De Jonge te optimistisch: ten minste een miljoen vaccins komen later
Een deel van de door de Europese Unie bestelde corona-vaccins komt later dan minister De Jonge maandag in zijn Kamerbrief schreef. De Jonge verwachtte toen 8 miljoen vaccins in de eerste drie maanden van dit jaar. Uit een rondgang van de NOS langs farmaceuten blijkt dat er daarvan zeker 1,1 miljoen doses later komen.
Dat betekent dat 550.000 Nederlanders mogelijk later zullen worden ingeënt dan De Jonge maandag schreef, omdat van deze vaccins twee doses per persoon nodig zijn.
Het Duitse bedrijf Curevac bijvoorbeeld stelt dat zijn vaccin pas in april kan worden goedgekeurd door Europese medicijnautoriteit EMA. De Jonge verwachtte daarvan 600.000 doses in het eerste kwartaal, maar die komen dus sowieso later. Dat was maandag, toen De Jonge zijn brief verstuurde, al bekend.
Een woordvoerder van het bedrijf zegt tegen de NOS dat hij nog niet weet hoe snel de levering na goedkeuring kan beginnen, omdat die planning nog niet is gemaakt. Het is nog niet duidelijk of het bedrijf wel de 1,6 miljoen vaccins kan leveren die het ministerie van VWS aankondigde voor het tweede kwartaal.
Minder gevolgen
Ook de extra bestelde vaccins van Pfizer-BioNTech zullen niet voor april komen. De Europese Commissie bestelde eind december 100 miljoen vaccins extra. De Jonge meldde de Kamer dat er daarvan 500.000 al in maart in Nederland terecht zouden komen. Pfizer spreekt dat tegen en zegt op zijn vroegst in april te kunnen leveren. Een woordvoerder van de Europese Commissie gaat zelfs uit van juli.
Over het vaccin van de Franse producent Sanofi is minister De Jonge ook te optimistisch in zijn brief, al heeft dat op korte termijn minder gevolgen. De minister ging ervan uit dat Sanofi van juli tot en met september 5,85 miljoen doses van zijn vaccin aan Nederland kan leveren. Maar het bedrijf zelf zegt tegen de NOS dat het ervan uitgaat dat dat op zijn vroegst in oktober zal zijn.
Geen verrassing
Dat Sanofi in het derde kwartaal van dit jaar nog niet klaar is met het vaccin zou voor het ministerie geen verrassing moeten zijn. Het bedrijf kondigde half december aan dat de eerste resultaten van testen met het vaccin geen goede resultaten gaven, waardoor er vertraging bij de ontwikkeling ervan ontstond.
De Jonge schrijft in zijn Kamerbrief wel dat "wijzigingen op het leveringsschema tot het laatste moment mogelijk" zijn. De komende maanden kunnen er dus andere mee- of tegenvallers zijn. Maar de tegenvallers rond de levering van de vaccins van Curevac, Pfizer en Sanofi waren al bekend toen de minister zijn brief schreef.
De Jonge: ga uit van meest recente informatie
Voor aanvang van de ministerraad zei De Jonge vanochtend dat hij zich steeds baseert op de meest recente informatie van de Europese Commissie en de fabrikanten. En hij herhaalde dat bij het door zijn ministerie gepresenteerde schema ook al is benadrukt dat er voortdurend veranderingen kunnen komen. "Het moment van de start van vaccinatie van een nieuwe groep en het moment waarop een groep gevaccineerd is, staat daarom niet vast in de tijd", citeerde hij vanmorgen uit het schema.
"Maar in al die onduidelijkheid willen we iets van houvast creëren, wanneer welke groep in welke volgorde aan de beurt is. Zo moet dat schema worden gelezen." De Jonge zei ook dat ongeveer eens in de twee weken een update van het schema komt, en dat daar telkens wijzigingen in zitten. De eerstvolgende keer is aanstaande dinsdag. De minister voegde eraan toe dat hij steeds de informatie deelt die hij heeft.