liveblog
NOS NieuwsAangepast

Horeca voelt zich genegeerd • Opnieuw rellen in Rome tegen maatregelen

liveblog gesloten

Liveblog gesloten

We sluiten het coronablog af. Morgen starten we een nieuw liveblog met het belangrijkste coronanieuws. Fijne nacht!

Epidemioloog Radboudumc miste urgentie bij kabinet

Ook Alma Tostmann, epidemioloog bij het Radboudumc, heeft meegekeken naar het persmoment van vanavond. Ze was niet onder de indruk van de boodschap van Rutte en De Jonge. "Het had een stuk urgenter gekund, want wat ik niet hoorde is dat het nu echt al piept en kraakt in de ziekenhuizen." Ze ziet een tekort aan zorgmedewerkers ontstaan door de toename van het aantal coronapatiënten, en de wintervirussen die medewerkers thuishouden.

"Dat drukt enorm op de zorg. Ik zie ook lichtpuntjes in de cijfers, de groei lijkt af te nemen, maar we zitten nu op hele hoge aantallen. Het aantal ziekenhuis- en IC-opnames zal de komende twee tot drie weken blijven stijgen", zegt Tostmann. Ze is daarom bang voor wat er nog komen gaat.

'Mantelzorger kan gratis beschermende kleding krijgen'

Wie voor een naaste zorgt, kan tijdens de coronacrisis gratis beschermende kleding krijgen. Dat weten veel mantelzorgers niet, zegt MantelzorgNL tegen RTV Utrecht. De afgelopen weken kreeg de organisatie steeds meer vragen van bezorgde mantelzorgers. Ze zijn bang om door gebrek aan beschermende kleding besmet te raken, met als gevolg dat ze niet meer voor hun naaste kunnen zorgen.

"Tijdens de eerste coronagolf merkten we ook dat deze zorgen bestonden", zegt Ginette Klein van MantelzorgNL tegen de regionale omroep. "Toen is er een richtlijn geschreven waardoor de mantelzorger gratis aan beschermende kleding kan komen. Dat is toen wel kenbaar gemaakt, maar schijnbaar weet nog niet iedereen van die richtlijn af."

Vereniging van Nederlandse Orkesten noemt verlenging 'erg teleurstellend'

"Erg teleurstellend", noemt George Wiegel, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Orkesten (VvNO), het bericht dat de huidige maatregelen nog zeker tot in december zullen duren. "Nog een maand erbij. Maar we moeten dit uitzitten, het is niet anders."

De VvNO vertegenwoordigt negen orkesten, waaronder het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Concertgebouworkest en het Noord Nederlands Orkest. Wiegel is zelf directeur van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

"We hebben heel hard gewerkt om de concertzalen helemaal coronaproof te maken. Juist nu is het seizoen dat mensen binnen dingen willen meemaken", zegt Wiegel. "Dat kan nu niet, en dat is heel naar."

Formule 1 Zandvoort waarschijnlijk pas volgend najaar

Op de conceptkalender van de Formule 1 voor 2021, die door de NOS is ingezien, prijkt een recordaantal van 23 races. De Grand Prix van Nederland staat voorlopig pas voor na de zomer (september/oktober) in de planning.

Daarmee laat de terugkeer van de Formule 1 op Nederlandse bodem nog even op zich wachten. De race op het circuit van Zandvoort zou dit jaar in mei voor het eerst in 35 jaar worden gehouden, maar vanwege de coronacrisis ging daar een streep doorheen.

Sportkoepel NOC*NSF reageert gelaten op verlenging maatregelen: 'Uitzoeken wat het betekent'

Bij sportkoepel NOC*NSF wordt gelaten gereageerd op de woorden van Hugo de Jonge. "We hebben het gehoord. We gaan nog uitzoeken wat dit betekent voor sport", zegt woordvoerder Geert Slot. "Betekent dit bijvoorbeeld dat we op december moeten rekenen, maar dat het nog kan worden vervroegd?" Hij verwijst naar eerdere maatregelen die vaststonden tot 1 september, maar waar het kabinet later op terugkwam door een sterke afname van het aantal besmettingen.

De situatie is voor veel sporters nu vervelender dan bij de eerdere gedeeltelijke lockdown. Toen eindigde het seizoen, maar nu wordt dat juist opgestart. "Dat heeft andere consequenties. We zijn in contact met het ministerie van VWS", zegt Slot. "We kijken steeds wat er mogelijk is en kan worden vrijgegeven. Morgenochtend weten we vast meer."

Hockeyclub Kampong in beroep tegen straf rondom positieve test

Er kan nog geen punt achter de corona-affaire rond Kampong gezet worden. De hockeyclub is bij de hockeybond KNHB in beroep gegaan tegen de straf voor het handelen rond de positief geteste Jip Janssen.

Kampong wil herziening van de drie punten in mindering en het overspelen van het hoofdklasseduel met Tilburg. "Dit verzoek wordt in behandeling genomen. We doen geen mededelingen totdat er een onherroepelijke beslissing is", aldus de KNHB.

Opnieuw rellen in Rome tegen coronamaatregelen

In de Italiaanse hoofdstad Rome zijn vanavond opnieuw rellen uitgebroken. Er wordt gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen. Volgens Italië-correspondent Mustafa Marghadi bestaat de groep relschoppers vooral uit aanhangers van het neofascistische Forza Nuova.

Het is al dagen onrustig in verschillende Italiaanse steden, zoals Milaan, Napels en Turijn. De betogers vrezen voor een totale lockdown met grote financiële gevolgen.

Coronaprotest op Piazza del Popolo in Rome loopt uit op rellen

Directeur horeca stoort zich aan manier waarop verlenging sluiting gemeld werd

"We hadden met alles rekening gehouden, hielden alle opties open. Maar hoe het werd gebracht is ongehoord", reageert directeur van Koninklijke Horeca Nederland Dirk Beljaarts op het nieuws dat de coronamaatregelen nog tot in december van kracht zijn.

Het stoort de directeur dat het niet eens in een officiële persconferentie is bekendgemaakt, maar "in een bijzin". "Het klonk bijna als: 'oh ja, by the way...'. Dat is ongehoord. We wachten het Kamerdebat van morgen af. Als de sector opgeofferd wordt, is meer financiële steun nodig. Als die er niet komt, zal het aantal faillissementen flink toenemen en het heel druk worden bij het UWV in december."

Voorman Robèr Willemsen van KHN zegt tegen persbureau ANP "moedeloos te worden van de boodschap van De Jonge". "Voor veel ondernemers is dat een zware dobber. Het eigen vermogen is vaak voor een groot deel op en de schulden stapelen zich op."

Hockeyen mag, maar omkleden moet op de tribune

Acht maanden en elf dagen speelden de Oranje-hockeysters geen interland vanwege het coronavirus. Dinsdagmiddag mochten ze weer. In een leeg Wagener-stadion was er winst bij de hervatting van de Pro League tegen Groot-Brittannië: 3-1. Alleen mochten de dames zich niet omkleden in de kleedkamer.

Vlaanderen scherpt maatregelen aan: geen cultuur meer en sport alleen buiten

In Vlaanderen worden de coronamaatregelen verder aangescherpt. Zo gaan de cultuurhuizen dicht en worden alle evenementen geschrapt. Ook zwembaden en fitnesscentra moeten sluiten. Iedereen ouder dan 12 jaar mag alleen nog maar buiten sporten, met maximaal vier personen bij elkaar. De maatregelen gaan vrijdag om 18.00 uur in.

Dat heeft de Vlaamse regering beslist. Er is geen einddatum voor de nieuwe regels maar over drie weken wordt de situatie geëvalueerd. Volgens minister-president Jan Jambon is vooral het stijgend aantal ziekenhuisopnames in de regio "alarmerend".

"Aan ziekenhuisopnames is deze golf erger dan de eerste", zegt Geert Molenberghs, biostatisticus aan de universiteiten Hasselt en Leuven tegen de VRT. "We zijn nog niet aan de top. Het zou naar het dubbele van het voorjaar kunnen gaan. We hopen dat met deze maatregelen eindelijk de knik gaat beginnen."

Sinterklaas en Sint Maarten voorlopig alleen in kleine kring, Kerstmis nog niet duidelijk

Feestdagen als Sint Maarten en Sinterklaas kunnen waarschijnlijk alleen in kleine kring worden gevierd. "Ga er voorlopig maar vanuit dat je dat niet groot kunt vieren, maar alleen in eigen kring met drie gasten", zei premier Rutte. Hij vindt het te vroeg om al iets te zeggen over de Kerstdagen.

Minister De Jonge zei dat de huidige maatregelen, zoals de sluiting van de horeca, nog wel tot in december zullen duren. "De besmettingsgraad moet dalen", zegt De Jonge. "Anders houdt de zorg het gewoon niet vol." Overigens denkt hij dat de besmettingsgraad door de maatregelen al is gedaald. Het zogenoemde reproductiegetal ligt volgens zijn schatting nu al onder de 1.

Rutte: volledige lockdown is schrikbeeld

Het kabinet houdt volgende week weer een gewone persconferentie over de bestrijding van het coronavirus, tenzij de cijfers aanleiding geven om eerder met maatregelen te komen. Als het aantal besmettingen niet stabiliseert, liggen alle mogelijke scenario's op tafel.

"Een volledige lockdown is dan het schrikbeeld", zei Rutte. "Want dat betekent dat iedereen thuis moet blijven. Daarom zeg ik opnieuw: hou je aan de regels, zoek niet de randen op. Zo kunnen we voorkomen dat het land verder op slot moet."

'Volledige lockdown is natuurlijk wel echt een schrikbeeld'

De Jonge: maatregelen nog wel tot in december

De huidige maatregelen tegen het coronavirus zullen nog wel tot december van kracht blijven. Dat zei minister De Jonge tijdens de toelichting aan de pers.

De Jonge: 'Huidige maatregelen zeker tot december van kracht'

Rutte roept op tot meer naleving maatregelen

Premier Rutte roept iedereen nogmaals op om zich aan de coronaregels te houden. In een toelichting aan de pers gaf hij aan dat de stijging van de besmetting afvlakt, "maar de cijfers blijven te hoog."

Het kabinet maakt geen nieuwe maatregelen bekend, omdat de effecten van het pakket van twee weken geleden nog niet duidelijk zijn. "We weten het gewoon nog niet precies. Het is nog te vroeg om conclusies te trekken, om op de rem te trappen."

Nog geen duidelijke effecten van de gedeeltelijke lockdown

Deze week zou voor het eerst het effect van de gedeeltelijke lockdown te zien moeten zijn. Maar vooralsnog is het speuren naar lichtpunten.

Goed nieuws is er wel voor de inwoners van de drie noordelijke provincies en Zeeland. Daar lijkt het aantal nieuwe besmettingen inmiddels af te nemen. In de Randstad, Noord-Brabant en Overijssel daarentegen zet de groei van het aantal besmettingen fors door. Nergens is de situatie zo zorgelijk als in Zuid-Holland, met meer dan 70 positieve testen per 100.000 inwoners.

Meer lichtpunten en uitleg in onderstaand bericht.

Meer Belgische ziekenhuisopnames in 24 uur dan tijdens piek in maart

In België zijn de afgelopen 24 uur 689 coronapatiënten in de ziekenhuizen opgenomen. Dat is op één dag ruim meer dan op het hoogtepunt van de eerste golf, toen op 28 maart een recordaantal van 629 Covid-19-patiënten werd opgenomen. "Er is dringend actie nodig", zegt viroloog Steven Van Gucht tegen persbureau ANP. Hij maakte de cijfers bekend op basis van de dagelijkse rapportering van de ziekenhuizen. "Het wordt heel warm in de ziekenhuizen".

In totaal liggen op dit moment 5554 patiënten met Covid-19 in het ziekenhuis. Op het hoogtepunt van de eerste golf lagen er op 7 april in totaal 5715 personen in het ziekenhuis. Van Gucht denkt dat dat record donderdag ook sneuvelt.

Hoogste aantal virusdeeltjes gemeten in riool

Nog niet eerder werden er zo veel virusdeeltjes in het riool gemeten als afgelopen week. Van 19 tot en met 25 oktober werden er gemiddeld 1825,28 deeltjes per milliliter gevonden.

Een week eerder waren dat er 1308,52 in een milliliter. En de week daarvoor iets meer dan 850. Eind maart en begin april, op het hoogtepunt van de eerste golf, vond het RIVM 1430,85 virusdeeltjes per milliliter. Het RIVM houdt wekelijks bij hoeveel deeltjes van het coronavirus in een milliliter rioolwater zitten en houdt dat bij op het coronadashboard.

Besmette mensen kunnen virusdeeltjes in de ontlasting hebben en die belanden dan in het riool. Het RIVM heeft ruim 300 meetpunten verspreid over het land staan. Op die manier wordt gemeten hoe het virus zich verspreidt, zonder de privacy van patiënten aan te tasten.

FIFA-voorzitter Infantino positief getest

Gianni Infantino, voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA, is positief getest op corona. In een verklaring van FIFA staat dat Infantino milde klachten heeft en in quarantaine zit. Iedereen die de afgelopen dagen met hem in contact is geweest, gaat ook in quarantaine.

"FIFA wenst de voorzitter een spoedig herstel toe", staat in de verklaring.

Gianni Infantino heeft corona

Ondernemersorganisaties reageren positief op uitbreiding steunpakket

Transport en Logistiek Nederland reageert positief op de uitbreiding van de steunmaatregelen waarvoor de branche herhaaldelijk heeft gepleit. "We zijn blij dat het kabinet eindelijk inziet dat ook transportbedrijven hard worden geraakt door de coronamaatregelen en dat ook zij in aanmerking moeten komen voor een tegemoetkoming in de vaste lasten", stelt voorzitter Elisabeth Post.

"Transportbedrijven zijn onlosmakelijk verbonden met de sectoren die zij bevoorraden. Denk aan de horeca maar ook de evenementensector. Transporteurs vallen al zeven maanden buiten de boot voor deze overheidssteun, terwijl zij net als bedrijven in de cultuursector en de horeca kampen met veel omzetverlies. Voor die ondernemers is het goed nieuws dat zij nu eindelijk een beroep kunnen doen op een subsidie voor hun vaste lasten."

'Extra aandacht voor ondernemers in zware tijden'

Voorzitter Cristel van de Ven van Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) vindt het goed dat er een aangescherpt steunpakket ligt, maar vraagt extra aandacht voor zelfstandige ondernemers die zware tijden beleven.

"Steun en toekomstperspectief zijn cruciaal voor zelfstandige ondernemers", aldus Van de Ven. "Veel zelfstandigen zien graag dat daar extra aandacht naar uit gaat binnen het generieke steunpakket." VZN pleit voor vijf aanvullende punten: een betere tegemoetkoming voor vaste lasten, het oormerken van om- en bijscholingsgelden voor zelfstandige ondernemers, persoonlijke ondersteuning en coaching mogelijk maken, de beperkte vermogenstoets tot 1 juli 2021 achterwege laten en grenswerkers recht op inkomensondersteuning geven.

Politievakbond: ‘Door een capaciteitsprobleem kunnen we niet alle illegale feesten aan’

In podcast De Dag bevestigt politiebond NPB dat er momenteel heel veel illegale feestjes zijn. Ze worden in het hele land georganiseerd, en het zijn er zo veel dat de politie er niet altijd op af gaat. Dat komt door een structureel capaciteitsprobleem. De politiek moet daar volgens woordvoerder Jan Struijs van de NPB veel eerlijker over zijn.

"Op het moment dat Mark Rutte heel duidelijk op tv zegt: 'we gaan strenger handhaven', en vervolgens doet burgemeester Bruls dat ook, dan zeggen politieagenten en boa's thuis: 'en hoe dan?'." De vakbondsman wil dat de politie geen beloftes doet die niet waargemaakt kunnen worden. "Wees nou eerlijk over je capaciteit, en dat je soms tekortschiet."

De hele aflevering van De Dag kun je hier beluisteren.

Ondanks zorgelijke cijfers ziet RIVM lichtpuntjes

Het RIVM ziet bij de coronacijfers van vandaag een aantal lichtpuntjes. Weliswaar is de toename met opnieuw meer dan 10.000 nieuwe besmettingen zorgelijk, maar er zijn ook positieve signalen, zegt Aura Timen, het hoofd Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM.

Zo neemt de snelheid waarmee het aantal nieuwe meldingen stijgt, af. Ook is het R-getal verder gedaald, tot 1,16. Dat laat zien dat de verspreiding minder hard toeneemt. Verder is duidelijk dat mensen meer thuisblijven en er zijn ook een aantal regio's waar minder besmettingen zijn: Zeeland, Groningen, Friesland en Drenthe doen het goed, zegt Timen.

Ze maakt zich er wel zorgen over dat de besmettingen nu ook de ouderen hebben bereikt. Het zijn niet meer vooral jongeren die besmet zijn en de ouderen hebben vaak ernstiger verschijnselen. Of het nog lang gaat duren voor er definitief iets gezegd kan worden over het effect van de huidige maatregelen, laat Timen nog in het midden. "We zitten nu op spannend moment, het effect is nog niet met zekerheid af te lezen. We moeten nog een paar dagen geduld hebben", zegt ze.

Alle 684 coronatesten negatief na een week Vuelta: 'Opmerkelijk, maar goed'

Koen de Kort (Trek) en Thymen Arensman (Sunweb) reageren voor de start van de zevende etappe op de coronatesten op de eerste rustdag van de Vuelta. De 684 tests hebben een negatief resultaat opgeleverd.

Alle 684 coronatesten negatief na een week Vuelta: 'Opmerkelijk, maar goed'

10.315 nieuwe coronabesmettingen, aantal sterfgevallen sterk gestegen

Bij het RIVM zijn de afgelopen dag 10.315 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 31 minder dan gisteren.

In een week tijd zijn er 67.543 positieve testen bij het RIVM gemeld. Een week eerder waren dat er 55.552. Dat is een toename van 22 procent. Vorige week was de toename 27 procent. De afgelopen week zijn er 321.654 tests afgenomen.

Van alle mensen die zich lieten testen was een groter percentage positief. De afgelopen week was dat 17,9 procent. Een week eerder was dat er 15,2 procent.

Het zogenoemde besmettingsgetal R was op 9 oktober 1,16. Dat betekent dat 100 mensen samen 116 anderen besmetten. Alleen als de R onder de 1 zakt, neemt de verspreiding van het virus af.

311 opnames op verpleegafdelingen, 53 erbij op de IC

Er zijn 311 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn 20 nieuwe opnames meer dan gisteren.

Op de intensive care werden 53 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 4 nieuwe opnames meer dan gisteren.

In totaal liggen er nu 2358 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2249), van wie 529 op de IC (gisteren: 506). Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan ontslagen.

Dodental sterk gestegen

Afgelopen week zijn er door de GGD's 329 doden gemeld bij het RIVM, van wie 70 vandaag. Een week eerder waren dat er 185. In totaal zijn er nu 7142 bevestigde coronapatiënten overleden aan het virus.

Door achterstanden bij de GGD worden doden niet altijd direct doorgegeven. Sommige overlijdens waren dan ook niet afgelopen week, maar zijn afgelopen week pas gemeld bij het RIVM.

Ook in Eerste Kamer ruime meerderheid voor coronawet

De coronawet van het kabinet is nu ook door de Eerste Kamer. Drie weken geleden ging de Tweede Kamer al akkoord met het wetsvoorstel en nu heeft de senaat zich daarbij aangesloten. Minister De Jonge zei gisteren dat hij uitgaat van 1 december als datum van inwerkingtreding, maar dat hij het zoveel eerder wil als mogelijk is.

Doel van de wet is dat er een betere juridische basis komt voor de coronamaatregelen. Veel van die maatregelen, bijvoorbeeld over de maximale grootte van groepen en over het houden van afstand, worden nu geregeld via noodverordeningen van de veiligheidsregio's.

Code oranje voor Berlijn, Aken en acht andere Duitse steden

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor tien Duitse steden aangepast naar code oranje, wat betekent dat alle niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden. Het gaat om Berlijn, Frankfurt, Bremen, München, Düsseldorf, Keulen, Aken, Stuttgart, Essen en Mannheim. Als reden noemt het ministerie een "ernstige" stijging van het aantal coronabesmettingen.

Het aangepaste reisadvies geldt vanaf morgen.

'Extra overheidssteun kan vele miljarden extra kosten'

De verruiming van de steunmaatregelen voor ondernemers in de coronacrisis kan de overheid vele miljarden extra kosten. "Voor de goede orde: we kunnen dit betalen", benadrukte minister Hoekstra (Financiën) met zijn collega's Koolmees (Werkgelegenheid) en Wiebes (Economische Zaken) in de persconferentie over de verruiming. "Maar het gaat over veel geld. Dat moeten we lenen en op een gegeven moment ook weer terugbetalen. Dat kan ook als de economie weer flink gaat groeien", aldus Hoekstra.

Verder zei hij dat de steunmaatregelen "mee zullen ademen" met het versoepelen of aanscherpen van maatregelen. "We komen uit een fase waarin veel minder steun nodig was", legde hij uit. "Maar nu de horecazaken weer moeten sluiten, zullen ondernemers weer vaker bij ons op de stoep staan."

In totaal maakt het kabinet een half miljard euro aan extra steun vrij. Zo wordt de maatregel voor het dekken van de vaste lasten beschikbaar voor alle sectoren. Verder komen er nieuwe regelingen voor de horeca en evenementenbranche. Horecabedrijven die vanwege de coronacrisis zijn gesloten krijgen bijvoorbeeld eenmalig een extra uitkering van gemiddeld 2500 euro. Ook komt er 40 miljoen euro beschikbaar voor theaterproducenten die zonder subsidie draaien.

Echtpaar in woonzorgcentrum verrast met feestje voor platina huwelijk

Een woonzorgcentrum in Ruurlo heeft er gisteren alles aan gedaan om de 70ste trouwdag van een echtpaar extra glans te geven. Omroep Gelderland schrijft dat vrijwilligers, bewoners en personeel al sinds vrijdag bezig waren om het echtpaar Vellekoop-Jongste te verrassen met hun platina huwelijk. Zo werd er onder meer een ereboog gemaakt, een traditie in het dorp in de Gelderse Achterhoek.

"Het zijn toch de kleine dingen die het nu doen", zei verpleegkundige Erik Schipper tegen de regionale omroep over de actie. "Heel veel kan nu niet en daarom moet je kijken wat er wel kan. Op deze manier krijgt het echtpaar toch het gevoel speciaal te zijn."

Toen het echtpaar gisteren naar buiten werd geroepen voor de verrassing kwamen ze glimlachend naar buiten. "Dit is echt heel erg mooi", zeiden ze allebei. "Het maakt deze dag toch nog feestelijk."

Oproep aan gezonde mensen tussen 60 en 70 jaar: sla griepprik voorlopig over

Staatssecretaris Blokhuis vraagt gezonde mensen tussen 60 en 70 jaar de griepprik voorlopig niet te halen. Vanwege de coronacrisis is er dit jaar meer belangstelling voor de prik dan anders en het ziet ernaar uit dat er daardoor te weinig vaccins zijn voor de hele doelgroep.

In Nederland worden mensen van 60 jaar en ouder en mensen met een medische aandoening elk jaar uitgenodigd om zich te laten inenten tegen griep. Er was al rekening mee gehouden dat er dit jaar meer belangstelling zou zijn voor de vaccinatie vanwege de coronacrisis en daarom waren al 520.000 meer vaccins besteld dan normaal. Maar desondanks zijn er waarschijnlijk toch niet genoeg vaccins.

Blokhuis heeft nu, na advies van het RIVM, besloten, de "gezonde groep" te vragen zich niet te laten inenten. Hij wil voorrang geven aan de groep vanaf 70 jaar en mensen met een gezondheidsrisico. Als die groepen aan bod zijn geweest, kunnen de overgebleven vaccins in principe later alsnog worden gebruikt voor mensen van 60 tot en met 69.

Geen besmettingen bij renners Vuelta

Er zijn geen besmettingen met het coronavirus geconstateerd bij renners die deelnemen aan de Vuelta. Alle 684 tests die zijn afgenomen op de rustdag blijken negatief. Vandaag staat de zevende etappe in de ronde van Spanje op het programma. Het peloton koerst over bijna 160 kilometer van Vitoria-Gasteiz naar Villanueva de Valdegovia, in het noorden van het land.

FNV: besmet zorgpersoneel moet soms doorwerken

Zorgmedewerkers die positief zijn getest op het coronavirus, maar die weinig of milde klachten hebben, moeten soms toch doorwerken. Dat gebeurt in België, maar ook in Nederland, zegt de vakbond FNV Zorg & Welzijn.

"Ik hoor deze geluiden niet alleen in de ziekenhuizen, maar in de hele zorg, ook bij de wijkverpleging en in verpleeghuizen", zegt bestuurder Elise Merlijn van de bond in het NOS Radio 1 Journaal.

"Als je dan weet dat zij aan het werk moeten met de meest kwetsbare patiënten; dat is gewoon te bizar voor woorden." Het gebeurt omdat de nood hoog is, zegt Merlijn. "Er is een enorm personeelstekort, een hoog ziekteverzuim, terwijl de zorgvraag juist toeneemt. De druk om de roosters rond te krijgen, is gewoon hoog."

Persmoment Rutte en De Jonge live op NPO 1

Het persmoment van premier Rutte en minister De Jonge (Volksgezondheid) over de coronacrisis van vanavond wordt live uitgezonden op NPO 1. Het is ook te volgen via de NOS-site, -app, de sociale mediakanalen van de NOS, NPO Nieuws en NPO Politiek. Er worden naar verwachting geen nieuwe maatregelen aangekondigd.

Plaatsing van noodunit bij ziekenhuis in Weert

Vanochtend is er begonnen met het plaatsen van noodgebouwen voor het ziekenhuis in Weert, om de verwachte toename van het aantal coronapatiënten op te kunnen vangen. De zeven units worden geplaatst voor de ingang van het ziekenhuis.

VodafoneZiggo houdt thuiswerken ook na pandemie in stand

Tv- en telecomaanbieder VodafoneZiggo heeft het plan om ook na de coronacrisis medewerkers vaker thuis te laten werken. Naar eigen zeggen is het bedrijf de eerste grote werkgever in Nederland die hiertoe besluit.

Het gaat om een vrijwillige regeling, waarbij mensen twee tot drie dagen per week thuis kunnen blijven. Deze zomer concludeerde de NOS na een rondgang onder de grootste Nederlandse werkgevers al dat een aantal dagen per week thuiswerken het nieuwe normaal lijkt te worden.

Vraag naar Zwitserse chocolade ingestort

De vraag naar chocolade uit Zwitserland is door de coronapandemie ingestort. Vergeleken met vorig jaar is de verkoop in de eerste acht maanden van dit jaar met ruim 14 procent gedaald, met name doordat restaurants, hotels en toeristen minder Zwitserse chocolade kochten. Chocolade uit het Alpenland staat met merken als Lindt en Toblerone te boek als luxe.

Brancheorganisatie Chocosuisse verwacht op korte termijn geen verbetering. Meer dan 70 procent van de chocolade wordt geëxporteerd naar het buitenland. In 2019 werd er zo'n 200.000 ton Zwitserse chocolade geproduceerd.

Frankrijk moet zich opmaken voor "lastige besluiten"

Frankrijk moet zich opmaken voor "lastige besluiten". Minister Darmanin van Binnenlandse Zaken waarschuwt daarvoor op radiozender France Inter, op de dag dat het kabinet van president Macron bijeenkomt om te praten over de corona-aanpak.

Bronnen rond de regering zeggen tegen persbureau Reuters dat mogelijk wordt besloten de regels nog verder aan te scherpen. Frankrijk meldde ondanks de relatief strenge coronamaatregelen, zoals een avondklok in de grote steden, gisteren bijna 27.000 nieuwe besmettingen.

Reuters schrijft dat er wordt nagedacht over zaken als het verruimen van de avondklok, mensen ontmoedigen in het weekeinde op pad te gaan en het sluiten van niet-essentiële winkels.

D66-fractievoorzitter Jetten besmet met coronavirus

D66-fractievoorzitter Rob Jetten is besmet met het coronavirus. Op Twitter schrijft hij: "Ontzettend balen!". In een video zegt hij dat hij langer dan een kwartier in de nabijheid is geweest van iemand die later het coronavirus bleek te hebben. Na een melding van de CoronaMelder-app ging Jetten in quarantaine en toen hij klachten kreeg, liet hij zich testen.

Jetten heeft milde klachten en werkt de komende tijd vanuit huis.

Kip blijkt hit in coronatijd

Kippen blijken populair als huisdieren in de coronatijd, zegt Ralf Hermans van de website kipalshuisdier. Hij was in mei, in de eerste coronagolf, zelfs door zijn kippen heen, zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Het begon in de intelligente lockdown. Hoe langer het duurde, hoe meer mensen er kwamen. Op een gegeven moment kon ik niet meer aan de vraag voldoen, want ze moeten zo'n 17 weken oud zijn voordat ze alle inentingen hebben gehad."

Gevraagd naar een verklaring voor de spontane kippenliefde onder Nederlanders noemt hij twee mogelijke oorzaken. Allereerst de 'hamsterwoede' in het begin van de crisis, toen er geen ei meer in de supermarkt lag. "En veel mensen wilden waarschijnlijk al langer een kip", zegt Hermans. "Die kwam er alleen niet van vanwege tijdgebrek. Maar nu zaten ze thuis en gingen ze toch maar dat kippenhok bouwen."

Verder is het aanschaffen van een kip laagdrempeliger dan bijvoorbeeld een hond. "Je hoeft ze niet uit te laten en ze hebben eigenlijk alleen eten, drinken en een tochtvrij nachthok nodig." Hermans plaatst wel een kanttekening voor iedereen die erover denkt een kip aan te schaffen: koop er minimaal drie. "Want het zijn groepsdieren."

Webwinkels voorspellen extreme najaarsdrukte

Webwinkels voorspellen door de coronacrisis een uitzonderlijk druk najaar. Jeremiah Albinus van Fonq, een webwinkel gespecialiseerd in woonartikelen, spreekt zelfs van "een ultiem testmoment", omdat het rond Black Friday en Sinterklaas altijd al druk is. "Het wordt met name spannend omdat het zo onvoorspelbaar is", zegt hij. "We weten niet of er eerder dit jaar bestellingen naar voren zijn gehaald en of het dalende consumentenvertrouwen gaat meespelen."

Hij verwacht dat met name de bezorging de bottleneck kan worden. De sector is naar eigen zeggen wel voorbereid op de drukte, blijkt uit een rondgang van de NOS.

Ziekenhuis Weert plaatst noodgebouwen

Het Sint Jans Gasthuis in Weert is begonnen met de plaatsing van zeven noodgebouwen bij de ingang. Het ziekenhuis rekent de komende tijd op een toename van het aantal coronapatiënten en wil daar tijdig op zijn voorbereid.

Rond 07.00 uur kwam de kraan aan bij het ziekenhuis.

Eelco Legerstee, die de plaatsing van de noodunits overziet, benadrukt dat het ziekenhuis de huidige toestroom nog aan kan. "Maar we willen de verdachte patiënten goed kunnen blijven scheiden van de reguliere patiënten", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. In de eerste golf van de pandemie plaatste het ziekenhuis tenten voor de ingang om mogelijke coronapatiënten op te vangen, maar vanwege de naderende winter is nu gekozen voor een meer weerbestendige oplossing.

De units worden vandaag op hun plek gezet en de komende dagen gebruiksklaar gemaakt. In de gebouwen is plek voor wacht- en triageruimtes en komen ook behandelkamers.

Coronacrisis verergert demografische problemen Japan

De coronapandemie verergert de demografische problemen in Japan. In het land met de oudste bevolking ter wereld is het aantal zwangerschappen van april tot en met juni met ruim 11 procent gedaald in vergelijking met een jaar eerder. Het aantal huwelijken nam met bijna 37 procent af. Dat is een relevant percentage, omdat de meeste Japanners kinderen krijgen als ze getrouwd zijn.

Tetsushi Sakamoto, die in het Japanse kabinet demografie in zijn portefeuille heeft, denkt dat de pandemie mensen huiverig maakt om een gezin te stichten. De Japanse vereniging voor kindergeneeskunde zegt tegen persbureau Reuters dat de pandemie de dalende trend van het aantal geboorten met tien jaar kan versnellen.

Naar verwachting is meer dan een derde van de Japanse bevolking in 2050 65 jaar of ouder. Vorig jaar werden er bijna 6 procent minder baby's geboren dan in 2018 en noteerde het land het laagste aantal geboortes sinds 1899. Voormalig premier Abe sprak toen van een "nationale crisis".

Weer meer dan 11.000 nieuwe gevallen in Duitsland

In Duitsland zijn de afgelopen 24 uur 11.409 nieuwe coronagevallen geteld. Vorige week lag het aantal nieuwe besmettingen ook al geregeld boven de 11.000, zo meldde het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM.

In onderstaande animatie is goed te zien hoe de tweede golf snel om zich heen grijpt in Duitsland:

Dalende trend besmettingen India houdt aan

In India zijn de afgelopen dag 36.470 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Dat is het laagste aantal in ruim drie maanden tijd en daarmee houdt de dalende trend in het land aan als het gaat om nieuwe coronagevallen. Vorige maand meldde India nog een recordaantal van 100.000 besmettingen op één dag.

India is met bijna 8 miljoen gevallen een van de zwaarst getroffen landen in de coronapandemie. Alleen de VS telde meer besmettingen (8,7 miljoen).