Alle scholen, cafés en restaurants tot en met 6 april dicht om coronavirus
Het kabinet neemt verregaande maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. De scholen en kinderopvangcentra in heel Nederland gaan morgen niet open en de horeca moet direct de deuren sluiten. De maatregelen blijven in ieder geval van kracht tot en met 6 april, hebben de ministers Bruins en Slob bekendgemaakt op een persconferentie.
De scholen en kinderdagverblijven blijven alleen open voor kinderen van ouders die in vitale beroepen werken, zoals in de zorg of bij de hulpdiensten. Zo kunnen die ouders gewoon aan het werk blijven. Welke beroepen precies onder de noemer 'vitaal' worden gerekend, staat op een lijst van de NCTV.
Een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid verduidelijkt dat het uitgangspunt is dat als één ouder een cruciaal beroep heeft, ouders zelf opvang moeten regelen. Als dat niet lukt, dan komt er alsnog opvang. Dat beide ouders een vitaal beroep moeten hebben, is geen harde eis. "Er moet gewoon opvang zijn, zodat cruciale beroepen aan het werk kunnen blijven."
Minister Bruins voor Medische Zorg en minister Slob voor Onderwijs maakten bekend wat er gaat gebeuren:
Cafés en restaurants moeten dicht, net als sportclubs, sauna's, seksclubs en coffeeshops. Hotels mogen wel gewoon open blijven. Dit weekend bleek dat veel mensen weinig boodschap hadden aan de adviezen om een beetje uit elkaars buurt te blijven; in veel steden zaten horecagelegenheden en terrassen vol.
Veel kroegen en coffeeshops én hun bezoekers werden overvallen door het bericht dat ze om 18.00 dicht moesten:
Minister Bruins riep alle mensen in Nederland op om "gepaste afstand van elkaar te houden, ook bij het boodschappen doen". Volgens de minister is dat zo'n anderhalve meter. Verder hoopt hij dat mensen een oogje in het zeil houden bij kwetsbare mensen. "Ik zou willen zeggen tegen Nederland: let een beetje op elkaar."
Volgens minister Slob is het besluit om de scholen te sluiten niet ingegeven door nieuwe medische inzichten, maar vooral door de zorgen onder ouders en docenten. Bovendien is veel onderwijspersoneel al ziek.
Het hele onderwijs komt stil te liggen. Basisscholen, middelbare scholen, mbo-opleidingen, universiteiten en hbo-opleidingen gaan allemaal dicht. Onderwijspersoneel dat niet ziek is, zou wel gewoon naar het werk moeten gaan, zei minister Slob. Niet alleen om kinderen van ouders in cruciale beroepen op te vangen, maar ook om onderwijs op afstand te organiseren. Eindexamenklassen krijgen daarbij prioriteit.
Onderzoek onder jongeren
De komende tijd wordt er in de provincie Noord-Brabant een onderzoek gedaan naar de besmettingsrisico's onder jongeren. De uitkomsten daarvan zijn bepalend voor de vraag of de maatregelen ook na maandag 6 april gehandhaafd blijven.
Als het met deze maatregelen toch niet lukt om het virus in te dammen, sluit het kabinet nieuwe maatregelen niet uit. "Ik weet zeker dat we nog niet de laatste maatregel hebben genomen", zei minister Bruins.