NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

'1,5 meter op middelbare scholen wordt uitdaging' • Geen mondkapje in ov? 95 euro boete

 • Groepen mogen buiten weer samenkomen.
 • Personeel van onder meer theaters telt niet mee in 30-personenregel.
 • Het kabinet gaat allerlei coronadata verzamelen om zo nodig sneller in te kunnen grijpen.
 • In dit artikel vind je een overzicht van wat er de komende tijd verandert aan coronamaatregelen in Nederland.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Het liveblog van 19 mei wordt gesloten. Het liveblog van woensdag 20 mei openen we hier.

 • Cirkels in park New York

  In het Domino Park in New York zijn witte cirkels getekend zodat bezoekers zich meer bewust zijn van de afstand die ze moeten houden tot andere mensen. De markering is geplaatst nadat het park vorige week overvol was geraakt vanwege het warme weer.

  "Het is makkelijker om je te ontspannen en je er geen zorgen over te hoeven maken."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Cirkels markeren toegestane afstand in park: 'Makkelijker om zo te ontspannen'
 • Thuiswerkers bewegen veel minder

  Door de coronamaatregelen bewegen mensen veel minder, concludeert het Radboudumc na onderzoek onder deelnemers aan de Vierdaagse en de Zevenheuvelenloop. Hoogleraar fysiologie Maria Hopman heeft deelnemers aan die evenementen, van wie ze de beweegpatronen al jarenlang onderzoekt. bevraagd. "Uit analyse van de eerste 4000 vragenlijsten blijkt dat iedereen significant minder beweegt."

  De onderzoekers onderscheiden drie groepen: mensen die nu thuiswerken, mensen voor wie de werkomstandigheden niet zijn veranderd en mensen die werkloos of met pensioen zijn. "Elke groep is minder gaan bewegen, maar het grootste verschil zit hem bij de mensen die sinds de maatregelen thuiswerken. Daar is een verval van twintig procent te zien."

  Het minder bewegen komt grotendeels doordat het woon-werkverkeer is weggevallen. Wie normaal gesproken naar het werk loopt of fietst maar nu thuiswerkt, compenseert de afname in beweging niet of nauwelijks, stellen de onderzoekers.

  Meer slaap

  De gepensioneerden bewegen ook minder. "Deze mensen bewegen normaal veel doordat ze ergens naartoe gaan, of dat nu met de fiets of het openbaar vervoer is. Dat valt nu weg, en we zien ook in deze groep dat er weinig gecompenseerd wordt", zegt Hopman.

  Ook blijkt dat een kwart van de thuiswerkers meer is gaan slapen sinds de coronamaatregelen van kracht zijn. Volgens de onderzoekers zou dat kunnen komen door het verdwijnen van reistijd.

 • 'Coronadashboards' zijn er al in Duitsland en Frankrijk

  In Duitsland en Frankrijk bestaan al 'coronadashboards' om de verspreiding van het coronavirus in kaart te brengen en eventueel in te grijpen, zoals Nederland ook van plan is te introduceren.

  In Frankrijk is op de openbare website van dag tot dag te volgen hoe het coronavirus ervoor staat. Het exacte aantal zieken, geteste personen, positieve tests sterfgevallen en bezette IC-bedden is er bijvoorbeeld te zien, met cijfers en diagrammen.

  Fransen kunnen ook inzoomen op de regio waar ze wonen en bekijken hoe de situatie daar is. Op de zogeheten 'samenvattingskaart' is te zien welke regio's 'groen' zijn dan wel 'rood', oftewel waar het goed gaat of slecht. Die kleur kan consequenties hebben voor het al dan niet versoepelen van maatregelen. Zo wil de Franse regering alleen in de groene zones de horeca op 2 juni weer openen.

  Duitsland is opgedeeld in districten van elk zo'n 100.000 inwoners. Als er ergens meer dan 50 besmettingen zijn, kunnen in dat district strengere maatregelen worden genomen om verspreiding tegen te gaan. "Als er iets gebeurt, hebben we een noodmechanisme", zegt bondskanselier Merkel. Zie meer in deze video:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Duitsland heeft coronadashboard: 'Als er iets gebeurt, hebben we een noodmechanisme'
 • NOC*NSF over dichte sportkantines: 'Logica ontbreekt'

  Sportkoepel NOC*NSF baalt ervan dat de sportkantines niet open mogen, terwijl er wel buiten gesport kan worden en de horeca vanaf 1 juni weer opengaat. "We zijn er in de sport aan gewend dat wij de voor de horeca geldende regels altijd stipt opvolgen. Dat zouden we nu ook hebben gedaan", zegt algemeen directeur Gerard Dielessen.

  "Dit is vooral wrang omdat deze buitensportaccommodaties al wel weer open zijn en volop kosten maken zonder dat daar bijvoorbeeld kantine-inkomsten tegenover staan. Deelnemers- en publieksbijdragen zijn voorlopig ook nog niet aan de orde."

 • Ouderenbond: nog steeds veel onduidelijk

  Veel ouderen vragen zich af of ze hun kleinkinderen mogen zien en of ze mogen oppassen, zegt ouderenbond ANBO. Ook is niet duidelijk waarom mondkapjes in het ov verplicht worden, "terwijl zorgmedewerkers niet altijd beschermingsmaterialen hoeven te dragen".

  "Wij vinden dat het kabinet daar één duidelijke en consistente lijn in moet trekken die ook begrijpelijk is voor mensen. En duidelijker moet communiceren wat er wel en wat er niet kan."

  De bond is blij dat mensen in verpleeghuizen vanaf 25 mei weer bezoek mogen ontvangen en dat dagbesteding voor hen en voor thuiswonende ouderen vanaf 1 juni weer opengaat. Wel vindt de bond het belangrijk om na te gaan denken over "hoe we omgaan met een eventuele tweede corona-golf in het najaar". "De economie en samenleving nog een keer op slot zetten is funest."

 • Zeeland komt met noodtoiletten bij strandovergangen

  Zolang de horeca aan de kust nog dicht is en de toiletten van de strandpaviljoens dus ook, wil de Veiligheidsregio Zeeland een alternatief bieden voor strandgasten die naar de wc moeten. "Daarom zijn wij druk bezig om zo snel mogelijk bij strandopgangen tijdelijk op een veilige manier voorzieningen te organiseren", zegt de voorzitter van de veiligheidsregio, burgemeester Jan Lonink van Terneuzen.

  Bij sommige drukke strandopgangen staan openbare toiletten, die nu nog gesloten zijn. De kans is groot dat die opengaan, zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio. Bij andere strandopgangen komen mogelijk noodtoiletten, maar hoe en waar precies staat nog niet vast.

  "Maar we verwachten de komende dagen drukte en dan kun je niet hebben dat mensen niet naar het toilet kunnen", zegt de woordvoerder. Hij benadrukt dat toiletten op campings, in vakantieparken en bij jachthavens nog gesloten blijven.

  Er is veel discussie over sanitaire voorzieningen op de stranden. Strandpaviljoens mogen open zijn om eten af te halen, maar moeten hun toiletten gesloten houden. Eigenaren klagen dat veel mensen hun behoefte nu doen in de duinen of achter de kleedhokjes.

 • VO-raad: 1,5 meter vraagt veel van iedereen

  Het organiseren van anderhalve meter afstand op middelbare scholen is een uitdaging en vraagt veel van medewerkers, leerlingen en ouders, zegt de VO-raad. Maar de vereniging is blij met de heropening van het voortgezet onderwijs.

  "We weten zeker dat alle betrokkenen - schoolleiding, onderwijspersoneel, leerlingen en ouders - er samen het beste van zullen maken, omdat zij blij zijn dat leerlingen en onderwijspersoneel elkaar weer op school kunnen ontmoeten; de interactie tussen leerling en leraar is immers de kern van het onderwijs."

  Ook de PO-raad is blij, omdat de basisscholen vanaf 8 juni weer volledig opengaan. "Natuurlijk zijn er nog zorgen en onzekerheden, maar hier komen we met elkaar uit", zegt voorzitter Rinda den Besten. De Algemene Onderwijsbond noemt de volledige heropening spannend en houdt een enquête onder leden om erachter te komen wat basisschoolmedewerkers daarvan vinden.

 • Toch nog verwarring over groepsvorming buiten

  In de nieuwe maatregelen staat dat mensen buiten bij elkaar mogen komen als zij 1,5 meter afstand tot elkaar houden, zolang het niet te druk wordt. Tot nu toe leken voor samenkomsten meer beperkingen te gelden, al bestond daar veel verwarring over. Zo zijn er boetes uitgedeeld aan mensen die met drie of meer personen samen waren, waarbij het van belang leek te zijn of dat bij toeval of op afspraak was gebeurd.

  De regels voor buiten worden nu vereenvoudigd tot het simpele gebod: houd 1,5 meter afstand. Dus met vier of vijf mensen samenkomen in het park mag, als je maar genoeg afstand houdt, zei Rutte. "Maar als die groep te groot wordt, dan is het al gauw een evenement. En dan mag het niet."

  En daarmee is de verwarring toch nog niet de wereld uit, blijkt onder meer op Twitter. Columniste Sheila Sitalsing vraagt zich af of uitgedeelde boetes nu aangevochten kunnen worden.

 • Overzicht versoepelingen en terugkijken persconferentie

  De persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge is afgelopen. In dit artikel lees je het overzicht van de aangekondigde versoepelingen en hier kun je de volledige persconferentie terugkijken:

 • Kabinet denkt nog na over zomervakantie

  Het kabinet is nog steeds bezig om te kijken naar adviezen over de zomervakantie. Italië wil de grens bijvoorbeeld begin juni open doen. In Nederland is nu nog steeds dat reizen alleen kan als het strikt noodzakelijk is.

  Het kabinet bepaalt zijn advies, dat mogelijk snel komt, op basis van het beleid van andere landen en het besmettingsrisico. "We kijken ook of er wel of geen risicobeperkende maatregelen genomen moeten worden als mensen terugkomen van vakantie."

  Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat Nederlanders bij terugkomst van hun vakantie in thuisquarantaine moeten, zoals ook in andere landen gebeurt. Maar Rutte zei daar verder niets over.

 • Geen mondkapje in ov? 95 euro boete

  Ov-reizigers die na 1 juni geen mondkapje dragen, kunnen een boete van 95 euro krijgen. Het verplichte niet-medische mondkapje geldt voor reizigers vanaf 13 jaar. Het ov blijft alleen bedoeld voor noodzakelijke reizen.

 • De Jonge: coronadata verzamelen en gebruiken om in te grijpen

  Het kabinet gaat allerlei coronadata verzamelen en naast elkaar leggen om zo nodig sneller in te kunnen grijpen. Minister De Jonge vergelijkt het informatiesysteem met een dashboard van een auto. "De kilometerteller laat zien hoe hard je rijdt en ook kun je zien hoeveel kilometer je auto gereden heeft."

  Er gaat informatie van bijvoorbeeld het aantal IC-bedden, informatie van teststraten van de GGD, informatie van huisartsen en nog veel meer verzameld worden. "Als bij een teststraat bij het strand blijkt dat er veel mensen zijn besmet, dan kun je daar in je maatregelen rekening mee houden."

  Het dashboard wordt openbaar, zegt de minister van Volksgezondheid. "We vinden dat belangrijk. Het zou wekelijks ververst kunnen worden. Dagelijks gaat waarschijnlijk te ver."

  Het is de bedoeling dat de dashboards per regio worden gemaakt, zodat er mogelijk per regio maatregelen genomen kunnen worden. Een uitwerking van het plan wordt in juni verwacht. Concrete voorbeelden kon De Jonge nog niet noemen. Hij sloot in ieder geval uit dat in de ene regio de horeca dichtgaat terwijl die in andere regio's openblijft, want dan gaan mensen ervoor reizen en neemt het risico op boven-regionale verspreiding van het virus juist toe.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Dashboard dient als basis voor besluitvorming en voor regionaal waarschuwingssysteem'

  Iedereen met klachten die wijzen op het coronavirus kan vanaf juni terecht bij een lokale GGD. Volgens minister De Jonge is het niet meer nodig om naar een arts te gaan en kunnen mensen een speciaal nummer bellen voor een test. Wie positief getest wordt, krijgt van de GGD een telefoontje en wordt gevraagd in quarantaine te gaan.

  Ook huisgenoten en anderen die in contact zijn geweest met diegene, worden gebeld en krijgen een brief met een instructie. Volgens De Jonge zal het tijd nodig hebben voor alles soepel verloopt. In juni moet er genoeg capaciteit zijn om iedereen te testen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Minister De Jonge: 'Bij klachten direct zelf afspraak maken voor test'
 • Groepen mogen buiten weer samenkomen

  Het verbod op groepsvorming in de open lucht vervalt per 1 juni. Mensen mogen buiten weer samenkomen als ze anderhalve meter afstand houden. Dus met vier of vijf man samen in het park zitten, is geen probleem, zei Rutte. Maar als het te druk wordt, is het al snel een evenement en zal er net als nu worden ingegrepen.

  Rutte bestreed overigens dat er nu een verbod is op samenkomsten van drie of meer personen. "Dus er zat geen begrenzing op buiten en er zit geen begrenzing op."

  Voor bijeenkomsten in publiek toegankelijke gebouwen, zoals restaurants, theaters en bioscopen, geldt een limiet van 30 personen, exclusief het personeel dat daar werkt.

  Ook de beperking van bezoek in huis tot maximaal drie personen vervalt. Het dringende advies blijft wel om anderhalve meter afstand aan te houden, ook in de tuin en op het balkon.

 • Video van de aangekondigde versoepelingen

  Bekijk in deze video Ruttes aankondigingen:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rutte kondigt verdere versoepelingen aan