stembureau
NOS NieuwsAangepast

Ollongren wil verkiezingen uitsmeren over 15, 16 en 17 maart

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar kunnen kiezers in elke gemeente bij een beperkt aantal stembureaus al vanaf 15 maart terecht. Dat is de kern van een plan van minister Ollongren aan het kabinet. De officiële verkiezingsdatum is 17 maart, maar volgens Haagse bronnen wil Ollongren vanwege de coronacrisis de stroom kiezers over drie dagen spreiden en zo ook kwetsbare groepen beschermen. Kiezers zouden dan dus op maandag 15, dinsdag 16 en woensdag 17 maart naar het stembureau kunnen gaan.

Ollongren wil verder dat alle Nederlanders vanaf 70 jaar per post kunnen stemmen.

De minister heeft al een paar keer gezegd dat ze over allerlei opties nadenkt. Ze erkende vandaag dat ze serieus kijkt naar "gespreid kiezen" en stemmen per brief, en dat er onorthodoxe maatregelen nodig zijn, maar volgens haar zijn daar nu nog geen definitieve mededelingen over te doen. Ollongren voegde eraan toe dat de verkiezingen onder bijzondere omstandigheden zullen verlopen. "En we willen wel dat mensen gewoon gaan stemmen en dat kiezers en stembureauleden zich veilig voelen." Waarschijnlijk stuurt ze volgende week een brief aan de Tweede Kamer met haar concrete plannen.

Ollongren: onorthodoxe maatregelen voor verkiezingen

Coronaregels

Ollongren heeft eerder al een wetsvoorstel ingediend met allerlei, minder vergaande, maatregelen. Dat is al door de Tweede Kamer aangenomen en moet nog door de Eerste Kamer. In dat voorstel staan onder meer bepalingen over het anderhalve meter afstand houden en handen wassen voordat er gestemd kan worden. Ook wordt het aantal stembureauleden uitgebreid, kunnen in sommige gevallen de stembiljetten op een andere plaats worden geteld en mogen kiezers drie in plaats van twee volmachtstemmen uitbrengen.

Er komt een campagne om meer vrijwilligers te werven om de stembureaus te bemensen. Ollongren trekt tientallen miljoenen euro's extra uit omdat gemeenten allerlei extra maatregelen moeten nemen. Er wordt ook gedacht aan tijdelijke stembureaus in tenten en de mogelijkheid om te stemmen vanuit de auto.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl