Zzp'ers hard geraakt door coronavirus: 'Mijn buffer raakt op'.
Dat het openbare leven steeds meer stil komt te staan, heeft ook grote effecten op veel van de ruim één miljoen zelfstandigen zonder personeel in Nederland. Steeds meer opdrachten worden afgezegd.
Hoewel zzp'ers in principe op hun eigen voorzieningen aangewezen zijn, bevestigen Haagse bronnen dat er een 'kanon aan maatregelen' komt voor degenen die de gevolgen merken van het coronavirus. Zo krijgen zij bijvoorbeeld makkelijker een bijstandsuitkering, ook als ze een eigen huis hebben.
De maatregelen volgen op een bewogen weekend, waarin minister Wiebes van Economische Zaken zei dat zzp'ers bewust een risico hebben genomen door niet in dienst te gaan. Hij zei daarbij wel dat het kabinet ook deze groep niet zou laten stikken. Toch zette de boodschap kwaad bloed bij zelfstandigen. "Ik heb er geen goed woord voor over", zei Maarten Post van ZZP Nederland.
Lege agenda
Voor Farid Saaidi geldt dat hij niet heeft gekozen om zelfstandig te zijn. Hij is net een jaar zzp'er. "Noodgedwongen, ik ben liever in dienst", zegt hij. Hij geeft trainingen in koffie zetten en is barista op evenementen.
"In februari begon het", zegt hij. "Toen werden de eerste beurzen afgelast, en daarna ging het als een lopend vuurtje". De komende tijd is zijn agenda leeg. "De eerstvolgende klus is in juni, maar je weet niet hoe lang dit nog duurt".
Zijn vader is ook noodgedwongen zzp'er, hij is twee maanden geleden begonnen. "Hij zit in de beveiliging, maar alles is dicht dus hij heeft ook geen werk". Farid heeft een potje waar hij het even mee kan uitzingen, maar als hij zijn vader ook nog financieel moet ondersteunen wordt het ingewikkeld. "En dan kan ik de komende tijd ook niet meer ziek worden, alle reserves zijn dan op".
Vanochtend heeft hij met de gemeente gebeld. "Ik heb gevraagd om een uitkering, geen idee of dat kan. Ik word nog teruggebeld. Het loopt nu natuurlijk storm bij hen".
Zaterdag heb ik zes en een half uur gewerkt, en een omzet gedraaid van 31 euro.
Ook de taxibranche wordt hard geraakt. Veel chauffeurs zijn zzp'er. "Er is weinig volk op straat en het volk dat er is stapt op dit moment niet in een taxi", zegt Sébastien van Hus, taxichauffeur in Amsterdam. Zaterdag heeft hij zes-en-een-half uur gewerkt en een omzet gedraaid van 31 euro.
"Ik heb wel gespaard, maar de hypotheek, boodschappen en de zakelijke kosten gaan gewoon door", zegt hij. Wat hij nu kan doen? "Ik heb al contact opgenomen met instanties, bijvoorbeeld met de leasemaatschappij en met het bedrijf waar ik mijn zakelijke lening heb lopen. Die helpen waar ze kunnen".
Ook hij kan het een paar weken uitzingen met het potje dat hij nu heeft.
'Corona bepaalt de agenda'
Een andere groep die het voelt zijn de zzp'ers in de zorg, zoals Esther Tetteroo. Zij geeft trainingen aan professionals, adviseert instellingen en ondersteunt ouderen met dementie om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen.
"Trainingen, advies, daar is gewoon geen tijd voor. Corona bepaalt de agenda", zegt ze. Alleen het langsgaan bij ouderen met dementie doet ze nog, zolang ze zelf geen klachten heeft.
"Het is schrijnend. Dagbestedingen sluiten, zorgverleners kunnen minder vaak werken, mantelzorgers durven niet meer bij hun ouders langs uit angst om ze te besmetten", vertelt ze. "Het enige wat ik nu kan doen is emotionele ondersteuning bieden, en met de mantelzorger kijken hoe we de situatie enigszins dragelijk kunnen houden".
"Ik hoor als zzp'er een reserve te hebben voor als de zaken wat minder gaan. Maar zoals het nu gaat, heb ik op een gegeven moment helemaal geen inkomen meer", zegt ze.
Ze hoopt dat er snel maatregelen komen voor zzp'ers. "Als een mkb'er geen inkomsten heeft kunnen ze hun personeel niet meer betalen. Ik kan dan geen boodschappen meer doen".
Duizenden euro's aan misgelopen omzet
Ans Keislair, schoonheidsspecalist in Den Bosch, had nog wel genoeg werk, maar gaat haar bedrijf toch sluiten. Ze is al 25 jaar schoonheidsspecialist en heeft een studio onder haar huis. "Afgelopen week heb ik nog volop gewerkt", vertelt ze. "Maar gisteren heb ik toch besloten om de zaak tot 6 april te sluiten".
"Ik vind het niet meer verantwoord. Hoeveel hygiënemaatregelen je ook neemt, je staat toch dichter dan anderhalve meter op de cliënt".
Ze heeft iedereen afgebeld. "De agenda stond nog gewoon vol", zegt ze. Dat ze heeft besloten de zaak dicht te gooien kost haar zo'n 5000 //euro aan misgelopen omzet, schat ze. "Ik heb wel een buffer opgebouwd over de jaren. En mijn man werkt, dat scheelt ook."
Keislair ziet dat andere schoonheidsspecialisten of kapsalons nog wel open zijn. "Dan denk ik, waar ben je mee bezig? Ik kan me voorstellen dat het de komende week misschien wel verboden wordt".