liveblog
NOS Nieuws

Vanaf vrijdag strenge maatregelen in Frankrijk • Rutte: kabinet voor duivels dilemma

liveblog gesloten

Liveblog gesloten

We sluiten dit blog voor woensdag 28 oktober af. Morgenochtend zijn we er weer met een nieuwe liveblog. Fijne nacht!

Motie van wantrouwen tegen Rutte

De PVV en de SP hebben een motie van wantrouwen tegen premier Rutte ingediend in het Kamerdebat over de coronamaatregelen. De partijen zijn het er niet mee eens dat het kabinet de aangenomen motie voor extra salaris voor zorgmedewerkers niet op de door hen voorgestelde manier wil uitvoeren. De kans dat een meerderheid zal instemmen met de motie van wantrouwen tegen Rutte is overigens uitermate klein.

Het kabinet stelt zich op het standpunt dat er komend jaar al voldoende salarisverhoging in de zorg-cao's is afgesproken. Daarnaast vindt het kabinet het niet verstandig om in deze economisch moeilijke tijd de zorgmedewerkers daar bovenop meer salaris te geven.

Per ongeluk voor gestemd

Gisteren stemden 69 Kamerleden voor en 67 tegen het voorstel van Wilders om de zorgsalarissen structureel te verhogen. Achteraf bleek dat dat door een foutje van een ChristenUnie-Kamerlid kwam. Zij stemde per ongeluk voor in plaats van tegen. Die uitslag kan volgens de regels van de Tweede Kamer achteraf niet worden veranderd, ook al was het niet de bedoeling.

PVV-leider Wilders en SP-leider Marijnissen vinden dat een door de Tweede Kamer aangenomen motie hoe dan ook moet worden uitgevoerd.

Belgische minister aangedaan na bezoek aan IC

De Belgische minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke bezocht een ziekenhuis in Luik, waar veel covidpatiënten worden verpleegd. De omroep VRT draaide bijzondere beelden op de IC. Vandenbroucke was zichtbaar aangedaan door wat hij had gezien.

Geëmotioneerde Belgische minister na bezoek aan corona-afdeling: 'Heel triest'

'Effect coronavirus nog beperkt zichtbaar in verzuimcijfers'

Het gemiddelde verzuim in Nederland is het afgelopen jaar licht gestegen, maar het effect van de coronacrisis is nog beperkt zichtbaar. Dat melden arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare, werkzaam voor ongeveer een miljoen werknemers. De organisaties noemen dat verraderlijk, omdat de situatie mogelijk kan worden onderschat. "Een aantal doelgroepen heeft het zwaar en uitputting ligt op de loer." Ze willen specifiek aandacht voor psychisch verzuim, vooral in de zorg en het onderwijs.

Het gemiddelde verzuim steeg van juli 2019 tot en met juni 2020 licht naar 4,2 procent. Binnen het midden- en kleinbedrijf is het percentage nog steeds het laagst: 3,8. Bij grote bedrijven ligt het zoals gebruikelijk hoger (4,7 procent).

Na de verzuimpiek in maart volgde volgens de arbodiensten een scherpe daling tot beneden het normale niveau. "Vanaf begin september zien we het aantal ziekmeldingen en het gemiddeld verzuimpercentage weer stijgen", zegt Truus van Amerongen, bedrijfsarts en directeur bij ArboNed. "Hier wordt snel de relatie gelegd met het coronavirus en de maatregelen van de overheid, maar deze stijging is gebruikelijk voor deze tijd van het jaar."

Veel minder supporters toegestaan bij Super Bowl

Bij de Super Bowl, de belangrijkste American-footballwedstrijd van het jaar, wordt de komende editie maar een vijfde van het stadion gevuld, meldt de Amerikaanse sportzender ESPN. De finale staat gepland op 7 febuari 2021 en wordt gespeeld in het Raymond James Stadium in Tampa, Florida. In het stadion is plaats voor ruim 75.000 mensen, maar volgens ESPN is de NFL van plan om maximaal 15.000 supporters toe te laten. Ook zou het dragen van een mondkapje verplicht worden gesteld en zouden supporters ver uit elkaar moeten zitten.

De Jonge: rekening houden met kwetsbaren bij introductie vaccin

Minister De Jonge is voorzichtig met uitspraken over de beschikbaarheid van het eerste coronavaccin. Een belangrijke factor is of de vaccins bijvoorbeeld geschikt zijn voor de kwetsbare groepen. Sommige vaccins kunnen juist voor ouderen ongeschikt blijken. Maar die zijn dan weer wel geschikt voor zorgpersoneel, lichtte de minister toe in het Kamerdebat over de coronamaatregelen.

