Alleen al komend kwartaal tien à twintig miljard voor bedrijven en zzp'ers

Het kabinet gaat het bedrijfsleven met tientallen miljarden ondersteunen vanwege de coronacrisis. Op een persconferentie zei minister Hoekstra van Financiën dat de maatregelen alleen al de komende drie maanden 10 tot 20 miljard euro gaan kosten. Als de crisis aanhoudt, worden de steunmaatregelen verlengd.

Hieronder alle maatregelen uitgelegd, hier alvast een overzicht:

Belastinguitstel

Bedrijven hoeven de komende drie maanden nog geen belasting te betalen. Getroffen ondernemers kunnen uitstel van belasting aanvragen, zonder meteen bewijsmateriaal mee te sturen, en de invordering stopt dan direct.

Zzp'ers

Bij zelfstandigen zonder personeel die in de problemen zijn gekomen vult de overheid het inkomen aan tot het sociaal minimum.

De regeling voor zzp'ers gaat voorlopig voor drie maanden gelden. Het geld hoeft niet terugbetaald te worden en de vermogens- en parnertoets die normaal gesproken geldt, vervalt. Daardoor hoeven de zelfstandigen niet hun spaargeld aan te spreken en kunnen ze ook een uitkering krijgen als hun partner nog wel inkomen heeft. De procedure om voor deze inkomensondersteuning in aanmerking te komen wordt versneld.

Noodloket met 4000 euro per bedrijf

Er komt een noodloket, waar de zwaarst getroffen bedrijven direct 4000 euro kunnen krijgen om de grootste nood te lenigen. Dat geldt voor getroffen sectoren, zoals de horeca, maar ook de reisbranche en de culturele sector.

Werktijdverkorting

De mogelijkheden voor werkgevers om werktijdverkorting voor hun personeel aan te vragen worden fors verruimd en de uitkeringen gaan omhoog.

Tot nu neemt de overheid tot maximaal 75 procent van het salaris over, in de nieuwe regeling wordt dat maximaal 90 procent. Dat betekent dat werkgevers veel minder hoeven bij te betalen. De regeling geldt ook voor werknemers met een nul-uren-contract en oproepkrachten.

Voor de meeste werknemers verandert hierdoor niet zo veel. In de meeste gevallen vult de werkgever de uitkering aan tot het volledige salaris, en dat blijft ook zo.

Niet ieder bedrijf kan de deeltijd-WW aanvragen. Voorwaarde is dat de omzet met minstens 20 procent is gedaald.

78.000 aanvragen

Normaal gesproken maken elk jaar maar een paar honderd bedrijven gebruik van de mogelijkheid om een tijdelijke WW-uitkering aan te vragen voor medewerkers voor wie geen werk meer is. De afgelopen dagen hebben al bijna 78.000 bedrijven dat gedaan, als gevolg van de crisis, maakte minister Koolmees bekend. Het ministerie van Sociale Zaken kan de toeloop nauwelijks aan.

Makkelijker lenen

Ook wordt het makkelijker voor bedrijven om geld te lenen bij de bank. De regeling waarbij de overheid garant staat wordt uitgebreid van 400 miljoen tot 1,5 miljard euro. Het maximale leenbedrag per onderneming wordt tijdelijk verhoogd naar 150 miljoen euro. Het ministerie van Economische Zaken staat dan voor de helft van dat bedrag garant.

Het kabinet zet alles op alles om te voorkomen dat bedrijven omvallen en mensen hun baan verliezen. Toch kan het steunpakket volgens minister Hoekstra niet alle problemen oplossen. "Dit gaat pijn doen. Het gaat piepen en kraken, en we kunnen niet uitsluiten, ondanks alles wat we doen, dat er ondernemingen zijn die dit niet weten voort te zetten."

De miljardensteun gaat niet ten koste van andere uitgaven van de overheid, bijvoorbeeld voor de zorg en het onderwijs. Om de ondernemers te helpen is het kabinet bereid de staatsschuld te laten oplopen.

De maatregelen werden bekendgemaakt op een persconferentie, bekijk hier de belangrijkste momenten terug:

Ministers: 'nieuwe regelingen en maatregelen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl