NOS Nieuws Politiek Aangepast

Campagneblog: Rutte wil snel nationaal herstelplan • Rondje Binnenhof over verkiezingsdebatten

Liveblog gesloten
 • Andere naam voor de ChristenUnie?

  Dat oppert lijsttrekker Segers op Twitter en Facebook, want: "Stel, je bent helemaal geen ChristenUnie-stemmer, misschien ben je ook helemaal niet zo gelovig, en op een kwade dag vul je nietsvermoedend een Stemwijzer of Kieskompas in en dan gebeurt het onverwachte: de site adviseert je ChristenUnie."

  "Het overkomt de beste", zegt Segers, die naar eigen zeggen vaak het advies krijgt om de partijnaam te veranderen in iets als 'MensenUnie' of de 'Sociaal-Conservatieve Beweging'. Maar de vraag die Segers zichzelf stelt, blijkt retorisch. Want de ChristenUnie verandert niet van naam. Het christelijk geloof vormt daarvoor te veel de drijfveer en motivatie voor de partij. "Je geloof is niet een stel sloffen, lekker warm voor thuis, maar je laat ze binnen liggen als je de deur uitgaat."

 • Marijnissen (SP): linkse partijen staan voor flinke uitdaging

  Lilian Marijnissen zegt in Nieuwsuur dat linkse partijen voor een flinke uitdaging staan. Ze ziet een door de coronacrisis gemankeerde campagne. Daarbij is het haar eigen partij nog onvoldoende gelukt om het ook te laten gaan over wat er na de coronacrisis moet gebeuren, vindt ze. Want wie gaat er straks de rekening betalen van de crisis? Daar moet het in de campagne ook over gaan, zegt de SP-leider.

  De SP zei eerder al klaar te zijn om mee te gaan regeren, maar Nieuwsuur laat een overzicht zien waaruit blijkt dat de SP de afgelopen jaren niet heel vaak bereid was om compromissen te sluiten:

  GroenLinks en PvdA sloten wel akkoorden met het kabinet over bijvoorbeeld de pensioenen en de steunpakketten voor corona, waarvoor ze in ruil andere dingen terugkregen. Hoe moet dat dan straks als de SP mee wil doen? Marijnissen wijst erop dat het pensioenakkoord door de SP wel "beter is geworden dan het oorspronkelijke plan".

  "Als de uitslag straks goed genoeg is en er een serieuze kans komt om mee te doen, hoeven mensen echt niet bang te zijn dat de SP die kans niet grijpt", zegt ze. Maar ze wijst er ook op dat de partij de eigen huid niet zomaar zal verkopen en "al helemaal niet aan de VVD". De vraag of de SP wil gaan regeren of activistisch in de oppositie gaat, hoeft volgens Marijnissen ook niet één antwoord te krijgen. "Je kunt ook best activistisch zijn in een regering", vindt ze.

 • Lilian Marijnissen te gast in Nieuwsuur

  In de speciale reeks verkiezingsuitzendingen van Nieuwsuur is vanavond SP-lijsttrekker Lilian Marijnissen te gast. Het zijn haar eerste verkiezingen als lijsttrekker. Ze wil straks graag meeregeren, hoe reëel is dat? Waar staat de SP voor en welke vragen hebben kiezers?

  Kijk de uitzending vanaf 21.30 uur via deze link.

  ANP
 • Rutte: na verkiezingen snel met "nationaal herstelplan" aan de slag

  Na de verkiezingen moeten partijen die gaan formeren snel met een "nationaal herstelplan" komen om Nederland uit de coronacrisis te krijgen. Dat zegt Mark Rutte in een interview met De Telegraaf. Het herstelplan moet volgens Rutte het eerste hoofdstuk van het regeerakkoord worden en gaan over "de grote vraagstukken" die spelen als we weer naar het "normalere normaal" gaan. Rutte hoopt dat dat richting deze zomer zal zijn. "Het herstelplan moet snel klaar zijn en door de Kamer worden goedgekeurd." Rutte hoopt daarbij ook op steun van partijen die niet mee formeren.

  Het nieuwe kabinet moet zich waarschijnlijk buigen over de economische steunpakketten en eventuele verlenging daarvan na 1 juli. Ook moeten in het herstelplan oplossingen voor de schulden en problemen van ondernemers komen, aldus Rutte.

 • Van der Staaij sluit samenwerking met Baudet niet uit, maar 'Forum heeft zich wel buitenspel gezet'

  De SGP "heeft de traditie" om op voorhand geen andere partijen uit te sluiten op één bepaald standpunt, zei lijsttrekker Van der Staaij vanavond in EenVandaag. Over het onderwerp bestaat discussie in de SGP. Eind januari stapte de burgemeester van Veenendaal uit de partij, omdat hij vindt dat de SGP samenwerking met Forum voor Democratie zou moeten uitsluiten. De kersverse partijvoorzitter Dick van Meeuwen drukte zich in soortgelijke bewoordingen uit. In het Nederlands Dagblad zei hij dat samenwerking met de partij van Baudet hem "niet mogelijk" lijkt.

  Van der Staaij herhaalde vanavond in EenVandaag dat hij liever naar partijprogramma's kijkt. "We kijken of we het programmatisch met elkaar eens zijn en of er vertrouwen is in de samenwerking. Ik zie in de achterban dat daar grote steun voor is."

  Niet principieel afwijzen dus, zegt Van der Staaij. "Maar er is wel het nodige gebeurd. Als je naar Forum kijkt, die zijn van gedoe naar gedoe gegaan. Daarmee hebben ze zichzelf eigenlijk een beetje buitenspel gezet." Baudet zei vorige maand dat hij respect en waardering heeft voor de SGP, maar dat de partij wel een "zeer impotent soort christendom" vertegenwoordigt en "een slappe hap is". Volgens Van der Staaij laat die opmerking zien "dat hij er soms meer op uit is om te provoceren dan om bestuurlijke verantwoordelijkheid te dragen".

 • Nieuw Rondje Binnenhof; wie is Esperanza?

  Een nieuwe aflevering van Rondje Binnenhof, het wekelijkse vlog van de NOS met Xander van der Wulp, Marleen de Rooij en Herman van der Zandt. Waarin Xander terugblikt op het NOS Radio 1- debat ("volgens mij is het wel goed gegaan") en het trio een spontane ontmoeting heeft met staatssecretaris en CDA-campagneleider Raymond Knops ("wie maakt er geen foutjes?"). Marleen mocht het 'premiersdebat' van RTL bijwonen en gunt ons een blik achter de schermen. Ook vertelt ze over het gedoe rond de doorrekeningen van verkiezingsprogramma's. En wie is eigenlijk Esperanza?

  Bekijk de aflevering hieronder:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rondje Binnenhof #6: Wie pakte zijn kans in de debatten?
 • Hoe denken andere partijen eigenlijk over de WW?

  Er is vandaag veel discussie geweest over het voorstel van CDA-lijsttrekker Hoekstra om de WW-uitkering in te korten van twee naar één jaar. Maar hoe denken andere partijen eigenlijk over de WW?

 • Wetsvoorstel: voorkeursstemmen gaan zwaarder meetellen

  Kandidaten met voorkeursstemmen moeten sneller kunnen worden gekozen, vindt het demissionaire kabinet. De ministerraad heeft vanmiddag ingestemd met een wetsvoorstel van minister Ollongren dat dat regelt. Als het aan Ollongren ligt, kunnen kiezers vanaf half 2023 stemmen op de hele lijst van een politieke partij of op één kandidaat. Nu kun je ook al stemmen op een individuele kandidaat, maar het is de bedoeling dat die stemmen straks zwaarder gaan meetellen.

  "Kiezers kunnen straks een kandidaat kiezen die staat voor iets wat voor hen belangrijk is en bijvoorbeeld uit de eigen regio komt", zegt Ollongren. "Op die manier komen deze kandidaten sneller dan nu in de Tweede Kamer en zorgen we voor de versterking van de band tussen kiezer en gekozene."

  Nieuw kiesstelsel

  Nu moet een kandidaat voor de Tweede Kamerverkiezingen nog 25 procent van de kiesdrempel halen om via voorkeursstemmen te worden verkozen. In Den Haag wordt al langer nagedacht over een nieuw kiesstelsel. Het doel is onder meer om de kloof tussen kiezer en gekozene kleiner te maken, bijvoorbeeld door de regionale binding te vergroten. Op de huidige kieslijsten zijn niet alle provincies even goed vertegenwoordigd, blijkt uit een analyse van de NOS.

  Het wetsvoorstel van Ollongren, waarmee het demissionaire kabinet een advies van de commissie-Remkes overneemt, ligt nu bij de Raad van State. Daarna moeten de Tweede en Eerste Kamer zich er nog over buigen. Als de wet wordt aangenomen, kan het nieuwe kiesstelsel over twee jaar ingaan. Het zal dan gelden voor alle directe verkiezingen, dus niet alleen voor de Tweede Kamer maar ook voor de Provinciale Staten en gemeenteraden.

  Een rekenvoorbeeld ter verduidelijking

  Stel dat een partij 10 zetels wint en dat van alle kiezers 60 procent op de gehele lijst van die partij heeft gestemd en 40 procent op een individuele kandidaat. De zetels worden dan in dezelfde verhouding verdeeld: 6 zetels gaan naar de nummers 1 tot en met 6 op de kandidatenlijst, 4 zetels zijn voor de kandidaten die daarna de meeste stemmen hebben gekregen.

 • Weinig Drenten en Limburgers op kandidatenlijsten

  De provincies Drenthe, Limburg, Friesland en Noord-Brabant zijn relatief slecht vertegenwoordigd bij de Tweede Kamerverkiezingen. Dat blijkt uit een analyse van de NOS van de de top 20 van de kandidatenlijsten. Drenthe komt daar het slechtst uit met maar vijf kandidaten, waarvan er maar één op een verkiesbare plaats staat: Agnes Mulder van het CDA.

  Daar tegenover staan de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht. Daar komt 62 procent van de kandidaten vandaan, terwijl daar 48 procent van de Nederlanders woont. Vooral Zuid-Holland is oververtegenwoordigd, omdat veel beroepspolitici in of rond Den Haag wonen.

  Verder is gebleken dat van de kandidaten 62 procent man is en 38 procent vrouw. Iets meer dan één op de vijf heeft een migratie-achtergrond.

 • Telegraaf: vakbonden boos, 'Hoekstra pleegt politieke harakiri'

  De vakbonden zijn woedend over het voorstel van CDA-lijsttrekker Hoekstra om de werkloosheidsuitkering WW te verkorten, schrijft De Telegraaf. "Dit is politieke harakiri", zegt voorzitter Castelein van vakbond De Unie. "Ik ben echt uitermate verbaasd over dit voorstel, en dat ook nog vanuit CDA-hoek." Vicevoorzitter Jong van vakbond FNV vindt dat Hoekstra door dit plan door de mand valt. "Eerder zei Hoekstra dat hij geen lijsttrekker wilde worden omdat hij zich meer een bestuurder vindt dan een politicus. Hiermee diskwalificeert hij zich voor beide functies."

  Ook CNV-voorzitter Fortuin is verbijsterd. "Een paar weken geleden zei Hoekstra in een groot interview nog dat hij niets wilde doen aan het ontslagrecht omdat er in de crisis rust nodig is op de arbeidsmarkt. En nu komt hij met dit. Hiermee gooit hij een handgranaat in de polder. Hoe kun je nu tot een constructieve oplossing voor de arbeidsmarkt komen met diezelfde polder?"

  Hoekstra zei vanochtend dat hij vindt dat er met selectieve verontwaardiging wordt gereageerd op zijn plan. De verkorting van de WW is volgens hem maar één element van een groter plan.

 • Kaag pleit opnieuw voor vaccinatiebewijs

  D66-lijsttrekker Kaag heeft opnieuw gehamerd op het sneller openen van de samenleving via een vaccinatiebewijs. "Want we kunnen niet pruttelend naar de eindstreep. We weten dan niet wat we aantreffen", zei Kaag.

  In haar plan speelt vrijwillige vaccinatie inclusief zo'n bewijs een centrale rol, samen met het aanbieden van gratis sneltesten. Kaag: "Dus er is geen tweedeling. Het is gelijkheid en het is perspectief bieden aan ondernemers, studenten en opa's en oma's die al gevaccineerd zijn, maar geen bezoek mogen ontvangen. We zullen zien dat het gaat komen en dat D66 het durft te zeggen."

  Kaag wil dat de overheid investeert in de sneltesten. De D66-lijsttrekker opperde afgelopen weekeinde voor het eerst haar plan voor een vaccinatiebwijs. In het RTL-Verkiezingsdebat zondag kreeg ze van andere lijsttrekkers geen bijval toen ze over het voorstel sprak.

 • Baudet bezoekt Den Helder

  Forum voor Democratie-lijsttrekker Thierry Baudet was vanochtend op campagne in Den Helder:

 • Partij voor de Dieren komt met wet voor slachttaks

  De Partij voor de Dieren heeft een wet klaar om een heffing in te voeren op het slachten van dieren. Kamerlid Van Raan (ook weer kandidaat bij de komende Tweede Kamerverkiezingen) benadrukt dat met de 'slachttaks' een directe relatie wordt gelegd tussen het slachten van dieren en de maatschappelijke kosten die het gevolg zijn van de veehouderij. Hij wijst erop dat de Partij voor de Dieren al sinds haar oprichting pleit voor een heffing. Als die er echt komt, zal Nederland volgens Van Raan het eerste land ter wereld worden dat zo'n systeem heeft.

  De heffing zou moeten worden betaald op het moment dat een dier wordt afgevoerd naar de slacht. "Nederland is de tweede grootste exporteur van agrarische producten en houdt relatief veel dieren op een klein landoppervlak. Daardoor kampt ons land met een enorm stikstof-, mest- en klimaatprobleem. Nu worden de maatschappelijke kosten van de veehouderij afgewend op alle Nederlanders, dus ook op mensen die nooit vlees eten."

  Of de slachttaks zal leiden tot een prijsverhoging, zal volgens de Partij voor de Dieren afhangen van de manier waarop de keten de belasting in de kostprijs verwerkt. Iedereen kan nu op het voorstel reageren. Als de Raad van State advies heeft uitgebracht, dient de Partij voor de Dieren het plan als initiatiefwet in bij de Tweede Kamer.

 • Hoekstra laakt "selectieve verontwaardiging" WW-plan

  CDA-lijsttrekker Hoekstra vindt dat er met "selectieve verontwaardiging" is gereageerd op zijn plan om de werkloosheidsuitkering WW te verkorten van twee naar één jaar. "Ze halen er één ding uit, maar het rapport is heel genuanceerd", zei Hoekstra, refererend aan het rapport van de commissie-Borstlap over de hervorming van de arbeidsmarkt dat vorig jaar werd gepresenteerd.

  Hoekstra kreeg flinke kritiek vanuit zowel de oppositie als de coalitie op zijn plan. PvdA-leider Ploumen noemde het "totaal onfatsoenlijk" en ChristenUnie-lijsttrekker Segers hekelde met name de timing van het "slechte" voorstel. Kaag (D66) vindt het WW-plan "in deze fase niet de beste benadering".

  Volgens Hoekstra is het verkorten van de WW maar één element in het CDA-voorstel, samen met onder meer scholing en het aanpakken van flexbanen. "En je moet wel het hele verhaal vertellen, en dat is dat we na corona moeten werken aan een eerlijkere arbeidsmarkt", zei Hoekstra. "Je moet natuurlijk wel kijken: op welk moment moet je dat verstandig invoeren. Het is niet iets voor midden in een crisis. Maar laten we dat probleem, waar Den Haag al heel lang omheen draait, ten volle aanpakken."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Hoekstra over kritiek op WW-plan: selectieve verontwaardiging
 • Borstlap: alleen WW verkorten en verhogen is niet genoeg

  Het is absoluut niet voldoende om alleen de WW te verkorten en te verhogen. Dat zegt Hans Borstlap, de voorzitter van de commissie die vorig jaar een omvangrijk rapport publiceerde met adviezen over een toekomstbestendige arbeidsmarkt. In reactie op de suggestie van CDA-lijsttrekker Hoekstra om de WW te verkorten en verhogen, benadrukt Borstlap dat dit plan moet zijn ingebed in een groter plan om actiever om te gaan met werklozen. Hij denkt overigens dat het CDA dat ook wil doen.

  "De volgorde der dingen is heel belangrijk. Je moet in ieder geval tegelijkertijd heel veel investeren in de mankracht en instructie van het UWV en de gemeentelijke sociale diensten", reageert Borstlap bij Spraakmakers op NPO Radio 1. "Weet u dat daar de afgelopen jaren heel erg op is gekort? De budgetten zijn gehalveerd. Nou, die moeten gewoon weer terug, misschien wel meer."

  Borstlap wil dat de diensten samen met de uitzendbranche met werklozen gaan onderzoeken waarom ze werkloos zijn geworden, welke vaardigheden ze nog missen en hoe ze die kunnen opdoen. "Een 55-jarige die helemaal alleen gelaten wordt, dat kan dus niet meer."

  Volgens Borstlap is de coronacrisis juist een goed moment om te beginnen met die investeringen. "Het is een fors plan, dus ik begrijp dat bij een regeerakkoord je dit soort dingen pas echt kan doen. En Koolmees is al bezig met zijn mensen op Sociale Zaken en Werkgelegenheid om allerlei plannetjes uit te werken. Ik heb er echt veel vertrouwen in dat dat er komt. Het gaat niet alleen over arbeidsmarkt, maar ook over sociale zekerheid, fiscaliteit en ook over het onderwijs."

  De commissievoorzitter zegt blij te worden van de partijprogramma's, die volgens hem uitgebreid aandacht hebben voor arbeidsmarkthervormingen. "Het CDA zegt gewoon: we gaan heel de commissie uitvoeren. Ik lees dat ook bij andere partijen. Soms willen ze er wel iets onderuit, maar ze houden elkaar dan wel in evenwicht: 'jongens als we het doen, dan in zijn geheel'", zegt hij in de partijprogramma's te lezen. "Dus ik heb er eigenlijk wel vertrouwen in."