Burgemeester Gert-Jan Kats van Veenendaal RTV Utrecht

Burgemeester Gert-Jan Kats van Veenendaal neemt afscheid van de SGP. Hij zegt na veel overwegingen en een langlopend proces tot die conclusie te zijn gekomen. Hij blijft wel aan als burgemeester.

Afgelopen weekend schreef de burgemeester op Twitter dat hij zijn SGP-lidmaatschap aan het heroverwegen was, na een discussie binnen de partij over wel of niet samenwerken met Forum voor Democratie. "Met heulen met openlijke antisemieten ga je een lijn over, die je niet over moet willen gaan. Jammer dat de partij deze lijn niet trekt", liet de burgemeester toen weten op Twitter.

Zijn besluit heeft volgens de burgemeester niet alleen te maken met de discussie van afgelopen weekend. "Ik kom tot de conclusie dat de partij en ik in de loop van jaren politiek uit elkaar zijn gegroeid. Niet op één specifiek punt, maar op meerdere onderwerpen en standpunten."

Kats zegt dat het partijcongres hem het laatste zetje heeft gegeven. "Het punt dat ik graag had gezien is dat partijbreed ondubbelzinnig afstand was genomen van partijen en personen die zich tegen de inclusieve samenlevingen keren en de tegenstellingen meer vergroten dan verkleinen. Die duidelijkheid heb ik node gemist en dat betreur ik."

Kats benadrukt volgens RTV Utrecht dat het opzeggen van zijn lidmaatschap een persoonlijke keuze is en losstaat van zijn functie als burgemeester van Veenendaal. "Het burgemeesterschap is geen politieke functie, dus voor mijn inzet voor Veenendaal heeft deze keuze geen betekenis. Zonder binding aan een politieke partij zal ik mij volledig blijven inzetten voor iedereen in onze mooie stad."

STER reclame