NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Burgemeesters pleiten voor versoepelingen • 'AH dreigt leveranciers met coronaboete'

 • Welkom in het coronablog van maandag 22 februari. Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag;
 • RIVM: deel AstraZeneca-vaccins komt later;
 • Britse variant in UMCG, ruim 50 besmettingen en een dode;
 • SCP: De rek gaat er sociaal gezien uit;
 • Er zijn 4217 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 484 minder dan gisteren.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog is nu gesloten. Vanochtend is er weer een nieuw blog met het laatste nieuws rondom de coronacrisis. Goedenacht!

 • Half miljoen coronadoden in de VS

  Het gerapporteerde dodental als gevolg van een coronabesmetting in de Verenigde Staten is de half miljoen gepasseerd, blijkt uit statistieken van de Johns Hopkins University. Daarmee telt het land 20 procent van alle coronadoden wereldwijd. Ruim 28 miljoen Amerikanen zijn besmet (geraakt) met het coronavirus.

  Als gevolg van de coronacrisis is de gemiddelde levensverwachting in de VS met één jaar afgenomen. Onder de zwarte bevolking gaat het om 2,7 jaar.

  President Biden zal vannacht tijdens een speciale ceremonie een kaarsje aansteken om de slachtoffers te herdenken. De New York Times markeert de illustere mijlpaal met een speciale voorpagina:

 • Wat mogen winkels en horeca in landen om ons heen?

  Koninklijke Horeca Nederland (KHN) daagt de Nederlandse staat voor de rechter. Ondernemers in deze branche zijn de wanhoop nabij nu er voorlopig geen enkel zicht is op opening van restaurants en cafés. Ook winkeliers worden moedeloos dat er heel weinig perspectief wordt geboden door het kabinet.

  Wat mogen winkels en horeca in landen om ons heen? Correspondenten Mustafa Marghadi (Italië), Tim de Wit (Groot-Brittannië) en Sander van Hoorn (België) vertellen het in een reportage van Nieuwsuur.

 • Ondernemer: 'We moeten open, ik heb geen keus'

  Wel of geen toestemming van demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister De Jonge, ondernemers dreigen volgende week "hoe dan ook open te gaan", schrijft het ANP, dat meekeek in WhatsApp-groepen met ondernemers.

  "De financiële druk bij ondernemers wordt groter, waardoor de spanning stijgt en de urgentie tot opening toeneemt", zegt directeur van de Koninklijke Boekverkopersbond Anne Schroën volgens het persbureau. "Als dinsdag het perspectief wordt dat we het tot Pasen moeten volhouden, dan denk ik niet dat ondernemers dat kunnen opbrengen."

  Ook ondernemer Harrie opent op 2 maart weer de deuren, ondanks dat dat in strijd is met de coronamaatregelen. "Dit heeft niets meer te maken met of je buiten de wet gaat", zegt hij tegen het radioprogramma Nieuws en Co. "Het is niet omdat we dat willen. We moeten, we hebben geen keus."

 • Pilots voor thuistest van start: 'Hoe vaker je test, hoe beter'

  Thuis testen of je corona hebt en binnen een kwartiertje de uitslag hebben. Net als bij een zwangerschapstest. Nu in onderzoek is gebleken dat de thuistesten goed genoeg zijn, gaan op korte termijn tien grote pilots van start om te kijken of de testen in de praktijk bruikbaar zijn.

  Onder andere op de HAS Hogeschool in Den Bosch:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Pilots voor thuistest van start: 'Hoe vaker je test, hoe beter'
 • Loonoffer leidt tot onrust bij Feyenoord

  Het loonoffer dat Feyenoord aan de staf en spelersgroep heeft gevraagd, heeft tot grote beroering geleid. De spelers staan niet te juichen over een nieuwe salarisverlaging, die volgens de club nodig is vanwege de financiële problemen. Vorig jaar ging de Feyenoord-selectie al eens akkoord met een salarisverlaging. Die afspraak verliep op 31 december.

  De nieuwe problemen zijn ontstaan doordat Feyenoord ervan uit was gegaan dat er vanaf januari weer in volle stadions kon worden gespeeld. Maar door de coronamaatregelen is dat nog altijd niet mogelijk. Per thuiswedstrijd lopen de Rotterdammers daardoor 900.000 euro mis en het einde van die situatie is nog niet in zicht.

 • Burgemeesters willen versoepelingen, maar 'we moeten moedig blijven'

  Naast de Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes, die pleit voor versoepelingen van de coronamaatregelen, merken ook andere burgemeesters dat 'de rek eruit is'. "Mensen zijn moe en een beetje gedeprimeerd", zegt Femke Halsema van Amsterdam tegen het ANP.

  Burgemeester Jan van Zanen uit Den Haag snakt ook naar meer perspectief. "Dat wil ik al sinds maart vorig jaar", zegt hij volgens het persbureau. "De wens om versoepeling kan ik me voorstellen. Ik hoop dat er weer iets mogelijk is, maar ik durf het niet te beloven. We moeten moedig blijven."

  Sharon Dijksma van Utrecht is bezorgd. Zij ontvangt geregeld brieven van inwoners bij wie het water aan de lippen staat. John Jorritsma van Eindhoven snapt de zorgen, maar is wat voorzichtiger: "Iedereen is er klaar mee, maar ik kijk ook naar de realiteit."

  Emile Roemer van Alkmaar wil vooral kijken naar wat er wél veilig kan in plaats van wat er niet kan. En Wouter Kolff van Dordrecht spreekt van de "moeilijkste fase sinds het begin van de crisis". "Het draagvlak komt onder druk te staan en de druk op de medische zorg is nog steeds hoog."

  De burgemeesters van het Veiligheidsberaad zijn in Utrecht bij elkaar om te praten over de minimale versoepelingen die het kabinet morgen bekendmaakt. Er wordt onder meer gesproken over het gedeeltelijk openen van de middelbare scholen en de kappers. Ook ligt de verlenging van de avondklok op tafel.

 • Hoe onderscheid je hooikoortsklachten van corona?

  De komende dagen wordt het zonnig weer met ongewoon hoge temperaturen voor deze tijd van het jaar verwacht. Een cadeautje voor zonaanbidders, maar voor mensen die last hebben van hooikoorts kan het vervelend zijn.

  Veel klachten veroorzaakt door covid-19 en hooikoorts lijken op het eerste gezicht op elkaar. Zo is een loopneus een typische klacht voor hooikoorts, maar kan het ook een van de eerste symptomen van een coronabesmetting zijn. Hetzelfde geldt voor de hooikoortsklachten niezen en hoesten.

  Hoe onderscheid je hooikoortsklachten van corona? Dat lees je in dit artikel.

 • Schotse studie: één prik voorkomt veel ziekenhuisopnames

  De voorlopige resultaten van een studie naar nagenoeg alle inwoners van Schotland suggereren dat de coronavaccins van Pfizer/BioNTech en AstraZeneca goed werken om ernstige ziekteverschijnselen te voorkomen.

  Het onderzoeksteam meldt dat ingeënte 80+'ers 81 procent minder kans hebben op een aan corona gerelateerde ziekenhuisopname. Dat percentage geldt vanaf vier weken na de eerste prik en is het gemiddelde van de twee vaccins waarmee in Schotland wordt geprikt.

  De voorlopige resultaten - het onderzoek is nog niet beoordeeld door vakgenoten - stemmen de onderzoekers hoopvol dat vaccineren een belangrijke bijdrage levert aan het beheersen van de pandemie.

 • FD: 'Albert Heijn dreigt leveranciers met coronaboete'

  Albert Heijn legt leveranciers een boete op als zij door corona minder goederen leveren dan de keten besteld heeft, schrijft Het Financieele Dagblad (FD). Volgens de krant, die de nieuwe leveringsvoorwaarden heeft ingezien, heeft de supermarktketen epidemieën en pandemieën uitgesloten van overmacht. Ook zouden overheidsmaatregelen zoals een avondklok niet als excuus dienen.

  AH kan al een boete opleggen als een leverancier 98 procent of minder van de bestelde hoeveelheid levert, of als 1 procent van de producten niet leverbaar is. De boete kan oplopen tot 80 procent van de waarde van de order.

  Een woordvoerder van Albert Heijn noemt de coronaclausule 'normaal' als een soort leveringsgarantie. Een coronaboete is volgens hem ook 'normaal' als "compensatie voor als leveranciers steken laten vallen en we klanten moeten teleurstellen". Tegen het FD zegt hij dat de eisen en sancties per leverancier verschillen.

  Volgens een door de krant geraadpleegde kenner van de detailhandel zijn de voorwaarden dit jaar strenger dan vorig jaar. Aan het begin van de coronapandemie zou een deel van de leveranciers afspraken niet na zijn gekomen, omdat ze elders een betere prijs konden krijgen. Daardoor ontstonden er lege schappen.

 • 'Hoe weinig het ook is, anderhalve dag school stemt ons tevreden'

  Middelbare scholen zijn blij dat ze vanaf volgende week weer deels open mogen. Gisteren lekte het nieuws over de heropening al uit, na het Catshuisoverleg van het kabinet. Ook scholieren kunnen niet wachten: "Online lessen zijn niks vergeleken bij de fysieke lessen."

  Hoewel hij nog wel een "organisatorische uitdaging" ziet, vindt de rector van van het Titus Brandsmalyceum in Oss het "echt heel fijn" dat de kinderen weer naar school kunnen:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Reacties op heropening scholen: 'Het is echt heel belangrijk'
 • Horecabranche wil heropening afdwingen bij rechter

  Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wil bij de rechter afdwingen dat de sector weer open mag. De Horecabranchevereniging noemt het onacceptabel dat cafés en restaurants gesloten moeten blijven en "opnieuw achteraan moeten sluiten" bij de versoepelingen. Ook wil KHN een schadevergoeding voor de branche.

  "Horecaondernemers zijn de wanhoop nabij en accepteren de achterstelling niet langer", luidt de noodkreet van KHN. "De situatie is uitzichtloos en elke hoop op perspectief wordt horecaondernemers keer op keer ontnomen."

  De branchevereniging eist ook inzage in het onderzoek waarop het kabinet baseert dat er geen versoepelingen mogelijk zijn. "Het is onduidelijk hoe de bewindspersonen tot hun beslissingen komen en vooral welke feiten daaraan ten grondslag liggen. KHN wacht niet tot een parlementaire enquête, maar neemt zelf het initiatief."

  In oktober spande een groep ondernemers al een kort geding aan. De rechter wees de eis toen af.

 • Burgemeester Hilversum: 'Samenleving moet weer open'

  "De samenleving moet weer open, de samenleving snakt naar meer openheid", pleit Pieter Broertjes volgens het ANP. De Hilversumse burgemeester sprak die woorden voorafgaand aan het Veiligheidsberaad, het overleg van de voorzitters van alle veiligheidsregio's en minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.

  Volgens Broertjes zitten de winkeliers en de horeca in zijn regio "allemaal zwaar aan de grond". "De vaccins gaan de crisis oplossen, maar het vaccineren duurt veel te lang. Dan zijn de horeca en andere ondernemers al omgevallen", zegt hij tegen het ANP. Hij pleit daarom voor meer mogelijkheden. "Buitenterrassen kunnen zonder problemen open, maar dat moeten we dan wel willen met elkaar."

 • Telefoon kappers staat roodgloeiend, klanten 'ontzettend blij'

  Kappers zijn zielsgelukkig dat ze vanaf 2 maart waarschijnlijk weer open mogen. "We verwachten lang haar en heel erg uitgroei bij klanten", zegt voorzitter van kappersorganisatie Anko Maurice Crusio.

  Ook klanten kunnen niet wachten om in de stoel plaats te nemen. "Het is echt heel hard nodig, zoals je ziet."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Kappers mogelijk weer open: 'We verwachten lang haar en uitgroei'
 • Kuipers voorzichtig positief: 'Beeld gunstiger dan paar weken terug'

  Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg verwacht niet dat de ziekenhuiscijfers nog veel verder zullen dalen. Toch is hij tevreden over de huidige situatie in de ziekenhuizen. "Het beeld is nu veel gunstiger dan we een paar weken geleden hadden kunnen hopen. Dat is te danken aan de daling van de R-waardes van de verschillende varianten door de coronamaatregelen. Het geeft ons meer tijd."

  Kuipers begrijpt de wens van de samenleving om meer te versoepelen, maar waarschuwt voor de risico's. "De scholen, de kappers, dat begrijp ik. Maar er is geen ruimte om heel veel tegelijkertijd te doen. Als de R-waarde daardoor tien procent stijgt kan het zo maar tot ver in het voorjaar ontsporen."

  De voorzitter van het LNAZ hoopt dat we in de loop van het voorjaar juist in rustiger vaarwater komen, omdat dan meer mensen gevaccineerd zijn en de weersomstandigheden verbeteren. "Zeg begin mei. Dat is nog tien weken, dat zijn ook tien vermenigvuldigingscycli. Als we in staat zijn de R tot die tijd onder de 1 te houden ziet het er goed uit".

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Kuipers optimistisch over ziekenhuisbezetting, maar voorzichtigheid blijft geboden