Luik brandhaard van coronabesmettingen in België: 'Dit is een oorlogssituatie'
Ook in België blijft het aantal coronabesmettingen stijgen, vooral in de provincie Luik. Daar hebben ze de hoogste coronacijfers van Europa. In de stad Luik nam het aantal besmettingen met gemiddeld 200 per dag toe.
Ook het aantal ziekenhuisopnames is fors gestegen. Twee weken geleden lagen er nog 140 mensen in het ziekenhuis, inmiddels zijn dat er bijna 643. Daarmee is Luik de eerste provincie die nu meer ziekenhuisopnames heeft dan in de piek in april toen er 639 mensen in Luikse ziekenhuizen lagen. Sommige ziekenhuizen liggen inmiddels vol en gisteren zijn al een aantal IC-patiënten overgebracht naar andere ziekenhuizen in België.
In Luik groeit de roep om een totale lockdown, ziet correspondent Sander van Hoorn:
Sinds maandag is in Luik een avondklok ingesteld, is alle horeca dicht en wordt zoveel mogelijk thuisgewerkt. Maar het effect van die maatregelen zal pas na twee weken zichtbaar worden en in de tussentijd loopt het aantal ziekenhuisopnamen naar verwachting steeds verder op.
Besmet aan het werk
Coma-arts Steven Laureys van het universitair ziekenhuis in Luik noemt het een "hele moeilijke situatie". Zijn ziekenhuis ligt vol, het personeel is uitgeput en soms gaan besmette artsen en verpleegkundigen toch aan het werk. "Ja, een deel van hen is positief getest, maar we kunnen ze eigenlijk niet missen. Als je kan komen werken en je bent niet ziek, dan vragen we de mensen of ze komen werken. Dat is niet zonder risico voor de patiënten", zegt Laureys.
Is het niet gevaarlijk om besmette zorgverleners te laten werken? Het inderdaad uitzonderlijk, zegt Laureys. "Een oorlogssituatie is het, die vraagt om uitzonderlijke maatregelen. Het zijn hele moeilijke dagen hier."
Luik overweegt nu het leger in te zetten voor het opzetten van een veldhospitaal in een voormalig ziekenhuis.
Het is vooral het Franstalige deel van België waar het virus snel om zich heen grijpt. Volgens correspondent Sander van Hoorn heeft dat te maken met studenten. "In de zomer was hier niet zoveel aan de hand. Maar op het moment dat de universiteit weer openging, een week eerder dan de universiteiten in Vlaanderen, namen de studenten besmettingen mee naar de stad. Net zoals ze die nu weer meenemen naar huis in de weekenden. Luik is een Franstalige stad met Franstalige studenten die komen uit Franstalige steden en dorpen eromheen. Dus vandaar dat die verspreiding zich lange tijd aan de taalgrens hield."
Luik ligt niet ver van de Limburgse hoofdstad Maastricht af. Toch is Annemarie Penn-te Strake, voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg, nog niet bezorgd.
"Voor Luik schrik ik ervan, niet zozeer voor ons", zei ze vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal. "Ons landelijke dashboard vullen wij altijd aan met de gegevens uit België en Duitsland. We zien het oplopen, maar we zien het overal oplopen." Volgens Penn-te Strake, tevens burgemeester van Maastricht, is het grensverkeer tussen beide landen ook teruggelopen. "We zien nu veel minder Belgen in Maastricht en andersom geldt dat ook."
Vanuit Nederland gaat volgens Penn-te Strake het meeste verkeer ook naar Vlaams-Limburg, waar Nederlands wordt gesproken, en niet naar de Franstalige provincie Luik. Aan extra maatregelen denkt ze nog niet: "We zitten vast aan de landelijke maatregelen, daarnaast kun je ook niet even zomaar de grens sluiten. Het komt toch aan op het gezonde verstand van mensen in Luik en bij ons."