NOS Nieuws

Negatief OMT-advies of niet, het kriebelt bij wintersportfans

  • Paulus Houthuijs

    redacteur Online

  • Paulus Houthuijs

    redacteur Online

Het Outbreak Management Team adviseert mensen deze winter niet naar het buitenland op vakantie te gaan vanwege de coronacrisis. Reisorganisaties verwachten dat veel klanten voorlopig afwachten en een last minute boeken als de situatie verbetert.

De NOS sprak vier wintersportfans over hun plannen. Twee hebben er al geboekt; de andere twee sluiten een last minute niet uit als de besmettingscijfers weer gaan dalen.

Sandra Wigmans (41) uit Geleen heeft al een skivakantie in maart in de agenda staan. Toch is het allesbehalve zeker of zij en haar partner hun boeking in de Franse Alpen in Montgenèvre verzilveren. Want net als in heel Frankrijk geldt daar nu code oranje.

Sandra Wigmans in de stoeltjeslift

"In alle eerlijkheid: we gaan niet met code oranje, dat vind ik maatschappelijk niet verantwoord. Maar als de keuze volledig vrij was, zouden we zeker gaan." Volgens Wigmans is een skivakantie bij uitstek geschikt om afstand te houden. "Ik denk dat je zelfs minder risico loopt dan in Nederland, want je bent steeds buiten."

Juist geen après-ski

"Het beeld overheerst dat wintersport gaat over feesten in een kleine ruimte met veel alcohol. Maar er is een grote groep voor wie het gaat om de natuur en de sport." Als je kiest voor een gebied met veel sleepliften of open skiliften en een accommodatie vlak naast de piste, zoals zij, dan lukt het volgens haar prima om aan alle regels te voldoen.

Maar niet iedereen houdt zich eraan, weet Danny Bruijnaers uit eigen ervaring. Hij was in juni nog op de Hintertux-gletsjer in Oostenrijk en maakte deze foto:

De drukte bij de Oostenrijkse Hintertux-piste, eind juni 2020

"De mensen hadden toen echt maling aan alles. Het liftpersoneel schreeuwde de longen uit het lijf om iedereen te instrueren een mondkapje op te doen", zegt Bruijnaers. Een mondmasker dragen was verplicht, maar die lapjes gingen in de gondel al snel af volgens de 33-jarige inwoner van Reusel.

Het OMT waarschuwt dat wintersport extra risico's met zich meebrengt. Zoals niet goed afstand kunnen houden in de horeca, bij groepsvervoer of in skiliften. Ook vrezen de experts dat minder strenge regels als in Nederland leiden tot meer risicogedrag en meer geïmporteerde besmettingen.

Desondanks heeft Bruijnaers twee weken terug de knoop doorgehakt en een skivakantie geboekt voor half januari. De "drang naar de sneeuw" was te groot, zegt hij. Alleen gaat hij deze keer niet met een man of achttien in een gehuurde bus, maar met één ander. Samen met de reisgenoot heeft hij gekozen voor een klein skigebied met veel open liften.

Een week na de boeking werd heel Oostenrijk 'oranje'. Als dat straks nog steeds het geval is dan gaat het feest niet door. "Oranje is sowieso een no-go."

Stel dat je gaat en je iets breekt: dan zou ik me heel lullig voelen om een beroep te doen op de zorg daar.

Marlene Nobel

Marlene Nobel (60) twijfelt nog. Zij en haar man zijn net drie weken klachtenvrij; ze waren besmet geraakt met het coronavirus. "We waren niet ernstig ziek en ik lag stiekem al te kijken wat de mogelijkheden zijn", zegt ze over haar skiplannen.

De inwoonster van Oud-Beijerland staat te popelen, maar wil absoluut geen risico's nemen. Ze heeft nog niets geboekt en dat blijft ook zo als de coronacijfers niet dalen. "Stel dat je toch zou gaan en iets breekt: dan zou ik me toch heel lullig voelen om een beroep op de zorg daar te moeten doen."

Het OMT-advies om niet op vakantie gaan, vindt Nobel te kort door de bocht. Ze snapt dat de experts een lijn trekken, maar wijst erop dat de verschillen per type vakantie enorm zijn. "Het hangt allemaal van je gedrag af. Ik hou sowieso niet van drukte, of feestjes. Zet mij maar liever ergens in de bergen."

Niels Jansen met zijn gezin vorig jaar op de pistes van het Oostenrijkse Maria Alm

De snelheid, het sprookjesachtige winterlandschap en het machtige gevoel van skiën zijn ook lastig te weerstaan voor Niels Jansen (38) uit Zeewolde. "Als het ook maar half kan, dan wil ik gaan." Maar dan moet een wintersportgebied ook voor hem wel minimaal code geel zijn.

"Het OMT-advies bevestigde voor mij het idee dat ik niet moet boeken vóór de kerstvakantie." Hij erkent sommige kritiek van het OMT dat er extra risico's kleven aan wintersport. "Afstand houden in de rij voor een skilift, dat zie ik niet snel gebeuren. Maar in de lift zit je in de buitenlucht en ook bij een gondel kan je vaak een of twee raampjes openzetten."

Uiteindelijk is het hem een optelsom van factoren. Zo speelt ook mee hoelang je moet wachten voor een skilift, want om voldoende afstand te houden zijn er beperkt plaatsen in elke lift. "Anders sta je straks langer in de rij dan dat je skiet." Maar het allerbelangrijkste voor hem is eerst dat eerst de dagelijkse coronacijfers dalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl