NOS NieuwsAangepast

RIVM: 4217 nieuwe besmettingen, meer dan gemiddeld

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4217 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 484 minder dan gisteren. Het is wel iets meer dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 4124 mensen positief getest werden. Het gemiddeld aantal besmettingen loopt sinds een dag of tien weer langzaam op.

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan dat er werden ontslagen of overleden.

Er liggen nu 1908 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1849), van wie 561 op de IC (gisteren: 534), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). De afgelopen twee weken beweegt het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis zich voortdurend rond de 1900.

Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg verwacht niet dat de ziekenhuiscijfers nog veel verder zullen dalen. Toch is hij blij met de huidige situatie: "Het beeld is nu veel gunstiger dan we een paar weken geleden hadden kunnen hopen. Dat is te danken aan de daling van de R-waardes van de verschillende varianten door de coronamaatregelen. Het geeft ons meer tijd."

Hij begrijpt de wens van de samenleving om meer te versoepelen maar waarschuwt voor de risico's. "De scholen, de kappers, dat begrijp ik. Maar er is geen ruimte om heel veel tegelijkertijd te doen. Als de R-waarde daardoor tien procent stijgt kan het nog tot ver in het voorjaar ontsporen."

32 overleden covidpatienten

Bij het RIVM werden 32 overleden coronapatiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 17. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 59 doden per dag, tegen 60 doden per dag een week eerder. Ook dat cijfer verandert nauwelijks de laatste week.

Hoe het aantal doden zich ontwikkelt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 461 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 494. Op het hoogtepunt ging het om meer dan 850 besmette verpleeghuizen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl