NOS NieuwsAangepast

Wie houdt er recht op kinderopvang? Dit zijn de vitale beroepen

De komende drie weken gaan kinderopvang en scholen dicht, behalve voor kinderen van ouders die in "vitale beroepen" werken. Zij worden nog wel opgevangen, kondigde minister Slob aan in een persconferentie.

Een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid verduidelijkt dat het uitgangspunt is dat als één ouder een cruciaal beroep heeft, ouders zelf opvang moeten regelen. Als dat niet lukt, dan komt er alsnog opvang. Dat beide ouders een vitaal beroep moeten hebben, is geen harde eis. "Er moet gewoon opvang zijn, zodat cruciale beroepen aan het werk kunnen blijven."

Vitale beroepen zijn volgens de Rijksoverheid "cruciale beroepsgroepen die de samenleving draaiende moeten houden" en vragen om een continue bezetting. Mensen die nodig zijn bij het beheersen van de uitbraak en kinderen hebben, kunnen gebruik blijven maken van kinderopvang.

Bepaalde processen zijn zo belangrijk voor de samenleving dat uitval of verstoring tot ernstige ontwrichting kan leiden. In Nederland zijn zo'n honderd bedrijven aangemerkt als 'vitaal'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl