liveblog
NOS NieuwsAangepast

Campagneblog: Rutte wil snel nationaal herstelplan • Rondje Binnenhof over verkiezingsdebatten

liveblog gesloten

Andere naam voor de ChristenUnie?

Dat oppert lijsttrekker Segers op Twitter en Facebook, want: "Stel, je bent helemaal geen ChristenUnie-stemmer, misschien ben je ook helemaal niet zo gelovig, en op een kwade dag vul je nietsvermoedend een Stemwijzer of Kieskompas in en dan gebeurt het onverwachte: de site adviseert je ChristenUnie."

"Het overkomt de beste", zegt Segers, die naar eigen zeggen vaak het advies krijgt om de partijnaam te veranderen in iets als 'MensenUnie' of de 'Sociaal-Conservatieve Beweging'. Maar de vraag die Segers zichzelf stelt, blijkt retorisch. Want de ChristenUnie verandert niet van naam. Het christelijk geloof vormt daarvoor te veel de drijfveer en motivatie voor de partij. "Je geloof is niet een stel sloffen, lekker warm voor thuis, maar je laat ze binnen liggen als je de deur uitgaat."

Marijnissen (SP): linkse partijen staan voor flinke uitdaging

Lilian Marijnissen zegt in Nieuwsuur dat linkse partijen voor een flinke uitdaging staan. Ze ziet een door de coronacrisis gemankeerde campagne. Daarbij is het haar eigen partij nog onvoldoende gelukt om het ook te laten gaan over wat er na de coronacrisis moet gebeuren, vindt ze. Want wie gaat er straks de rekening betalen van de crisis? Daar moet het in de campagne ook over gaan, zegt de SP-leider.

De SP zei eerder al klaar te zijn om mee te gaan regeren, maar Nieuwsuur laat een overzicht zien waaruit blijkt dat de SP de afgelopen jaren niet heel vaak bereid was om compromissen te sluiten:

GroenLinks en PvdA sloten wel akkoorden met het kabinet over bijvoorbeeld de pensioenen en de steunpakketten voor corona, waarvoor ze in ruil andere dingen terugkregen. Hoe moet dat dan straks als de SP mee wil doen? Marijnissen wijst erop dat het pensioenakkoord door de SP wel "beter is geworden dan het oorspronkelijke plan".

"Als de uitslag straks goed genoeg is en er een serieuze kans komt om mee te doen, hoeven mensen echt niet bang te zijn dat de SP die kans niet grijpt", zegt ze. Maar ze wijst er ook op dat de partij de eigen huid niet zomaar zal verkopen en "al helemaal niet aan de VVD". De vraag of de SP wil gaan regeren of activistisch in de oppositie gaat, hoeft volgens Marijnissen ook niet één antwoord te krijgen. "Je kunt ook best activistisch zijn in een regering", vindt ze.

Lilian Marijnissen te gast in Nieuwsuur

In de speciale reeks verkiezingsuitzendingen van Nieuwsuur is vanavond SP-lijsttrekker Lilian Marijnissen te gast. Het zijn haar eerste verkiezingen als lijsttrekker. Ze wil straks graag meeregeren, hoe reëel is dat? Waar staat de SP voor en welke vragen hebben kiezers?

Kijk de uitzending vanaf 21.30 uur via deze link.

Rutte: na verkiezingen snel met "nationaal herstelplan" aan de slag

Na de verkiezingen moeten partijen die gaan formeren snel met een "nationaal herstelplan" komen om Nederland uit de coronacrisis te krijgen. Dat zegt Mark Rutte in een interview met De Telegraaf. Het herstelplan moet volgens Rutte het eerste hoofdstuk van het regeerakkoord worden en gaan over "de grote vraagstukken" die spelen als we weer naar het "normalere normaal" gaan. Rutte hoopt dat dat richting deze zomer zal zijn. "Het herstelplan moet snel klaar zijn en door de Kamer worden goedgekeurd." Rutte hoopt daarbij ook op steun van partijen die niet mee formeren.

Het nieuwe kabinet moet zich waarschijnlijk buigen over de economische steunpakketten en eventuele verlenging daarvan na 1 juli. Ook moeten in het herstelplan oplossingen voor de schulden en problemen van ondernemers komen, aldus Rutte.

Van der Staaij sluit samenwerking met Baudet niet uit, maar 'Forum heeft zich wel buitenspel gezet'

De SGP "heeft de traditie" om op voorhand geen andere partijen uit te sluiten op één bepaald standpunt, zei lijsttrekker Van der Staaij vanavond in EenVandaag. Over het onderwerp bestaat discussie in de SGP. Eind januari stapte de burgemeester van Veenendaal uit de partij, omdat hij vindt dat de SGP samenwerking met Forum voor Democratie zou moeten uitsluiten. De kersverse partijvoorzitter Dick van Meeuwen drukte zich in soortgelijke bewoordingen uit. In het Nederlands Dagblad zei hij dat samenwerking met de partij van Baudet hem "niet mogelijk" lijkt.

Van der Staaij herhaalde vanavond in EenVandaag dat hij liever naar partijprogramma's kijkt. "We kijken of we het programmatisch met elkaar eens zijn en of er vertrouwen is in de samenwerking. Ik zie in de achterban dat daar grote steun voor is."

Niet principieel afwijzen dus, zegt Van der Staaij. "Maar er is wel het nodige gebeurd. Als je naar Forum kijkt, die zijn van gedoe naar gedoe gegaan. Daarmee hebben ze zichzelf eigenlijk een beetje buitenspel gezet." Baudet zei vorige maand dat hij respect en waardering heeft voor de SGP, maar dat de partij wel een "zeer impotent soort christendom" vertegenwoordigt en "een slappe hap is". Volgens Van der Staaij laat die opmerking zien "dat hij er soms meer op uit is om te provoceren dan om bestuurlijke verantwoordelijkheid te dragen".

Nieuw Rondje Binnenhof; wie is Esperanza?

Een nieuwe aflevering van Rondje Binnenhof, het wekelijkse vlog van de NOS met Xander van der Wulp, Marleen de Rooij en Herman van der Zandt. Waarin Xander terugblikt op het NOS Radio 1- debat ("volgens mij is het wel goed gegaan") en het trio een spontane ontmoeting heeft met staatssecretaris en CDA-campagneleider Raymond Knops ("wie maakt er geen foutjes?"). Marleen mocht het 'premiersdebat' van RTL bijwonen en gunt ons een blik achter de schermen. Ook vertelt ze over het gedoe rond de doorrekeningen van verkiezingsprogramma's. En wie is eigenlijk Esperanza?

Bekijk de aflevering hieronder:

Rondje Binnenhof #6: Wie pakte zijn kans in de debatten?

Hoe denken andere partijen eigenlijk over de WW?

Er is vandaag veel discussie geweest over het voorstel van CDA-lijsttrekker Hoekstra om de WW-uitkering in te korten van twee naar één jaar. Maar hoe denken andere partijen eigenlijk over de WW?

Wetsvoorstel: voorkeursstemmen gaan zwaarder meetellen

Kandidaten met voorkeursstemmen moeten sneller kunnen worden gekozen, vindt het demissionaire kabinet. De ministerraad heeft vanmiddag ingestemd met een wetsvoorstel van minister Ollongren dat dat regelt. Als het aan Ollongren ligt, kunnen kiezers vanaf half 2023 stemmen op de hele lijst van een politieke partij of op één kandidaat. Nu kun je ook al stemmen op een individuele kandidaat, maar het is de bedoeling dat die stemmen straks zwaarder gaan meetellen.

"Kiezers kunnen straks een kandidaat kiezen die staat voor iets wat voor hen belangrijk is en bijvoorbeeld uit de eigen regio komt", zegt Ollongren. "Op die manier komen deze kandidaten sneller dan nu in de Tweede Kamer en zorgen we voor de versterking van de band tussen kiezer en gekozene."

Nieuw kiesstelsel

Nu moet een kandidaat voor de Tweede Kamerverkiezingen nog 25 procent van de kiesdrempel halen om via voorkeursstemmen te worden verkozen. In Den Haag wordt al langer nagedacht over een nieuw kiesstelsel. Het doel is onder meer om de kloof tussen kiezer en gekozene kleiner te maken, bijvoorbeeld door de regionale binding te vergroten. Op de huidige kieslijsten zijn niet alle provincies even goed vertegenwoordigd, blijkt uit een analyse van de NOS.

Het wetsvoorstel van Ollongren, waarmee het demissionaire kabinet een advies van de commissie-Remkes overneemt, ligt nu bij de Raad van State. Daarna moeten de Tweede en Eerste Kamer zich er nog over buigen. Als de wet wordt aangenomen, kan het nieuwe kiesstelsel over twee jaar ingaan. Het zal dan gelden voor alle directe verkiezingen, dus niet alleen voor de Tweede Kamer maar ook voor de Provinciale Staten en gemeenteraden.

Weinig Drenten en Limburgers op kandidatenlijsten

De provincies Drenthe, Limburg, Friesland en Noord-Brabant zijn relatief slecht vertegenwoordigd bij de Tweede Kamerverkiezingen. Dat blijkt uit een analyse van de NOS van de de top 20 van de kandidatenlijsten. Drenthe komt daar het slechtst uit met maar vijf kandidaten, waarvan er maar één op een verkiesbare plaats staat: Agnes Mulder van het CDA.

Daar tegenover staan de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht. Daar komt 62 procent van de kandidaten vandaan, terwijl daar 48 procent van de Nederlanders woont. Vooral Zuid-Holland is oververtegenwoordigd, omdat veel beroepspolitici in of rond Den Haag wonen.

Verder is gebleken dat van de kandidaten 62 procent man is en 38 procent vrouw. Iets meer dan één op de vijf heeft een migratie-achtergrond.

Telegraaf: vakbonden boos, 'Hoekstra pleegt politieke harakiri'

De vakbonden zijn woedend over het voorstel van CDA-lijsttrekker Hoekstra om de werkloosheidsuitkering WW te verkorten, schrijft De Telegraaf. "Dit is politieke harakiri", zegt voorzitter Castelein van vakbond De Unie. "Ik ben echt uitermate verbaasd over dit voorstel, en dat ook nog vanuit CDA-hoek." Vicevoorzitter Jong van vakbond FNV vindt dat Hoekstra door dit plan door de mand valt. "Eerder zei Hoekstra dat hij geen lijsttrekker wilde worden omdat hij zich meer een bestuurder vindt dan een politicus. Hiermee diskwalificeert hij zich voor beide functies."

Ook CNV-voorzitter Fortuin is verbijsterd. "Een paar weken geleden zei Hoekstra in een groot interview nog dat hij niets wilde doen aan het ontslagrecht omdat er in de crisis rust nodig is op de arbeidsmarkt. En nu komt hij met dit. Hiermee gooit hij een handgranaat in de polder. Hoe kun je nu tot een constructieve oplossing voor de arbeidsmarkt komen met diezelfde polder?"

Hoekstra zei vanochtend dat hij vindt dat er met selectieve verontwaardiging wordt gereageerd op zijn plan. De verkorting van de WW is volgens hem maar één element van een groter plan.

Kaag pleit opnieuw voor vaccinatiebewijs

D66-lijsttrekker Kaag heeft opnieuw gehamerd op het sneller openen van de samenleving via een vaccinatiebewijs. "Want we kunnen niet pruttelend naar de eindstreep. We weten dan niet wat we aantreffen", zei Kaag.

In haar plan speelt vrijwillige vaccinatie inclusief zo'n bewijs een centrale rol, samen met het aanbieden van gratis sneltesten. Kaag: "Dus er is geen tweedeling. Het is gelijkheid en het is perspectief bieden aan ondernemers, studenten en opa's en oma's die al gevaccineerd zijn, maar geen bezoek mogen ontvangen. We zullen zien dat het gaat komen en dat D66 het durft te zeggen."

Kaag wil dat de overheid investeert in de sneltesten. De D66-lijsttrekker opperde afgelopen weekeinde voor het eerst haar plan voor een vaccinatiebwijs. In het RTL-Verkiezingsdebat zondag kreeg ze van andere lijsttrekkers geen bijval toen ze over het voorstel sprak.

Baudet bezoekt Den Helder

Forum voor Democratie-lijsttrekker Thierry Baudet was vanochtend op campagne in Den Helder:

Partij voor de Dieren komt met wet voor slachttaks

De Partij voor de Dieren heeft een wet klaar om een heffing in te voeren op het slachten van dieren. Kamerlid Van Raan (ook weer kandidaat bij de komende Tweede Kamerverkiezingen) benadrukt dat met de 'slachttaks' een directe relatie wordt gelegd tussen het slachten van dieren en de maatschappelijke kosten die het gevolg zijn van de veehouderij. Hij wijst erop dat de Partij voor de Dieren al sinds haar oprichting pleit voor een heffing. Als die er echt komt, zal Nederland volgens Van Raan het eerste land ter wereld worden dat zo'n systeem heeft.

De heffing zou moeten worden betaald op het moment dat een dier wordt afgevoerd naar de slacht. "Nederland is de tweede grootste exporteur van agrarische producten en houdt relatief veel dieren op een klein landoppervlak. Daardoor kampt ons land met een enorm stikstof-, mest- en klimaatprobleem. Nu worden de maatschappelijke kosten van de veehouderij afgewend op alle Nederlanders, dus ook op mensen die nooit vlees eten."

Of de slachttaks zal leiden tot een prijsverhoging, zal volgens de Partij voor de Dieren afhangen van de manier waarop de keten de belasting in de kostprijs verwerkt. Iedereen kan nu op het voorstel reageren. Als de Raad van State advies heeft uitgebracht, dient de Partij voor de Dieren het plan als initiatiefwet in bij de Tweede Kamer.

Hoekstra laakt "selectieve verontwaardiging" WW-plan

CDA-lijsttrekker Hoekstra vindt dat er met "selectieve verontwaardiging" is gereageerd op zijn plan om de werkloosheidsuitkering WW te verkorten van twee naar één jaar. "Ze halen er één ding uit, maar het rapport is heel genuanceerd", zei Hoekstra, refererend aan het rapport van de commissie-Borstlap over de hervorming van de arbeidsmarkt dat vorig jaar werd gepresenteerd.

Hoekstra kreeg flinke kritiek vanuit zowel de oppositie als de coalitie op zijn plan. PvdA-leider Ploumen noemde het "totaal onfatsoenlijk" en ChristenUnie-lijsttrekker Segers hekelde met name de timing van het "slechte" voorstel. Kaag (D66) vindt het WW-plan "in deze fase niet de beste benadering".

Volgens Hoekstra is het verkorten van de WW maar één element in het CDA-voorstel, samen met onder meer scholing en het aanpakken van flexbanen. "En je moet wel het hele verhaal vertellen, en dat is dat we na corona moeten werken aan een eerlijkere arbeidsmarkt", zei Hoekstra. "Je moet natuurlijk wel kijken: op welk moment moet je dat verstandig invoeren. Het is niet iets voor midden in een crisis. Maar laten we dat probleem, waar Den Haag al heel lang omheen draait, ten volle aanpakken."

Hoekstra over kritiek op WW-plan: selectieve verontwaardiging

Borstlap: alleen WW verkorten en verhogen is niet genoeg

Het is absoluut niet voldoende om alleen de WW te verkorten en te verhogen. Dat zegt Hans Borstlap, de voorzitter van de commissie die vorig jaar een omvangrijk rapport publiceerde met adviezen over een toekomstbestendige arbeidsmarkt. In reactie op de suggestie van CDA-lijsttrekker Hoekstra om de WW te verkorten en verhogen, benadrukt Borstlap dat dit plan moet zijn ingebed in een groter plan om actiever om te gaan met werklozen. Hij denkt overigens dat het CDA dat ook wil doen.

"De volgorde der dingen is heel belangrijk. Je moet in ieder geval tegelijkertijd heel veel investeren in de mankracht en instructie van het UWV en de gemeentelijke sociale diensten", reageert Borstlap bij Spraakmakers op NPO Radio 1. "Weet u dat daar de afgelopen jaren heel erg op is gekort? De budgetten zijn gehalveerd. Nou, die moeten gewoon weer terug, misschien wel meer."

Borstlap wil dat de diensten samen met de uitzendbranche met werklozen gaan onderzoeken waarom ze werkloos zijn geworden, welke vaardigheden ze nog missen en hoe ze die kunnen opdoen. "Een 55-jarige die helemaal alleen gelaten wordt, dat kan dus niet meer."

Volgens Borstlap is de coronacrisis juist een goed moment om te beginnen met die investeringen. "Het is een fors plan, dus ik begrijp dat bij een regeerakkoord je dit soort dingen pas echt kan doen. En Koolmees is al bezig met zijn mensen op Sociale Zaken en Werkgelegenheid om allerlei plannetjes uit te werken. Ik heb er echt veel vertrouwen in dat dat er komt. Het gaat niet alleen over arbeidsmarkt, maar ook over sociale zekerheid, fiscaliteit en ook over het onderwijs."

De commissievoorzitter zegt blij te worden van de partijprogramma's, die volgens hem uitgebreid aandacht hebben voor arbeidsmarkthervormingen. "Het CDA zegt gewoon: we gaan heel de commissie uitvoeren. Ik lees dat ook bij andere partijen. Soms willen ze er wel iets onderuit, maar ze houden elkaar dan wel in evenwicht: 'jongens als we het doen, dan in zijn geheel'", zegt hij in de partijprogramma's te lezen. "Dus ik heb er eigenlijk wel vertrouwen in."

Ouwehand (Partij voor de Dieren) noemt donatie "heel fijn"

Bij Goedemorgen Nederland heeft Partij voor de Dieren-lijsttrekker Esther Ouwehand gereageerd op de donatie van 350.000 euro die de partij kreeg van techmiljardair Steven Schuurman.


"Hij belde ons op en zei dat hij partijen wilde steunen die de klimaatcrisis echt wilden aanpakken", zei Ouwehand. Daarna dacht ze naar eigen zeggen twee dingen: "Heel fijn, maar ook: kunnen we dit wel aannemen?"

Ze vond dat dat wel kon. "Hij heeft veel geld verdiend met softwarebedrijven en bezit inmiddels meer geld dan hij kan opmaken. Hij wil dat uitgeven aan het oplossen van de klimaatcrisis, vooral voor zijn kinderen", zo legde Ouwehand uit. Het geld zal gebruikt worden om advertentieruimte in te kopen, zei Ouwehand.

In het partijprogramma omschrijft haar partij economische groei niet als "de oplossing, maar het probleem". Of ze vanuit dat perspectief niet 'besmet geld' heeft aangenomen van iemand die juist van die economische groei heeft geprofiteerd? Nee, vindt Ouwehand. "Ons programma is duidelijk: wij willen mensen met veel geld zwaarder belasten. Dat heeft hij gelezen en toch heeft hij besloten onze campagne te steunen. Dus wij doen geen druppeltje water bij de wijn wat betreft onze principes." Naast zijn donatie aan de Partij voor de Dieren gaf Schuurman een miljoen euro aan D66.

Q&A met SP-lijsttrekker Lilian Marijnissen

Lilian Marijnissen beantwoordt op dit moment vragen van kijkers in een Q&A op de Facebook- en YouTube-pagina van de NOS. Volg de livestream hier.

SP-lijsttrekker Marijnissen in gesprek met politiek verslaggevers Xander van der Wulp en Ardy Stemerding

Marijnissen: macht zorgverzekeraars doorbreken

De SP wil de macht van de zorgverzekeraars doorbreken, zei lijsttrekker Marijnissen in het NOS Radio 1 Journaal. Voor de partij is de zorg altijd een belangrijk thema. Als de plannen van de partij werkelijkheid worden, stijgen de uitgaven voor de zorg met 22,5 miljard euro. De partij wil daarom een 'nationaal zorgfonds', waardoor zorgverzekeraars uiteindelijk overbodig worden.

"Het interesseert niemand bij welke zorgverzekeraar je zit, als je maar de zorg krijgt die je nodig hebt. Nu hebben we een 'polisjungle' opgetuigd, waar niemand wijs van wordt en die suggereert dat je kunt kiezen of je ziek wordt", zei Marijnissen.

Verder moet er een groter basispakket komen en moet het eigen risico worden afgeschaft. Ook de marktwerking moet verdwijnen. Volgens Marijnissen doet CDA-minister De Jonge (Volksgezondheid) over dat laatste steeds uitspraken die hij in de praktijk niet waarmaakt. "Er is veel bezuinigd: er is een tekort aan mensen en de werkdruk is te hoog." De plannen moeten worden betaald door onder meer de winstbelasting voor de bedrijven fors te verhogen.

Marijnissen benadrukte dat de plannen van de SP aan het einde van de komende regeerperiode tot een lagere staatsschuld leiden dan de VVD- en CDA-plannen. Marijnissen noemde VVD-leider Rutte in de coronacrisis verder een aardige crisismanager. "Maar je krijgt de VVD er wel bij. Rutte treedt op als een politieke zzp'er, een zelfstandige zonder partij." Ze wil graag meeregeren, maar ziet de SP niet snel in een coalitie met de VVD terechtkomen. Ze sluit het alleen ook niet volledig uit.

Lilian Marijnissen (SP) in gesprek met presentator Jurgen van den Berg en politiek verslaggever Xander van der Wulp

Azarkan: nu duidelijk dat toeslagenaffaire eerder begon

Denk-lijsttrekker Azarkan wil dat "de onderste steen boven" komt als het gaat om de nieuw opgedoken documenten in de toeslagenaffaire die in handen zijn van RTL Nieuws. Daaruit komt naar voren dat de Belastingdienst al sinds 2006 een omstreden werkwijze hanteerde bij het beoordelen van toeslagen.

"Ik denk dat het op de eerste plaats heel goed is dat duidelijk wordt dat de toeslagenaffaire niet is begonnen met de Bulgarenfraude in 2013", zei Azarkan in Goedemorgen Nederland. "Ik zag dat partijen als D66 en VVD zeiden: dit hebben we aan onszelf te danken. Ik zeg al langer: nee, dit begon eerder. De Belastingdienst heeft vier wetten overtreden, waarmee ze mensen kapot hebben gemaakt. Mensen zijn echt tot wanhoop gedreven. Het is goed dat de Kamer in deze zaak naar de eigen verantwoordelijkheid kijkt, maar het moet niet zo zijn dat de Kamer de Belastingdienst hiertoe heeft gedwongen."

Vorige maand stemde de Tweede Kamer in met een parlementaire enquête naar de toeslagenaffaire. Azarkan wil dat alle documenten boven tafel komen. Volgens hem zitten er "in een kluis bij de Belastingdienst" nog documenten van 150.000 ondernemers "waarbij rond de inkomstenbelasting ook dit soort taferelen zijn uitgevoerd".

Azarkan: afzegging Nieuwsuur was optelsom

Denk-lijsttrekker Azarkan is bij Goedemorgen Nederland van Omroep WNL nog eens ingegaan op het afzeggen van zijn interview bij Nieuwsuur. Azarkan zag vorige week woensdag van het afgesproken interview af vanwege oververmoeidheid.

Dat was "een optelsom", zei hij. In de dagen daarvoor had Azarkan onder meer een campagnetrip gemaakt met nummer 2 van Denk Kuzu. "We waren drie dagen onderweg geweest in een campertje en Kuzu was nogal luidruchtig, waardoor ik een nacht maar twee uur had geslapen. De verwarming viel ook nog eens uit, het alarm ging af en er moest een gasfles worden vervangen."

Nieuwsuur bood Azarkan aan het interview via een videoverbinding te doen of zich anders door Kuzu te laten vervangen. Dat werd afgeslagen door Denk. Ook ging de lijsttrekker niet in op het voorstel het interview te verplaatsen naar zondag. "We hadden die week denk ik twaalf of dertien optredens en ik had voor die zondag al een aantal toezeggingen gedaan", zei Azarkan. "Ik vond het nogal wat om tegen een ander te zeggen: dan kom ik niet. Dus het paste niet zo in het schema."

Nieuwsuur-hoofdredacteur Joost Oranje noemde het "even teleurstellend als betreurenswaardig" dat Denk zich onttrok aan "het open politieke debat en een kritische journalistieke toets".

Lilian Marijnissen (SP) te gast bij NOS

Vanochtend is SP-lijsttrekker Marijnissen te gast in het NOS Radio 1 Journaal. Vanaf 08.30 uur is zij in gesprek met politiek verslaggever Xander van der Wulp en presentator Jurgen van den Berg over onder meer de Toeslagaffaire en het vertrouwen in de overheid.

Rond 09.15 uur beantwoordt Marijnissen ook vragen van kijkers in een Q&A op de Facebook- en YouTube-pagina van de NOS. De stream is ook te bekijken op NOS.nl.

'Kerkgangers stemmen net zo vaak op een christelijke als op een niet-christelijke partij'

Van de mensen die geregeld naar de kerk gaan, stemmen er bij de Kamerverkiezingen ongeveer evenveel op een christelijke partij als op een niet-christelijke. Uit onderzoek van Direct Research in opdracht van het NPO Radio 1-programma Dit is de Dag (EO) en het Nederlands Dagblad komt naar voren dat 43 procent van de kerkgangers van plan is voor een christelijke partij te kiezen en zo'n zelfde percentage voor een andere. 14 procent van de onderzochte groep weet nog niet op wie hij of zij gaat stemmen, waardoor de uiteindelijke percentages nog zullen veranderen. Vier jaar geleden stemde zo'n 47 procent van de kerkgangers op een christelijke partij.

Volgens de onderzoekers is de peiling gedaan onder een representatieve groep christenen, die minstens één keer per maand naar de kerk gaan. Onder hen is de ChristenUnie de populairste partij (21 procent), gevolgd door het CDA (16 procent), de VVD (10 procent) en D66 (7 procent). De SGP scoort 6 procent.

Van de jongeren die naar de kerk gaan, stemt het merendeel op een niet-christelijke partij.

Welkom!

In aanloop naar de verkiezingen op 15, 16 en 17 maart houden we iedere dag een campagneblog bij, met het laatste nieuws over de verkiezingscampagne. Het blog van gisteren kun je hier teruglezen.