Achtergelaten afval in Hilversum, waar een groot illegaal feest door de politie is beeindigd
NOS Nieuws

'Die illegale feesten zoals in Hilversum worden wekelijks georganiseerd'

Het illegale feest dat vannacht in Hilversum werd beëindigd door de politie is niet uniek. Volgens een bezoeker van het feest met meer dan driehonderd bezoekers worden wekelijks vergelijkbare illegale raves georganiseerd rondom Amsterdam. "Bijna elke week wordt er wel een feest georganiseerd. Dit gebeurt de hele zomer al", zegt de bezoeker, die anoniem wil blijven, tegen de NOS.

De organisaties achter de feesten zijn veelal ontstaan tijdens de coronaperiode en promoten hun feesten allemaal op een eigen manier, bijvoorbeeld via Instagram of WhatsApp. De organisatie van vannacht heeft ook al eerder feesten gegeven. "Het is niet iets nieuws. Het gebeurde altijd al, ook voor corona er was. Het verschil is dat er nu echt veel jongeren op afkomen, voor corona was het meer een underground publiek, een beetje alternatief."

'Mensen uit heel Nederland'

Als je bij een feest wil zijn, moet je de organisatie een bericht sturen, legt de bezoeker uit. "Een paar uur van tevoren krijg je dan de locatie van de verzamelplek. Daar verzamel je in groepjes en vervolgens ga je samen naar de locatie. Ik kom uit Amsterdam en wil er niet te ver voor reizen, maar elk feest spreek ik mensen die vanuit heel Nederland komen. Gisteren zag ik bekenden uit Deventer, Beverwijk en ook uit Duitsland." Volgens NH Nieuws is gisteren de locatie, door middel van coördinaten, verstuurd via het Instagram-account locatie12.events.

Bij de feesten wordt vaak entreegeld gevraagd. Gisteren moesten bezoekers 5 euro betalen. Verder werd er water en lachgas verkocht, vertelt de Amsterdammer.

Zo ging het er gisteravond aan toe:

Driehonderd jongeren bij illegaal feest in buurt Hilversum

Gisteren werden twee mensen aangehouden, een dj en een bezoeker die een agent zou hebben geschopt. Verder werden er geen boetes uitgedeeld. De bezoeker, die vaak zelf feesten organiseert, zegt dat de illegale feesten bijna altijd worden beëindigd door de politie, maar dat er nooit boetes worden uitgedeeld.

"Iedereen moet gewoon weg. Het is onbegonnen werk. Meestal is het zo'n massa op een afgelegen plek. De politie is aanwezig met weinig agenten."

Ook is er qua bekeuren geen beginnen aan door het middelengebruik, zegt hij. "De meeste mensen zijn hartstikke onder invloed: ze zijn dronken of zitten aan de drugs. Ik denk eerlijk gezegd niet dat de politie er tijd voor heeft."

Back-uplocatie

De politie is op de hoogte van de Instagram-accounts die coördinaten delen, aldus NH Nieuws. Daarom worden er soms ook feesten van tevoren tegengehouden. "Het is inderdaad zo dat de politie ze soms al opgerold heeft voor het feest kan beginnen", vertelt een volger van het account locatie12events tegen NH Nieuws. "Maar dan verplaatsen ze weer naar een back-uplocatie. Soms verplaatsen ze de hele nacht door."

Gisteravond kwamen zeker driehonderd jongeren in de bossen langs de snelweg A27 en de spoorlijn Hilversum-Baarn samen. Volgens de politie reden er taxi's uit Amsterdam af en aan. Buurtbewoners schrokken van de drukte.

"Het was net de Kalverstraat of de Damrak", vertelt een buurtbewoner:

Reacties na illegaal feest Hilversum: 'Je besmet zo 300 man'

Vandaag lag het hele bouwterrein vol met honderden lachgasballonnen, flessen sterke drank en jassen. Buurtbewoners en boswachters hielpen mee met het opruimen van het gebied.

Volgens de bezoeker zullen de feesten georganiseerd blijven worden. "Clubs zijn dicht, er zijn al maanden geen festivals en de cafés zijn nu ook dicht. Normaal gaan mensen denk ik niet voor de lol in de kou staan, maar dit is nu een van de weinige leuke dingen. Naast de huisfeestjes dan, die er ook volop zijn. Het maakt jongeren simpelweg weinig uit. Iedereen is eigenwijs. Het is spanning. Sensatie. En er is ook echt veel vraag naar."

NOS op 3 ging eerder op zoek naar die illegale feestjes:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl