liveblog
NOS NieuwsAangepast

In juli mogelijk meer bezoekers in verpleeghuizen • Frankrijk zet deur voor toeristen weer op kier

  • Crisisoverleggen beëindigd, voorlopig geen persconferenties.
  • Het kabinet heeft een tweede steunpakket voor het bedrijfsleven toegelicht. De ontslagboete wordt daarin geschrapt.
  • Bij bijna 8000 bewoners van verpleeghuizen is het coronavirus vastgesteld.
  • In dit artikel vind je een overzicht van wat er de komende tijd verandert aan coronamaatregelen in Nederland.
  • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente.
liveblog gesloten

Debat afgelopen, liveblog gesloten

Het Tweede Kamerdebat over de coronamaatregelen is afgelopen.

Dit liveblog wordt gesloten, donderdag starten we een nieuw blog.

Waarschijnlijk half juli meer bezoekers in verpleeghuizen

Bewoners van verpleeghuizen mogen hoogstwaarschijnlijk vanaf 15 juli meer dan één bezoeker ontvangen. Dit zei minister De Jonge van Volksgezondheid in het debat over de coronaversoepelingen. Nu mag in de meeste verpleeghuizen geen bezoek komen, maar dat wordt vanaf 25 mei verruimd naar één vaste bezoeker per bewoner mits ze aan de corona-regels voldoen.

De behoefte onder familie van bewoners in verpleeghuizen is groot om met meer mensen op bezoek te gaan. Minister De Jonge denkt dat dit vanaf medio juli zou moeten kunnen. Hij gaat erover in gesprek met verpleeghuizen en andere betrokkenen.

Frans onderzoek met brandweerhonden, valt het virus te ruiken?

In Frankrijk wordt onderzocht of honden getraind kunnen worden om mensen te herkennen die besmet zijn met het coronavirus:

Kunnen honden het coronavirus te ruiken? Dat onderzoeken ze hier

Kabinet praat met bonden over schrappen ontslagboete

Het kabinet gaat op korte termijn nog praten met de vakbeweging over het voorstel om bedrijven die coronasteun krijgen niet meer te beboeten bij ontslag van personeel. De vakbeweging verzet zich tegen dit plan en ook de oppositie is zeer kritisch. Gevreesd wordt dat veel werknemers hun baan zullen verliezen. De boete zal verdwijnen in het tweede steunpakket dat vandaag is gepresenteerd.

Premier Rutte is ervan overtuigd dat het gesprek "tot een goed einde" wordt gebracht en wil er verder weinig over kwijt. Hij zegt wel dat het gesprek "niet in beton gegoten is". Het is nog onbekend wanneer het gesprek is. Volgende week donderdag debatteert de Tweede Kamer uitgebreid over het tweede steunpakket van in totaal 13 miljard euro.

Relatief veel zwarte Amerikanen omgekomen in VS

Een zwarte gezondheidsmedewerker registreert iemand voor een coronatest

In de Verenigde Staten lopen zwarte Amerikanen een grotere kans om te overlijden aan de gevolgen van het coronavirus dan witte Amerikanen. Dat meldt een Amerikaans onderzoeksbureau dat de etniciteit van covid-slachtoffers in kaart bracht.

Onder Afro-Amerikanen vallen 50,3 doden per 100.000 mensen. Dat is veel meer dan bij Latino's (22,9), bij Aziatische-Amerikanen (22,7) en bij witte Amerikanen (20,7). Het onderzoeksbureau baseert zich op statistieken van veertig staten en dekt daarmee 90 procent van alle corona-slachtoffers. Inmiddels zijn er in de Verenigde Staten meer dan 93.000 mensen omgekomen door het coronavirus.

Oorzaken voor de grote verschillen zijn niet onderzocht. Wel wijzen artsen erop dat diabetes relatief veel voorkomt bij Afro-Amerikanen. Ook zijn ze oververtegenwoordigd in beroepen in de frontlinie, zoals de thuiszorg, postbezorging en gezondheidszorg, waardoor ze veel in aanraking komen met het virus.

Katholieke kerk komt met protocol voor vieringen op 1 juni

Binnen de Rooms-Katholieke Kerk worden op 1 juni de openbare liturgievieringen hervat. De bisschoppen hebben vandaag een protocol opgesteld waarin is afgesproken hoe de corona-maatregelen moeten worden nageleefd.

Een greep uit de afspraken:

  • Vanaf 1 juni mogen er maximaal 30 gelovigen in de kerken, vanaf juli 100.
  • De Heilige Communie wordt vanaf zondag 14 juni uitgereikt.
  • Voor het ontvangen van de hostie tijdens een communie moeten mensen hun handen wassen.
  • Mensen moeten anderhalve meter afstand houden.
  • Er is geen koorgezang en er zijn geen optredens met blaasinstrumenten.
  • De vaste gezangen tijdens de viering worden gedaan door een cantor, op minimaal zes meter afstand van anderen.

Het hele protocol is te vinden op de site van de Rooms-Katholieke Kerk.

Anderhalve meter, '1 juno' en hamsteren: dit waren de coronapersconferenties

Zoals eerder gemeld: het kabinet stopt met de crisisoverleggen over het coronavirus en plant voorlopig geen persconferenties meer.

Sinds de crisismaatregelen van het kabinet zijn er heel wat toespraken geweest van RIVM-expert Van Dissel, premier Rutte en zijn ministersploeg.

Tijd voor een terugblik:

Anderhalve meter, 1 juno en hamsteren: dit waren de coronapersconferenties

Restart tourism: op 15 juni op vakantie naar Griekenland?

Een stel bezoekt de Akropolis in Athene, die sinds 18 mei weer open is

Griekenland wil vanaf 15 juni het land openen voor buitenlandse toeristen. Minister van Toerisme Theoharis presenteerde vanavond het plan 'Restart tourism', dat verschillende stadia omvat. Vanaf volgende week wordt binnenlands toerisme toegestaan en kan er naar alle eilanden worden gereisd.

Begin juni gaan campings en hotels in steden open, op 15 juni de rest van de hotels en mag er op de internationale luchthaven van Athene worden gevlogen. Vanaf 1 juli zullen gefaseerd ook vluchten naar alle toeristische bestemmingen in Griekenland mogelijk zijn.

In samenspraak met medische experts wordt een lijst opgesteld met landen waarmee vliegverkeer mogelijk wordt.

De minister benadrukte dat Griekenland vooraf geen gezondheidstest zal eisen van de buitenlandse bezoekers. "Mensen zullen niet in quarantaine worden geplaatst, maar we zullen wel bij aankomst steekproeven nemen voor epidemiologisch onderzoek." Theocharis zei verder dat op toeristische bestemmingen speciale medische teams aanwezig zullen zijn als er testen moeten worden afgenomen. Ook worden er medische faciliteiten en quarantaineruimten ingericht.

Extra zomerschool in Rotterdam

Rotterdam gaat in de zomervakantie voor duizenden basisschoolleerlingen extra onderwijs organiseren. Dat is nodig om de achterstanden weg te werken die zijn ontstaan door de coronacrisis. De exacte plannen worden volgende maand bekendgemaakt.

De PvdA in de Rotterdamse gemeenteraad heeft na het sluiten van de scholen gevraagd om extra onderwijs. Fractievoorzitter Co Engberts zegt tegen de regionale omroep Rijnmond dat na gesprekken met zo'n dertig leerkrachten het beeld bestaat dat het hard nodig is. "Zij zeggen: wij zien in onze klas kinderen die achterstanden hebben opgelopen omdat ouders niet hebben kunnen helpen, omdat ze bijvoorbeeld de taal niet machtig zijn. Dat ze het niet wisten of omdat er geen ruimte was thuis of om andere redenen."

De zomerschool is in Rotterdam niet nieuw. Maar dit jaar wordt het aanbieden van extra lessen groter aangepakt. De wethouder gaat nu ruwweg uit van zo'n 3000 kinderen.

Frankrijk zet deur voor toeristen weer op kier

Frankrijk geeft weer een klein beetje hoop aan Nederlandse toeristen deze zomer. "Ik zou heel graag tegen Nederlanders, ook die met een tweede huisje in Frankrijk, willen zeggen: u bent weer welkom", zei staatssecretaris voor Toerisme Lemoyne vanavond, reagerend op vragen van de NOS. "Maar daar wordt nog aan gewerkt. Het is nog te vroeg om nu al duidelijkheid te geven."

Hij zei wel hoop te hebben. "Mijn ideaal is dat iedereen straks weer binnen Europa kan reizen. Maar dat moet gecoördineerd worden tussen de Europese landen." Vorige week zei hij nog dat Frankrijk het deze zomer "vrijwel zeker zonder buitenlandse toeristen moet stellen". Na zijn opmerking regende het bij campinghouders annuleringen van Nederlanders.

Lemoyne herhaalde vanavond wel dat de zomer van 2020 in het teken zal staan van het binnenlands toerisme. "Mensen zullen vooral in eigen land op vakantie gaan, in Frankrijk en in andere landen. Maar als de strijd tegen corona voorspoedig verloopt, moeten we ons er op voorbereiden dat mensen beetje bij beetje weer in Europa kunnen rondreizen."

Beslissingen daarover worden binnen de Europese Unie rond 15 juni genomen, verwacht Lemoyne.

Rutte verduidelijkt: reizigers met een medisch mondkapje krijgen geen boete

Premier Rutte zegt dat het dragen van een goed beschermend mondkapje in de trein, bus of tram is toegestaan. Maar het kabinet wil het liever niet en vraagt nadrukkelijk de reizigers om niet-medische mondkapjes te dragen.

Er is nog steeds een tekort aan medische mondkapjes en het zorgpersoneel heeft deze beschermingsmiddelen hard nodig. "Als er miljoenen van zulke mondkapjes per week gebruikt worden in het openbaar vervoer komt er concurrentie met de mondkapjes die minister Van Rijn voor de zorg zo nodig heeft", zegt Rutte.

Kamerleden wilden duidelijkheid over het wel of niet beboeten met 95 euro van het dragen van een medisch mondkapje. Rutte zegt dat ook in andere landen niet-medische mondkapjes worden gevraagd in publieke ruimten, waar het moeilijk is om 1,5 meter afstand te houden. "En een sjaal en sok zijn niet toegestaan", benadrukte de premier nog.

Rutte: geen boete op medisch mondkapje in OV, maar doe het niet

Eerste versie coronatracing Apple en Google gelanceerd

Overheden in 23 landen over de hele wereld hebben zich aangemeld om gebruik te maken van de techniek die Google en Apple ontwikkelen om contactapps voor corona te verbeteren. Dat hebben de twee techbedrijven bekendgemaakt bij de publicatie van de eerste versie van het systeem.

De techniek moet landen in staat stellen om te kunnen zien met wie coronapatiënten in contact zijn geweest. Met de software kan via onder meer bluetooth worden bijgehouden wie gedurende vijf minuten vlak bij iemand was, zodat diegene later kan worden gewaarschuwd als er een positieve test is geweest.

Ook Nederland hoort bij de 23 landen die gebruik willen maken van de Google-Apple-software. Mensen krijgen dit via een update binnen en kunnen het aan- en uitzetten.

Crisisoverleggen beëindigd, voorlopig geen persconferentie meer

Het kabinet wil af van de permanente crisissfeer van de afgelopen maanden en stopt met het corona-crisisberaad. Dat melden bronnen aan de NOS.

Ook komt daarmee voorlopig een einde aan de persconferenties van premier Rutte. "Het voordeel daarvan is dat Nederland niet te veel went aan de persconferenties", zegt verslaggever Arjan Noorlander.

Boodschap aan Duitse toeristen: kom morgen niet in Nederland shoppen

Nederlandse grensgemeenten als Roermond, Venlo en Maastricht hebben media in Duitsland ingeschakeld om een massale toestroom van Duitse dagjesmensen op Hemelvaartsdag te voorkomen. "Ik heb meerdere radio-interviews gehad en 14 Duitse journalisten gesproken", zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Limburg-Noord.

Op Hemelvaartsdag naar Nederland gaan, is populair bij Duitse dagjesmensen, omdat in Duitsland de winkels dicht zijn.

Vragen over verplichte "oude sok" en "koffiefilter" in openbaar vervoer

Niet alleen de coalitiepartijen, maar ook de meeste oppositiepartijen steunen de aangekondigde coronaversoepelingen vanaf 1 juni, omdat het openbare leven voorzichtig weer op gang komt.

Wel kreeg het kabinet in het debat kritische vragen over het verplichte, niet-medische, mondkapje in het openbaar vervoer. PvdA-leider Asscher vraagt zich af hoe het een kwetsbare oudere straks in de trein vergaat die bij de Hema een mondkapje heeft gekocht met een CE-keurmerk. "Straks ben je beboetbaar als je het mondkapje niet afdoet als je in de trein stapt", constateert Asscher. "En ben je ook beboetbaar als je het wel afdoet en niet onmiddellijk je oude sok opdoet."

Forum voor Democratie-leider Baudet snapt ook niet dat een reiziger zijn medische mondkapje moet afdoen bij het instappen van de trein. "En dan moet je het vervangen door een koffiefilter."

PVV-leider Wilders wil af van de 1,5 meter afstand op straat, omdat uit een onderzoek zou blijven dat het virus zich buiten nauwelijks verspreidt. "Dat nieuwe normaal is overdreven, we moeten meer vrijheden terugkrijgen." Baudet: "Die 1,5 meter is niet nodig en niet houdbaar."

Strand Barcelona even open voor vroege vogels

Drie maanden konden inwoners van Barcelona het strand niet op. Vandaag, de eerste dag dat het weer mocht, was het dan ook aardig druk. Voor even dan, want het strand mocht van de Spaanse regering alleen open van 06.00 tot 10.00 uur 's ochtends.

Barcelona opent eindelijk het strand - voor eventjes

Mondkapjesautomaat bij Utrecht Centraal

In winkelcentrum Hoog Catharijne bij Utrecht Centraal, Villa Arena, Alexandrium Shopping Center en Markthal in Rotterdam zijn automaten geplaatst waarin mondkapjes worden verkocht.

Vooral in het Utrechtse winkelcentrum kan dat handig zijn voor mensen die onderweg zijn naar het station en hun mondkapje zijn vergeten. Per 1 juni is het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer verplicht, op straffe van een boete van 95 euro.

Curaçao toch akkoord met Nederlandse voorwaarden steun

De regering van Curaçao is akkoord met het Nederlandse steunpakket voor de economie. Nederland trekt 370 miljoen euro uit voor steun aan de overzeese landen in het koninkrijk: Curaçao, Aruba en Sint Maarten. Onderdeel van het pakket is dat ambtenaren en bestuurders een deel van hun salaris moeten inleveren.

Vorige week noemde de Curaçaose premier het pakket nog onacceptabel, omdat er "onrealistische eisen" in zaten. Nu zegt de minister van Arbeid dat het voorstel toch geaccepteerd wordt. "We hebben simpelweg geen andere keuze", zei hij in een persconferentie. "Geen enkel land ter wereld kan deze crisis het hoofd bieden zonder geld te lenen."

Linkse partijen hekelen schrappen ontslagboete

Bij het begin van het debat over de corona-versoepelingen vanaf 1 juni uiten de linkse oppositiepartijen, SP, PvdA en GroenLinks meteen hun kritiek op het net gepresenteerde economische steunpakket.

Het huidige steunpakket, de NOW-regeling genoemd, heeft een ontslagboete, om te voorkomen dat er meteen veel werknemers op straat komen te staan. In het nieuwe pakket, de verlengde NOW-regeling, verdwijnt die boete als het gaat om ontslag van bedrijfseconomische redenen. "Het is asociaal", zegt SP-leider Marijnissen. De PvdA en GroenLinks willen ook dat de ontslagboete niet wordt geschrapt.

VVD-fractievoorzitter Dijkhoff vindt dat het kabinet een terechte keuze maakt, omdat sommige bedrijven nog extra in de problemen komen als ze hun werknemers moeten houden. Dat kost geld en daardoor kan een bedrijf juist failliet gaan. "Het is asociaal om te doen alsof bedrijven nu heel graag van hun mensen af willen", zegt Dijkhoff tegen Marijnissen. "Bedrijven moeten zich voor kunnen bereiden op een andere toekomst."

Wc's op het strand mogen open

Zelfstandige toiletvoorzieningen van strandpaviljoens in kustgemeenten mogen weer open. Dat hebben de veiligheidsregio's bekendgemaakt. In de strandgemeenten gelden nu ook overal dezelfde afspraken.

Het gaat om toiletten die vanaf het strand bereikbaar zijn zonder dat mensen de strandtent binnen hoeven te gaan. Toiletten binnenshuis blijven gesloten. Voor het schoonhouden van de toiletten gelden de richtlijnen van het RIVM.

Strandtenthouder André Triep, die ook voorzitter is van de vereniging van Strandexploitanten Scheveningen, is blij dat de toiletten opengaan. "Dit is goed nieuws", zegt hij tegen Omroep West. "Strandgangers doen nu soms hun behoeften tussen de strandtenten, dat is te smerig voor woorden."

De Scheveningse strandtenthouders hadden de gemeente gevraagd om het sanitair open te stellen voor strandbezoekers. Ze wilden ook hun ligbedden verhuren, maar dat gaat niet door. Veel Scheveningse strandtenten starten donderdag met een afhaalservice en zetten daarmee een eerste stap om weer open te gaan.

Transavia weer de lucht in, mét mondkapje

Transavia gaat vanaf 4 juni weer vliegen. In eerste instantie gaat het om zes bestemmingen in Spanje, Griekenland en Portugal: Malaga, Athene, Heraklion, Thessaloníki, Lissabon en Faro. Per week wordt bekeken of er bestemmingen bij kunnen komen. Passagiers zijn verplicht om een mondkapje te dragen. Net als in de trein straks moet dat een niet-medisch mondkapje zijn.

De luchtvaartmaatschappij gaat nu reizigers van wie de vlucht na 4 juni wordt geschrapt naast de optie tot een voucher ook de gelegenheid geven geld terug te vragen. Wie een voucher kiest, kan die gebruiken voor vluchten van Transavia tot en met 31 oktober 2021.

Koningin Máxima bezoekt LUMC

Koningin Máxima heeft vanmiddag de afdeling Medische Microbiologie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) bezocht. Op de afdeling worden onder meer testen gedaan met potentiële vaccins.

Máxima kreeg naast de uitleg over de onderzoeken ook een demonstratie van een elektronenmicroscoop die zichtbaar maakt welke schade het virus in geïnfecteerde cellen aanricht.

Koningin Máxima tijdens een bezoek aan de afdeling Medische Microbiologie van het Leids Universitair Medisch Centrum

Aantal coronapatiënten op intensive care daalt verder

Het aantal patiënten met coronaklachten op de IC's is met 18 gedaald. Er liggen nu nog 275 Nederlanders met de ziekte covid-19 op de intensive care. Ze worden bijna allemaal in Nederland behandeld, er ligt nog slechts één patiënt in Duitsland.

Het aantal overige patiënten op de intensive care blijft nagenoeg stabiel. Er liggen nu 527 patiënten zonder corona op de intensive care, dat zijn er 4 meer dan gisteren.

Vestiging vleesbedrijf Vion in Groenlo dicht, 45 besmettingen

Een vleesbedrijf van het Nederlandse concern Vion in Groenlo is per direct gesloten. Dat bevestigt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Er zijn 45 personeelsleden positief getest op corona.

Alle andere medewerkers zullen ook getest worden. Vanwege het hoge aantal besmettingen in het bedrijf kon de NVWA de gezondheid van de dierenartsen die controles uitvoeren niet meer waarborgen en is uit voorzorg besloten dat die hun werk opschorten. Dit betekent dat het slachthuis dicht moet, omdat er zonder toezicht niet geslacht mag worden.

Eerder werden 28 medewerkers van een Vion-vestiging in Scherpenzeel positief getest op corona. Veel van de werknemers zijn arbeidsmigrant.

Werkgevers: gesloten bedrijven hiermee onvoldoende geholpen

Bedrijven in door de overheid gesloten sectoren, zijn met het nieuwe noodpakket onvoldoende geholpen. Dat zeggen werkgeversorganisaties MKB Nederland en VNO-NCW. Het zou niet voorkomen dat grote bedrijven, waar nu langdurig geen werk is, failliet gaan.

Beide organisaties juichen het toe dat mkb-bedrijven die gesloten zijn in het nieuwe steunpakket een tegemoetkoming krijgen in hun vaste lasten, zoals huur en onderhoudscontracten. "Maar we hebben grote zorgen over de hoogte van de maximale vergoeding van 20.000 euro over drie maanden", zegt Jacco Vonhof van MKB Nederland. "Vooral de wat grotere mkb-bedrijven in de gesloten sectoren als horeca, reissector, evenementen- en recreatiebranche zijn hier onvoldoende mee geholpen".

MKB Nederland en VNO-NCW zijn blij dat nu beter gekeken is naar seizoensgerelateerd omzetverlies. Ook zijn de organisaties tevreden met het extra geld voor omscholing en de hogere opslag voor pensioenpremies.

FNV en CNV niet blij met afschaffen ontslagboete

Vakbond FNV vindt het "niet uit te leggen" dat de ontslagboete uit de NOW-regeling is geschrapt. De bond noemt die stap van het kabinet ondoordacht en contraproductief. FNV roept politieke partijen daarom op geen steun te geven aan de plannen.

De vakbond wijst erop dat het nu eenvoudiger wordt om mensen te ontslaan. "En dat is juist niet wat er nu in Nederland moet gebeuren", zegt FNV-voorzitter Han Busker. "Het kabinet gaf aan de diepe zakken te willen gebruiken om mensen aan het werk te houden en het is heel slecht om daar nu al van af te wijken."

Ook vakbond CNV noemt het schrappen van de ontslagboete de verkeerde beslissing. "Alle sluizen richting een recordaantal werklozen staan nu open", zegt voorzitter Piet Fortuin.

De vakbond zegt te snappen dat veel ondernemers het nu moeilijk hebben, "maar dit is een subsidie op massaontslag, een mokerslag voor onze leden". Volgens het CNV is 1 op de 3 werknemers extra bang voor ontslag nu de boete daarop per 1 juni verdwijnt.

Wat punten op een rij uit het steunpakket van 13 miljard

  • de TOZO-regeling voor zelfstandigen wordt verlengd, maar het inkomen van de partner gaat meetellen
  • mkb-bedrijven tot 250 medewerkers krijgen maximaal 20.000 euro voor vaste lasten (afhankelijk van omvang bedrijf en omzetverlies)
  • voor de horeca en evenementensector is 1 miljard euro beschikbaar
  • start-ups en zogenoemde scale-ups krijgen extra kredietvoorzieningen
  • 1,8 miljoen werknemers vallen inmiddels onder de NOW-regeling, dat wil zeggen dat hun werkgever loonkostensteun heeft aangevraagd
  • voor seizoensbedrijven komen er regelingen met meer maatwerk
  • aan bedrijven die steun aanvragen worden eisen gesteld: ze mogen geen dividend of bonussen uitkeren
  • aan bedrijven wordt ook gevraagd of zij hun werknemers actief willen om- en bijscholen
  • voor het omscholingsproject 'Nederland leert door' is 50 miljoen euro beschikbaar

Kijk voor meer informatie over de steunmaatregelen op Rijksoverheid.nl.

Ontslagboete in tweede steunpakket geschrapt

Minister Koolmees van Sociale Zaken zegt dat in het tweede steunpakket inderdaad de ontslagboete wordt geschrapt. In het eerste steunpakket was er een boete opgenomen van 50 procent over de loonsom. Als een bedrijf steun had aangevraagd voor het doorbetalen van loon en vervolgens toch personeel ontsloeg, dan moest die boete van 50 procent plus 100 procent van de loonsubsidie worden terugbetaald. Nu wordt alleen de subsidie gekort en moet 100 procent van de onterecht ontvangen subsidie worden terugbetaald. "Het kopje van de boete gaat er dus af", zegt Koolmees.

De minister is van mening dat het voor bedrijven, ondanks de steun, mogelijk moet zijn om mensen te ontslaan. Hij vindt dat reorganisaties en nieuwe strategieën bij bedrijven mogelijk moeten zijn om zich te kunnen aanpassen aan de nieuwe economie. Oppositiepartijen in de Tweede Kamer als GroenLinks, SP en PvdA zijn hier tegen. Ook de vakbonden zijn bang dat als de boete wordt geschrapt er meer ontslagen zullen vallen.

Hoekstra verwacht minder animo voor tweede steunpakket

Minister Hoekstra van Financiën heeft de verwachting dat minder bedrijven van het tweede steunpakket voor het bedrijfsleven gebruik gaan maken. Dat komt omdat er strengere eisen gesteld gaan worden voordat een bedrijf recht heeft op een financiële bijdrage. Aan de andere kant gaan er weer meer bedrijven aan het werk, zodat ze die steun niet nodig hebben, zegt hij.

In landen waar dit soort regelingen niet zijn, schiet de werkloosheid omhoog. Wat we nu doen, is verantwoord, anders kom je iedereen tegen in de WW, zei Hoekstra.

Hoekstra: verantwoord om belastinggeld massief in te zetten voor banenbehoud

RIVM: 14 nieuwe ziekenhuisopnames, 33 nieuwe covid-doden

Het RIVM meldt dat er 14 nieuwe coronapatiënten opgenomen zijn (geweest) in het ziekenhuis, wat het totaal aantal opnames op 11.627 brengt. Gisteren waren het er 34.

Het dodental als gevolg van het virus is gestegen met 33, tot 5748. Dat zijn meer nieuwe sterfgevallen dan gisteren, toen het RIVM 21 sterfgevallen meldde. De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. Ook in de opnamecijfers zit die vertraging.

Het werkelijke dodental ligt hoger. Er overlijden ook mensen aan covid-19 zonder dat ze zijn getest en zij zijn niet in de cijfers meegenomen.

De coronacijfers tot en met 20 mei

Koolmees: wel eisen aan verlengde steunregelingen

"Er komt een zware tijd aan, met ontslagen en faillissementen, maar de overheid doet wat kan en wat nodig is", zei minister Koolmees tijdens de persconferentie over de steunmaatregelen van het kabinet.

Volgens Koolmees houdt het kabinet er rekening mee dat een groot deel van de bedrijven de handrem er nog op moet houden en dat sommige bedrijven nog dicht blijven. Daarom heeft het kabinet besloten het noodpakket, met aanpassingen, nog eens drie maanden te verlengen. "Hierdoor krijgt de economie de ruimte zich aan te passen aan de nieuwe omstandigheden."

Onder meer seizoensbedrijven worden beter tegemoetgekomen, maar bedrijven die gebruik maken van de regelingen mogen geen dividend of andere bonusregelingen uitkeren. Ook de regeling voor zzp's wordt verlengd, tot eind augustus, maar het inkomen van de partner gaat nu wel meetellen.

Het kabinet wil ook meer aan scholing en omscholing doen, omdat ook de arbeidsmarkt er anders uit gaat zien. Bedrijven krijgen hiervoor extra geld in het scholingsprogramma 'Nederland leert door'. Koolmees: "Dat is bedoeld voor mensen die ergens anders aan de slag moeten. Het begint in juli, de details hierover worden nu uitgewerkt."

Koolmees: er komt een zware tijd aan, de overheid doet wat kan

Wiebes: 'Hoe ondernemers zich aanpassen is knap'

De recessie gaat niet kort duren en de economie na de coronacrisis wordt nooit meer hetzelfde. Dat zei minister Wiebes van Economische Zaken tijdens de presentatie van het tweede steunpakket voor het bedrijfsleven. Er wordt ook geld uitgetrokken voor startupps en scaleupps. Wiebes zegt dat de economie van morgen niet die van vandaag is, en dat er daarom ruimte is voor deze nieuwe bedrijven.

De minister was complimenteus over het Nederlandse bedrijfsleven. Hoe ondernemers zich aanpassen is knap, zei hij. Na dit nieuwe noodpakket moeten ondernemers weer meer op eigen benen staan, zegt hij.

Wiebes: na dit noodpakket moeten ondernemers ook weer op eigen benen staan

Rutte tegen jongeren: begin de revolutie!

Premier Rutte wil niet zozeer dat jongeren met ideeën komen over de aanpak van de coronacrisis en die ergens inleveren. Hij vindt dat ze meer praktisch aan de slag moeten gaan. "Ga het schoolhoofd in de weg zitten, als die iets besluit waar je het niet mee eens bent. Hetzelfde geldt voor het buurthuis of de sportschool. Begin de revolutie van onderaf."

Op de persconferentie gisteravond over de versoepeling van de coronamaatregelen, richtte Rutte zich rechtstreeks tot kinderen en jongeren. "Kom met ideeën", zei hij, "praat erover in de klas en laat het ons weten." Daar kwamen veel vragen over. Want waar moesten zij met hun ideeën naartoe. Vandaag lichtte Rutte toe dat de oproep veel praktischer bedoeld was.

Rutte tegen jongeren: een beetje de revolutie starten

Rutte: nog eens 13 miljard voor ondernemers

Het kabinet trekt de komende maanden nog eens 13 miljard euro uit voor steun aan ondernemers die in financiële problemen komen door de coronacrisis. Het huidige noodpakket loopt af op 1 juni en wordt met drie maanden verlengd.

Premier Rutte zei dat de cijfers zich echt slecht ontwikkelen. Hij noemde de werkloosheidscijfers dramatisch en de impact van de coronacrisis op de economie enorm. "Dat maakt het des te belangrijker om ondernemers en daarmee hun werknemers zo goed mogelijk te ondersteunen."

In vergelijking met het vorige pakket worden wat dingen aangepast. De details worden later bekendgemaakt. "Uiteindelijk is het doel om de banen zo goed mogelijk te beschermen en tegelijk moeten we er ook voor zorgen dat ondernemers en werkenden zich aanpassen aan de nieuwe realiteit", zei Rutte.

Wekelijkse persconferentie van de premier

Premier Rutte geeft op dit moment zijn wekelijkse persconferentie, live te volgen via onder meer NPO Politiek. Die is normaal gesproken op vrijdag, maar vanwege Hemelvaartsdag en de vrije vrijdag daarna, is die vandaag.

Scholier binnen 8 kilometer van zijn school moet fietsen

Scholieren die binnen een straal van 8 kilometer van hun middelbare school wonen, moeten lopend of fietsend naar school komen, of zich laten halen en brengen door hun ouders. Het is niet de bedoeling dat ze met het openbaar vervoer komen. De VO-raad, die het voortgezet onderwijs vertegenwoordigt, heeft daar afspraken over gemaakt met de overheid en regionale vervoersbedrijven.

Leerlingen die verder dan 8 kilometer van hun school wonen, worden opgeroepen ook "zoveel mogelijk" te fietsen of zich met de auto te laten brengen. Schoolbesturen kunnen leerlingen die geen fiets hebben er tijdelijk een geven, stelt de VO-raad voor.

Voor alle leerlingen die echt zijn aangewezen op het ov, wordt het vervoer nog "nader uitgewerkt". Scholen moeten inventariseren om welke leerlingen het gaat en op welke dagen zij naar school gaan. Vervolgens kunnen ze afspraken maken met de regionale vervoerder. De afspraken gelden dan slechts enkele weken, van 2 juni, als de scholen weer opengaan, tot de zomervakantie.

Een scholier op de fiets in de buurt van Middelburg

De briefing door het RIVM in het kort

Lees de belangrijkste conclusies die directeur Infectieziektebestrijding van het RIVM Jaap van Dissel vanochtend overbracht aan de Tweede Kamerleden in dit artikel:

Speciaal OMT Cariben gaat toerisme naar Antillen bespreken

Caribisch Nederland krijgt nog steeds structureel persoonlijke beschermingsmiddelen en testcapaciteit gestuurd om de corona-uitbraak op de eilanden aan te pakken, maar de situatie is er nu stabiel. Op Sint Maarten zijn in totaal 15 mensen overleden aan de gevolgen van het virus, op Aruba 3 en op Curaçao 1 persoon. De eilanden schalen alle maatregelen af.

In de eerste week van juni zal een specifiek OMT Cariben worden georganiseerd om de openstelling van het Caribisch gebied voor toeristen te bespreken.

Het strand op Sint-Maarten wordt gereed gemaakt voor strandgangers

Segers: 'Praat met kerken'

Het kabinet moet met kerken en christelijke organisaties gaan praten over hoeveel mensen er straks bij een kerkdienst mogen zijn, vindt ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers.

Premier Rutte ziet meer dan 100 mensen bij een kerkdienst nog niet gebeuren, zei hij gisteravond. Segers is het daar niet mee eens. "Als tegen de horeca wordt gezegd dat je van alle ruimte op het terras gebruik mag maken, als die anderhalve meter maar in acht wordt genomen, en dat het aantal mensen niet telt, dan zou mijn pleidooi zijn: laat dat ook voor kerken gelden", zei de fractievoorzitter in het NOS Radio 1 Journaal.

Segers pleit voor een convenant over hoe kerken weer verantwoord open kunnen.

'Kans op een dier-op-mens-besmetting is klein'

De afgelopen maanden kwamen er steeds meer berichten over dieren die het coronavirus opliepen: een tijger in New York, katten en honden in Hongkong, de VS, België en Nederland. Gisteren maakte minister Schouten bekend dat het ook andersom kan: op een nertsenfokkerij in Nederland is waarschijnlijk een mens besmet door een nerts.

De eerste besmetting in China is waarschijnlijk ook via een dier gegaan, maar sindsdien was er wereldwijd nog geen enkel geval gerapporteerd van een dier op mens-besmetting, zegt Arjan Stegeman, hoogleraar gezondheidszorg landbouwhuisdieren aan de Universiteit Utrecht.

Het risico dat een geïnfecteerd dier mensen kan besmetten, is heel klein, zegt hij, veel kleiner dan de kans dat mensen elkaar besmetten. Toch zijn virologen en dierenartsen er alert op.

'Tweede lockdown funest voor de zorg'

Een tweede lockdown zou funest zijn voor de zorg aan patiënten, zegt Marian Kaljouw van de Nederlandse Zorgautoriteit in de Tweede Kamer. "We hebben best een flexibel zorgsysteem maar er zitten wel grenzen aan", zegt Kaljouw. "De reguliere zorg begint net een beetje op gang te komen, maar er is nog een 'stuwmeer' aan patiënten die de afgelopen maanden niet geholpen konden worden of zelf hun hulpvraag hebben uitgesteld. Dat vraagt veel van huisartsen, specialisten en andere zorgverleners. Zij moeten deze mensen nu in korte tijd weer zien te helpen en alle 'normale' processen in het ziekenhuis weer op gang brengen."

Als de reguliere zorg weer zou moeten worden stilgelegd, zou dat te veel vragen van alle zorgverleners en patiënten, zegt Kaljouw. Waar zij op hoopt, is dat de inzet van digitale middelen voor patiëntencontacten het werk van zorgverleners de komende maanden kan verlichten. "Vooral in de geestelijke gezondheidszorg heeft dit een enorme vlucht genomen, dus dat is heel positief." Ook zou het kunnen dat bepaalde zorgvragen van patiënten inmiddels zijn komen te vervallen.

"Tweede lockdown zou funest zijn voor zorg"

'Bron- en contactonderzoek vergt veel werk'

De briefing in de Tweede Kamer gaat verder over het werk van de GGD's. Het opschalen van het aantal testen is niet eens de grootste klus waar we nu voor staan, zei GGD-directeur Sjaak de Gouw. Veel werk gaat zitten in het bron- en contactonderzoek. Als een patiënt positief wordt getest op corona gaat de GGD na met welke andere mensen deze persoon meer dan 15 minuten echt contact gehad. Deze mensen worden gewaarschuwd.

Dit werk is arbeidsintensief en daardoor moet het aantal fte's worden uitgebreid, zegt De Gouw. Uiteindelijk zijn er in september in het slechtste scenario 2960 fte's nodig. De GGD's hebben al contact met veel mensen die dit werk zouden kunnen doen, ze moeten alleen nog specifiek opgeleid worden. In noodgevallen wil de GGD binnen 24 uur kunnen opschalen naar 3200 fte, bijvoorbeeld bij een plotselinge grote uitbraak van het virus. Nu is het aantal fte's nog 500.

Daarnaast worden er vrijwilligers gezocht die patiënten en anderen kunnen helpen met de nazorg, bijvoorbeeld als zij erg opzien tegen de thuisquarantaine waar zij zich aan moeten houden. De GGD is overigens niet de enige instantie die testen uitvoert. Ook ziekenhuizen, huisartsen en zorginstellingen doen dit.

Haagse terrassen mogen groter dan normaal

Terrassen in Den Haag mogen de komende maanden maximaal een kwart groter zijn dan normaal. Ook mogen ondernemers die nu geen terrasvergunning hebben een voorstel voor een terras indienen bij de gemeente.

De plannen moeten worden afgestemd met andere ondernemers en omwonenden, meldt Omroep West. Locaties moeten wel voor iedereen veilig en toegankelijk blijven. De gemeente komt horecaondernemers van 1 juni tot 1 september tegemoet, omdat die vanwege de coronamaatregelen niet volledig open kunnen.

Stoelen en tafels staan 1,5 meter uit elkaar op het terras van een cafe aan het Plein

Ruim 2500 coronadoden in verpleeghuizen

Bij meer dan 7900 bewoners van verpleeghuizen is het coronavirus vastgesteld en ruim 2500 van hen zijn overleden. Daarnaast zijn er nog 4550 verdachte gevallen in verpleeghuizen, van mensen die mogelijk het virus onder de leden hebben, maar bij wie dat niet is bevestigd. Dat is de schatting van het RIVM, schrijft minister De Jonge van Volksgezondheid aan de Kamer.

Volgens de minister is het coronavirus vastgesteld bij 7 procent van de bewoners van verpleeghuizen. "Ruim 2 procent van de bewoners is overleden. Ongeveer de helft van de mensen die besmet raken, herstelt weer."

Twee op de vijf verpleeghuizen in Nederland hebben te maken gehad met een of meer coronagevallen. In totaal is het virus op 982 locaties vastgesteld. Het aantal besmettingen en het aantal sterfgevallen neemt de laatste weken wel af, schrijft De Jonge.

In de gehandicaptenzorg zijn bijna 1100 bewoners besmet geraakt, van wie 220 mensen zijn overleden. Daarnaast zijn er bijna 1200 verdachte gevallen. Op 307 locaties is minstens een besmetting geweest. Dat is ongeveer 12 procent van het totaal. Ook in de gehandicaptenzorg nemen het aantal besmettingen en sterfgevallen af.

'Testen GGD en normale zorg komen op gang'

Sjaak de Gouw van de GGD heeft tijdens de briefing in de Tweede Kamer gezegd dat de GGD's klaar zijn om vanaf juni iedereen met klachten te testen en vervolgens bron- en contactonderzoek te doen.

Marian Kaljouw van de Nederlandse Zorgautoriteit vertelde de Kamer dat alle reguliere zorg, van ziekenhuiszorg tot tandartszorg, weer aan het opstarten is. Eerst komen de patiënten die urgente planbare zorg nodig hebben aan de beurt, zoals bijvoorbeeld mensen met hart- en vaatziekten en kanker. Dan de andere planbare zorg, zoals bijvoorbeeld knieoperaties.

Uitgangspunt is dat alle ziekenhuizen en zorgverleners covid- en niet-covidpatiënten helpen. Er komt dus geen speciaal ziekenhuis voor coronapatiënten.

RIVM heeft vertrouwen in de huidige aanpak

Hoewel er veel onzekerheid is en het "deels kristallen bol kijken" is, hebben we vertrouwen in deze aanpak, zegt Jaap van Dissel van het RIVM.

Van Dissel: ondanks onzekerheden vertrouwen in de aanpak

Onderzoek naar zingen en blaasinstrumenten als coronaverspreiders

De Tweede Kamer wil weten of het RIVM al meer weet over factoren die zorgen voor extra verspreiding van het virus door druppelvorming in de lucht en het verspreiden van die druppeltjes. Het gaat dan bijvoorbeeld om zingen, het anders gebruiken van de stem dan normaal en het gebruik van blaasinstrumenten.

Van Dissel heeft daar nu nog geen antwoord op. "We gaan met collega's in andere landen bespreken en onderzoeken of zingen, blaasinstrumenten en airconditioning in gesloten ruimtes bijdraagt aan de verspreiding van het virus, maar het is nu te vroeg om daar al conclusies over te trekken."

'Bron- en contactonderzoek wordt nu erg belangrijk'

Het reproductiegetal in Nederland wiebelt tussen de 0,7 en de 1, meldt RIVM-directeur Van Dissel. Dat betekent dat het aantal besmettingen afneemt, maar het RIVM verwacht dat het aantal ziektegevallen zal toenemen door de versoepelingen. Volgens Van Dissel wordt bron- en contactonderzoek dan heel belangrijk om de verspreiding in te dammen.

Van Dissel: nu we versoepelen wordt bron en contactonderzoek heel belangrijk

Van Dissel: 'hopen op vaccin, maar groepsimmuniteit neemt toe'

"Uiteindelijk hopen we dat er een vaccin beschikbaar komt dat effectief is, zegt Van Dissel. "Dat kan best nog ingewikkeld liggen, maar we hopen er op." Welk toekomstscenario een land kiest tot zo'n vaccin er is, is een politiek besluit, zegt hij. Tot die tijd kan er groepsimmuniteit optreden. Dat wil zeggen dat in een land steeds meer mensen met het virus in aanraking zijn gekomen en daardoor grote kans hebben om niet meer ziek te worden. Dat is geen streven of doel, maar een effect dat optreedt als het virus rondgaat." Daarbij geldt dat strenge maatregelen groepsimmuniteit vertragen en soepele regels het proces versnellen.

Hoe Nederland 'het doet' in het laag houden van sterfgevallen ten opzichte van andere landen is nog steeds moeilijk te zeggen, legt Van Dissel uit. Nederland heeft een lange fase veel minder getest dan andere landen en daardoor blijven de cijfers moeilijk vergelijkbaar. Mogelijk doet Nederland het slechter dan de cijfers uitwijzen, maar dat geldt ook voor de andere landen.

Volgens een internationaal model staat Nederland met 12,9 procent corona-sterfgevallen van de vastgestelde coronagevallen nu net onder Spanje. Daarboven staan België, Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk. Maar de internationale verschillen die leiden tot deze percentages zijn groot, zegt Van Dissel. En dan gaat het er om of er bij sterfgevallen wordt getest, hoe de gezondheidszorg sterfgevallen registreert, hoeveel ouderen er in een land wonen, hoe dichtbevolkt het is en factoren die nu nog niet zijn in te schatten.

Frans mondkapje met lipleesvenster

Voor doven en slechthorenden zijn mondmaskers een groot probleem. Vaak behelpen ze zich in het openbare leven met liplezen, maar met het massaal dragen van maskers is dat zo goed als onmogelijk.

Een Franse belangenvereniging van doven en slechthorenden heeft een oplossing bedacht: mondmaskers met een doorzichtig venster. Het is niet helemaal nieuw, in andere landen zijn de afgelopen tijd al soortgelijke transparante mondkapjes opgedoken.

Door het plastic 'ruitje' is de mond te zien en kan dus als vanouds worden lipgelezen. Het Franse kapje kan ook gewassen worden op 60 graden. Het plastic deel is afneembaar en afwasbaar en om aanslag van de adem te voorkomen, kunnen gebruikers het wassen met zeep. Dat helpt, net als bij brillenglazen.

In de Franse pers krijgt het nieuwe mondkapje veel lof. Ook vanwege een extra voordeel: je kan door het transparante venster zien of iemand lacht.

Het doorzichtige Franse mondkapje

Van Dissel: 'Sturen op de achteruitkijkspiegel is moeilijk'

Van Dissel tijdens zijn briefing van de Tweede Kamerleden: "Zelfs bij snel ingrijpen kan het aantal IC-patiënten weer oplopen tot 2000. Dat heeft te maken met dat het soms twee weken duurt voordat duidelijk is hoeveel mensen er toch besmet zijn geraakt. Dat noemen we sturen op de achteruitkijkspiegel. En dat maakt het dus zo moeilijk."

Van Dissel: de weg vooruit vinden is ingewikkeld

Mogelijk nog tot 2022 oplevingen coronavirus

Bijna alle landen in Europa zijn op dit moment aan het versoepelen, in vergelijkbare stappen, maar het is nog te vroeg om iets te zeggen over de gevolgen, zegt Jaap van Dissel van het RIVM in zijn toelichting aan de Tweede Kamer. Voor de toekomst is de strategie van Nederland nog steeds gebaseerd op het beschermen van mensen die het meeste risico lopen om ziek te worden.

Daarnaast moeten de ziekenhuizen het blijven aankunnen. En als derde is belangrijk dat besmette mensen middels testen worden gevonden. Van Dissel: "Deze zogenaamde 'early warning' is belangrijk zodat er weer snel kan worden ingegrepen." Maar we hebben mogelijk nog tot in 2022 te maken met kleinere of grotere oplevingen van het virus, verwacht hij.

De Nederlandse exitstrategie bestaat uit drie pijlers, zegt Van Dissel. Het samenkomen van mensen in groepen gaat van klein naar groot. Want hoe groter de groep hoe groter de kans op besmettingen. Daarnaast gaan er toegestane activiteiten van buiten meer naar binnen: in binnenruimtes neemt de kans op besmettingen ook toe. En toegestane bewegingen gaan van lokaal, naar regionaal, naar landelijk: hoe groter het gebied waarin mensen zich bewegen hoe groter de kans dat het virus zich kan verspreiden over het land.

Japans restaurant brengt gasten gedesinfecteerd aan tafel

In Japan moet je eerst door een ontsmettingspoort voordat je aan het bier kunt

Van Dissel: 'de druk van het virus neemt duidelijk af'

RIVM-directeur Jaap van Dissel heeft in de Tweede Kamer gezegd dat er op dit moment 4000 tot 7000 testen per dag worden uitgevoerd. Daarvan is 5 procent positief, dat wil zeggen dat de geteste persoon het coronavirus heeft. "De druk van het virus is duidelijk aan het afnemen. Het aantal patiënten dat naar de huisarts gaat neemt ook af", zei Van Dissel.

Er zijn nog steeds bepaalde plekken in Nederland waar een verhoogde verspreiding is, maar over het algemeen is het aantal besmettingen over het hele land tussen 5 en 18 mei enorm afgenomen. Dat geldt ook voor het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Het totaal aantal patiënten dat zeker is overleden door een corona-besmetting (covid-19) is ongeveer 5800, maar in werkelijkheid zullen dat er meer zijn. De oversterfte, de piek in het aantal sterfgevallen ten opzichte van andere jaren, is 9000.

Ziekenhuisopnames door corona in Nederland

Coronabriefing in de Tweede Kamer begonnen

In de Tweede Kamer is weer een briefing begonnen door deskundigen over de coronamaatregelen. Vandaag krijgen de Kamerleden voorlichting van drie deskundigen: Jaap van Dissel van het RIVM, Sjaak de Gouw namens de GGD's en Marian Kaljouw van de Nederlandse Zorgautoriteit.

Bekijk de briefing live via NPO 1, NPO Start, de themakanalen NPO Nieuws of NPO Politiek, via NOS.nl, onze app of de socialemediakanalen.

RIVM-directeur Jaap van Dissel vandaag in de Tweede Kamer

Zes besmettingen in Premier League, drie bij Watford

Van de zes voetballers en medewerkers van de twintig clubs in de Premier League die positief zijn getest op het coronavirus, staan er drie onder contract bij Watford. Het zijn een speler en twee stafleden, zegt de Engelse club, maar hun namen zijn niet bekendgemaakt. Burnley is de tweede club die een geval van covid-19 meldde. Bij welke club de resterende twee besmettingen zijn gevonden, is niet bekend, meldt de BBC.

De Premier League testte zondag en maandag 748 voetballers en medewerkers van de beste clubs van Engeland. De spelers en medewerkers die positief zijn getest, moeten een week in quarantaine.

De clubs besloten maandag unaniem om in kleine groepen weer te gaan trainen, als opstap naar een mogelijke hervatting van de competitie. Aan de oefensessies zijn tal van voorwaarden verbonden. Zo mogen niet meer dan vijf spelers per training actief zijn en is geen fysiek contact toegestaan.

Watford-aanvoerder Troy Deeney bracht gisteren naar buiten dat hij de training niet zal hervatten. Hij wil niet het risico lopen dat hij zijn zoontje besmet met het coronavirus. Zijn baby van vijf maanden kampt met ademhalingsproblemen. "Ik ben mijn vader, oma en opa al kwijt. Vrijwel iedereen om wie ik geef. Dat is voor mij belangrijker dan een paar centen", vertelt Deeney in de podcast Talk The Talk. "Je hebt maar één iemand nodig om besmet te raken. Ik wil dat virus niet mee naar huis nemen."

'Tweede steunpakket moet werkloosheid voorkomen'

Minister Hoekstra van Financiën hoopt dat het kabinet met het tweede steunpakket, dat het kabinet vanmiddag nader toelicht, een deel van de werkloosheid kan voorkomen. "We zijn vastbesloten om te blijven doen wat nodig is. Dat betekent zoveel mogelijk banenbehoud en de ondernemers steunen om overeind te blijven", zei Hoekstra voor aanvang van de ministerraad. "Ik heb hoop dat, nu we stapje voor stapje weer opengaan, ondernemers weer aan de slag kunnen."

Hoekstra noemt het een grote verantwoordelijkheid voor ons allemaal dat het aantal besmettingen laag blijft, zodat dat ook kan en er geen nieuwe lockdown-maatregelen nodig zijn.

Als het nodig is, dan is er nog wel meer geld voor steunmaatregelen op de langere termijn, maar ideaal is dat niet, zegt Hoekstra. "Financieel-economisch gezien, als je kijkt naar de schatkist, dan zou het kunnen. Maar je ziet nu ook dat je veel kapotmaakt in de economie en de samenleving. En het geld moet ook ooit terugverdiend worden."

#doemeemetjeaow: ouderen schenken vakantiegeld aan cultuursector

Het Prins Bernhard Cultuurfonds steunt een oproep van een echtpaar uit Bussum aan 65-plussers "met een warm hart voor cultuur". Deze mensen worden onder de hashtag #doemeemetjeaow opgeroepen hun AOW-vakantiegeld geheel of gedeeltelijk aan beeldende kunst, muziek, opera, theater, dans of film te schenken.

"Heel veel mensen met AOW hebben die dertiende maand heel hard nodig, maar er zijn ook veel mensen die een goed pensioen hebben en dit geld best kunnen missen", zei acteur Gijs Scholten van Aschat in het NOS Radio 1 Journaal. Hij is ambassadeur van de actie.

Hij vindt het een geweldige actie: "Het is niet de overheid, het zijn de mensen zelf die zeggen: jongens, nou gaan wij eens wat doen. Ik vind het hartverwarmend." Schouwburgen, concertgebouwen en musea moeten het voor een belangrijk deel hebben van bezoekers die 65 jaar of ouder zijn. Deze mensen kunnen zo iets terugdoen voor de kunst, vindt Scholten van Aschat. Ouderen bij uitstek hebben baat bij de anticoronamaatregelen, zegt hij. "Jongeren moeten veren laten om die oudere groep geen corona te laten krijgen. Dit is een manier waarop wij iets kunnen terugdoen."

Het Prins Bernhard Cultuurfonds verzamelt en verdeelt het geld onder niet of nauwelijks gesubsidieerde kunstinstellingen en zzp'ers. Dat zijn instellingen en mensen die geen aanspraak kunnen maken op de 300 miljoen euro die het kabinet voor grote kunstinstellingen heeft uitgetrokken.

Acteur Gijs Scholten van Aschat

Extra begraafplaatsen en ziekenhuizen in Brazilië

De corona-epidemie heeft in Brazilië inmiddels bijna 18.000 mensen het leven gekost. Het land is daarmee gestegen naar de derde plek van landen met de meeste coronabesmettingen. "Het virus wint op dit moment de oorlog", zegt een directeur van een Braziliaanse noodopvang.

Extra begraafplaatsen en noodziekenhuizen in Brazilië: 'We verliezen de strijd tegen het virus'

Minder kijkers voor persconferentie kabinet

De persconferentie van het kabinet over de versoepeling van de coronamaatregelen is gisteren door minder mensen bekeken dan eerdere persconferenties. In totaal keken via de NPO, RTL en SBS zo'n 5,7 miljoen mensen, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

De afgelopen maanden haalde het kabinet met zijn updates zo'n 7 miljoen kijkers. De best bekeken persconferentie was die van 21 april, toen er ruim 7,8 miljoen mensen keken.

Gisteren keken opnieuw de meeste mensen via NPO 1 (4,1 miljoen kijkers). Daarna volgden RTL 4 (1,3 miljoen) en SBS6 (275.000). De persconferentie was gisteren wel verreweg het best bekeken programma op tv. Het NOS Journaal van 20.00 uur volgde met 2,4 miljoen kijkers.

Jongerenorganisaties geven gehoor aan oproep Rutte

Premier Rutte riep gisteren tijdens zijn persconferentie jongeren op om mee te denken en ideeën te leveren over de bestrijding van de coronacrisis. Jongerenorganisaties LAKS, FNV Young & United en de Nationale Jeugdraad (NJR) vinden die oproep zeer terecht en zeggen dat ze de handen ineen slaan om invulling te geven aan de oproep van de premier.

"We hebben de ambitie om een groep van jongerenorganisaties samen te stellen die ideeën van jongeren uit het hele land verzamelt. Op basis daarvan zullen we advies aan het kabinet kunnen uitbrengen", meldt NJR-voorzitter Floor Brands.

"Juist in deze tijden van crisis is het belangrijk dat jongeren samen optrekken. Onze toekomst staat op het spel, bijvoorbeeld als het gaat om onderwijs en arbeidsmarkt. Wij nemen de handschoen van de premier graag op, zodat jongeren niet het slachtoffer worden van deze crisis", zegt Bas van Weegberg, voorzitter van FNV Young & United.

Rabobank verwacht sterke winstdaling

Na ING en ABN Amro zegt nu ook de Rabobank dat de resultaten van de bank slechter worden door de coronacrisis. De bank verwacht zo'n 2 miljard euro te verliezen op leningen van bedrijven en consumenten die niet worden terugbetaald. Dat is het dubbele van wat de bank normaal gesproken apart zet voor slechte leningen. Daarbij wordt uitgegaan van een krimp van de Nederlandse economie van 5 procent.

Zo'n 75.000 klanten hebben de afgelopen weken uitstel gekregen voor het aflossen van hun lening.

De coronacrisis gaat gevolgen hebben voor de winst dit jaar, maar hoezeer durft de bank niet te voorspellen. Vorig jaar werd er 2,2 miljard euro winst gemaakt.

Consumentenvertrouwen verder afgenomen

Het vertrouwen van consumenten is in mei verder gedaald, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral het oordeel over de economische omstandigheden is verslechterd door de coronacrisis.

De graadmeter voor het consumentenvertrouwen van het CBS voor mei komt uit op min 31, tegen een min van 22 in april. Dat is nog niet het laagste niveau ooit. Dat werd in 2013 bereikt met een min van 41.

Het CBS peilt onder meer hoe huishoudens hun financiële situatie voor de komende twaalf maanden inschatten en of ze bereid zijn aankopen te doen. Net zoals in april zijn ze daar negatief over en vinden ze het een ongunstige tijd voor grote aankopen. Nog nooit waren huishoudens zo negatief over de economische vooruitzichten als vorige maand.

CBS: samenstelling consumentenvertrouwen, mei 2020

Zuid-Koreaanse scholen weer open

Zuid-Korea zet zelfs scooters in om de ingang van de school te ontsmetten. "We komen nu in een fase waarbij we scholing en preventie van het virus moeten combineren", zegt een bestuurder van deze school in Seoul.

Ontsmetten, temperatuur meten en weer door: Zuid-Koreaanse scholen weer open

Coronabriefing, Kamerdebat en persconferenties live bij NOS

In politiek Den Haag zijn vandaag weer verschillende bijeenkomsten naar aanleiding van alle coronamaatregelen, zoals een uitleg door het RIVM, een debat in de Tweede Kamer, een ministerraad en een persconferentie over het nieuwe steunpakket. De NOS zendt veel daarvan (live) uit, via NPO 1, NPO Start, themakanalen NPO Nieuws en NPO Politiek, via NOS.nl, de NOS-app en de socialemediakanalen. Op NPO Radio 1 doen NOS-verslaggevers geregeld verslag.

Deze bijeenkomsten zijn gepland:

  • 09.30 tot ca. 12.00 uur: briefing van de Tweede Kamer door het RIVM.
  • Rond 13.00 uur: persconferentie over het nieuwe steunpakket, na afloop van de ministerraad.
  • Wekelijkse persconferentie van de premier, na afloop van de ministerraad (niet live op NPO 1).
  • Rond 15.30 uur tot ca. 21.00 uur: debat in de Tweede Kamer (niet live op NPO 1, wel op NPO Politiek).

April: 160.000 minder mensen aan het werk

Het aantal mensen met betaald werk is in april gedaald met 160.000 naar 8,9 miljoen, meldt het CBS. Dat is de grootste terugval in een maand tijd sinds 2003, toen het cijfer voor het eerst werd gemeten. Bij jongeren (tot 25 jaar) was de daling met meer dan 100.000 het grootst. In april waren er in Nederland 314.000 werklozen geregistreerd, een toename met 41.000, onder wie 25.000 jongeren.

Bloedverdunners voor trombose- en kankerpatiënten

Huisartsen gaan voor het eerst medicijnen voorschrijven aan risicogroepen om de ernstige gevolgen van een covid-19-infectie te voorkomen. Het gaat om personen met een hoog risico op trombose en een besmetting met het coronavirus of het vermoeden daarvan. Zij kunnen preventief bloedverdunners krijgen toegediend, staat in een nieuwe richtlijn voor huisartsen.

Groepen die in aanmerking komen zijn mensen die trombose hebben gehad, veel trombose in de familie hebben en kankerpatiënten. Dat zijn bij elkaar zo'n 150.000 tot 200.000 mensen per jaar. De bloedverdunners worden bij deze mensen alleen voorgeschreven in combinatie met een (mogelijke) besmetting met het virus.

Brazilië ziet grootste toename van aantal doden

Brazilië noteerde dinsdag 1179 nieuwe doden als gevolg van het coronavirus. Het is de grootste toename tot nu toe. De coronapandemie heeft inmiddels zeker 17.971 mensen het leven gekost in Brazilië, meldt het ministerie van Volksgezondheid.

Het aantal besmettingen met het coronavirus nam toe met 17.408 tot een totaal van ruim 270.000. President Bolsonaro ligt onder vuur vanwege de gebrekkige bestrijding van het virus, dat hij lange tijd "slechts een griepje" noemde. Brazilië is het zwaarst getroffen land in Latijns-Amerika. Wereldwijd zijn er alleen in de VS en Rusland meer besmettingen vastgesteld.

De Amerikaanse president Trump liet weten een inreisverbod voor Brazilianen te overwegen. Brazilië begon zelf al in maart met het weren van buitenlandse vliegtuigpassagiers om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Flink meer WW-aanvragen in april

In april kregen 74.000 nieuwe aanvragers een WW-uitkering. Dat is bijna twee keer zoveel als in de maand ervoor. Toen kregen 38.000 mensen hun werkloosheidsuitkering voor het eerst uitbetaald en dat was ook al een forse stijging.

"We hadden wel verwacht dat de stijging in april forser zou zijn dan in maart", zegt Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie bij het UWV, "maar zo fors als het nu heeft uitgepakt, was wel het sombere scenario."

Grenzen VS met Canada en Mexico grotendeels dicht tot 21 juni

De grenzen van de VS met Canada en Mexico blijven nog zeker een maand dicht voor reizigers zonder een dringende reden.

De Canadese premier Justin Trudeau meldde eerder op de dag dat verkeer nog 30 dagen in beide richtingen uitsluitend is toegestaan voor commerciële doeleinden of voor mensen die een andere dringende reden hebben. De regering in Mexico bevestigde de maatregel later ook.

De landen willen vooral voorkomen dat toeristen en dagjesmensen de grens oversteken. De maatregelen werden in maart ingevoerd en in april verlengd tot 21 mei. Ze worden nu weer verlengd tot 21 juni.

De VS maakten ook bekend dat de maatregelen vanwege de coronapandemie om migranten aan de grenzen te weren, worden verlengd. Ook de snelle deportatie van vreemdelingen die worden opgepakt bij het oversteken van de grens wordt volgens de noodmaatregel met 30 dagen verlengd.

'Grote bedrijven moeten coronasteun later terugbetalen'

Meer dan 100.000 Nederlanders willen dat grote bedrijven die met geld van het Rijk de coronacrisis doorstaan, die noodsteun in betere tijden terugbetalen. Zij hebben hun handtekening gezet onder een pleidooi van GroenLinks met die strekking.

Het kabinet heeft sinds 1 maart onder meer het leeuwendeel van de loonkosten overgenomen van bedrijven die door de coronapandemie zijn stilgevallen. Daaraan verbond het nog nauwelijks voorwaarden, omdat de hulp er snel en royaal moest komen. Nu het kabinet werkt aan een vervolg op die maatregelen, die 1 juni aflopen, is er meer tijd om bedrijven die een beroep doen op verdere hulp meer eisen te stellen. Dat is het kabinet ook van plan.

GroenLinks wil voorkomen dat multinationals die geen belasting betalen in Nederland nu de nood aan de man is wel een beroep doen op de schatkist.

Britse veteraan Tom Moore geridderd na inzamelingsactie

De Britse oorlogsveteraan Tom Moore wordt geridderd vanwege zijn inspanningen om geld in te zamelen voor de Britse gezondheidszorg in de coronacrisis. De 100-jarige 'Captain Tom' die rondjes in zijn tuin liep om geld in te zamelen, werd een nationale held in Groot-Brittannië. De onderscheiding zal worden toegekend door koningin Elizabeth.

Het oorspronkelijke doel van Moore was om voor zijn honderdste verjaardag duizend pond op te halen. Die teller staat inmiddels op 32,8 miljoen pond (36,8 miljoen euro). Ter ere van zijn verjaardag vlogen vliegtuigen van de Britse luchtmacht over zijn huis en kreeg Moore de eretitel van kolonel.

Op zijn verjaardag, toen Moore 100 jaar oud werd, toonden de Britten al massaal hun dankbaarheid. Met verjaardagskaarten:

Groot-Brittannië bedankt jarige Tom Moore voor ingezamelde miljoenen

Bouwsector had in eerste kwartaal geen last van coronacrisis

Bouwbedrijven hebben in het afgelopen kwartaal ondanks de coronacrisis hun omzet opgevoerd. Ook werden in die periode meer bouwvergunningen verleend en lag de bouwsom voor nieuwbouw en verbouwingen van woningen fors hoger. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laat dit zien dat de bouwsector in het eerste kwartaal van dit jaar nog geen hinder ondervond van de pandemie.

De omzet in de bouw steeg in de eerste drie maanden met 9,1 procent vergeleken met een jaar eerder. Zelfs in maart, waarin de eerste effecten van de maatregelen tegen het coronavirus zichtbaar werden, behaalden bouwbedrijven een hogere omzet.

Het CBS meldt dat in het lopende kwartaal de helft van de bouwondernemers een lagere omzet denkt te behalen. Een vijfde verwacht mensen te moeten ontslaan.

Trump wil 'overbodige regels' schrappen

De Amerikaanse president Donald Trump heeft overheidsinstanties de opdracht gegeven om "overbodige regels" te schrappen. Hij ondertekende een decreet met die strekking om daarmee het herstel van de economie te bevorderen.

Trump zei bij de ondertekening dat de afgelopen tijd al honderden regels tijdelijk niet meer werden gehandhaafd. Hij wil dat dat, waar mogelijk, nu permanent worden gemaakt.

Hulpvlucht van Emiraten naar Israël

Voor het eerst heeft een luchtvaartmaatschappij een directe vlucht gemaakt tussen de Verenigde Arabische Emiraten en Israël, landen die formeel geen diplomatieke banden hebben. Etihad Airways vloog van Abu Dhabi naar Tel Aviv met een lading hulpgoederen voor de Palestijnse gebieden. Voorheen moest zo'n vlucht altijd eerst een tussenstop maken in een ander land.

Aan boord waren geen passagiers, maar wel 14 ton aan beschermende kleding, beademingsapparaten en andere medische apparatuur. De lading komt uit een voorraad hulpgoederen van de Verenigde Naties, die in de Emiraten ligt opgeslagen.

De hulpgoederen zijn bedoeld om de Palestijnen te helpen in hun strijd tegen het coronavirus. Volgens de officiële cijfers zijn er in de Palestijnse gebieden tot nu toe 340 mensen besmet geraakt, twee van hen zijn overleden.

Minister Schouten: waarschijnlijk mens besmet door nerts

Het is aannemelijk dat er een besmetting met het coronavirus heeft plaatsgevonden van nerts op mens, zegt minister Schouten van Landbouw. Het is niet duidelijk bij welke nertsenhouderij dit gebeurd is.

Bij een van de medewerkers is aangetoond dat het virus overeenkomsten vertoont met het virus dat bij nertsen op datzelfde bedrijf werd gevonden. Het zou voor het eerst in Nederland zijn dat een mens door een dier is geïnfecteerd met het coronavirus. De minister kon niet zeggen hoe dat in andere landen is.

Er zijn extra maatregelen afgekondigd voor nertsenhouderijen. "Alle bedrijven worden gescreend en er komt een bezoekverbod voor de stallen." Medewerkers moesten al beschermende kleding dragen.

Minister Schouten: besmetting coronavirus van nerts op mens aannemelijk

Nieuw liveblog

In dit liveblog van woensdag 20 mei brengen we je op de hoogte van het coronanieuws uit het binnen- en buitenland. Het liveblog van gisteren is hier terug te lezen.