Coronaweek in grafieken: in vier provincies is de daling ingezet
Deze week zou voor het eerst het effect van de gedeeltelijke lockdown te zien moeten zijn. Maar vooralsnog is het speuren naar lichtpunten. Alle grafieken wijzen erop dat het virus zich nog steeds aan het verspreiden is.
Goed nieuws is er wel voor de inwoners van de drie noordelijke provincies en Zeeland. Daar lijkt het aantal nieuwe besmettingen inmiddels af te nemen. In de Randstad, Noord-Brabant en Overijssel daarentegen zet de groei van het aantal besmettingen fors door. Nergens is de situatie zo zorgelijk als in Zuid-Holland, met meer dan 70 positieve testen per 100.000 inwoners.
Swipe naar links om van zes andere provincies de besmettingsgraad te zien:
Een ander lichtpunt: landelijk groeide het aantal nieuwe besmettingen iets minder hard dan een week eerder. In een week tijd zijn er 67.543 positieve testen bij het RIVM gemeld. Een week eerder waren dat er 55.552. Dat is een toename van 22 procent. Vorige week was de toename 27 procent en nog een week eerder 60 procent.
Uiteindelijk is het doel dat het aantal nieuwe besmettingen afneemt, dus meer dan een klein lichtpunt is het niet.
De situatie in Nederland is niet uniek. In bijna heel Europa loopt het aantal besmettingen op, maar weinig landen hebben relatief meer besmettingen dan Nederland (54 per 100.000 inwoners). Twee landen vallen op: in Tsjechië (116 per 100.000 inwoners) en België (110 besmettingen per 100.000 inwoners) is de situatie nog zorgelijker.
Duitsland lijkt een maand achter te lopen op Nederland en ook in Italië is de lijn naar boven weer ingezet. In Spanje en Denemarken leek er een kentering te zijn, maar neemt het aantal besmettingen inmiddels ook weer toe.
Swipe naar links om van zeven andere Europese landen de besmettingsgraad te zien:
Een andere grafiek die somber stemt: het percentage mensen dat positief getest is: 17,9 procent. Vorige week was dat 15,2 procent. Van elke vijf à zes personen die afgelopen week de teststraat bezochten, was er dus één positief.
Opnieuw hebben meer mensen in Nederland zich laten testen: 321.654, zo'n 10.000 meer dan vorige week. Maar aangezien het percentage positieve testen ook steeg verklaart dat niet de toename van het aantal positieve testen.
Iets hoopvollere cijfers komen van Google. Het bedrijf registreert verkeersbewegingen en kan daardoor inschatten hoeveel mensen naar het werk en winkels (geen supermarkten maar kledingwinkels, bioscopen, etc.) en horeca gaan. Uit die cijfers is op te maken dat de afgelopen weken meer mensen thuis zijn gaan werken en minder mensen winkels en horeca bezochten. Dat laatste is logisch, aangezien de horeca gesloten is.
Overigens werken nog steeds veel minder mensen thuis en is het aantal winkelbezoeken nog altijd hoger dan tijdens de eerste golf in maart.
Het meest somber stemt de grafiek met het aantal doden. Nu het aantal besmettingen fors is toegenomen, zijn ook ouderen in groteren getale besmet geraakt. Vandaag meldde het RIVM 70 nieuwe doden, het hoogste aantal sinds 8 mei. Ten opzichte van een week eerder steeg het aantal doden afgelopen week met bijna 80 procent.
Omdat alleen mensen die positief zijn getest worden meegerekend als coronadode, geeft de geregistreerde oversterfte (het verschil tussen het verwachte aantal doden en het werkelijk aantal doden) vaak een beter beeld. In week 42 (12-18 oktober) meldde het RIVM 169 coronadoden. Volgens het CBS zijn er die week 385 mensen meer overleden dan verwacht.
Ook het aantal coronapatienten in de ziekenhuizen loopt nog elke dag verder op. Vandaag zijn dat er 2358, van wie 529 op de de intensive care. Vorige week lagen er 1859 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 419 op een IC-afdeling. De groei in ziekenhuizen loopt volgens het RIVM zo'n twee weken achter op de besmettingen. Naar verwachting zullen de ziekenhuizen de komende weken daarom nog wel verder vollopen met coronapatiënten.
Op de top van de eerste golf lagen er zo'n 4300 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 1400 op de IC. In vergelijking met de eerste golf valt op dat van de patiënten die worden opgenomen in het ziekenhuis, er minder op de intensive care terechtkomen.