NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

26.000 acute zorgmedewerkers ingeënt • Horecazaken blijven 17 januari toch dicht

 • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • 26.000 acute zorgmedewerkers ingeënt.
 • RIVM: Zuid-Afrikaanse variant vastgesteld in Nederland.
 • Burgemeester Londen: 1 op de 30 inwoners besmet.
 • RIVM: 8169 nieuwe bevestigde coronabesmettingen, 89 overlijdens gemeld
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Hierbij eindigen we dit blog. Morgenochtend vindt u al het nieuws weer in een nieuw liveblog op onze site.

 • 'Johnson heeft niet zoveel mogelijkheden meer'

  Burgemeester Khan van Londen heeft de noodtoestand uitgeroepen nu het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames enorm is gestegen.

  Correspondent Tim de Wit vertelt over het beddentekort in de Londense ziekenhuizen:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Een plek in de ziekenhuizen kan niet meer gegarandeerd worden'
 • Mogelijk ook besmettelijkere Amerikaanse coronamutatie

  De speciale corona-werkgroep van het Witte Huis houdt er rekening mee dat er in de VS ook een besmettelijkere Amerikaanse variant rondgaat van het coronavirus. Daar schrijven de nieuwszenders CNBC en CNN over. De mutatie zou een verklaring kunnen zijn voor de steeds snellere verspreiding van het virus in de Verenigde Staten. Mogelijk is de variant tot 50 procent besmettelijker.

  De werkgroep pleit volgens de nieuwszenders voor een agressieve aanpak, zoals het gebruik van betere mondkapjes. Eerder werd al bekend dat de variant die voor het eerst in Groot-Brittannië opdook ook in de Verenigde Staten rondgaat.

  Volgens CNN en CNBC wil de werkgroep onder meer dat er zo snel mogelijk wordt gestart met het inenten van ouderen en kwetsbaren. "Geen vaccin moet in de vriezer blijven, maar moet nu worden gebruikt", schrijft de taskforce.

 • Kringloop barst uit z'n voegen door coronasluiting

  De kringloopwinkels mogen nog gewoon spullen aannemen, maar zijn vanwege de lockdown wel gesloten voor de verkoop. Daardoor zijn de opslagplaatsen tot de nok toe gevuld met spullen die normaal gesproken worden verkocht. Ook bij kringloop De Arm in Utrecht staat de opslag propvol.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  De kringloop barst uit z'n voegen: aannemen mag wel, verkopen niet
 • 26.000 medewerkers in acute zorg ingeënt

  In de acute zorg zijn sinds woensdag 26.000 medewerkers gevaccineerd. Dat meldt het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Sommige kleine ziekenhuizen hebben inmiddels al hun medewerkers uit de acute zorg de eerste inenting tegen het coronavirus gegeven. Andere ziekenhuizen gaan komend weekend door met inenten. Over drie weken moeten de medewerkers uit de acute zorg, zoals artsen en verpleegkundigen op de intensive care en de spoedeisende hulp, nog een keer worden ingeënt. Het coronavaccin van Pfizer/BioNTech moet twee keer worden toegediend voor maximale bescherming.

  Minister De Jonge spreekt over 27.000 zorgmedewerkers. Hij telt ook de zorgmedewerkers van verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen mee. Die vallen niet onder de acute zorg.

 • Nieuwe coronawet in Zweden direct gebruikt, maatregelen aangescherpt

  Een nieuwe coronawet die eerder vandaag in het Zweedse parlement is aangenomen en zondag in werking treedt, wordt ook direct gebruikt. Premier Löfven heeft aangekondigd dat vanaf die dag het aantal bezoekers in winkels, sportscholen en zwembaden wordt gelimiteerd. Per persoon moet 10 vierkante meter beschikbaar zijn.

  Verder mogen niet meer dan acht mensen bij elkaar komen, terwijl dat nu nog een onbeperkt aantal is. Alleen bij evenementen is het aantal bezoekers nu al beperkt tot acht. Wie zich niet houdt aan de regels, kan rekenen op een boete. Ook kunnen winkels of panden worden gesloten. Zweden meldde vandaag 7187 nieuwe besmettingen.

 • Matthijs de Ligt test positief op corona

  Matthijs de Ligt is positief getest op het coronavirus. Dat maakt zijn club Juventus bekend. De 21-jarige verdediger zit in zelfisolatie. Hij mist zo in ieder geval zaterdagavond de thuiswedstrijd tegen Sassuolo en de bekerwedstrijd tegen Genoa van aanstaande woensdag. Volgende week zondag speelt Juventus de kraker tegen rivaal Internazionale.

 • Ook senaat akkoord met verplichte coronatest voor reizigers uit buitenland

  Een verplichte negatieve coronatest voor reizigers die uit het buitenland naar Nederland reizen, heeft definitief een wettelijke basis gekregen. Na de Tweede heeft ook de Eerste Kamer ingestemd met een spoedwet die de verplichting regelt. Alleen Forum voor Democratie stemde tegen. Gisteren ging een grote meerderheid van de Tweede Kamer ook al akkoord.

  Het kabinet diende het wetsvoorstel afgelopen woensdag in en het is de bedoeling dat de wet morgen ingaat. Het kabinet vond eigenlijk dat er geen wet nodig was voor de verplichte PCR-test. Maar nadat de Haagse rechtbank vorige week in een kort geding had bepaald dat het gezin van de jurist van actiegroep Viruswaarheid zonder test naar Nederland mocht vliegen, besloten de ministers De Jonge, Grapperhaus en Ollongren toch met een nieuw voorstel te komen.

 • Horecazaken toch niet open op 17 januari, maar als winkels opengaan

  Tientallen afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland die van plan waren op 17 januari weer open te gaan, hebben dat besluit opgeschort. Volgens een woordvoerder van de afdeling Breda komt dat vanwege de huidige coronasituatie. Het nieuwe plan is om open te gaan als ook de winkels dat weer mogen.

  "De datum halen we weg, maar we koppelen nu de heropening van de horeca aan de opening van winkels. Dat kun je niet los van elkaar zien", zegt Johan de Vos van de afdeling Breda. "Of het nou wel of niet mag: we kunnen niet anders. Het gaat niet meer zo zijn dat de horeca moet gaan wachten. Dat krijgen we financieel niet meer verkocht, dat gaat gewoon niet meer."

  Volgens De Vos wordt het "kantje boord" voor horecazaken om ook deze periode financieel te overleven. "We voelen redelijk aan dat de lockdown verlengd gaat worden, maar gaat er nog een maand bij komen, dan ben ik heel benieuwd wat er gaat gebeuren", zegt hij. "Het kan zijn dat individuele ondernemers zeggen dat ze opengaan, omdat ze er qua kosten niet meer uit komen. Je zit nu wel in de blessuretijd van het financieel rekbare."

 • RIVM: zwangere vrouwen in sommige gevallen wel vaccineren

  De meeste vrouwen die in verwachting zijn, krijgen het advies te wachten met een coronavaccinatie tot na de zwangerschap. Maar voor twee groepen is een prik wél verstandig, adviseert een werkgroep van het RIVM. Het gaat om zwangere vrouwen die onderliggende ziekten hebben, zoals hart- of longproblemen of ernstig overgewicht. Ook voor zwangeren die veel worden blootgesteld aan corona, bijvoorbeeld in de zorg, wordt vaccineren aangeraden.

 • Coronasituatie in Londen niet meer onder controle

  Burgemeester Sadiq Khan van Londen zegt dat de verspreiding van het coronavirus in zijn stad niet meer onder controle is. Hij heeft daarom de noodtoestand afgekondigd, wat eerder gebeurde bij onder meer de brand in de Grenfell Tower in 2017 en verschillende terreuraanslagen.

  Volgens Khan is 1 op de 30 mensen in Londen besmet met het virus, in in sommige delen zelfs 1 op de 20. In de Londense ziekenhuizen liggen momenteel meer dan 7000 mensen met het coronavirus, een derde meer dan tijdens de piek in april. Tegen de BBC zegt de burgemeester dat de Londense ambulancedienst per dag nu zo'n 8000 noodoproepen krijgt. Dat zijn er veel meer dan de 5500 telefoontjes die normaal op een drukke dag binnenkomen.

  Bekijk hier wat Khan over de toestand in zijn stad zegt:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Burgemeester Londen: '1 op de 30 Londenaren heeft corona'
 • Rutte: duurt even voor we allemaal iets van vaccins merken

  De ontwikkelingen rond de vaccins volgen elkaar snel op, zei premier Rutte in zijn wekelijkse persconferentie. "Maar dat betekent niet dat we van de ene op de andere dag van het virus verlost zijn. Het duurt nog een tijd voordat we het collectief gaan merken."

  Rutte verwees onder meer naar het bericht dat de Europese Unie nog eens honderden miljoenen doses van het Pfizer-vaccin bestelt, waardoor er ook in Nederland veel meer beschikbaar komen. "Het betekent dat er licht is aan het einde van tunnel. Laten we hopen dat we aan het einde van het jaar van de ellende af zijn."

  Dinsdag geven Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid weer een persconferentie over de coronamaatregelen. De premier wil daar nog niet op vooruitlopen, maar hij herhaalt nog eens dat het aantal besmettingen op dit moment nog te hoog is. "Ik kan niet de garantie geven dat de lockdown wordt opgeheven."

 • 'Afstand scholieren wél belangrijk', zeggen OMT-leden nu

  Het idee dat middelbare scholieren een beperkte rol spelen in de overdracht van corona was "een vergissing", zegt OMT-lid en kinderarts Karóly Illy. De anderhalvemetermaatregel op middelbare scholen werd in de zomer losgelaten op advies van het Outbreak Management Team (OMT). Uit onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat er nog veel vragen leven over de wetenschappelijke onderbouwing van dat advies.

  Lees er meer over in dit artikel:

 • RIVM: Zuid-Afrikaanse variant vastgesteld in Nederland

  De Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus is voor het eerst in Nederland vastgesteld, meldt het RIVM. Het gaat om iemand in de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Bij die persoon werd op 22 december een testmonster afgenomen, gisteren werd vastgesteld dat het gaat om de Zuid-Afrikaanse variant. Het is niet bekend waar diegene het virus heeft opgelopen.

  Volgens het RIVM is er nog veel onduidelijk over de Zuid-Afrikaanse variant. Hij lijkt, net als de Britse mutatie, besmettelijker. Onderzocht wordt nog hoe het virus reageert op de huidige vaccins. Farmaceut Pfizer zei vandaag dat zijn vaccin ook lijkt te werken tegen de Zuid-Afrikaanse en Britse mutatie.

  Volgens het rijksinstituut is er tot nu toe geen reden om aan te nemen dat het ziekteverloop anders of ernstiger is dan bij de variant die op dit moment het meeste in Nederland wordt gevonden.

 • ING: schade in winkelstraat nu veel groter

  De economische schade in de winkelstraat is tijdens de tweede lockdown veel groter dan tijdens de lockdown in het voorjaar, zegt het economisch bureau van ING. De pinomzet bij winkels als kledingzaken, bouwmarkten en speelgoedwinkels ligt door de verplichte winkelsluitingen 78 procent lager dan het normale niveau. In de eerste golf was dat nog 41 procent. Bij kledingwinkels is de pinomzet met 98 procent gedaald.

  In maart mochten niet-essentiële winkels gewoon openblijven, maar ging een deel van de zaken vrijwillig dicht. Andere winkels namen maatregelen om toch open te blijven. Nu zijn de niet-essentiële winkels tot zeker 19 januari dicht. Wel hebben veel winkels afhaalpunten gecreëerd of bezorgen ze producten thuis.

  Volgens ING is niet overal de pin-omzet zo ver onder het normale niveau gezakt als in maart. "Zo hebben veel restaurants de klap van de lockdown kunnen verlichten door sneller over te stappen op bezorging en afhaal." Online is wel meer gekocht: de waarde van deze aankopen lag in de tweede helft van december zo'n 60 procent hoger dan normaal.