt hij. "Dat doen we nu, ECRAID-Base wordt straks een essentieel onderdeel van de 'pandemic preparedness'-strategie."

 • Politie: Vondelpark nagenoeg leeg

  Vrijwel alle bezoekers hebben inmiddels het Vondelpark verlaten, laat een politiewoordvoerder weten. Voor zover bekend zijn er geen arrestaties verricht. "In de omgeving van het park is het nog wel wat druk, daar zijn we nu mee bezig."

  Eerder op de avond was het zo druk dat het park werd ontruimd. Veruit de meeste mensen gaven gehoor aan de oproep van de politie. Maar een aantal agenten werd bekogeld met flessen.

 • Waarom leveringen van AstraZeneca onzekerder zijn dan die van concurrenten

  Het Oxford-vaccin van AstraZeneca moest het werkpaard onder de vaccins worden: een prik voor het grootste deel van de bevolking. Ja, het vaccin is makkelijker te bewaren, maar verder stelt het nu wat teleur. Het was later klaar en is minder effectief dan de concurrenten. Ook worden de verwachte leveringen om de haverklap bijgesteld.

  Ben van der Zeijst, emeritus hoogleraar vaccins en oud-topman van het RIVM, noemt de wispelturige berichten over de leveringen van AstraZeneca wel begrijpelijk. "Het gaat om de productie van biologische producten en die heb je nooit voor 100 procent onder controle. Er zijn onzekerheden over opbrengsten, daar moeten we helaas aan wennen."

 • Politie treedt op in Vondelpark, agenten bekogeld met flessen

  De politie ontruimt het Vondelpark, omdat er te veel mensen zijn. Een woordvoerder bevestigt dat er met flessen naar de politie is gegooid. "Maar het overgrote deel van de mensen volgt onze aanwijzingen op."

  Vooralsnog zijn er geen arrestaties verricht, maar de politie sluit niet uit dat die nog volgen. "Als er wordt gegooid met flessen gebeurt dat vaak vanuit grotere groepen. Het is nu donker in het park dus het is lastig te zeggen van wie het komt", zegt de woordvoerder.

  Op video's van eerder op de avond is te zien dat een grote groep mensen zich in het park heeft verzameld:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Enorme drukte in het Amsterdamse Vondelpark