Outbreak Management Team pleit voor negatief reisadvies voor wintervakanties
De experts van het Outbreak Management Team pleiten voor een negatief reisadvies voor vakanties in het buitenland in de wintervakantieperiode.
In het nieuwste advies aan het kabinet wijzen de deskundigen erop dat buitenlandse reizen en vakanties een risico zijn voor de import en verspreiding van het coronavirus. Ze verwijzen daarbij naar de zomer, toen "vele honderden, vooral jongeren", met covid-19 terugkwamen uit het buitenland.
Ook wordt genoemd dat bijna driekwart van de reizigers die terugkeerden uit een 'oranje' gebied zich niet hield aan de quarantaineadviezen. Aan een wintersportvakantie kleven risico's doordat er vaak sprake is van groepsvervoer, uitgaan en plaatsen waar het lastig is om afstand houden, zoals in skiliften.
'Test is geen quarantaine'
De verwachting is dat niet iedereen zich iets aantrekt van een negatief reisadvies. Een coronasneltest is daarbij geen vervanging voor quarantaine, benadrukken de deskundigen. "De duur van de quarantaineperiode wordt hierdoor niet beïnvloed."
Dat komt doordat een test een momentopname is. Iemand die getest is en geen corona lijkt te hebben, kan na een paar dagen toch nog ziek worden. Daarom moeten mensen die een kwartier of langer met een besmet persoon in aanraking zijn geweest of als ze klachten hebben, tien dagen in quarantaine, ook al is de test negatief.
Het OMT pleit ook voor Europese afstemming van het sluiten van de horeca, het verbieden van feesten en evenementen, en het handhaven van de maatregelen.
ANVR heel boos
De koepel van reisorganisaties ANVR vindt het advies van het OMT volstrekt buitenproportioneel. "Het is onbegrijpelijk en staat in contrast met de opmerkingen van premier Rutte van de afgelopen tijd, die stelde dat het niet uitmaakt waar je bent, als je je maar gedraagt", zegt ANVR-directeur Frank Oostdam tegen de NOS.
De reissector stelt juist veel protocollen in om besmettingen te voorkomen, zegt hij. "Een sector die al in zwaar weer zat, draai je zo volledig de nek om. Sommige bestemmingen zijn op dit moment zelfs veiliger dan Nederland, zoals de Canarische Eilanden. We zijn acht maanden lang bezig geweest om op een goede manier met de crisis om te gaan en dan krijg je dit om je oren. We zijn er heel boos over."