NOS Nieuws Binnenland Buitenland

Vanaf vrijdag strenge maatregelen in Frankrijk • Rutte: kabinet voor duivels dilemma

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  We sluiten dit blog voor woensdag 28 oktober af. Morgenochtend zijn we er weer met een nieuwe liveblog. Fijne nacht!

 • Motie van wantrouwen tegen Rutte

  De PVV en de SP hebben een motie van wantrouwen tegen premier Rutte ingediend in het Kamerdebat over de coronamaatregelen. De partijen zijn het er niet mee eens dat het kabinet de aangenomen motie voor extra salaris voor zorgmedewerkers niet op de door hen voorgestelde manier wil uitvoeren. De kans dat een meerderheid zal instemmen met de motie van wantrouwen tegen Rutte is overigens uitermate klein.

  Het kabinet stelt zich op het standpunt dat er komend jaar al voldoende salarisverhoging in de zorg-cao's is afgesproken. Daarnaast vindt het kabinet het niet verstandig om in deze economisch moeilijke tijd de zorgmedewerkers daar bovenop meer salaris te geven.

  Per ongeluk voor gestemd

  Gisteren stemden 69 Kamerleden voor en 67 tegen het voorstel van Wilders om de zorgsalarissen structureel te verhogen. Achteraf bleek dat dat door een foutje van een ChristenUnie-Kamerlid kwam. Zij stemde per ongeluk voor in plaats van tegen. Die uitslag kan volgens de regels van de Tweede Kamer achteraf niet worden veranderd, ook al was het niet de bedoeling.

  PVV-leider Wilders en SP-leider Marijnissen vinden dat een door de Tweede Kamer aangenomen motie hoe dan ook moet worden uitgevoerd.

 • Belgische minister aangedaan na bezoek aan IC

  De Belgische minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke bezocht een ziekenhuis in Luik, waar veel covidpatiënten worden verpleegd. De omroep VRT draaide bijzondere beelden op de IC. Vandenbroucke was zichtbaar aangedaan door wat hij had gezien.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Geëmotioneerde Belgische minister na bezoek aan corona-afdeling: 'Heel triest'
 • 'Effect coronavirus nog beperkt zichtbaar in verzuimcijfers'

  Het gemiddelde verzuim in Nederland is het afgelopen jaar licht gestegen, maar het effect van de coronacrisis is nog beperkt zichtbaar. Dat melden arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare, werkzaam voor ongeveer een miljoen werknemers. De organisaties noemen dat verraderlijk, omdat de situatie mogelijk kan worden onderschat. "Een aantal doelgroepen heeft het zwaar en uitputting ligt op de loer." Ze willen specifiek aandacht voor psychisch verzuim, vooral in de zorg en het onderwijs.

  Het gemiddelde verzuim steeg van juli 2019 tot en met juni 2020 licht naar 4,2 procent. Binnen het midden- en kleinbedrijf is het percentage nog steeds het laagst: 3,8. Bij grote bedrijven ligt het zoals gebruikelijk hoger (4,7 procent).

  Na de verzuimpiek in maart volgde volgens de arbodiensten een scherpe daling tot beneden het normale niveau. "Vanaf begin september zien we het aantal ziekmeldingen en het gemiddeld verzuimpercentage weer stijgen", zegt Truus van Amerongen, bedrijfsarts en directeur bij ArboNed. "Hier wordt snel de relatie gelegd met het coronavirus en de maatregelen van de overheid, maar deze stijging is gebruikelijk voor deze tijd van het jaar."

 • Veel minder supporters toegestaan bij Super Bowl

  Bij de Super Bowl, de belangrijkste American-footballwedstrijd van het jaar, wordt de komende editie maar een vijfde van het stadion gevuld, meldt de Amerikaanse sportzender ESPN. De finale staat gepland op 7 febuari 2021 en wordt gespeeld in het Raymond James Stadium in Tampa, Florida. In het stadion is plaats voor ruim 75.000 mensen, maar volgens ESPN is de NFL van plan om maximaal 15.000 supporters toe te laten. Ook zou het dragen van een mondkapje verplicht worden gesteld en zouden supporters ver uit elkaar moeten zitten.

