NOS Sport

'Zandvoort na 35 jaar terug zonder publiek, dat moeten we niet doen'

35 jaar wachten wordt 36 jaar. De terugkeer van de Formule 1 tussen de duinen van Zandvoort vindt definitief niet plaats in 2020. "Het is fijn dat er duidelijkheid is, de fans willen weten waar ze staan."

Jan Lammers, oud-coureur en sportief directeur van de Nederlandse grand prix, hield al maanden rekening met het scenario dat de Formule 1 door de coronacrisis niet meer zou neerstrijken in Zandvoort dit jaar.

'Zandvoort na 35 jaar terug zonder publiek, dat moeten we niet doen'

Desondanks werd er nagedacht over een plan waarbij de race toch zou plaatsvinden, maar dan zonder publiek. "Dat hebben we overwogen, omdat de fans de voorkeur gaven aan een race op televisie bekijken boven helemaal geen race", zegt Lammers.

'Groter comebackfeest'

Lammers vervolgt: "Maar onze GP onderscheidt zich een beetje van Monza of Monaco. Als die een jaartje niet doorgaan, vallen ze er een keer tussenuit. Bij ons is het de terugkeer na 35 jaar. Met de FOM (het management van de Formule 1, red.) hebben we geconcludeerd dat we die comeback niet zonder publiek moeten vieren."

"Het voorspel is nu wat langer, maar laten we hopen dat het comebackfeest daardoor ook groter is."

Een foto van het vernieuwde circuit van Zandvoort

Zandvoort had een contract met de FOM voor drie jaar, met races in 2020, 2021 en 2022. "We gaan ervan uit dat het hele verhaal een jaar doorgeschoven wordt", zegt Lammers.

'Enthousiasme is nog aanwezig'

Tickets die toeschouwers hadden gekocht voor de grand prix die van 1 tot en met 3 mei gehouden had moeten worden, blijven volgend jaar geldig. Ook is er een mogelijkheid de tickets terug te geven en het geld terug vragen.

Lammers: "Als we de signalen aanhouden die we tot nu toe hebben gekregen, verwachten we niet dat dat grote hoeveelheden zijn. Het blijft natuurlijk een uniek gebeuren. Het enthousiasme dat er vorig jaar was, is nog wel aanwezig."

Jan Lammers, sportief directeur Dutch Grand Prix

De coronacrisis zet het hele Formule 1-seizoen op z'n kop. Er is nog geen enkele race gereden en het wachten is nog altijd op een nieuwe kalender.

Vooralsnog wordt er uitgegaan van een seizoenstart op zondag 5 juli in Oostenrijk, waarna in Europa ook in onder meer Engeland, Hongarije en Duitsland gereden zou worden, maar definitief is dat nog niet.

Om in het huidige seizoen nog van een wereldkampioenschap te mogen spreken, moeten er minstens acht races op drie verschillende continenten worden gehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl