Een volle opslag van kringloopwinkel De Arm in Utrecht
NOS Nieuws

Kringloopwinkels kunnen goederen niet meer aan: amper verkoop door lockdown

  • Nina Bogosavac

    redacteur Economie

  • Nina Bogosavac

    redacteur Economie

Het overgrote deel van kringloopwinkels neemt momenteel geen spullen aan of zijn gestopt met het ophalen daarvan. Binnenkort geldt dat voor alle 214 bij de kringloopbranche aangesloten winkels als de lockdown wordt verlengd, zegt de belangenclub.

Kringloopwinkels zijn geen essentiële voorziening, daarom zijn ze dicht. Wel mochten producten tot nu toe worden afgeleverd. Daardoor zijn de opslagplaatsen tot de nok toe gevuld met spullen die normaal gesproken door een nieuwe eigenaar konden worden meegenomen.

Zo ook bij Kringloop De Arm in Utrecht, waar naast de winkel ook het magazijn bijna uit z'n voegen barst:

'Er is gewoon geen plek in de winkel om het daar kwijt te kunnen'

Milieustraten herkennen het grotere aanbod: zij hebben het door landelijke opruimdrift al maanden drukker dan normaal. Door de opslagproblemen bij de kringloopwinkels, geven sommigen aan vaker spullen die nog 'goed' zijn te vernietigen, terwijl zij hergebruik willen stimuleren.

Sommige straten breiden hun opslagcapaciteit uit om toch bruikbare spullen te kunnen aannemen zonder ze te hoeven weggooien. "Maar bezoekers van milieustraten zonder opslag roepen wij op om spullen thuis te houden tot na de lockdown", aldus een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van afval- en reinigingsmanagement (NVRD).

Het gezin Van Wezep maakt veel gebruik van de kringloop, zo haalden ze daar deze borden vandaan.

Rijk en arm, jong en oud: volgens de branchevereniging van kringloopwinkels komt een scala aan mensen over de vloer. De situatie is dan ook niet alleen jammer voor het milieu, ook minima hebben het lastiger.

Toen het kouder werd, kon Gré van Wezep (42) uit Elburg geen nieuwe handschoenen en een sjaal kopen. Normaal gesproken zou zij daarvoor naar de kringloop gaan. "Ik heb een klein inkomen en vijf kinderen. Dan zit ik wel even met mijn handen in het haar."

Neuzen tussen de spulletjes

Via andere wegen, zoals 'gratis af te halen'-Facebookgroepen redt Van Wezep het nu toch. Meestal dan. "De enige goeie spijkerbroek die ik had, was onlangs doorgeknipt omdat ik met gescheurde enkelbanden op de eerste hulp lag. Deze broek heb ik nog niet kunnen vervangen. Dat is wel even balen."

Van Wezep gaat daarnaast ook voor haar plezier graag naar de kringloop. "Ik hou er ook gewoon van, neuzen tussen de spulletjes. Zo kan je met een klein inkomen ook nog eens winkelen. En het is met de kinderen een leuk uitje: dan mogen ze voor 1 euro iets uitzoeken en is iedereen blij."

(Geestelijke) armoede

De problemen voor mensen met een smalle beurs zijn ook bekend bij het Leger des Heils. Er zijn ook oplossingen bedacht. Zo zijn de buurthuiskamers open en zit daar soms een tweedehandskledingwinkel aan vast. "Het kledinggedeelte zelf is dicht, maar vanwege de soms schrijnende gevallen, wordt er soms een 1-op-1 afspraak gemaakt waarbij iets kan worden gekocht of er kleding wordt weggegeven."

Claudia Brugman

Ook Claudia Brugman (53) uit Utrecht mist de kringloopwinkels. Bijna alles wat ze aanschaft is tweedehands. Toch is het ook het sociale aspect wat zij mist. "Het gaat niet alleen om de aankoop van een puzzeltje of een boek. Een bezoek met een bakje koffie erbij en een praatje is ook van waarde."

Hoewel Brugman vanuit milieuoverwegingen weinig spullen koopt, vindt ze het nu wel lastiger als ze echt iets nodig heeft. "Als ik nu iets nodig heb, koop ik dat liever niet online. Al kan dat nu vaak niet anders. Dat is namelijk veel duurder. In die zin is het ook erg onhandig en hoop ik voor iedereen dat de lockdown snel voorbij is en corona verdwenen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl