liveblog
NOS NieuwsAangepast

Uitbraak onder studenten Hotelschool Maastricht • Nederland krijgt minder AstraZeneca-vaccins

  • Welkom in het coronablog van vrijdag 12 maart. Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
  • 6068 nieuwe coronabesmettingen, meer dan gemiddeld.
  • De Oostenrijkse premier Kurz klaagt dat de coronavaccins niet eerlijk over de lidstaten van de EU worden verdeeld.
  • De twee testfestivals die dit weekend zouden worden gehouden in Biddinghuizen, worden een week uitgesteld vanwege slecht weer.
  • Italië gaat tot Pasen weer in lockdown. Scholen en niet-essentiële winkels weken dicht in Griekenland.
liveblog gesloten

Ook Congo stopt tijdelijk met het AstraZeneca-vaccin

Ook de Democratische Republiek Congo heeft het gebruik van het coronavaccin van AstraZeneca opgeschort vanwege zorgen over mogelijke bijwerkingen. Het Afrikaanse land heeft dat gedaan in navolging van een aantal Europese landen. Congo kreeg onlangs 1,7 miljoen doses via het Covax-programma, maar die zijn nog niet uitgedeeld.

Gisteren maakte Denemarken bekend dat bij enkele mensen bloedproppen gevonden na een prik met het AstraZeneca-vaccin. Een van deze mensen is overleden. Niet alleen Denemarken, maar ook onder meer Noorwegen stopte vervolgens uit voorzorg voorlopig met de vaccinaties. Thailand volgde vandaag, als eerste land buiten Europa.

De WHO benadrukte vandaag dat er geen reden is om te stoppen met het vaccineren met het AstraZeneca-vaccin, omdat er op meer dan 32.000 vrijwilligers is getest. Het Europese Geneesmiddelenagentschap EMA zei gisteren iets soortgelijks.

Grote corona-uitbraak onder eerstejaarsstudenten van hotelschool Maastricht

Er is een forse corona-uitbraak onder eerstejaarsstudenten die op de campus van de Hotel Management School in Maastricht verblijven. 103 studenten zijn positief getest op corona.

Christian Hoebe van de regionale GGD zegt tegen persbureau ANP dat de besmettingen waarschijnlijk hebben plaatsgevonden op een feestje tijdens de introductieweek vorige maand. Op 14 februari haalde de school de GGD erbij, na de eerste meldingen over coronabesmettingen. Sindsdien heeft de GGD 166 eerstejaars getest, van wie er dus 103 corona bleken te hebben. Dat is 62 procent van de geteste studenten. Veertien studenten werden om verschillende redenen niet getest.

De school is tijdelijk met het praktijkonderwijs gestopt en geeft alle lessen online. Hoebe benadrukt wel dat de besmettingen niet zijn uitgebroken bij het onderwijs, waar de coronamaatregelen volgens hem goed zijn gehandhaafd.

Hoebe zegt dat campusbeheerder Holland2Stay en de school zoveel mogelijk maatregelen treffen om besmettingen te voorkomen. "Maar het is ontegenzeggelijk dat de jongeren de coronamaatregelen niet goed naleefden. Bovendien zijn er op de campus gedeelde keukens en de jongeren droegen vaak geen mondkapjes." De positief geteste studenten zijn in quarantaine gegaan.

Inmiddels lijken de quarantainemaatregelen effect te hebben, en neemt het aantal besmettingen af. Hotelschooldirecteur Ad Smits laat in een reactie aan het ANP weten dat van de 103 positief geteste studenten de meeste weer klachtenvrij zijn. "Iedere besmetting is er een te veel, maar ik ben blij dat de afgelopen week nog maar zes besmettingen zijn vastgesteld", zegt Smits. "Gelet op de ontwikkelingen heb ik er vertrouwen in dat we op niet al te lange termijn weer praktijkonderwijs kunnen aanbieden."

Hotelschool Maastricht

Groot deel Griekenland in strengere lockdown

In een groot deel van Griekenland gelden vanaf morgen strengere coronaregels omdat de besmettingscijfers en het aantal ziekenhuisopnamen in het land blijven oplopen.

Alle scholen blijven twee weken dicht, behalve die in het speciaal onderwijs. In gebieden waar het aantal besmetting het hoogst is worden niet-essentiële winkels gesloten.

De afgelopen weken zijn de regio's Athene, Thessaloniki en delen van de Peloponnesos en Kreta getroffen door hoge besmettingscijfers, vooral veroorzaakt door de Britse coronavariant.

Met name in Athene is de medische zorg zodanig onder druk komen te staan dat in vijf grote publieke ziekenhuizen uitsluitend covid-patiënten worden opgenomen. Voor het eerst sinds het uitbreken van de pandemie nemen ook twee particuliere klinieken covid-patiënten op. In Griekenland liggen nu 521 coronapatiënten op de intensive care.

De regering heeft een nieuw financieel steunpakket van 2,5 miljard euro toegezegd om de schade voor de detailhandel en de horeca op te vangen.

Op 1 februari gingen de scholen in Athene weer open, vanaf morgen moeten ze weer dicht

Burgemeester mag straks gebouwen sluiten bij corona-uitbraak

Burgemeesters krijgen straks de bevoegdheid om bedrijfspanden, zoals kantoren, te sluiten als daar meer dan drie mensen besmet zijn geraakt. Met die wetswijziging heeft de ministerraad ingestemd.

Nu kan de GGD de beheerder van het pand alleen adviseren om de locatie of delen ervan te sluiten. In de meeste gevallen wordt dit advies opgevolgd. Maar voor de gevallen waar dat niet gebeurt, kan de burgemeester straks snel ingrijpen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

De maximale duur waarvoor een locatie gesloten kan worden, is tien dagen. Woonhuizen en religieuze gebouwen zijn uitgezonderd en kunnen niet gesloten worden.

Nederland krijgt fors minder AstraZeneca-vaccins, onduidelijk wat dit voor de planning betekent

De komende zeven weken levert AstraZeneca aan Nederland 450.000 doses minder van zijn coronavaccin, zegt het ministerie van Volksgezondheid. In plaats van de verwachte 1,7 miljoen zijn het er 1,25 miljoen. Ook later in het tweede kwartaal kan AstraZeneca minder leveren: in totaal zouden er in de eerste helft van het jaar 5,5 miljoen doses komen, dat worden er nu 4 miljoen.

Het ministerie laat het RIVM nog onderzoeken wat dat voor de vaccinatieplanning betekent. De duizenden afspraken op korte termijn lijken geen gevaar te lopen: het RIVM heeft een kleine "veiligheidsvoorraad" aangehouden die nu volledig wordt ingezet. Mogelijk kunnen ook de leveringen van Pfizer en Janssen nog worden ingezet, zegt een woordvoerder.

De Zweeds-Britse farmaceut AstraZeneca levert al vanaf het begin minder dan beloofd. Het bedrijf kampt met productieproblemen. De Europese Commissie heeft het bedrijf herhaaldelijk om opheldering gevraagd.

Disneyland Parijs blijft langer dicht

Disneyland Parijs gaat toch niet op 2 april weer open. Het park, een van de grootste toeristische attracties van Europa, had eerder aangekondigd kort voor Pasen de deuren heropenen, maar het bedrijf laat nu weten dat dit vanwege het coronavirus niet kan doorgaan.

Het attractiepark was vorig jaar van half maart tot half juli dicht vanwege de vrees voor de verspreiding van het virus en sloot 30 oktober opnieuw. Het moederbedrijf, de Disney Groep, heeft 32.000 ontslagen aangekondigd als gevolg van de sluitingen van de parken wereldwijd. Disneyland Parijs, waar 17.000 mensen werken, kan nog geen nieuwe streefdatum voor de heropening geven.

Bezoekers droegen afgelopen zomer een mondmasker in Disneyland Parijs

Vaccinatielocaties in Alkmaar en Middenmeer morgen gesloten

Twee vaccinatielocaties blijven morgen gesloten omdat het KNMI code geel heeft afgegeven. De GGD Hollands Noorden vindt het onverantwoord om mensen naar de vaccinatielocaties in Alkmaar en Middenmeer te laten komen, laten ze weten op Twitter. Ruim 1400 mensen zijn gebeld om een nieuwe afspraak te maken.

In het hele land geldt morgen van 08.00 uur tot 18.00 uur code geel. Er worden zware windstoten verwacht.

Bioscopen trekken zich terug uit sneltest-pilot

De brancheorganisatie voor bioscopen en filmtheaters NVBF trekt zich terug uit een voorgestelde proef met sneltests. Volgens de organisatie zijn sneltests in de bioscoop praktisch en economisch onhaalbaar. Ook zouden de tests geen toegevoegde waarde hebben voor de bioscopen. Die zijn volgens de NVBF al volkomen veilig ingericht.

Vorige week werd een proef met sneltests voorgesteld door het ministerie van Volksgezondheid en dat van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Minister De Jonge noemde het "geen onlogische gedachte dat je een paar euro extra voor de bioscoop betaalt om de kosten van een test te dekken". De bioscopen wilden naar eigen zeggen graag helpen om de samenleving weer eerder open te maken, maar het voorstel van De Jonge is niet goed gevallen bij de achterban.

De pilot zou een test moeten zijn voor het wetsvoorstel 'tijdelijke wet testbewijzen covid-19', waarin bioscopen en filmtheaters onder de festival- en evenementennoemer worden geschaard en alleen toegankelijk zijn met een (betaald) testbewijs.

Ondernemersorganisaties positief over uitbreiding coronasteun

Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij met de verruiming van het steunpakket van de overheid voor ondernemers. Het kabinet maakte vandaag bekend dat diverse regelingen worden uitgebreid. De organisaties zeggen dat de eerste berichten positief klinken, maar waarschuwen ook dat de uitbreiding in de praktijk nooit alle kosten van ondernemers dekt.

Ook zegt VNO-NCW dat de uitbreiding wel "erg laat komt, nu winkels en restaurants al maanden gesloten zijn, schulden hebben en moeten interen op hun eigen vermogen". Daar moeten ook oplossingen voor komen, vinden de organisaties.

Het kabinet trekt in het tweede kwartaal in totaal 730 miljoen euro extra uit voor de uitbreiding van de steun voor ondernemers. Zo gaat de TVL-regeling omhoog van 85 procent naar 100 procent. Daar had VNO-NCW al om gevraagd.

Lees meer:

6068 nieuwe besmettingen, meer dan gemiddeld

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 6068 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 711 meer dan gisteren.

Het aantal is ook hoger dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 4968 mensen positief getest werden. De laatste keer dat het aantal nieuwe besmettingen op een dag boven de 6000 lag, was op 15 januari.

Op de intensive care liggen nu 576 coronapatiënten, vier meer dan een dag eerder. Er liggen nu 1910 besmette mensen in het ziekenhuis, dat is vijftien minder dan gisteren.

Lees meer over de cijfers:

Italië opnieuw in strenge lockdown, maatregelen tot na Pasen

Italië gaat weer deels in lockdown. Dat heeft de regering besloten na een week overleg met de wetenschappelijke adviesraad en lokale overheden vanwege de oplopende besmettingscijfers. De nieuwe, strengere maatregelen gelden zeker 3,5 week, tot de dag na Pasen.

Lees meer over de regio's en de maatregelen:

In gebieden waar code oranje geldt moet de horeca opnieuw dicht in Italië

Corona trekt zware wissel op natuurbescherming

De coronapandemie heeft een negatieve uitwerking gehad op natuurbescherming wereldwijd, stelt de IUCN. Dat is de natuurorganisatie die jaarlijks de Rode Lijst uitbrengt met daarop de dieren die het grootste gevaar lopen op uitsterving.

Uit een verzameling van nieuwe studies die de IUCN vandaag heeft gepubliceerd, blijkt bijvoorbeeld dat in meer dan de helft van de beschermde natuurgebieden in Afrika het aantal veldinspecties en anti-stroperijmissies werd stopgezet of verminderd. Dat gold voor een kwart van de Aziatische natuurgebieden.

Uit een enquête van parkopzichters uit meer dan zestig landen blijkt dat een op de vijf zijn baan was kwijtgeraakt doordat er geen geld meer was vanwege corona. Ruim een kwart kreeg een lager salaris of werd te laat uitbetaald.

De IUCN noemt het beschermen van kwetsbare natuur essentieel, ook voor het beschermen van de volksgezondheid. "Laten we niet vergeten dat alleen door het investeren in een gezonde natuur we een solide basis kunnen neerzetten om te herstellen van de pandemie, om daarmee zulke crises in de toekomst te voorkomen", zegt directeur Bruno Oberle.

Olympische minister Japan: 'Vaccin niet nodig'

IOC-baas Thomas Bach kondigde gisteren aan dat alle sporters een Chinees coronavaccin ter beschikking krijgen. Volgens Tamayo Marukawa, de Japanse minister van Olympische Zaken, is dat niet nodig.

Japanse minister van Olympische Zaken: 'Vaccin niet nodig, maatregelen voldoende'

Rijksoverheid komt met nieuw overzicht vaccinatiestrategie

De Rijksoverheid heeft een nieuw vaccinatieoverzicht gepubliceerd. Daarin staat wie, wanneer, welk coronavaccin kan krijgen en door wie dat vaccin wordt toegediend. Het ministerie van Volksgezondheid benadrukt dat het gaat om een planning en dat die afhangt van goedkeuring, werking, levering en distributie van vaccins. Geïnteresseerden kunnen ook door een vragenlijst in te vullen een idee krijgen wanneer ze ongeveer aan de beurt zijn.

Extra geld voor noodhulp Caribisch deel van koninkrijk

Het kabinet geeft nog eens 15,2 miljoen euro aan het voedselhulpprogramma op Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. De armoede is door de coronapandemie en het wegblijven van toeristen sterk toegenomen. 80.000 mensen maken gebruik van de voedselhulp, die onder leiding staat van het Rode Kruis.

Het nieuwe bedrag moet tot 1 juli 2021 voldoende zijn om die hulp te kunnen geven.

De Jonge verwacht geen problemen met levering Janssen-vaccin

Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid zegt geen redenen te hebben om te twijfelen aan de verwachte leveringen van het Janssen-vaccin, dat gisteren als vierde vaccin tegen het coronavirus werd goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

Eerder deze week zei een EU-functionaris dat farmaceut Johnson & Johnson met productieproblemen kampte, maar De Jonge verwacht daar dus geen gevolgen van. "De eerste levering, begin april, zal waarschijnlijk niet veel zijn. Maar we verwachten over het hele tweede kwartaal drie miljoen doses. En Janssen is heel behoedzaam in het afgeven van prognoses, dus er zijn geen redenen om daaraan te twijfelen."

De Jonge omschreef het vaccin, dat volgens hem eerder is goedgekeurd dan verwacht, als een cadeautje. "Maar we moeten nog wel even wachten tot we het kunnen uitpakken." Het Janssen-vaccin is het eerste coronavaccin waarbij mensen maar één prik hoeven te krijgen.

Opnieuw beperkte herdenking tramaanslag Utrecht

Utrecht houdt ook dit jaar geen publieke bijeenkomst om stil te staan bij de tramaanslag van 2019. Net als vorig jaar is er vanwege de coronacrisis een ingetogen herdenking, meldt RTV Utrecht.

Aanstaande donderdag is het precies twee jaar geleden dat Gökmen T. vier mensen doodschoot bij het 24 Oktoberplein in de stad. Een klein gezelschap zal kransen neerleggen op de plek van de aanslag. De Domtoren slaat om 10.43 uur vier keer: één keer voor ieder overleden slachtoffer. De vlaggen op het stadhuis gaan halfstok.

De gemeente roept mensen die ook wil herdenken op om verspreid over de week naar de plek van de aanslag te gaan en de coronamaatregelen in acht te nemen.

Franse brandweer gaat helpen met vaccineren

De Franse brandweer gaat vaccins toedienen. Per vandaag is het brandweerlieden - professioneel en vrijwillig - officieel toegestaan om de prik te zetten. Op die manier hoopt de regering het vaccinatietempo verder op te voeren.

De nood is hoog, stelt de regering. Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames blijft hoog. Vanuit de regio Parijs worden voor het eerst ook weer patiënten overgebracht naar regio's waar nog voldoende bedden vrij zijn. Vanuit Noord-Frankrijk worden zieken al naar België overgebracht.

Afgelopen weekend werd de brandweer, als experiment, voor het eerst ingezet bij de vaccinatiecampagne. Toen werden in twee dagen 200.000 prikken gezet door bluspersoneel. De brandweer zei toen vaker mee te willen doen en daar is nu gehoor aan gegeven.

Sinds kort doen ook Franse huisartsen in hun eigen praktijk mee aan het vaccineren. Vanaf maandag worden ook apothekers ingezet. Sinds eind december zijn in Frankrijk 6,4 miljoen prikken gezet, waarvan er 2 miljoen de tweede dosis betreffen.

Steunpakketten voor ondernemers weer uitgebreid

De financiële steun voor ondernemers die gedupeerd worden door de coronacrisis wordt verhoogd. Het kabinet heeft besloten dat de tegemoetkoming voor de vaste lasten van ondernemers van 85 naar 100 procent gaat. Met de nieuwe maatregelen is in totaal ruim 700 miljoen euro gemoeid.

Oostenrijkse bondskanselier: vaccins oneerlijk verdeeld

De Oostenrijkse bondskanselier Kurz klaagt erover dat de coronavaccins niet eerlijk over de lidstaten van de EU worden verdeeld. Hij stelt dat Nederland momenteel profiteert, terwijl Bulgarije en Kroatië te weinig krijgen.

De afspraak is dat EU-landen een hoeveelheid vaccins krijgen op basis van de grootte van de bevolking, maar dat gebeurt niet, zegt Kurz. Hij eist volledige transparantie over de verdeelsleutel.

De inkoop en verdeling van coronavaccins wordt centraal door de Europese Commissie geregeld. Kurz zegt dat er ook EU-landen zijn die zelf afspraken hebben gemaakt met farmaceuten.

De Europese Commissie stelt dat de verschillen in verdeling ontstaan doordat sommige landen niet alle gereserveerde vaccins afnemen en dat andere landen die partijen dan kunnen overnemen.

Minder CO2-uitstoot in coronatijd, maar toch haalt kabinet Urgenda-doelstelling niet

De doelstelling om een kwart minder CO2 uit te stoten, wordt door het kabinet niet gehaald. Volgens voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek was de uitstoot vorig jaar 24,5 procent minder dan in 1990. Het RIVM komt later dit jaar met de precieze cijfers, maar waarschijnlijk blijkt ook dan dat het kabinet het Urgenda-doel niet haalt.

Door de coronacrisis was er vorig jaar minder CO2-uitstoot. Mogelijk gaat uit de RIVM-cijfers blijken dat de reductie daardoor toch op 25 procent komt.

'VS heeft tientallen miljoenen doses AstraZeneca-vaccin opgeslagen'

De Verenigde Staten hebben tientallen miljoenen doses van het AstraZeneca-vaccin klaarstaan, terwijl het gebruik ervan nog niet is goedgekeurd. Dat schrijft The New York Times. Het wachten is op de uitkomst van een groot Amerikaans onderzoek naar de werkzaamheid van het vaccin. In de tussentijd woedt er volgens de krant een verhit debat tussen Witte Huis-medewerkers en de gezondheidsautoriteiten of de vaccins mogen worden geëxporteerd naar landen die ze hard nodig hebben.

De krant meldt dat AstraZeneca aan de Amerikaanse regering heeft gevraagd om doses aan de Europese Unie te lenen. In de EU zijn juist tekorten, omdat het bedrijf niet genoeg kan leveren. De farmaceut zou dan op een later moment de Amerikaanse voorraden weer aanvullen, maar dat zou de regering-Biden vooralsnog niet zien zitten.

Zuid-Afrika prikt nog niet goedgekeurd vaccin: 'Iedereen wil het hebben'

Gisteren werd het Janssen-vaccin goedgekeurd voor gebruik in de EU. In Zuid-Afrika wordt al volop geprikt met het Janssen-vaccin, terwijl het er nog niet eens is goedgekeurd. Haastig injecteert het land zoveel mogelijk zorgmedewerkers, om een situatie zoals in december en januari te voorkomen. Toen zat Zuid-Afrika midden in de tweede golf en was het in sommige ziekenhuizen chaotisch doordat veel personeel zelf besmet was geraakt.

Winkeliers verliezen kort geding, winkels gaan niet helemaal open

De winkels moeten grotendeels dicht blijven, heeft de rechter bepaald in een kort geding van winkeliersvereniging INretail tegen de staat. Het blijft voorlopig dus bij winkelen op afspraak en 'click en collect'.

De Jonge herhaalt: geen reden tot zorg over AstraZeneca-vaccin

Demissionair minister De Jonge (Volksgezondheid) benadrukt dat er "geen reden tot zorg is" als het gaat om het vaccin tegen het coronavirus van AstraZeneca en dat er daarom gewoon geprikt blijft worden. Gisteren besloten Denemarken en een aantal andere Europese landen uit voorzorg de AstraZeneca-vaccinaties op te schorten na een aantal gevallen van trombose.

Het Europese medicijnagentschap EMA stelt dat er geen aanwijzingen zijn voor een verband tussen het vaccin en de trombosegevallen. "Jaarlijks krijgen heel veel mensen tromboseklachten", zei De Jonge kort voor aanvang van de MCC, de speciale ministeriële commissie crisisbeheersing. "Dus dat er na vaccinatie klachten optreden, wil niet zeggen dat dat door de vaccinatie komt. En er werden inderdaad in de testfase van het AstraZeneca-vaccin tromboseklachten gemeld, maar de meeste van die mensen hadden een placebo gekregen."

Volgens De Jonge blijft het goed om de "vinger aan de pols te houden" bij de vaccins. "En dan telkens de experts te raadplegen. Maar je kunt ook niet zomaar op de pauzeknop drukken. Want ook dat heeft effect."

Politie Groningen verspreidt beelden verdachten neersteken agenten

De politie in Groningen heeft beelden gedeeld van twee mannen die ervan worden verdacht dat ze woensdagavond bij een avondklokcontrole agenten hebben aangevallen. Een van de politiemensen raakte zeer ernstig gewond aan zijn gezicht. Ook de andere agent raakte gewond.

Op de beelden zijn twee fietsende mannen te zien. Volgens de politie zijn beiden wit en slank en sprak een van hen Engels. "Iemand móet weten wie deze mannen zijn", stelt de politie en vraagt mensen die meer weten zich, eventueel anoniem, te melden.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Testfestivals Biddinghuizen uitgesteld vanwege het weer

De twee testfestivals die dit weekend zouden worden gehouden in Biddinghuizen, worden een week uitgesteld. Reden is de slechte weersverwachting, laat de organisatie weten.

"De combinatie van zware windstoten, regenval en lage temperatuur en de zorgen geuit door onze bezoekers, maken dat Fieldlab Evenementen verwacht dat de opkomst lager en het verblijf korter zal zijn", stelt de organisatie. Hierdoor zouden de resultaten van het onderzoek niet representatief zijn.

Het pop- en het dancefestival maken deel uit van een serie van proefevenementen waarmee de sector onderzoekt hoe er in de coronapandemie op een veilige manier toch evenementen met publiek kunnen plaatsvinden. Zo gaf afgelopen weekend André Hazes een concert in de Ziggo Dome. Alle bezoekers waren vooraf getest op het coronavirus en mochten alleen naar binnen na een negatieve uitslag.

Proefconcert van André Hazes vorig weekend in Amsterdam

Privacywaakhond: aantal klachten ook vorig jaar zorgwekkend hoog

Het aantal klachten dat binnenkomt bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) blijft "zorgwekkend hoog". Het waren er vorig jaar 25.590, niet veel minder dan de explosieve groei die de privacywaakhond in 2019 noteerde.

Een deel van de klachten had vorig jaar te maken met het coronavirus. Zo waren er meldingen over werkgevers die de temperatuur van werknemers opnamen of coronatesten afnamen bij werknemers.

'AstraZeneca levert 10 miljoen doses minder dan verwacht aan EU'

Het lukt AstraZeneca niet om voor het eind van de maand de eerder beloofde 40 miljoen doses vaccin te leveren aan de Europese Unie, staat in een document dat persbureau Reuters heeft ingezien. Naar verwachting blijft de teller steken op 30,1 miljoen vaccins die dit kwartaal worden geleverd. Voor Nederland zou dat zo'n 400.000 prikken minder betekenen.

Saillant is dat AstraZeneca-topman Soriot nog op 25 februari aan het Europees Parlement 40 miljoen doses toezegde, maar dat uit het document blijkt dat het bedrijf een dag eerder al schatte maximaal 34 miljoen doses te kunnen leveren. AstraZeneca wilde tegenover Reuters niet reageren.

Al maanden is er gedoe over de hoeveelheid vaccins die de Brits-Zweedse farmaceut aan de EU levert. Oorspronkelijk zou AstraZeneca 180 miljoen doses leveren in het tweede kwartaal, maar die verwachting werd eind vorige maand al teruggeschroefd naar minder dan 90 miljoen. In april denkt het bedrijf 20 miljoen doses te kunnen leveren, maar over de maanden mei en juni doet het geen uitspraken meer, meldt Reuters.

Thailand stelt vaccineren met AstraZeneca uit

Vanwege de zorgen bij sommige Europese landen over de veiligheid van het AstraZeneca-vaccin, heeft nu ook Thailand ervoor gekozen om het vaccineren ermee uit te stellen. Eigenlijk zouden de premier en zijn ministersploeg vandaag als eersten een dosis van het vaccin ontvangen.

Gisteren schortten onder anderen de Denen en Noren het inenten met AstraZeneca op. Het gaat om een voorzorgsmaatregel, zeggen de landen, nadat er enkele gevallen van trombose waren gemeld na inenting. Nederland blijft het vaccin wel gebruiken. De Nederlandse medicijnwaakhond CBG en minister De Jonge van Volksgezondheid zeggen dat het veilig is.

Thailand is het eerste land buiten Europa dat het gebruik van het vaccin tijdelijk opschort. Het land had vorige week 117.000 doses binnengekregen. Vorige week werd al begonnen met het inenten met een ander vaccin, dat van het Chinese Sinovac.

Lees hier meer over het AstraZeneca-vaccin en de zorgen over de veiligheid ervan:

Coronacrisis houdt attractieparken al jaar in de greep: 'Wij kunnen veilig open'

Precies een jaar geleden sloten musea, pretparken en dierentuinen hun deuren. Aanvankelijk tot 1 april, maar dat werd half mei. Vanaf toen konden de grote publiekslocaties met beperkingen weer open, om uiteindelijk 15 december weer volledig dicht te moeten. Ondanks steunpakketten staan sommige musea en attractieparken op omvallen.

Hoe kijken de directeuren van drie grote parken in Nederland - het Dolfinarium in Harderwijk, de Efteling in Kaatsheuvel en de Keukenhof in Lisse - terug op één jaar corona in Nederland. En hoe gaan we in de toekomst een dagje uit?

CBS: daling sterfte zet door

In de eerste week van maart zijn opnieuw minder mensen dan verwacht overleden, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Tussen 1 en 7 maart stierven bijna 3100 mensen, 100 minder dan in de voorgaande week. Vooral de sterfte onder mensen van 80 jaar of ouder en personen in verpleeghuizen en gehandicapteninstellingen daalde verder.

Sinds eind september was de sterfte hoger dan gebruikelijk. De zogenoemde oversterfte kan in elk geval deels worden teruggevoerd op sterfgevallen ten gevolge van corona. Half februari was het sterftecijfer terug op het verwachte niveau en sindsdien is er sprake van 'ondersterfte', er gaan minder mensen dood dan gebruikelijk voor de tijd van het jaar.

Biden: alle volwassenen op 1 mei toegang tot vaccin

Alle Amerikanen moeten op 1 mei toegang hebben tot een coronavaccin, heeft president Biden in een tv-toespraak gezegd. Hij gaf de staten opdracht zich daarop voor te bereiden.

Nu krijgen oude en kwetsbare mensen in de VS nog voorrang, maar Biden verwacht dat er over anderhalve maand tijd voldoende vaccins in voorraad zijn voor alle Amerikanen. "Dan is de kans groot dat we op 4 juli met familieleden Onafhankelijkheidsdag kunnen vieren," aldus Biden. "Onafhankelijkheid van het virus."

Hij zei verder dat de eerste Amerikanen komend weekend een cheque van 1400 dollar (zo'n 1170 euro) kunnen verwachten, een van de onderdelen van het coronasteunpakket van 1900 miljard dollar waar het Congres afgelopen week groen licht voor heeft gegeven.

Vanaf 1 mei vaccinatie voor alle Amerikanen

Versoepelingen van afgelopen weken maken deel omzetverlies winkels goed

De versoepelingen van de coronaregels voor winkeliers lijken op hen een gunstig effect te hebben. ING meldt dat de waarde van pintransacties bij winkels flink is gestegen sinds 'click & collect' begon op 10 februari. De afgelopen week, sinds het invoeren van 'winkelen op afspraak' op 3 maart, groeide de waarde van de pintransacties het sterkst.

ING is de grootste bank voor consumenten in Nederland. Door de coronamaatregelen daalde de waarde van de pintransacties bij ING met 31 procent vergeleken met de tijd vóór de maatregelen. Na de versoepelingen is het cijfer nog altijd niet op het oude niveau, maar het zit inmiddels op 17 procent onder 'normaal'.

Bestuursvoorzitters bedrijven positief over economie en willen groen herstel

Topmensen van grote bedrijven zijn nu veel optimistischer dan een jaar geleden. Een overgrote meerderheid ziet economische groei, zowel algemeen als bij het eigen bedrijf. Die groei zal plaatsvinden met meer aandacht voor het welzijn van medewerkers dan vóór corona.

Is het AstraZeneca-vaccin nou wel veilig? En zeven andere vragen

Het vaccin van AstraZeneca stond gisteren weer volop in de belangstelling. Denemarken besloot om tijdelijk niet met AstraZeneca te prikken vanwege bijwerkingen en daarna volgden andere Europese landen. Hieronder antwoorden op veelgestelde vragen.

Welkom

Goedemorgen! Welkom in het coronablog van vrijdag 12 maart. Het liveblog van gisteren teruglezen? Dat kan hier.