liveblog
NOS NieuwsAangepast

België gaat over op strenge lockdown • Ook elders in Europa lopen besmettingen op

  • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag
  • Tweede Kamerverkiezingen verspreid over drie dagen vanwege corona
  • KLM wil instemming bonden met nieuwe bezuinigingen
  • Europese leiders hebben afgesproken om elkaar te helpen bij de bestrijding van het coronavirus
  • Testen binnen 24 uur nu overal mogelijk, zeggen GGD's
liveblog gesloten

'Johnson overweegt landelijke lockdown'

De Britse premier Johnson houdt maandag naar verwachting weer een persconferentie over de coronacrisis. Volgens The Times overweegt hij een nationale lockdown, waarbij alleen essentiële winkels en onderwijsinstellingen open mogen blijven. Die zou dan woensdag ingaan en tot 1 december van kracht zijn. Maar er is nog geen beslissing over genomen, aldus The Times.

Net als in Nederland en andere Europese landen loopt het aantal coronabesmettingen in Groot-Brittannië op. Vandaag kwamen er 24.405 geregistreerde besmettingen bij. Volgens The Times is de Britse regering bang dat de ziekenhuizen in het land overbelast raken.

'Verenigd Koninkrijk hoopt voor de Kerst al met vaccineren te beginnen'

In het Verenigd Koninkrijk worden voorbereidingen getroffen om voor de Kerst kwetsbare groepen en zorgpersoneel te vaccineren tegen corona. De autoriteiten houden er rekening mee dat in Europa dan al een vaccin beschikbaar is, zegt de Nederlandse arts en hoogleraar Marcel Levi in het AD. Hij geeft in Londen leiding aan zeven academische ziekenhuizen.

Levi moet in opdracht van de Britse overheid een plan maken om tussen de eerste en derde week van december zo'n twee miljoen Londenaren in te enten. "Dus dat is heel concreet. Het kan zijn dat ze uiteindelijk nog zeggen dat het wat later wordt."

Tegen die tijd kan Nederland ook over een vaccin beschikken, denkt hij. De farmaceuten AstraZeneca en Pfizer zijn het verst met de ontwikkeling daarvan. Volgens het AD zijn 12 miljoen vaccins van AstraZeneca en 8 miljoen vaccins van Pfizer voor Nederland bestemd.

De Gezondheidsraad komt in november met een advies over hoe de vaccinatiecampagne in ons land moet verlopen en wie als eersten aan de beurt komen. Minister De Jonge zei in de Tweede Kamer dat hij verwacht dat er in de eerste maanden van 2021 een werkend vaccin beschikbaar is. "Als een vaccin eerder beschikbaar is, komen we natuurlijk meteen in actie", zei een woordvoerder van de minister tegen het AD.

Politie deelt boetes uit aan bezoekers illegaal feest bij Doesburg

De politie in Gelderland heeft in de buurt van Doesburg een eind gemaakt aan een illegaal feest. Dat was na een anonieme tip dat er bij het plaatsje Angerlo een feest gaande was.

"We hebben voorkomen dat het een groter feest werd. We zullen de locatie de komende uren in de gaten blijven houden", twittert de politie. De ongeveer twintig jongeren die daar waren hebben een boete gekregen.

Producent jubilerende Soldaat van Oranje legt voorstellingen stil

De opvoeringen van de musical Soldaat van Oranje liggen weer stil. De producent wil pas verder als er weer voldoende publiek naar de theaterzaal op het voormalige vliegveld Valkenburg kan komen.

De productie was vanaf 12 maart vanwege de coronamaatregelen van het kabinet al een half jaar gestopt. Op 2 september werd de draad weer opgepakt, maar drie weken later gingen de deuren opnieuw dicht, omdat leden van de cast besmet waren geraakt.

"Het telkens opstarten en weer stilleggen van de productie alsmede het keer op keer omboeken van tickets is noch voor de organisatie en haar medewerkers, noch voor het publiek een houdbare situatie", zegt producent NEW Productions.

De succesvolste theatervoorstelling uit de Nederlandse geschiedenis zou vandaag zijn tienjarig jubileum vieren. Meer dan 3 miljoen mensen hebben de voorstelling gezien.

Ingekochte vaccins mogelijk maar beperkt effectief

De vaccins waar op dit moment aan wordt gewerkt en die door de Europese Unie op voorhand zijn aangekocht, zijn mogelijk maar "matig effectief". "In dat geval moeten we er rekening mee houden dat ze niet voldoende voorkomen dat patiënten op de IC terechtkomen", zegt arts-microbioloog Marc Bonten. Hij is lid van het Outbreak Management Team dat het kabinet adviseert over de bestrijding van de epidemie.

Bonten vindt het fantastisch dat wetenschappers waarschijnlijk op korte termijn werkende vaccins hebben ontwikkeld, maar wijst erop dat deze vaccins om veiligheidsredenen op gezonde en vaak jonge mensen worden uitgetest. Het is de vraag hoe een vaccin aanslaat bij mensen in een risicogroep, als hij in de testfase bijvoorbeeld maar bij de helft van de mensen effect had.

Normaal hebben laboratoria veel meer tijd om een vaccin te ontwikkelen, zegt hoogleraar immunologie Marjolein van Egmond (Amsterdam UMC). "Met de kennis van nu zijn ontwikkelaars aan de slag gegaan en dat hoeft niet per se het beste vaccin op te leveren." Het is in theorie bijvoorbeeld mogelijk dat ingeënte personen minder vaak ziek worden, maar bijvoorbeeld wel besmettelijk blijven voor anderen. Ook over schadelijke bijeffecten is nog niets bekend.

Toch is er geen reden om pessimistisch te zijn, vindt Van Egmond. Ze noemt het onwaarschijnlijk dat geen van de door de EU aangekochte vaccins niet door de laatste testfase komen. Bonten acht dat de kans reëel dat ten minste één vaccin 50 tot 80 procent bescherming biedt.

Belgische premier kondigt 'verstrengde lockdown' af

In België moeten niet-essentiële winkels en vakantieparken sluiten, moeten mensen met contactberoepen hun werkzaamheden staken en wordt de herfstvakantie verlengd. Premier De Croo zegt: "In veel ziekenhuizen is de pijngrens al overschreden. We zien nog altijd geen kentering. Er is maar één antwoord, één keuze, en dat is allemaal achter onze zorgverleners staan. De enige manier daartoe is om maximaal alle fysieke contacten te vermijden."

De Croo kondigde meer maatregelen af; huishoudens mogen nog maar één gast ontvangen, thuiswerken wordt verplicht en bij begrafenissen zijn nog maar vijftien personen welkom. Koffietafels na begrafenissen zijn verboden. Cafés en restaurants moesten twee weken geleden al dicht. De maatregelen gaan zondag om middernacht in en blijven minstens anderhalve maand van kracht. "Dit zijn de maatregelen van de laatste kans, het ligt in uw handen", zei De Croo.

"Dit gaat ons sociaal leven helemaal stilleggen", zei minister van Volksgezondheid Vandenbroucke. Dat is hard, dat is een lockdown. Maar wel een waar de bedrijven blijven draaien, waar we na 15 november de scholen voorzichtig opnieuw openstellen en waar we vermijden dat we sociaal helemaal geïsoleerd worden."

Agenten in quarantaine na opbreken illegaal feest in Alblasserdam

Tien agenten van het politieteam Drechtsteden-Buiten zitten in quarantaine, omdat ze vorige week vrijdag contact hebben gehad met iemand die positief is getest. De man was aanwezig op een illegaal feest in Alblasserdam waar de politie een eind aan maakte, schrijft RTV Rijnmond.

De feestvierders keerden zich tegen de politie. Er werd met glazen en stoelen gegooid en er werd gevochten. Vier mannen en een vrouw zijn opgepakt. De man die met het coronavirus besmet bleek, werd niet gearresteerd.

De agenten hebben geen klachten, maar moeten wel in quarantaine. Een woordvoerder noemt dat een "aderlating". Zo'n 10 procent van het team is nu afwezig. "Er zaten natuurlijk al mensen in quarantaine. We moeten nu nog meer improviseren om de roosters rond te krijgen."

Meest voorkomende virusvariant verspreidt zich sneller

De variant van het coronavirus die nu het meest voorkomt in Nederland en de rest van de wereld is waarschijnlijk in Europa verspreid door toeristen die van de zomer in Spanje waren. Dat schrijven Spaanse en Zwitserse onderzoekers in een studie die nog door vakgenoten moet worden beoordeeld. Het RIVM kwam in oktober ook tot die conclusie.

De wetenschappers opperen de mogelijkheid dat het virus door mutatie genetisch zo is veranderd, dat het zich eenvoudiger verspreidt. Een Amerikaanse en een andere Zwitserse studie, waarover de Volkskrant berichtte, wijzen daar ook op. Ook deze studies zijn nog niet door vakgenoten beoordeeld.

Beide studies zijn dierstudies. Uit de onderzoeken zijn geen aanwijzingen naar voren gekomen dat deze virusvariant mensen zieker maakt of het sterftecijfer beïnvloedt.

Ook elders in Europa lopen besmettingen op

In verschillende Europese landen loopt het aantal besmettingen verder op. In Italië zijn de afgelopen 24 uur meer dan 31.000 nieuwe besmettingen geteld. Dat is het hoogste aantal sinds het begin van de uitbraak. De regio Lombardije, met Milaan, wordt het hardst getroffen, gevolgd door de zuidelijke regio Campanië met de hoofdstad Napels. Sportscholen, bioscopen en theaters zijn al dicht, bars en restaurants moeten om 18.00 uur sluiten. Premier Conte heeft herhaaldelijk gezegd dat hij een nieuwe nationale lockdown wil vermijden om de economie niet nog harder te treffen.

Wetenschappers in het Verenigd Koninkrijk waarschuwen dat het worstcasescenario van meer dan 80.000 coronadoden werkelijkheid dreigt te worden. Om dat te voorkomen moeten de besmettingscijfers omlaag, zeggen ze. Vorige week werden gemiddeld 20.000 nieuwe besmettingen geteld. De Britse regering wil nog niets weten van een nieuwe nationale lockdown, zoals in Frankrijk.

De Oostenrijkse bondskanselier Kurz geeft morgen een persconferentie. Daarin zal hij nieuwe maatregelen aankondigen om de verspreiding van het virus in te dammen. Ook in Oostenrijk stijgt het aantal besmettingen snel. De regering is bang dat ziekenhuizen overbelast raken. In Oostenrijkse media wordt over een gedeeltelijke lockdown gespeculeerd, zoals in Duitsland. Daar moeten vanaf maandag restaurants en cafés dicht en mogen in november in de buitenlucht maximaal tien mensen bij elkaar komen.

Premier Rutte noemt de situatie in heel Europa ernstig. De bestrijding is een nationale aangelegenheid, maar er wordt wel gekeken wat er gezamenlijk gedaan kan worden:

Rutte: het is in heel Europa ernstig, we blijven overleggen

KLM wil dat alle bonden instemmen met mogelijkheid nieuwe bezuinigingen in 2022

De KLM eist van alle vakbonden dat ze morgen aan het eind van de ochtend een overeenkomst hebben getekend waarin staat dat er ook na 2022 bezuinigingen kunnen worden doorgevoerd, als de bedrijfseconomische omstandigheden daarom vragen. Dat is de uitkomst van het crisisberaad van de vakbonden met KLM.

KLM zit door de coronapandemie in bijzonder zwaar weer. Het kabinet steunt het bedrijf al. Voorwaarde voor het uitkeren van het resterende deel van het steunbedrag van 3,4 miljard euro, is dat de bonden unaniem instemmen met bezuinigingsvoorstellen.

De KLM-directie doet een dringend beroep op de bonden om dat te doen. Reinier Castelein van vakbond De Unie verwacht dat alle bonden akkoord zullen gaan. "Behalve mogelijk de piloten, die hebben er denk ik geen zin in, want dit soort dingen hoef je eigenlijk niet eens op te schrijven, vinden zij."

Vakbond dreigt met stappen tegen zorgwerkgevers die coronabonus niet aanvragen

CNV Zorg & Welzijn roept leden in alle zorgsectoren op zich te melden als hun werkgever of opdrachtgever de coronabonus niet aanvraagt. De vakbond wil deze werkgevers daarop aanspreken. Als dat niet helpt, sluit de bond niet uit dat er juridische stappen volgen.

"Werkgevers horen ervoor te zorgen dat deze bonus wordt aangevraagd voor iedereen die daar maar enigszins recht op zou kunnen hebben", zegt voorzitter Westerlaken. "Het kan niet zo zijn dat deze bonus lukraak bij sommigen zorgwerkers terecht komt en bij anderen niet, terwijl zij er wel recht op hebben."

Sommige bedrijven vragen voor niemand een bonus aan. Er zijn ook werkgevers die geen bonus voor zzp'ers en flexwerkers aanvragen, omdat dat teveel gedoe zou zijn, aldus de vakbond.

EK-kwalificatieduel handbal tegen Polen gaat niet door

Het kwalificatieduel voor het EK-handbal tussen de handballers van Nederland en Polen van volgende week is afgelast. De wedstrijd zou in Polen worden gespeeld. Omdat de Nederlandse spelers en begeleiders na terugkeer in quarantaine zouden moeten, is de ontmoeting uitgesteld. Een nieuwe datum is nog niet bekend.

De wedstrijd van woensdag in Almere tegen Turkije gaat wel door, maar wordt zonder publiek gespeeld.

Het EK wordt van 13 tot en met 30 januari in 2022 in Hongarije en Slowakije gespeeld.

Testen binnen 24 uur nu overal mogelijk, zeggen GGD's

Wie zich op corona wil laten testen kan nu in heel Nederland binnen 24 uur bij een GGD terecht, zegt de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland. Het is voor het eerst in maanden dat de GGD's aan de eis voldoen dat mensen zich binnen één dag op het coronavirus kunnen laten testen.

"We zien nog wel dat de wachttijd soms iets hoger kan zijn bij populaire testlocaties, maar gemiddeld zit er per regio nu maximaal 24 uur tussen afspraak en test", zegt woordvoerder Sonja Kloppenburg. Dat de wachttijd nu korter is dan eerder, komt volgens de koepelorganisaties van GGD's door de uitbreiding van het aantal testlocaties en laboratoria.

Er melden zich volgens Kloppenburg deze week gemiddeld 44.000 mensen per dag voor een test, terwijl er plek is voor minimaal 50.000. De GGD wil het aanbod van tests in de komende maanden verder uitbreiden naar 90.000 per dag.

Rutte: aantal nieuwe besmettingen lijkt constant, maar we moeten nog even afwachten

Het is nog steeds te vroeg om het effect van de jongste coronamaatregelen te zien, zegt premier Rutte op zijn wekelijkse persconferentie. De afgelopen dagen was het dagelijkse aantal nieuwe besmettingen onduidelijk vanwege een IT-storing. "Het lijkt constant", zegt Rutte. "Maar we moeten nog even afwachten wat de komende dagen gebeurt."

Het kabinet kan nog niet zeggen wat het coronavirus voor de viering van de feestdagen eind december betekent. "We bekijken het stap voor stap en over Kerst en Oud en Nieuw is nu nog niets te zeggen." De premier verwacht komende dinsdag weer een coronapersconferentie te geven met minister De Jonge.

Poolse begraafplaatsen tot en met maandag dicht

De Poolse regering zegt dat begraafplaatsen morgen, zondag en maandag dicht blijven. Zondag is het Allerheiligen, de dag waarop katholieken hun heiligen en martelaren herdenken. Maandag is het Allerzielen, de dag waarop de doden worden herdacht.

Polen is een zeer katholiek land. De regering is bang dat veel mensen het graf van familieleden en geliefden willen bezoeken, terwijl in deze periode het aantal coronabesmettingen dag na dag toeneemt. Vandaag werden 21.629 nieuwe besmettingen gemeld. Het is de vierde dag op rij dat een recordaantal nieuwe besmettingen is gemeten.

De regering adviseert mensen die ouder dan 70 zijn de komende twee weken binnen te blijven.

500 miljoen voor bedrijven met groeipotentie

Er komt een half miljard euro beschikbaar voor innovatieve bedrijven en start-ups. De helft komt van het investeringsfonds Invest-NL en de andere helft van het kabinet. Het geld van het kabinet werd in augustus al aangekondigd als onderdeel van het derde steunpakket, maar toen ging het nog om 150 miljoen euro.

"Wie investeert in start-ups en scale-ups, investeert in de toekomst van ons land", zegt staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken. "We moeten niet alleen ondernemers steunen die het moeilijk hebben, het is ook onze plicht om onze groeibedrijven perspectief te geven. Hun groei levert ons allemaal banen en inkomsten op, brengt nieuwe producten en technologieën op de markt, en houdt onze economie sterk."

Invest-NL ging begin dit jaar van start. Het fonds investeert publiek geld in bedrijven die zich bezighouden met innovatie of de energietransitie.

Ziekenhuis Brabant zegt planbare operaties af

Het Bravis Ziekenhuis in Bergen op Zoom en Roosendaal zegt in november alle geplande operaties af. Het ziekenhuis wil volgens Omroep Brabant zo bedden en personeel vrijmaken om coronapatiënten te kunnen opvangen.

De instroom van coronapatiënten blijft hoog, zegt het ziekenhuis. Ook de komende weken zijn er extra bedden nodig om plek te maken voor die coronapatiënten. Spoedoperaties en kankeroperaties gaan wel door.

RIVM meldt bijna 900 besmettingen meer dan gisteren, "maar toch stabilisatie"

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 11.141 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 865 meer dan gisteren. Toch spreekt het RIVM van een stabilisatie van de cijfers. De hogere aantallen positieve testen zouden te verklaren zijn uit later doorgekomen uitslagen en grotere aantallen afgenomen testen.

Er zijn 250 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis (-19) en op de intensive care werden 37 nieuwe patiënten opgenomen (-10).

Sterk herstel Europese economie in derde kwartaal

De economie in de Europese Unie heeft zich in het derde kwartaal sterk hersteld met 12,1 procent groei ten opzichte van het historisch slechte tweede kwartaal. Wel valt dat nog steeds 3,9 procent lager uit dan de groei in dezelfde periode vorig jaar. Statistiekbureau Eurostat heeft dit becijferd op basis van de landen in Europa die hun cijfers voor het derde kwartaal al gemeld hebben, waaronder Duitsland, Italië en Spanje. De cijfers van Nederland komen volgende week.

De verwachting is dat de groei de laatste maanden van dit jaar een flink stuk lager zal zijn. Gisteren waarschuwde Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank, al dat Europa door de oplopende besmettingen en nieuwe lockdown-maatregelen zware economische weken tegemoet gaat.

Docenten besmet, schietbaan politie dicht

De schietbaan in het opleidings- en trainingscentrum van de politie in Den Haag is gesloten, omdat meerdere docenten besmet zijn met het coronavirus. Dat meldt Omroep West.

In trainingscentrum De Yp in Leidschenveen-Ypenburg komen elke dag agenten uit de hele regio voor schiet- en fitheidstoetsen. "De trainingen zijn tijdelijk stilgelegd en de verplichte toetsen zijn verplaatst naar Alphen aan den Rijn", zegt een politiewoordvoerder tegen Omroep West.

Volleybalbond schrapt alle bekercompetities

De Nederlandse volleybalbond Nevobo heeft alle bekercompetities voor dit seizoen geschrapt. De bond wil zoveel mogelijk ruimte maken op de kalender zodat de reguliere competities kunnen worden uitgespeeld, als dat weer mag.

Chiropractors slaan alarm: explosieve stijging rugklachten

Het aantal mensen met rugklachten is de laatste maanden flink toegenomen. Dat zegt de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA) na een rondgang onder de leden.

"We bewegen te weinig en we zitten vaak in een verkeerde houding. Lang niet iedereen heeft thuis een plek die ergonomisch is ingericht. Dit kan tot klachten leiden zoals rug-, nek- en hoofdpijn. Naast alle thuiswerkers is er natuurlijk ook de hele grote groep studenten die online les moeten volgen. Dit alles leidt tot een stijging van lichamelijke klachten", zegt NCA-voorzitter Gitte Tønner.

Volgens Tønner proberen chiropractors patiënten effectief en snel te helpen, maar zitten alle praktijken vol.

Koks en barkeepers Breda gaan helpen in de zorg

Horecazaken in Breda gaan tijdelijk honderden werknemers leveren aan een lokale thuiszorgorganisatie. Daardoor hoeven de ondernemers tijdelijk geen loonkosten te betalen en krijgt de zorginstelling er betaalbare werkkrachten bij.

Luchthaven Düsseldorf sluit terminal

Omdat er nog maar weinig gevlogen wordt, sluit Düsseldorf Airport een van de terminals. Op 3 november gaat terminal B dicht, heeft de luchthaven bekendgemaakt. Het is niet duidelijk hoelang de terminal buiten gebruik blijft.

Düsseldorf Airport is een van de belangrijkste luchthavens van Duitsland en wordt ook veel gebruikt door Nederlanders.

Door de coronacrisis verliest de luchthaven elke maand 20 tot 30 miljoen euro. Meer dan de helft van de werknemers heeft uren moeten inleveren en Düsseldorf Airport denkt nog na over verdere bezuinigingen.

Branchevereniging: we missen ons koffie- en theemoment

Nu mensen hun contacten moeten beperken, missen ze het met een kop koffie of thee bijkletsen met familie of vrienden. Dat zeggen twee op de drie ondervraagden in een onderzoek van branchevereniging Koffie & Thee Nederland. Het onderzoek werd in juni gehouden.

In het algemeen hebben de coronamaatregelen weinig invloed gehad op het koffie- en theegedrag van Nederlanders. Koffie en thee zijn voor veel mensen onmisbaar, zegt de branchevereniging; ze maken deel uit van onze dagelijkse rituelen en geven ritme aan de dag.

Mensen zijn minder verschillende soorten koffie gaan drinken en er werd minder koffie buiten de deur gehaald. Volgens Koffie & Thee Nederland komt dat door de maandenlange horecasluiting, de sluiting van scholen en universiteiten en het vele thuiswerken.

Detailhandel deed het goed in september, flinke omzetgroei

De Nederlandse detailhandel heeft in september opnieuw beduidend meer omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. Volgens het CBS zette de trend van eerdere maanden daarmee door.

Winkeliers voerden hun verkopen met 7,6 procent op ten opzichte van september vorig jaar. Dat kwam vooral door prijsstijgingen, maar er gingen ook meer producten over de toonbank. Online is bijna 35 procent meer omgezet.

Vooral bouwmarkten, meubelzaken en keuken- en vloerenwinkels deden het goed. Maar ook supermarkten verkochten in september beter dan een jaar eerder.

Het is nog niet bekend hoe groot de gevolgen zijn van de strengere coronamaatrelen die op 14 oktober werden ingevoerd.

Crisisberaad bij KLM over bezuinigingsplan

Er is grote onrust bij KLM over een mogelijke afwijzing van het bezuinigingsplan dat de luchtvaartmaatschappij heeft ingediend bij het kabinet. Volgens De Telegraaf melden bronnen rond het kabinet dat het plan dreigt te worden afgekeurd, omdat het niet ver genoeg gaat.

De bezuinigingen zijn een voorwaarde die het kabinet heeft gesteld aan KLM om de 3,4 miljard euro beloofde staatssteun te krijgen. Een deel daarvan heeft het luchtvaartbedrijf al ontvangen, maar voor de resterende steun moet het bezuinigingsplan eerst worden goedgekeurd.

Het was opnieuw een dramatisch kwartaal voor Air France-KLM. De omzet van de luchtvaartgroep viel 67 procent lager uit dan vorig jaar. Netto bleef er onder de streep een verlies over van 1,7 miljard euro.

Banken geven 28 miljard euro aan steun, vooral aan ondernemers

Nederlandse banken hebben sinds maart, het begin van de coronacrisis, 28 miljard euro aan steun verleend. Het ging vooral om extra leningen en uitstel van aflossingen. Ruim 166.000 ondernemers en bijna 36.000 particulieren maakten gebruik van de steun, meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Vorige maand zeiden de banken nog dat ze 26 miljard euro aan steun hadden gegeven.

"Banken houden een vinger aan de pols en leggen waar mogelijk ook proactief contact met klanten om te zien hoe zij ervoor staan. Op dit moment is er geen sprake van wijdverspreide liquiditeitsproblemen, maar dat kan snel veranderen", zegt NVB-voorzitter Chris Buijink.

Meer mensen overleden dan normaal door tweede coronagolf

Vorige week zijn naar schatting 3450 mensen overleden in Nederland, bijna 600 meer dan normaal voor deze periode. De week daarvoor waren het er 3197, blijkt uit cijfers van het CBS.

De hogere sterfte valt volgens het CBS samen met de opkomende tweede golf van de corona-epidemie.

Naar schatting stierven er 1800 mannen en 1650 vrouwen.

Kamerverkiezingen verspreid over meerdere dagen vanwege corona

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar wordt in elke gemeente een beperkt aantal stembureaus een paar dagen langer opengesteld. Haagse bronnen bevestigen een bericht uit de Volkskrant dat dat de kern is van een plan van minister Ollongren om de verkiezingen coronaproof te laten verlopen. Door de stembureaus meerdere dagen te openen, wordt de drukte gespreid.

Verder kunnen kiezers die in Nederland wonen ook per post stemmen voor de verkiezingen van 17 maart, staat in het plan van Ollongren.

Drukte in Franse winkels voor het ingaan van de lockdown

In de Franse winkels was het druk gisteravond. In het land ging om middernacht een nieuwe lockdown in en veel Fransen wilden nog snel hun laatste inkopen doen. Populaire boodschappen waren toiletpapier en pasta, maar ook printerinkt en elektronica om thuis te kunnen werken.

Onder de nieuwe lockdown moet iedereen in principe thuisblijven. De Franse bevolking mag alleen het huis verlaten voor essentiële zaken als boodschappen doen, doktersbezoeken en werk als ze niet thuis kunnen werken. Ook mogen ze iedere dag een uurtje sporten dicht bij huis. Voor ieder uitje moeten mensen een formulier invullen en meenemen. Als ze dat bij een controle niet hebben of niet goed hebben ingevuld, staat daar een boete op van 135 euro.

Ook op de wegen rond Parijs was het een paar uur voor de lockdown nog erg druk.

Recordaantal studenten ingeschreven bij universiteiten, vooral door corona

Dit collegejaar staat een recordaantal studenten ingeschreven bij de Nederlandse universiteiten. Het zijn er 328.000, een stijging van 8 procent, blijkt uit voorlopige cijfers van de Vereniging van Universiteiten.

De forse toename is grotendeels het gevolg van de coronacrisis. Daardoor zijn er meer vwo-scholieren geslaagd en ze nemen minder vaak een tussenjaar. Ook is er een grotere instroom van hbo-studenten. In 20 jaar tijd is het aantal studenten aan de Nederlandse universiteiten bijna verdubbeld.

'EU-landen helpen elkaar, maar regie blijft in de lidstaten'

De Europese leiders hebben afgesproken om elkaar te helpen bij de bestrijding van het coronavirus. "Maar de regie blijft in de lidstaten", aldus premier Rutte na afloop van de top die per videoverbinding werd gehouden. "Het is hetzelfde virus, maar de omstandigheden verschillen van land tot land, zodat het logisch is dat de lidstaten hun eigen beleid bepalen."

Volgens de Nederlandse premier is de tweede golf die momenteel door de EU rolt bijna overal even heftig, maar zijn er verschillen in enkele maatregelen. "Het merendeel van de maatregelen is vergelijkbaar. Nederland werd als een van de eerste geconfronteerd met een opleving van het virus en daarom hebben we redelijk heftig ingegrepen."

Niet stevig genoeg ingegrepen

De leiders bespraken ook of ze wel adequaat op de crisis hebben gereageerd, waarbij de Duitse bondskanselier Merkel liet weten dat ze misschien eerder hadden moeten ingrijpen. Volgens premier Rutte is vooral het probleem geweest dat er niet stevig genoeg is ingegrepen. "Niet de timing, maar de zwaarte was het probleem, daar hebben we van geleerd."

De volgende EU-top over corona wordt waarschijnlijk over twee weken gehouden. De leiders hebben afgesproken om elkaar op de hoogte te houden. Verder willen ze op het gebied van quarantaine, testbeleid en kleurcodes nog meer gegevens uitwisselen. Merkel en ook de Oostenrijkse bondskanselier Kurz brachten naar voren dat de komende weken de grenzen open moeten blijven.

Rutte benadrukte dat hij niet meer Europa wil op dit terrein. "Maar ik ben heel tevreden dat de Europese Commissie geld uittrekt voor de vaccins en de aankoop van sneltests. Maar verder moet het bij elkaar helpen blijven, zoals wij Tsjechië helpen en Duitsland ons als we een tekort aan IC-bedden hebben."

Zlatan Ibrahimovic in Italiaanse coronacampagne

De Zweedse voetballer Zlatan Ibrahimovic, die onlangs zelf besmet raakte met het coronavirus, doet mee aan een informatiecampagne over corona van de Italiaanse overheid.

Eind september schreef de voetballer op Twitter: "Covid heeft het lef mij uit te dagen. Slecht idee." 15 dagen later stond hij weer op het voetbalveld. In de campagne borduurt hij daarop voort.

"Het virus heeft me uitgedaagd en ik heb gewonnen. Maar u bent Zlatan niet", zegt de spits in een video waarin hij de kijkers oproept hun verstand te gebruiken en zich aan de regels te houden. "Houd afstand en draag altijd een gezichtsmasker. Wij zullen winnen."