 • De Jonge: rekening houden met kwetsbaren bij introductie vaccin

  Minister De Jonge is voorzichtig met uitspraken over de beschikbaarheid van het eerste coronavaccin. Een belangrijke factor is of de vaccins bijvoorbeeld geschikt zijn voor de kwetsbare groepen. Sommige vaccins kunnen juist voor ouderen ongeschikt blijken. Maar die zijn dan weer wel geschikt voor zorgpersoneel, lichtte de minister toe in het Kamerdebat over de coronamaatregelen.

  De Jonge verwacht dat op zijn vroegst in het eerste kwartaal van 2021 de eerste coronavaccins beschikbaar zijn. "Dan kunnen ook de eerste mensen gevaccineerd worden. Maar ik ben voorzichtig. Voor hoeveel mensen dat dan geldt hangt nog van allerlei factoren af."

  Nederland heeft 'ingetekend' voor vaccins die bij zes bedrijven in ontwikkeling zijn. Als de aanvraag voor toelating lukt bij twee van deze producenten in het vierde kwartaal, dan komen er in de eerste maanden van 2021 voor het eerst vaccins op de markt, waarvan een deel bestemd is voor Nederland.

 • Ook strenge maatregelen in Frankrijk

  In navolging van Duitsland neemt ook Frankrijk nieuwe maatregelen tegen het coronavirus. Vanaf aanstaande vrijdag gaan de cafés en restaurants dicht en zijn verplaatsingen tussen regio's niet toegestaan. Dat maakte president Macron bekend in een tv-toespraak. De nieuwe maatregelen gelden tot 1 december.

  Scholen blijven open en universiteiten moeten online lesgeven. Thuiswerken wordt de norm, aldus Macron. Fransen mogen wel begrafenissen bijwonen en mensen in verzorgingshuizen bezoeken. Net als in de eerste 'lockdown' afgelopen voorjaar moeten niet-essentiële winkels, zoals kledingzaken en kappers, dicht.

  De situatie wordt over twee weken opnieuw beoordeeld. Als er tegen die tijd verbeteringen zichtbaar zijn, dan mogen niet-essentiële winkels mogelijk hun deur weer openen.

  In Frankrijk werden de afgelopen 24 uur 288 coronagerelateerde doden geregistreerd in het ziekenhuis en 235 doden in verpleeghuizen in de afgelopen vier dagen. In beide gevallen gaat het om de sterkste stijging sinds mei. "We zijn overweldigd door de tweede golf", zei Macron in zijn tv-toespraak. "We hebben 40.000 tot 50.000 nieuwe besmettingen per dag."

  Macron maakte de maatregelen bekend in een tv-toespraak AFP
 • Wintersporters over hun plannen: 'Als het ook maar half kan, dan wil ik gaan'

  Het Outbreak Management Team adviseert mensen deze winter niet op vakantie te gaan vanwege de coronacrisis. Reisorganisaties verwachten dat veel klanten voorlopig afwachten en een last minute boeken als de situatie verbetert.

  De NOS sprak vier wintersportfans over hun plannen. Twee hebben al geboekt; de andere twee sluiten een last minute niet uit als de besmettingscijfers weer gaan dalen.

  Lees verder:

 • De Jonge: regels voor commerciële teststraten vastleggen

  Minister De Jonge wil de regels voor commerciële teststraten en testvoorzieningen die bedrijven zelf hebben opgezet, duidelijker vastleggen. Dat zei hij in het Kamerdebat over de coronapandemie. Een deel van de testen die daar nu plaatsvinden blijft buiten beeld van de GGD.

  Volgens De Jonge hebben de bedrijven die testen uitvoeren allemaal een meldplicht voor positieve uitslagen bij de GGD, maar geven ze daar niet allemaal gehoor aan. Ook werken niet overal artsen. Hij wil de regels voor testbedrijven buiten de GGD duidelijk vastleggen, zodat de inspectie kan ingrijpen als deze niet worden nageleefd. "Dat gaat dus niet alleen over medisch toezicht, maar ook over dat we alle resultaten in beeld willen hebben", zei De Jonge.

 • Nog eens drie regio's op hoogste risiconiveau

  Nog drie regio's hebben het risiconiveau 'zeer ernstig' gekregen vanwege het hoog opgelopen aantal coronabesmettingen. Dat is het hoogste risiconiveau op het coronadashboard van de Rijksoverheid. De andere niveaus zijn 'waakzaam', 'zorgelijk' en 'ernstig'.

  Het gaat om IJsselland, Flevoland en Noord-Holland Noord. De regio's hebben nu hetzelfde risiconiveau als Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Hollands-Midden, Zaanstreek-Waterland, Zuid-Holland Zuid, Brabant-Zuidoost, Midden- en West-Brabant, Brabant-Noord, Kennemerland, Gooi en Vechtstreek, Gelderland-Midden, Gelderland-Zuid, Twente en Limburg-Noord.

  Het niveau van regio Limburg-Zuid is vandaag ook verhoogd, van 'zorgelijk' naar 'ernstig'. Datzelfde niveau gold al voor Fryslân, Groningen, Drenthe en Noord- en Oost-Gelderland. Zeeland is nu de enige regio die op 'zorgelijk' staat. In geen enkele regio geldt het laagste niveau.

 • Voor (bijna) heel Oostenrijk geldt nu code oranje

  Vanwege het toegenomen aantal besmettingen heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor heel Oostenrijk aangepast naar code oranje, alleen noodzakelijke reizen. Alleen de gemeenten Hinterriss en Jungholz in de deelstaat Tirol en de gemeente Mittelberg (Kleinwalsertal) in de deelstaat Vorarlberg vallen erbuiten. Voor teruggekeerde reizigers uit die gebieden geldt dan ook geen quarantaineadvies.

 • Rutte: kabinet staat voor duivels dilemma over coronamaatregelen

  Het kabinet staat in de komende dagen voor een duivels dilemma betreffende het nemen van extra coronamaatregelen. Dat heeft premier Rutte gezegd in het Kamerdebat over de aanpak van het virus.

  Deze week moet duidelijk worden of de gedeeltelijke lockdown, die twee weken geleden werd afgekondigd, inderdaad leidt tot een afvlakking van het aantal besmettingen. Als dat niet zo is, zijn extra maatregelen onvermijdelijk, met alle maatschappelijke en economische gevolgen van dien.

  Maar ook als de trend wél afvlakt, zal het kabinet mogelijk toch besluiten om extra beperkingen op te leggen. "Om het besmettingsgetal versneld te laten dalen", zei Rutte. "Maar de vraag is dan wel wat dat voor effecten heeft op de economie en de mentale gezondheid van mensen." Alle mogelijkheden worden op dit moment doorgerekend en het kabinet zal uiterlijk aanstaande dinsdag een knoop doorhakken.

  Verschillende partijen pleitten voor het sneller nemen van ingrijpende maatregelen, om de zorg te ontlasten. Maar volgens Rutte zal dat weinig effect hebben op de verwachte piek in het aantal ziekenhuisopnames. "Een korte klap bestaat in dit geval niet", zei de premier.

 • Zweden niet meer helemaal op 'geel'

  Voor heel Zweden gold tot nu code geel, maar het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor de stad Uppsala aangepast naar oranje, alleen noodzakelijke reizen. Dat betekent dat mensen na een verblijf in Uppsala bij terugkeer in Nederland tien dagen in quarantaine moeten. Het ministerie heeft de kleurcode voor de stad aangepast vanwege het toegenomen aantal besmettingen.

  Voor de rest van Zweden geldt dat je er nog steeds op vakantie kunt. Het ministerie roept wel op om waakzaam te zijn en wijst erop dat de situatie snel kan veranderen.

 • Minister Kaag in quarantaine

  Minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking gaat in quarantaine omdat ze contact heeft gehad met iemand die corona blijkt te hebben. "Ik voel me verder gelukkig goed en werk vanuit huis gewoon door", twittert ze.

  Gisteren werd bekend dat haar partijgenoot en fractievoorzitter Rob Jetten positief is getest.

 • Nederlandse Zorgautoriteit: verwijzingen blijven achter

  Het aantal verwijzingen van huisartsen naar de ziekenhuizen en de ggz is nog steeds lager dan voor de coronacrisis, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Vorige week lag het aantal verwijzingen op 76 procent van het verwachte aantal onder normale omstandigheden. Het totale aantal gemiste verwijzingen is daarmee opgelopen tot 954.000. Dat betekent volgens de NZa niet dat al deze mensen niet de zorg krijgen die ze nodig hebben, onder meer omdat klachten vanzelf over kunnen gaan.

  Uit nieuwe analyses blijkt verder dat vorige maand nog een deel van de ziekenhuiszorg is ingehaald. Het aantal patiënten dat in het ziekenhuis werd behandeld was die maand namelijk 19 procent hoger dan in 2018 en 2019. Dat is niet genoeg geweest om de wachtlijsten voor niet-urgente zorg weg te werken.