De Jonge verwacht dat op zijn vroegst in het eerste kwartaal van 2021 de eerste coronavaccins beschikbaar zijn. "Dan kunnen ook de eerste mensen gevaccineerd worden. Maar ik ben voorzichtig. Voor hoeveel mensen dat dan geldt hangt nog van allerlei factoren af."

Nederland heeft 'ingetekend' voor vaccins die bij zes bedrijven in ontwikkeling zijn. Als de aanvraag voor toelating lukt bij twee van deze producenten in het vierde kwartaal, dan komen er in de eerste maanden van 2021 voor het eerst vaccins op de markt, waarvan een deel bestemd is voor Nederland.

Ook strenge maatregelen in Frankrijk

In navolging van Duitsland neemt ook Frankrijk nieuwe maatregelen tegen het coronavirus. Vanaf aanstaande vrijdag gaan de cafés en restaurants dicht en zijn verplaatsingen tussen regio's niet toegestaan. Dat maakte president Macron bekend in een tv-toespraak. De nieuwe maatregelen gelden tot 1 december.

Scholen blijven open en universiteiten moeten online lesgeven. Thuiswerken wordt de norm, aldus Macron. Fransen mogen wel begrafenissen bijwonen en mensen in verzorgingshuizen bezoeken. Net als in de eerste 'lockdown' afgelopen voorjaar moeten niet-essentiële winkels, zoals kledingzaken en kappers, dicht.

De situatie wordt over twee weken opnieuw beoordeeld. Als er tegen die tijd verbeteringen zichtbaar zijn, dan mogen niet-essentiële winkels mogelijk hun deur weer openen.

In Frankrijk werden de afgelopen 24 uur 288 coronagerelateerde doden geregistreerd in het ziekenhuis en 235 doden in verpleeghuizen in de afgelopen vier dagen. In beide gevallen gaat het om de sterkste stijging sinds mei. "We zijn overweldigd door de tweede golf", zei Macron in zijn tv-toespraak. "We hebben 40.000 tot 50.000 nieuwe besmettingen per dag."

Macron maakte de maatregelen bekend in een tv-toespraak

Wintersporters over hun plannen: 'Als het ook maar half kan, dan wil ik gaan'

Het Outbreak Management Team adviseert mensen deze winter niet op vakantie te gaan vanwege de coronacrisis. Reisorganisaties verwachten dat veel klanten voorlopig afwachten en een last minute boeken als de situatie verbetert.

De NOS sprak vier wintersportfans over hun plannen. Twee hebben al geboekt; de andere twee sluiten een last minute niet uit als de besmettingscijfers weer gaan dalen.

Lees verder:

De Jonge: regels voor commerciële teststraten vastleggen

Minister De Jonge wil de regels voor commerciële teststraten en testvoorzieningen die bedrijven zelf hebben opgezet, duidelijker vastleggen. Dat zei hij in het Kamerdebat over de coronapandemie. Een deel van de testen die daar nu plaatsvinden blijft buiten beeld van de GGD.

Volgens De Jonge hebben de bedrijven die testen uitvoeren allemaal een meldplicht voor positieve uitslagen bij de GGD, maar geven ze daar niet allemaal gehoor aan. Ook werken niet overal artsen. Hij wil de regels voor testbedrijven buiten de GGD duidelijk vastleggen, zodat de inspectie kan ingrijpen als deze niet worden nageleefd. "Dat gaat dus niet alleen over medisch toezicht, maar ook over dat we alle resultaten in beeld willen hebben", zei De Jonge.

Nog eens drie regio's op hoogste risiconiveau

Nog drie regio's hebben het risiconiveau 'zeer ernstig' gekregen vanwege het hoog opgelopen aantal coronabesmettingen. Dat is het hoogste risiconiveau op het coronadashboard van de Rijksoverheid. De andere niveaus zijn 'waakzaam', 'zorgelijk' en 'ernstig'.

Het gaat om IJsselland, Flevoland en Noord-Holland Noord. De regio's hebben nu hetzelfde risiconiveau als Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Hollands-Midden, Zaanstreek-Waterland, Zuid-Holland Zuid, Brabant-Zuidoost, Midden- en West-Brabant, Brabant-Noord, Kennemerland, Gooi en Vechtstreek, Gelderland-Midden, Gelderland-Zuid, Twente en Limburg-Noord.

Het niveau van regio Limburg-Zuid is vandaag ook verhoogd, van 'zorgelijk' naar 'ernstig'. Datzelfde niveau gold al voor Fryslân, Groningen, Drenthe en Noord- en Oost-Gelderland. Zeeland is nu de enige regio die op 'zorgelijk' staat. In geen enkele regio geldt het laagste niveau.

Voor (bijna) heel Oostenrijk geldt nu code oranje

Vanwege het toegenomen aantal besmettingen heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor heel Oostenrijk aangepast naar code oranje, alleen noodzakelijke reizen. Alleen de gemeenten Hinterriss en Jungholz in de deelstaat Tirol en de gemeente Mittelberg (Kleinwalsertal) in de deelstaat Vorarlberg vallen erbuiten. Voor teruggekeerde reizigers uit die gebieden geldt dan ook geen quarantaineadvies.

Rutte: kabinet staat voor duivels dilemma over coronamaatregelen

Het kabinet staat in de komende dagen voor een duivels dilemma betreffende het nemen van extra coronamaatregelen. Dat heeft premier Rutte gezegd in het Kamerdebat over de aanpak van het virus.

Deze week moet duidelijk worden of de gedeeltelijke lockdown, die twee weken geleden werd afgekondigd, inderdaad leidt tot een afvlakking van het aantal besmettingen. Als dat niet zo is, zijn extra maatregelen onvermijdelijk, met alle maatschappelijke en economische gevolgen van dien.

Maar ook als de trend wél afvlakt, zal het kabinet mogelijk toch besluiten om extra beperkingen op te leggen. "Om het besmettingsgetal versneld te laten dalen", zei Rutte. "Maar de vraag is dan wel wat dat voor effecten heeft op de economie en de mentale gezondheid van mensen." Alle mogelijkheden worden op dit moment doorgerekend en het kabinet zal uiterlijk aanstaande dinsdag een knoop doorhakken.

Verschillende partijen pleitten voor het sneller nemen van ingrijpende maatregelen, om de zorg te ontlasten. Maar volgens Rutte zal dat weinig effect hebben op de verwachte piek in het aantal ziekenhuisopnames. "Een korte klap bestaat in dit geval niet", zei de premier.

Zweden niet meer helemaal op 'geel'

Voor heel Zweden gold tot nu code geel, maar het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor de stad Uppsala aangepast naar oranje, alleen noodzakelijke reizen. Dat betekent dat mensen na een verblijf in Uppsala bij terugkeer in Nederland tien dagen in quarantaine moeten. Het ministerie heeft de kleurcode voor de stad aangepast vanwege het toegenomen aantal besmettingen.

Voor de rest van Zweden geldt dat je er nog steeds op vakantie kunt. Het ministerie roept wel op om waakzaam te zijn en wijst erop dat de situatie snel kan veranderen.

Minister Kaag in quarantaine

Minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking gaat in quarantaine omdat ze contact heeft gehad met iemand die corona blijkt te hebben. "Ik voel me verder gelukkig goed en werk vanuit huis gewoon door", twittert ze.

Gisteren werd bekend dat haar partijgenoot en fractievoorzitter Rob Jetten positief is getest.

Nederlandse Zorgautoriteit: verwijzingen blijven achter

Het aantal verwijzingen van huisartsen naar de ziekenhuizen en de ggz is nog steeds lager dan voor de coronacrisis, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Vorige week lag het aantal verwijzingen op 76 procent van het verwachte aantal onder normale omstandigheden. Het totale aantal gemiste verwijzingen is daarmee opgelopen tot 954.000. Dat betekent volgens de NZa niet dat al deze mensen niet de zorg krijgen die ze nodig hebben, onder meer omdat klachten vanzelf over kunnen gaan.

Uit nieuwe analyses blijkt verder dat vorige maand nog een deel van de ziekenhuiszorg is ingehaald. Het aantal patiënten dat in het ziekenhuis werd behandeld was die maand namelijk 19 procent hoger dan in 2018 en 2019. Dat is niet genoeg geweest om de wachtlijsten voor niet-urgente zorg weg te werken.

Merkel en deelstaten akkoord over inperkingen

De Duitse bondskanselier Merkel is het met deelstaatregeringen eens geworden over nieuwe maatregelen om het coronavirus te bestrijden, melden Duitse media. Vanaf maandag geldt voor de hele maand november dat Duitsers buiten met maximaal tien personen bij elkaar mogen komen, en met niet meer dan twee huishoudens. De restaurants en cafés moeten sluiten. Eten bezorgen en afhalen mag wel.

Bij de professionele sportcompetities, zoals de hoogste voetbalcompetitie de Bundesliga, is publiek niet meer welkom. Grote evenementen, zoals feesten en voorstellingen in theaters en concertzalen, worden verboden. Scholen en winkels blijven open. Toeristische reizen in eigen land worden verboden. Alleen reizen voor werk en reizen in noodgevallen blijven toegestaan.

De maatregelen worden genomen vanwege het toenemende aantal besmettingen in Duitsland. Het Duitse RIVM heeft gisteren 14.964 nieuwe besmettingen geregistreerd. Dat is het hoogste aantal sinds het uitbreken van de pandemie. Een kanttekening daarbij is dat er nu veel meer mensen worden getest dan in het voorjaar. Vorige week woensdag telde het instituut 7595 nieuwe besmettingen.

Het reproductiegetal is 1,17. Dat betekent dat 100 besmette mensen het virus op 117 niet-besmette personen overbrengen. Het reproductiegetal geeft de situatie weer van anderhalve week geleden.

PSV-spelers niet welkom op Cyprus na besmetting

PSV werkt met een alsmaar verder uitgeklede selectie toe naar het Europa League-duel met Omonia Nicosia. Na de positieve coronatest van Nick Viergever kregen spits Eran Zahavi en verdediger Jordan Teze te horen dat ze Cyprus niet in mochten. De reden: een positieve coronatest eerder deze maand.

‘Hotspot’ Zwitserland haalt teugels aan

Zwitserland neemt nieuwe maatregelen om de trend van snel oplopende aantallen besmettingen in het land te keren. Cafés en restaurants moeten om 23.00 uur sluiten, clubs gaan dicht en sportactiviteiten worden beperkt. Verder geldt dat inwoners overal waar afstand houden niet mogelijk is een mondkapje moeten dragen, ook buiten. Bijeenkomsten met meer dan 50 mensen zijn niet meer toegestaan.

"Er is geen tijd te verliezen", sprak bondspresident Simonetta Sommaruga. Ze kondigde aan dat de verscherpingen om middernacht ingaan. De maatregelen gelden voor het hele land, maar kantons kunnen zelf besluiten tot nog strenger beleid, voegde ze eraan toe. "We komen alleen samen de herfst door."

Het aantal besmettingen is in Zwitserland de laatste weken scherp gestegen. Vandaag zijn er 8616 nieuwe besmettingen geregistreerd, op een bevolking van 8,5 miljoen inwoners. Daarmee hoort Zwitserland momenteel bij de zwaarst getroffen landen in Europa. Acht kantons hebben over een periode van twee weken meer dan duizend besmettingen per 100.000 inwoners. De Zwitserse autoriteiten hanteren 60 op de 100.000 als veiligheidsgrens.

Minister van Volksgezondheid Alain Berset zei dat Zwitserland nu een "hotspot" is qua coronabesmettingen. Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, is volgens hem 1,6. In Zwitserse media waarschuwden experts gisteren dat de capaciteit van de IC's met deze groei over tien dagen niet meer voldoende is.

Kamerleden: riskant om te wachten met aanscherpen maatregelen

Verschillende partijen in de Tweede Kamer zetten vraagtekens bij de keus van het kabinet om voorlopig nog geen nieuwe maatregelen af te kondigen om de verspreiding van corona aan te pakken. In het debat in de Kamer noemden sommigen het 'spelen met vuur'.

Lees verder:

In totaal 260 asielzoekers positief getest

In Nederland zijn 260 asielzoekers positief getest op corona, gemeten over de periode maart tot en met 25 oktober. Eén asielzoeker is met een besmetting opgenomen in het ziekenhuis, maar niet op de IC en er zijn ook geen asielzoekers overleden aan het virus. Dat blijkt uit cijfers van de GZA, die verantwoordelijk is voor de gezondheidszorg aan asielzoekers.

De bewoners die positief getest zijn, komen uit 43 verschillende landen. Meer informatie geeft de GZA niet, omdat die dan mogelijk herleid kan worden tot individuen.

Of er meer kosten zijn gemaakt voor de zorg aan asielzoekers sinds de uitbraak van het coronavirus is nu nog niet te zeggen, meldt de GZA.

Minder nieuwe besmettingen, maar cijfers incompleet

Bij het RIVM zijn de afgelopen dag 8123 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er veel minder dan gisteren, maar het RIVM waarschuwt dat het aantal lager is doordat er ICT-problemen zijn. Net als zaterdag zijn, door een technisch storing in de systemen van de GGD, niet alle cijfers van alle regio's al bij het RIVM beland.

Er kwamen 54 nieuwe sterfgevallen bij, meldt het RIVM. Dit cijfer is wél compleet.

Nuis doet mee aan NK afstanden, drie weken na positieve test

Drie weken na zijn positieve coronatest tast Kjeld Nuis volledig in het duister over de vorm waarin hij vrijdag in Thialf van start gaat bij de NK afstanden.

"Ik doe mee", zegt Nuis met een mix van opluchting en blijdschap. Het geeft aan dat het tot het laatste moment twijfelachtig is geweest of hij de start van het schaatsseizoen wel zou halen.

Lees verder:

Heathrow niet langer drukste Europese luchthaven, Schiphol blijft nummer 3

Heathrow, de grootste luchthaven van Londen, is niet meer de drukste van Europa. In de eerste negen maanden van dit jaar had het vliegveld 19 miljoen passagiers. Op de Parijse luchthaven Charles de Gaulle waren dat er net iets meer: 19,3 miljoen.

Door corona is het aantal passagiers op beide luchthavens fors gedaald, bij Heathrow met 68,9 procent, maar bij Charles de Gaulle net iets minder: 66,8 procent.

Schiphol is nog altijd de derde luchthaven van Europa met 17,6 miljoen passagiers van januari tot en met september. Dat is een daling van 67,7 procent. Op nummer vier staat de luchthaven van Frankfurt met 16,2 miljoen passagiers, een daling van 70,2 procent.

Heathrow-topman John Holland-Kaye klaagt dat zijn luchthaven achteruitgaat doordat het Verenigd Koninkrijk te traag is met het invoeren van testen voor reizigers. "Alle drie de concurrenten op het Europese vasteland hebben een testregime opgetuigd", staat in een persbericht. "Europese leiders hebben sneller maatregelen genomen en hun economieën profiteren daar nu van."

Wat betreft Schiphol klopt dat maar deels. Er was daar een tijdje een teststraat voor aankomende passagiers uit oranje gebieden. Maar die had maar beperkte capaciteit en was ook maar een deel van de dag open. Sinds 13 september is de teststraat gesloten.

Ziekenhuizen Overijssel: onvoldoende nazorg mogelijk voor coronapatiënt

Een toenemend aantal coronapatiënten krijgt na een opname in het ziekenhuis niet de vereiste nazorg en dat is het gevolg van ziekteverzuim onder zorgpersoneel. Dat zegt voorzitter Sophia de Rooij van Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) Euregio tegen RTV Oost. Onder Euregio vallen onder meer Twente en de Achterhoek.

Medewerkers in de verpleging, verzorging en thuiszorg worden ook ziek, waardoor er onvoldoende mensen zijn om nazorg te bieden. "Die zorg of begeleiding is nodig, want als je behoorlijk ziek bent geweest, kun je niet ineens voor jezelf zorgen", zegt De Rooij. Ze wijst op het belang van sneltesten. "Er zit momenteel best een aantal medewerkers in quarantaine te wachten op een uitslag."

De Rooij denkt niet dat de situatie snel zal worden opgelost. "Vanwege het ontbreken van de juiste zorg of begeleiding ontstaat er een voortdurende stagnatie in de zorgketen die nog wel even aanhoudt als je de oplopende testaantallen ziet."

Oppositie niet blij met afwijzing kabinet zorgsalarissen

In de Tweede Kamer wordt door verschillende oppositiepartijen verontwaardigd gereageerd op het kabinetsbesluit om niets te doen met de motie voor zorgpersoneel. Gisteren nam de Kamer een motie van PVV-leider Wilders aan om het salaris van zorgmedewerkers "structureel fors te verhogen". De motie haalde een meerderheid omdat een ChristenUnie-Kamerlid per ongeluk voor in plaats van tegen stemde.

PVV-leider Wilders: "De motie van een meerderheid wordt gewoon in de prullenbak gegooid. De mores in dit huis, de Tweede Kamer, is dat een meerderheid bepaalt wat er in dit land gebeurt, of je het nu leuk vindt of niet." Wilders vindt het niet kunnen dat de zorgmedewerkers die in het nieuws hebben gehoord dat zij extra salaris krijgen, nu teleurgesteld worden. SP-leider Marijnissen spreekt van een klap in het gezicht van de zorg. "We krijgen nu in een briefje te horen dat de motie niet wordt uitgevoerd. Maar iedereen ziet toch hoe groot de tekorten zijn en dat er meer collega's in de zorg nodig zijn?"

Het kabinet liet vandaag weten niets met de motie te gaan doen omdat het kabinet al "een concurrerende salarisontwikkeling" in de zorg mogelijk maakt. "Voor 2021 gaat het om circa 1 miljard structureel", schrijft minister Van Ark aan de Kamer. De regeringspartijen VVD en CDA hebben zich achter dit standpunt geschaard.

Wilders spreekt van 'vieze politieke spelletjes' en dreigt met motie van wantrouwen

Vicepremier België mag IC verlaten

De Belgische vicepremier en oud-premier Wilmès mag de intensive care verlaten, meldt ze op Twitter. Wel blijft ze voorlopig in het ziekenhuis.

Wilmès werd twee weken geleden positief getest op corona. Ze ging er zelf van uit dat ze in familiekring besmet was geraakt. Vorige week woensdag werd Wilmès opgenomen op de intensive care.

313 opnames op verpleegafdelingen, 57 erbij op de IC

Er zijn 313 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn 2 nieuwe opnames meer dan gisteren.

Op de intensive care werden 57 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 4 nieuwe opnames meer dan gisteren.

In totaal liggen er nu 2376 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2358), van wie 545 op de IC (gisteren: 529). Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan ontslagen.

De dagelijkse besmettingscijfers zijn er nog niet door een technische storing bij het RIVM. Wanneer de cijfers wel komen, is nog onduidelijk.

OMT: nog een keer testen na positief zonder symptomen

Het OMT pleit ervoor het beleid aan te passen voor mensen die positief zijn getest op het coronavirus, maar (nog) geen klachten hebben. Momenteel moeten deze personen drie dagen in zelfisolatie, maar volgens vooraanstaande virologen is dat niet genoeg om uit te sluiten dat ze daarna alsnog ziek worden en mensen besmetten.

Het nieuwe OMT-advies is om de positief geteste mensen die na drie dagen nog geen symptomen hebben nog een keer te testen. Op basis van de twee testen wordt dan besloten of de zelfisolatie wordt verlengd.

Als de positief geteste personen binnen drie dagen wel klachten krijgen, dan moeten ze vanaf dat moment nog minimaal zeven dagen in zelfisolatie. Als ze daarna 24 uur klachtenvrij zijn, mogen ze weer naar buiten.

Testen zonder symptomen gebeurt alleen in de topsport, of bij commerciële klinieken die tests uitvoeren of bij bijzondere uitbraken in de zorg. Verder geldt het dringende advies: test alleen als je klachten hebt, anders raakt de testcapaciteit overbelast.

Debat in Tweede Kamer begonnen

In de Tweede Kamer is het debat begonnen over de ontwikkelingen rond het coronavirus. Namens het kabinet zijn premier Rutte, minister De Jonge (Volksgezondheid) en minister Van Ark (Medische Zorg) aanwezig.

Het debat is te volgen via de livestream op deze pagina.

Geen extra actie kabinet na aangenomen motie over zorgsalarissen

Het kabinet gaat niet meer doen aan de salarissen van zorgpersoneel dan het al van plan was. Minister Van Ark schrijft aan de Tweede Kamer dat het kabinet "een concurrerende salarisontwikkeling" in de zorg mogelijk maakt en dat het daar ieder jaar extra geld voor beschikbaar stelt. "Voor 2021 gaat het om circa 1 miljard structureel", stelt Van Ark.

De minister reageert met haar brief op een motie van PVV-leider Wilders, die gisteren in de Tweede Kamer werd aangenomen. Bij de Kamer heeft de oppositie de afgelopen maanden veel moties ingediend die vragen om een structurele verhoging van medewerkers in de zorg.

Geen van die moties haalde het, tot er dus gisteren een werd aangenomen: 69 Kamerleden stemden voor en 67 tegen. Achteraf bleek dat ChristenUnie-Kamerlid Van der Graaf eigenlijk tegen had willen stemmen, maar per ongeluk "voor" zei. Maar dat veranderde niks meer aan de uitslag.

Lees hier meer: