Mei 2019: Max Verstappen op het circuit van Zandvoort ANP
Sport en corona

Op de conceptkalender van de Formule 1 voor 2021, die door de NOS is ingezien, prijkt een recordaantal van 23 races. De Grand Prix van Nederland staat voorlopig pas voor na de zomer (september/oktober) op de planning.

Daarmee laat de terugkeer van de Formule 1 op Nederlandse bodem nog even op zich wachten. De race op het circuit van Zandvoort zou dit jaar in mei voor het eerst in 35 jaar worden gehouden, maar vanwege de coronacrisis ging daar een streep doorheen.

Het Formule 1-seizoen van 2020 werd deze zomer alsnog opgestart, maar de race in Zandvoort ging definitief niet door. Een precieze datum voor de editie van 2021 is nog niet bekend.

Zandvoort hoopt op publiek

De organisatie van de Nederlandse grand prix hoopt dat er in het najaar van 2021 publiek bij de race welkom is. "De Formule 1 verheugt zich op een oranje zee die Zandvoort overspoelt. Dat beeld moet de wereld overgaan. Zonder publiek ziet dat plaatje er heel anders uit", zegt Louis Dekker, F1-commentator van de NOS. "Daarnaast heeft het circuit de enorme verbouwing niet gedaan om zonder publiek te gaan racen. Dat kunnen ze financieel niet bolwerken."

Het circuit van Zandvoort investeerde afgelopen winter tientallen miljoenen in de terugkeer van de Formule 1. Dat geld moet voor een groot deel worden terugverdiend met de verkoop van toegangskaarten.

De Formule 1 deed Zandvoort voor het laatst aan in 1985 ANP

"Ook de FOM (het management van de Formule 1, red.) is van mening dat de race in Zandvoort met publiek verreden moet worden", zegt Jan Lammers, sportief directeur van de Nederlandse grand prix.

"De onderhandelingen gaan op bijna dagelijkse basis door. De plannen zijn nog niet definitief, maar iedereen met gezond verstand kan bedenken dat de kans op het doorgaan van de race met publiek later in het jaar het grootst is."

Voor het eerst naar Saudi-Arabië

De Formule 1 heeft voor volgend seizoen een kalender voor ogen die lijkt op het schema van een 'normaal' racejaar. De Grand Prix van Australië moet de openingsrace worden, waarna het F1-circus langs de circuits van Bahrein, China en Vietnam trekt.

De eerste grand prix op Europese bodem is die van Spanje, in mei. Daarna volgen meerdere races in Europa, met tussendoor alleen een uitstapje naar Canada. Na de zomerbreak, doorgaans in augustus, moet het seizoen worden hervat met drie races op rij: België, Nederland en Italië.

Het slotstuk van het Formule 1-seizoen is traditiegetrouw de Grand Prix van Abu Dhabi, in december. Vlak daarvoor is de koningsklasse van de autosport van het plan voor het eerst te racen in Saudi-Arabië.

In maart werd het vernieuwde circuit voor het eerst in gebruik genomen door Max Verstappen.

Lammers vlagt Verstappen weg op Zandvoorts asfalt

STER reclame