NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Alleen urgente rechtszaken gaan door, ook moskeeën dicht

 • Scholen en kinderopvangverblijven moeten net als eet- en drinkgelegenheden de deuren sluiten tot en met 6 april.
 • Volgens minister Bruins kan de zorg in Nederland de situatie nu goed aan.
 • Rechtbanken en gerechtshoven doen vanaf dinsdag geen urgente zaken meer, taakstraffen opgeschort.
 • Kijk hier de extra NOS-uitzending over het coronavirus terug.
 • Bekijk op deze kaart waar wereldwijd besmettingen gemeld zijn. Op deze kaart houden we de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen bij. Lees ook de antwoorden op jullie vragen.
 • Dit is het tweede coronablog van vandaag. Het eerste blog van vandaag teruglezen kan hier.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  De komende dag is er een nieuw liveblog over het coronavirus.

  Het belangrijkste nieuws van de afgelopen dag is samengevat in dit artikel.

 • Fors meer overlijdensadvertenties in Italiaanse krant

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Gewoon een griepje'
 • Werkgevers en werknemers vragen meer maatregelen

  Vakbonden en werkgeversorganisaties vragen het kabinet in een brief (.pdf) om meer maatregelen om de gevolgen van de coronacrisis te beperken. De Stichting van de Arbeid, het samenwerkingsverband van VNO-NCW, MKB-Nederland, LTO Nederland, FNV, CNV en VCP, wil dat het kabinet opkomt voor het behoud van werk, inkomen en ondernemerschap. "Het gaat bijvoorbeeld om de versoepeling van de werktijdverkorting en een corona-noodfonds voor inkomenssteun aan flexwerkers en liquiditeit voor bedrijven, zodat lonen doorbetaald kunnen worden." De organisaties zeggen, net als het kabinet, dat het alle hens aan dek is.

 • Amerikaanse Fed verlaagt rente en pompt miljarden in economie

  De Federal Reserve verlaagt de rente met 1 procentpunt. Die komt daarmee op 0 tot 0,25 procent te staan. Ook pompt de Fed de komende maanden 700 miljard dollar in de Amerikaanse economie. Daarmee wil het stelsel van Amerikaanse centrale banken de impact van het coronavirus op de economie beperken. Ook gaat de Fed met andere centrale banken samenwerken om de financiële markten te ondersteunen.

  President Trump prees de Fed en zei dat hij erg blij is met de maatregelen. Het is al de tweede keer deze maand dat de Fed de rente tussentijds verlaagt. Het gebeurde ook toen de financiële crisis in 2008 losbarstte.

 • Alle moskeeën dicht

  Alle Nederlandse moskeeën blijven voorlopig gesloten. De regionale islamitische organisaties hebben daartoe besloten na urenlang overleg. Ze vinden het niet langer verantwoord om open te blijven gezien de situatie met het coronavirus. De maatregel geldt in ieder geval tot 6 april.

  Eerder werd het vrijdaggebed al opgeschort in alle moskeeën die zijn aangesloten bij de Islamitische Stichting Nederland.

  Abdelhamd Bouzzit van het Samenwerkingsverband Islamitische Organisaties Regio Haaglanden spreekt van een moeilijk en emotioneel besluit. "We hadden nooit gedacht dat we alle moskeeën zouden sluiten in Nederland", zegt hij.

 • Minder vergaderingen in Tweede Kamer

  De Tweede Kamer komt voorlopig minder bijeen vanwege de corona-uitbraak. Om verspreiding van het virus te voorkomen gaan de meeste debatten niet door. Als het kan, worden zaken digitaal afgehandeld. De maatregelen blijven ook tot en met 6 april van kracht.

 • Onrust bij leerlingen

  Volgens scholierenorganisatie LAKS leidt de sluiting van scholen tot veel onrust en gemengde gevoelens onder scholieren. "Om te zorgen dat scholieren niet het slachtoffer worden van de omstandigheden, is het van groot belang dat er gekeken wordt naar een hoogwaardig onderwijsalternatief en extra compensatiemogelijkheden", zegt voorzitter Pieter Lossie.

  Het LAKS zegt dat vooral examenkandidaten bezorgd zijn. "Vanaf 30 maart zouden de digitale en praktijkexamens van het vmbo kunnen worden afgenomen. Dat dit nu in veel gevallen moet worden uitgesteld leidt tot onrust onder de examenleerlingen. Wij roepen daarom scholen en het kabinet op om duidelijk te communiceren naar leerlingen met betrekking tot deze kwestie."

 • 'Historisch lage opkomst in Frankrijk'

  Bij de lokale verkiezingen in Frankrijk is waarschijnlijk een historisch lage opkomst geboekt. Volgens lokale peilingen ging slechts 44 tot 46 procent van de Fransen naar de stembus. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen was dat nog 63 procent. De lage opkomst wordt toegeschreven aan het coronavirus. Veel Fransen zouden bang zijn voor besmetting in de stembureaus.

  Volgens de laatste cijfers is het aantal doden in Frankrijk in een dag gestegen met 29. Het totale aantal doden staat er nu op 127. Er zijn ruim 5400 mensen in Frankrijk besmet (geweest) met het virus.

 • Stil op straat in Amsterdam

  1/5 Stil op het Rembrandtplein in Amsterdam NOS/Felicia van der Graaf
  2/5 Niemand in de Reguliersdwarsstraat NOS/Felicia van der Graaf
  3/5 Een eenzame restauranteigenaar NOS/Felicia van der Graaf
  4/5 Bij deze snackbar is de rij kort NOS/Felicia van der Graaf
  5/5 NOS/Felicia van der Graaf
 • Tevreden reacties op sluiting scholen en kinderopvang

  Onderwijsorganisaties en vakbonden zijn blij met het besluit van het kabinet om scholen en kinderopvangorganisaties voorlopig te sluiten. De afgelopen dagen was er veel onduidelijkheid zeggen zij, en die wordt hiermee weggenomen.

  Schoolleidingen vinden het dan ook goed dat de stap wordt gezet. "Er zijn nu duidelijke afspraken", zegt Petra van Haren van de Algemene Vereniging Schoolleiders. "Dit is een prima vertrekpunt om de komende weken deze crisis door te komen." Ze zegt dat scholen vol gaan inzetten op afstandsonderwijs. Op basisscholen kan dat betekenen dat kinderen boekjes en schriften mee naar huis nemen. De kwaliteit van het onderwijs zal misschien niet hetzelfde zijn als op school, maar iets is volgens Van Haren beter dan niets.

  Voorzitter Eugenie Stolk van onderwijsvakbond AOb zegt dat scholen de komende tijd aan de slag gaan om te kijken hoe thuisonderwijs geregeld kan worden. "Online onderwijs klinkt mooi, maar hoe zit het bijvoorbeeld met kinderen die geen laptop thuis hebben?", vraagt ze zich hardop af. Deze zorgen over kansenongelijkheid leven ook bij Anko van Hoepen van de PO-Raad, de koepel van bestuurders in het basisonderwijs. "We kunnen op afstand niet hetzelfde onderwijs en dezelfde zorg geven."

  Examenleerlingen

  Bij de VO-Raad, voor het voortgezet onderwijs, hebben ze de belangen van examenleerlingen voorop staan. Alles is erop gericht dat zij gewoon eindexamen kunnen doen en dat het geen verloren jaar wordt voor hen. "Het is van het allergrootste belang dat we er met de leraren die gezond zijn alles aan doen om deze leerlingen goed voor te bereiden op de afronding van het schoolexamen en om hen eindexamen te laten doen", zegt Paul Rosenmöller.

  Jan de Vries van CNV Onderwijs zegt dat leraren er graag aan meewerken om zo veel mogelijk examens te laten doorgaan. Hij wijst er wel op dat de gezondheid van onderwijspersoneel voorop staat.

  Verder roept De Vries de minister op om met heldere richtlijnen te komen over hoe met elkaar om te gaan, om discussies daarover te voorkomen. "Natuurlijk willen leraren nog onderwijs bieden aan examenleerlingen en willen crèchemedewerkers kinderen van ouders met cruciale beroepen opvangen, maar is dat nog wel mogelijk als iedereen wordt gevraagd om anderhalve meter afstand te houden? Kom daarom met heldere regels over omgangsvormen in de klas, zodat iedereen weet waar hij aan toe is", zegt hij.

 • Taakstraffen opgeschort, nieuwe asielzoekers niet meer welkom in COA-locaties

  De uitvoering van taakstraffen wordt vanaf morgen tot in ieder geval 6 april opgeschort, meldt het kabinet aan de Tweede Kamer. Veel taakstraffen bij bijvoorbeeld kringloopwinkels of verzorgingshuizen kunnen niet meer gedaan worden. Ook kunnen taakstraffen niet meer worden uitgevoerd op de eigen locaties van de reclassering, omdat er een risico bestaat dat er onvoldoende mensen beschikbaar zijn. Daardoor is de veiligheid van medewerkers en mensen die een taakstraf moeten doen niet gewaarborgd, zegt het kabinet. De maatregel geldt ook voor HALT-straffen. Zodra het weer mogelijk is, worden de straffen alsnog uitgevoerd.

  Vreemdelingen die in Nederland aankomen, zullen niet worden toegelaten tot de opvanglocaties van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, zegt het kabinet. "Er zal geen identificatie en registratie plaatsvinden en gehoren door de IND zullen niet langer doorgang vinden", staat in de brief aan de Kamer. Waar de asielzoekers dan terechtkunnen is niet duidelijk.

 • 'Het kwartje is nog niet helemaal gevallen, denk ik'

  De nieuwe maatregelen in de strijd tegen het coronavirus komen hard aan in de horeca. Ook cafébezoekers en mensen op straat zijn verrast door het besluit om alle eet- en drinkgelegenheden te sluiten.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Het kwartje is nog niet helemaal gevallen denk ik'
 • Tandartsverenigingen: doe alleen nog spoedgevallen

  De mondzorgkoepels KNMT, ANT, NVM en ONT adviseren hun leden om met ingang van morgen en tot zeker 6 april de reguliere zorgverlening op te schorten en over te gaan op het uitsluitend behandelen van spoedzaken bij niet-coronapatiënten. Daarover hebben ze overlegd met het ministerie van Volksgezondheid en het RIVM.

  De positie van tandartsen en mondhygiënisten verschilt van andere hulpverleners, zeggen de tandartskoepels, omdat ze in de mond van mensen werken en zogenoemde 'aerosolen' (zeer kleine vloeistofdruppeltjes) gebruiken, die bij uitstek een transportmiddel voor virussen zijn.

  De mondzorgkoepels zeggen dat tandartsen uiteindelijk zelf de afweging moeten maken om te stoppen. "Het is op dit moment van het grootste belang om sociale contacten zoveel mogelijk te beperken en daarmee de verspreiding van het virus af te remmen."

 • Duitsland sluit ook grens met Denemarken, Luxemburg

  Duitsland sluit ook grotendeels de grenzen met Denemarken en Luxemburg, heeft minister Seehofer van Binnenlandse Zaken gemeld. De sluiting gaat morgenochtend om 08.00 uur in.

  Vanmiddag werd ook al de sluiting gemeld van de grenzen met Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland. De sluiting van de grens is niet alleen bedoeld om het coronavirus in te dammen, maar Duitsland wil ook het hamsteren in de grensregio's tegengaan.

  In Duitsland is bij 3795 mensen een coronabesmetting vastgesteld. Elf van hen zijn aan de gevolgen overleden.

 • In Den Haag wordt het terras opgeruimd

  Het terras op het Plein in Den Haag wordt opgeruimd, want er is geen publiek ANP