CDA-lijsttrekker Hoekstra
NOS NieuwsAangepast

Hoekstra vindt kritiek op WW-plan selectief, Borstlap: kortere WW is niet genoeg

CDA-lijsttrekker Hoekstra vindt dat er met selectieve verontwaardiging is gereageerd op zijn plan om de werkloosheidsuitkering WW te verkorten van twee naar één jaar. Gisteren opperde hij in een gesprek met het AD dat "de tijd is gekomen om de duur van de werkloosheidsuitkering WW te verkorten van twee naar één jaar".

Op Hoekstra's voorstel volgde direct harde kritiek van vrijwel alle partijen van links naar rechts. Ze noemen het plan asociaal, onfatsoenlijk en slecht getimed gezien de coronacrisis.

In reactie hierop zegt Hoekstra vandaag dat de verkorting van de WW slechts één element is van zijn totale plan. Zijn partij wil de uitkering de eerste twee maanden wel verhogen naar 90 procent van het oude loon en in de maanden daarna naar 80 procent. In het laatste half jaar wil het CDA de uitkeringshoogte met 70 procent ongewijzigd laten. Uit de doorrekeningen van het CPB blijkt dat het plan een bezuiniging van 600 miljoen euro zou opleveren.

Overigens is de bovengrens voor het vaststellen van de hoogte van de ww een bruto maandsalaris van 4859 euro. Wie meer verdient krijgt dus een lager percentage van het oude salaris.

'Asociaal'

PvdA-leider Ploumen vond het plan "totaal onfatsoenlijk" en SP-lijsttrekker Marijnissen noemde het "super-asociaal". Volgens haar "haalt consultant Hoekstra de VVD rechts in". PVV-leider Wilders noemde Hoekstra "een ongelofelijke aso". GroenLinks-lijsttrekker Klaver zei dat "gewone mensen bij rechts" zo de "rekening van de coronacrisis betalen".

Ook de partijen met wie Hoekstra als demissionair minister van Financiën samenwerkt reageerden kritisch. Kaag (D66) zei vanochtend dat ze dit WW-plan "in deze fase niet de juiste benadering" vindt. Segers van de ChristenUnie was kritisch over de timing van het "slechte" voorstel. Ook VVD-minister Van Ark wijst erop dat er een crisis gaande is. "Nu nog meer onzekerheid toevoegen, ik denk dat dat in veel huiskamers niet goed valt."

Ook de vakbonden zijn woedend over het voorstel, schrijft De Telegraaf. "Dit is politieke harakiri", zegt voorzitter Castelein van vakbond De Unie. Vicevoorzitter Jong van vakbond FNV vindt dat Hoekstra door de mand valt. "Eerder zei Hoekstra dat hij geen lijsttrekker wilde worden omdat hij zich meer een bestuurder vindt dan een politicus. Hiermee diskwalificeert hij zich voor beide functies."

CNV-voorzitter Fortuin is verbijsterd. "Hiermee gooit hij een handgranaat in de polder. Hoe kun je nu tot een constructieve oplossing voor de arbeidsmarkt komen met diezelfde polder?"

Hoekstra over kritiek op WW-plan: selectieve verontwaardiging

Volgens Hoekstra is het verkorten van de WW maar één element in het CDA-voorstel, samen met onder meer scholing en het aanpakken van flexbanen. "En je moet wel het hele verhaal vertellen, en dat is dat we na corona moeten werken aan een eerlijkere arbeidsmarkt", zei hij.

Wel zegt hij dat de hervormingen goed getimed moeten worden. "Je moet natuurlijk wel kijken: op welk moment moet je dat verstandig invoeren. Het is niet iets voor midden in een crisis. Maar laten we dat proberen, waar Den Haag al heel lang omheen draait, ten volle aanpakken."

Je moet in ieder geval tegelijkertijd heel veel investeren in de mankracht en instructie van het UWV en de gemeentelijke sociale diensten

Hans Borstlap, die vorig jaar adviseerde over de arbeidsmarkt

De partij zei eerder al dat het plan in lijn is met de adviezen van de commissie-Borstlap, die vorig jaar advies uitbracht over een toekomstbestendige arbeidsmarkt. "Ze halen er één ding uit, maar het rapport is heel genuanceerd", haalde Hoekstra vanochtend dit rapport aan.

"En landen als Denemarken en Zweden hebben precies gedaan wat Borstlap zegt: een hogere, maar ook kortere WW en veel investeren in scholing", benadrukte de CDA-leider.

Commissievoorzitter Hans Borstlap zelf zei vanochtend bij Spraakmakers op NPO Radio 1 ook dat het plan moet zijn ingebed in een groter plan om actiever om te gaan met werklozen. Hoe de verhoging en verkorting van de WW er precies uit moet zien, zei hij niet.

Investeren in UWV en sociale diensten

"Letterlijk in ons rapport zeggen wij: maak de WW-uitkering hoog en kort. Dus hoger dan nu, het is nu twee maanden 75 en dan 70 procent. Je kan naar 90, daar doen we geen uitspraken over, misschien wel 100 procent. Waarom zou je iemand die werkloos wordt buiten zijn schuld om tijdelijk lager belonen?"

Maar alleen verkorten en verhogen is niet genoeg, herhaalde hij. "De volgorde der dingen is heel belangrijk. Je moet in ieder geval tegelijkertijd heel veel investeren in de mankracht en instructie van het UWV en de gemeentelijke sociale diensten", reageerde Borstlap.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl