In België is een productielocatie van de Pfizer-vaccins
NOS Nieuws

Europese Unie koopt twee keer zo veel Pfizer-vaccins

De Europese Unie bestelt nog eens 300 miljoen doses van het coronavaccin van farmaceuten Pfizer en BioNTech. Dat betekent een verdubbeling van het totaal aantal bestellingen van het Amerikaans-Duitse vaccin dat de EU heeft gedaan.

Volgens voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie worden van de nieuwe bestelling 75 miljoen doses geleverd in het tweede kwartaal. De rest moet later volgen.

Het Pfizer-vaccin is nu het enige dat in de EU wordt ingezet. Nederland begon afgelopen woensdag met vaccineren, als laatste EU-land.

Nederland heeft recht op 3,89 procent van de Europees aangeschafte vaccins. Dat zou dus betekenen dat Nederland van de nieuwe bestelling ruim 11 miljoen doses krijgt, waarvan bijna 3 miljoen in het tweede kwartaal. Daarmee kunnen bijna 1,5 miljoen mensen worden ingeënt.

Toenemende kritiek

De aanschaf volgt op toenemende kritiek dat de EU sneller meer van het Pfizer-vaccin had moeten inslaan toen bleek dat dat als eerste zou worden goedgekeurd.

Von der Leyen wijst erop dat afgelopen woensdag goedkeuring is verleend aan een tweede vaccin, dat van de Amerikaanse farmaceut Moderna. Lidstaten kunnen dat vaccin binnen afzienbare tijd gaan inzetten. Verder zullen ook andere vaccins naar verwachting binnenkort worden goedgekeurd, zegt Von der Leyen. De EU heeft opties genomen op in totaal zes vaccins.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl