liveblog
NOS NieuwsAangepast

Terrassen niet al voor 1 juni open • Laagste dodental Italië in twee maanden

  • Het RIVM meldt 27 nieuwe ziekenhuisopnames en 14 nieuwe sterfgevallen.
  • Het aantal patiënten op de IC's is afgelopen 24 uur met 26 afgenomen.
  • De Europese leiders Merkel en Macron zijn het eens over een Europees herstelplan van 500 miljard euro.
  • In dit artikel vind je een overzicht van wat er de komende tijd verandert aan coronamaatregelen in Nederland.
  • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente.
liveblog gesloten

Einde liveblog

Dit liveblog wordt gesloten. Het nieuwe liveblog, van dinsdag 19 mei, volg je hier.

'Cafés mogen terrassen niet voor 1 juni al open doen'

Café-eigenaren mogen niet al voor 1 juni bezoekers op hun terrassen verwelkomen. Dat bevestigen bronnen rond het kabinet aan de NOS. Veel horecaondernemers hoopten dat ze hun terrassen al in het Pinksterweekend van 30 en 31 mei konden openen.

Uit het Veiligheidsberaad, waarin burgemeesters van 25 Veiligheidsregio's samenkomen, kwam het verzoek van burgemeesters aan het kabinet om de terrassen niet eerder open te laten gaan. Zij zouden dat niet goed kunnen handhaven.

Morgen beslist het kabinet over de versoepeling van de coronamaatregelen.

Frankrijk moet gebedshuizen weer openen voor publiek

De Franse regering moet kerken, moskeeën, synagogen en andere gebedsinstellingen weer open laten gaan voor bijeenkomsten. De verplichte sluiting van de gebedshuizen vanwege de coronacrisis is "buitenproportioneel". Dat heeft de Raad van State in het land bepaald, schrijven Franse media.

De Raad zegt dat de sluiting de vrijheid van godsdienst bedreigt. De regering moet het verbod dan ook binnen acht dagen terugdraaien, zodat de Fransen weer religieuze diensten kunnen bijwonen. Premier Philippe had vorige week bijeenkomsten juist nog verboden om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Alleen kleinschalige begrafenissen zijn toegestaan.

Het bestrijden van het virus kan volgens de hoogste bestuursrechter ook op minder rigoureuze wijze, bijvoorbeeld door diensten met minder dan tien personen toe te staan.

Horeca Breda wil proef doen voor heropening op 1 juni

De horeca in Breda wil nog deze maand proefdraaien voor de heropening van de landelijke horeca, op 1 juni. Samen met de gemeente en de politie hebben horecaondernemers in de stad aan een plan gewerkt om op 25 mei de deuren voor een dag te openen. Op die dag kan dan worden gekeken tegen welke problemen cafés en restaurants aanlopen als zij weer klanten mogen bedienen. De landelijke horeca kan dan lering uit die oefendag trekken, schrijft Omroep Brabant.

Een leeg centrum van Breda tijdens koningsdag.

De Bredase afdeling van Koninklijke Horeca Nederland wijst erop dat het op 1 juni wel eens ontzettend druk zou kunnen worden in de horeca. De afdeling hoopt met een oefendag "de angst weg te nemen" dat het die eerste periode fout gaat. De gemeente Breda staat achter het plan, schrijft de omroep, maar het kabinet moet ook nog instemmen. Voor de horeca geldt op 25 mei nog een noodverordening waarin staat dat eet- en drinkgelegenheden gesloten moet blijven.

Aantal patiënten op Franse IC's daalt tot onder de 2000

In Frankrijk is het aantal opnames op de intensive care voor het eerst in weken tot onder de 2000 gedaald, het streefgetal van de Franse autoriteiten. In het land liggen nu 1998 patiënten op de IC. Op het hoogtepunt van de coronacrisis waren meer dan 7000 patiënten op de intensive care-afdelingen opgenomen.

Het geregistreerde dodental door het coronavirus nam afgelopen etmaal met 131 toe. Die stijging is lager dan zondag, toen melding werd gemaakt van 483 sterfgevallen. In Frankrijk zijn tot dusver ruim 142.000 besmettingen vastgesteld.

Dierentuinen een voor een weer open: Komt u binnen, het kan weer'

Ouwehands Dierenpark in Rhenen laat sinds vanochtend weer bezoekers toe. Het park is zo ingericht dat zij voldoende afstand kunnen houden van elkaar. Ouwehands is nu populair vanwege het pandajong dat er onlangs is geboren.

Het beest is voorlopig slechts via een livestream te zien. "Ik moet er niet aan denken dat die ziek wordt, maar daar zijn de maatregelen ook heel scherp", zegt Ouwehands-directeur Robin de Lange.

Diergaarde Blijdorp in Rotterdam en Burgers' Zoo in Arnhem openen woensdag de deuren. Een dag later volgt het Amsterdamse Artis. Voor alle dierenparken moeten bezoekers vooraf online een ticket kopen voor een tijdslot. Dat levert lange wachttijden en trage websites op.

Directeur De Lange verwelkomde zijn bezoekers vanochtend:

Ouwehands Dierenpark weer open: 'Komt u binnen, het kan weer!'

Sterfgevallen Italië voor het eerst onder de honderd

In Italië zijn vandaag 99 nieuwe sterfgevallen gemeld. Het gaat om het laagste dodental sinds 9 maart. Gisteren werd melding gemaakt van 145 sterfgevallen.

Ook het aantal nieuw gemelde besmettingen was sinds 2 maart niet zo laag in het Zuid-Europese land. Vandaag werden 451 nieuwe gevallen gemeld, gisteren waren dat er nog 675.

Er zijn vandaag meerdere versoepelingen ingegaan in Italië. Zo mogen kerken weer diensten houden en mogen onder meer restaurants, cafés en veel winkels de deuren weer openen. Die waren sinds begin maart dicht om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Italië is na de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk het zwaarst getroffen land ter wereld. Het totale aantal coronadoden staat er nu op 32.007.

Lockdown Turkije ook met Suikerfeest van kracht

In Turkije zullen moslims het einde van de Ramadan in volledige lockdown moeten vieren. President Erdogan heeft een straatverbod afgekondigd voor de vierdaagse vakantieperiode rond het Suikerfeest, van 23 tot en met 26 mei. Dit volgt op een reeks aan weekend-lockdowns die sinds begin april zijn ingesteld. Doordeweeks mogen Turken wel naar buiten, behalve diegenen die boven de 65 jaar en onder de 20 jaar zijn.

Eerder werd al verwacht dat het Suikerfeest mogelijk de laatste strenge lockdown zou inluiden voor het land weer gaat normaliseren.

Erdogan kondigde ook aan dat het binnenlandse reisverbod nog twee weken van kracht zal blijven. De scholen zullen dit schooljaar niet meer open gaan en pas in september weer kinderen ontvangen. De moskeeën mogen op 29 mei wel weer open.

Turkije zegt de uitbraak van het coronavirus onder controle te hebben. Het afgelopen etmaal stierven voor zover bekend 31 patiënten aan de gevolgen van het virus. In totaal zijn 4171 mensen in het land aan covid-19 overleden.

Lege straten in Ankara vanwege het coronavirus.

Strandtenten in Den Haag blijven tot begin juni dicht

Strandtenten in Den Haag moeten tot in ieder geval 2 juni dichtblijven. Dat heeft de gemeente Den Haag verduidelijkt. Er wordt geen uitzondering gemaakt voor uitbaters van strandtenten, ook al hadden zij hier bij de gemeente op aangedrongen.

De exploitanten zeiden gisteren dat zij vanaf woensdag gedeeltelijk open zouden gaan, met het oog op het mooie weer dat voor Hemelvaart wordt voorspeld. Ze wilden afhaalconsumpties aanbieden en strandbedjes verhuren. Ook hadden zij de toiletgebouwen weer willen openen, maar dat mag allemaal niet. Alle horeca in de Hofstad moet zich aan dezelfde regels houden, stelt de gemeente.

De Vereniging van Strandexploitanten in Scheveningen is boos. Voorzitter André Triep zegt tegen persbureau ANP: "Dit zet alleen maar kwaad bloed. De mensen gaan failliet." Hij wijst erop dat strandbedjes op enkele meters afstand van elkaar neergezet kunnen worden. Waarnemend burgemeester Johan Remkes zegt begrip voor de ondernemers te hebben, maar wijst erop dat de stad zich aan de regels van de Veiligheidsregio Haaglanden moet houden.

'Spanje laat mogelijk weer toeristen toe'

Spanje gaat mogelijk vanaf eind juni weer toeristen toelaten. Dat schrijven Spaanse media. Vorige week werd nog aangekondigd dat alle reizigers die naar Spanje komen, twee weken in quarantaine moeten. De Spaanse autoriteiten willen die maatregel volgende maand mogelijk loslaten. Ook de Spanjaarden zelf mogen in hun eigen land dan weer op vakantie.

In het land werden vandaag 59 nieuwe sterfgevallen door het coronavirus gemeld. Het is de tweede dag op rij dat het aantal sterfgevallen onder de honderd ligt. Gisteren werden 87 overlijdens bekendgemaakt. Het ging toen om het laagste dodental in twee maanden tijd.

Het Zuid-Europese land is een van de zwaarst getroffen regio's van Europa. Voor zover bekend zijn ruim 27.000 Spanjaarden aan het virus bezweken. De laatste dagen gaat het qua cijfers de goede kant op.

Uber schrapt opnieuw duizenden banen

Taxibedrijf Uber schrapt zo'n 3000 banen als gevolg van de verminderde vraag naar taxiritten vanwege de coronacrisis. Het is de tweede ontslaggolf in een korte tijd. Begin mei ontsloeg het bedrijf 3700 werknemers.

In een e-mail aan werknemers schrijft Uber-topman Dara Khosrowshahi dat ook 45 kantoren over de hele wereld mogelijk sluiten. Het is onbekend wat de gevolgen van die maatregel zijn voor het hoofdkantoor van Uber in Amsterdam.

Merkel en Macron stellen herstelplan van 500 miljard voor

De Europese leiders Merkel en Macron zijn het eens geworden over een Europees steunplan van 500 miljard euro. Dat geld moet worden gebruikt om op korte termijn de Europese landen te helpen die door de coronacrisis financieel zwaar zijn getroffen. Het geld is ook bedoeld voor getroffen regio's en bedrijven. De EU wil het plan bekostigen door op de kapitaalmarkten geld te lenen.

"Het doel is dat Europa sterker, samen en solidair uit deze crisis komt", zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel in Berlijn. Alle 27 EU-lidstaten moeten instemmen met het wederopbouwfonds voordat het kan worden ingevoerd.

Clubs Premier League hervatten training in kleine groepen

De voetbalclubs uit de Engelse Premier League beginnen morgen weer met trainen. Dat hebben ze in een gezamenlijk overleg besloten. De spelers, die sinds maart alleen trainen, moeten voldoende afstand houden en in kleine groepjes oefenen.

Wanneer het wegens de uitbraak van het coronavirus stopgezette seizoen weer begint is nog niet duidelijk. Het voornemen is om vanaf juni weer te beginnen, maar sommige clubs en spelers zijn het daar niet mee eens. Newcastle United-verdediger Danny Rose noemde dat voorstel "bullshit."

Spelers van Liverpool tijdens een training

Lockdown Marokko met drie weken verlengd

Marokko heeft de strenge lockdown in het land met nog eens drie weken verlengd, zo heeft premier Saad Eddine El Othmani aangekondigd. Een woordvoerder van het kabinet zei dat hiertoe is besloten vanwege het huidige aantal besmettingen. De toestand is volgens de premier onder controle, maar "nog niet geruststellend".

Het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders zegt dat er nog duizenden Nederlanders vastzitten in het land. Vanwege de lockdown kunnen zij moeilijk gerepatrieerd worden, omdat Marokko in maart een vliegverbod heeft ingesteld.

Het is de tweede keer dat het land de lockdownmaatregelen verlengt. Mensen mogen alleen naar buiten voor boodschappen en om medicijnen te halen. Scholen en moskeeën zijn dicht. Het dragen van een mondkapje is bovendien verplicht, wie zich niet aan die regel houdt, riskeert een boete.

Japan verkeert officieel in een recessie

De Japanse economie is voor het eerst sinds 2015 in een recessie beland. De economie kromp gedurende het eerste kwartaal van dit jaar met 0,9 procent, blijkt uit nieuwe cijfers. Japan is na de Verenigde Staten en China de grootste economie ter wereld.

Er is sprake van een recessie als de economie twee kwartalen achter elkaar krimpt. In het vierde kwartaal van vorig jaar was er ook al krimp. Grote Japanse bedrijven als autoproducent Toyota noteerden dit jaar tot nu toe slechte resultaten. Gevreesd wordt dat het bruto binnenlands product het tweede kwartaal ook nog flink krimpt.

Vorige week werd de noodtoestand in het grootste deel van het land opgeheven, maar in grote steden zoals Tokio blijven strenge maatregelen van kracht. In het land zijn voor zover bekend 16.000 inwoners besmet geraakt met het virus. Van 700 mensen is vastgesteld dat ze aan de gevolgen van covid-19 zijn overleden.

Polen en Slowakije versoepelen maatregelen

Polen en Slowakije hebben de coronamaatregelen vandaag deels opgeheven. In Polen mogen horecagelegenheden, sportscholen en kappers weer open. Wel gelden er strenge regels: in restaurants en cafés moeten tafels minimaal twee meter uit elkaar staan en er mag maximaal één klant per vierkante meter worden toegelaten. In Polen zijn voor zover bekend ruim 18.000 mensen besmet geraakt met het virus.

In buurland Slowakije mogen vanaf woensdag winkelcentra, theaters en bioscopen weer open. Vanaf 1 juni kunnen jonge kinderen bovendien weer naar school of naar de peuterspeelzaal. In Slowakije werden bijna 1500 besmettingen met covid-19 gemeld.

Ook andere Europese landen hebben de beperkingen vandaag versoepeld, waaronder Italië en België.

Aantal IC-patiënten neemt met 26 af

Het aantal patiënten met coronaklachten op de IC's is met 26 gedaald. Er zijn nu nog 323 Nederlanders met covid-19 opgenomen. Van hen worden er 320 in Nederland behandeld en drie in Duitse ziekenhuizen. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding, dat de IC-opnames bijhoudt, verwacht dat het aantal opnames de komende week verder zal dalen.

Er liggen ook 477 non-covidpatiënten op de IC's. Gisteren nam het aantal IC-patiënten voor het eerst in tijden weer iets toe. Er kwamen toen drie covidpatiënten bij.

Coronaprotocol voor film- en televisieindustrie

Ook de Nederlandse film- en televisiesector heeft een coronaprotocol opgesteld. Daarin staat onder meer dat acteurs zo snel mogelijk in aanmerking moeten komen voor een preventieve coronatest. Zij worden gevraagd om in periodes met opnames terughoudend te zijn met sociaal contact, meldt Nieuwsuur. Ook willen producenten toestemming om acteurs op minder dan anderhalve meter van elkaar te laten werken als de voorzorgsmaatregelen verder worden nageleefd.

Het protocol biedt geen antwoord op alle vraagstukken waarmee de sector kampt als gevolg van de coronacrisis. Zo is bijvoorbeeld nog onduidelijk wanneer acteurs weer intieme scènes kunnen spelen.

Besmette Belgen melden weinig contacten

Belgen bij wie het coronavirus is vastgesteld, vertellen waarschijnlijk niet met wie ze allemaal contact hebben gehad. Viroloog Steven Van Gucht van het Nationaal Crisiscentrum roept inwoners op om bij het contactonderzoek na vaststelling van een besmetting "volledig open kaart te spelen".

"We vermoeden dat mensen schroom hebben om al hun contacten aan te geven", zei hij op een persconferentie. "Het valt ons op dat per besmette persoon die gecontacteerd wordt, we maar één of geen risicocontact gemeld krijgen. Dat is laag." De gezondheidsautoriteiten houden per besmet persoon rekening met vier of vijf contactpersonen die gemeld worden, maar dit zijn er dus minder dan verwacht.

Van Gucht benadrukt dat het doorgeven van te veel contactpersonen niet leidt tot sancties. "Dit is een volledig anoniem proces. U zal nooit bestraft of beoordeeld worden als u meer contacten heeft gehad dan is toegelaten. Daarvoor zal het systeem nooit gebruikt worden."

Spanje: 'Mensen stonden te popelen om weer aan het werk te gaan'

In delen van Spanje mogen bars en restaurants weer beperkt open. Aan de boulevard in Valencia bouwden de eerste ondernemers daarom hun terrassen weer op. Personeel is enthousiast om weer aan de slag te mogen.

'Mensen stonden te popelen om weer aan het werk te gaan'

Veel steun voor wereldwijd onderzoek naar uitbraak

Veel landen steunen een voorstel om een wereldwijd onderzoek in te stellen naar de herkomst en de verspreiding van het coronavirus. Om zo'n onderzoek te starten, moet tweederde van de 194 lidstaten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) daarmee instemmen op de Algemene Vergadering in Genève deze week.

Persbureau Reuters, dat inzage had in een conceptresolutie, meldt dat 116 landen het plan steunen, waaronder India, Japan en Zuid-Korea. Dat betekent dat nog 14 landen groen licht moeten geven.

Ook China zegt een onpartijdig onderzoek te ondersteunen, maar vindt het nu nog te vroeg. Het land wil de komende twee jaar 2 miljard dollar beschikbaar stellen om de pandemie te bestrijden, kondigde president Xi Jinping aan in een videotoespraak. Dat geld is vooral bedoeld voor ontwikkelingslanden.

RIVM: 14 nieuwe sterfgevallen, 27 ziekenhuisopnames

Er zijn 27 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis, wat het totaal aantal opnames op 11.579 brengt. Dat meldt het RIVM. Gisteren waren het er 15.

Het dodental als gevolg van het virus is gestegen met 14, tot 5694. Dat zijn meer nieuwe sterfgevallen dan gisteren, toen het RIVM 10 sterfgevallen meldde. De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. Ook in de opnamecijfers zit die vertraging.

Het werkelijke dodental ligt hoger. Er overlijden ook mensen aan covid-19 zonder dat ze zijn getest en zij zijn niet in de cijfers meegenomen.

Frankrijk laat ook geradicaliseerde gedetineerden vervroegd vrij

Het aantal gevangenen in Frankrijk is tijdens de quarantaine met 13.000 (18 procent) gedaald. Dat heeft te maken met een daling van de criminaliteit sinds de uitbraak van de coronacrisis, maar ook met vervroegde vrijlatingen in verband met het virus.

Veel Franse gevangenissen zijn overbevolkt en om verspreiding van het virus te voorkomen en het werk van bewakers makkelijker te maken, werd een deel van de gevangenen eerder vrijgelaten. Onder hen zijn ook gedetineerden die vastzaten omdat ze waren geradicaliseerd. "Het gaat om zo'n 30 mensen ", zegt Stéphane Bredin, het hoofd van de Franse penitentiaire instellingen. "Dat zijn mensen die de komende twee maanden vrij zouden komen."

Frankrijk is in het verleden vaak bekritiseerd wegens de overvolle huizen van bewaring. Rond Parijs zitten soms meer dan twee keer zoveel gedetineerden in een gevangeniscomplex als is toegestaan. In de gevangenissen is de bezettingsgraad nu 98 procent. In de huizen van bewaring, waar mensen in hechtenis zitten, is het hoger: 110 procent.

Sint-Pietersbasiliek weer open

In Vaticaanstad is de Sint-Pietersbasiliek voor het eerst in twee maanden weer open voor bezoekers. Die sloot op 10 maart vrijwel geheel om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Er mocht nog wel gebeden worden. Inmiddels worden de maatregelen tegen het virus versoepeld en kan de kerk weer opengaan voor iedereen.

De heropening past bij de versoepelingen die vandaag ingaan in Italië. Zo mogen kerken in het hele land weer diensten houden en mogen onder meer restaurants, cafés en veel winkels de deuren weer openen.

Een groepje bezoekers stond vanmorgen in de rij om de basiliek te bezichtigen. Zij moesten afstand van elkaar houden en mondkapjes dragen. Voordat ze de kerk mochten betreden, werd hun temperatuur opgenomen.

Gisteren zei de paus al dat hij uitkeek naar de heropening. "Ik deel de vreugde van al die gemeenschappen die nu weer kunnen samenkomen", zei de paus bij zijn gebed, dat werd uitgezonden via een livestream. "Een teken van hoop voor de gehele gemeenschap."

Bezoekers bij de Pietà van Michelangelo in de Sint-Pietersbasiliek

Zuid-Koreaanse voetbalclub in verlegenheid door vervangend publiek

Voetbalclub FC Seoul heeft excuses aangeboden voor het gebruik van opblaasbare poppen op de tribunes bij een voetbalwedstrijd in de K-League. De hoogste competitie van Zuid-Korea is hervat, maar publiek mag nog altijd niet in het stadion zitten. Daarom zette de club poppen neer op de plekken waar het supporters normaal zitten, maar die vielen niet bij iedereen in de smaak.

  • Pro Shots
    De mannequins dan wel sekspoppen op de tribune van FC Seoul
  • Pro Shots
    De 'fans' moesten voor wat vulling zorgen in het stadion van FC Seoul, dat dik 66.000 zitplaatsen heeft
  • Pro Shots
    FC Seoul wast zijn handen in onschuld

Spanje breidt mondkapjesplicht uit

De verplichting om in Spanje mondkapjes te dragen, wordt uitgebreid. Dat heeft de minister van Volksgezondheid bekendgemaakt. Tot nu toe moesten mensen in het land alleen in het openbaar vervoer een mondkapje dragen. Dat wordt nu uitgebreid tot de volledige openbare ruimte. Later volgen meer details over wat dat precies inhoudt en per wanneer de verplichting ingaat.

In Spanje gold al wel een advies om mondkapjes te dragen op plaatsen waar het onmogelijk is om twee meter afstand tot anderen te bewaren. De autoriteiten adviseerden daarvoor, anders dan in Nederland, mondmaskers van chirurgische kwaliteit te gebruiken.

Verder is overleg geweest over maatregelen op het Spaanse platteland, waar wordt gedacht over andere versoepelingen dan in de drukkere steden. Ook daarover volgen later de details.

Winkels in Italië weer open: 'Prima, maar wij missen het toerisme'

Vandaag worden de coronamaatregelen in Italië verder versoepeld. De meeste winkels gaan weer open. Toch verwacht deze koffiebar in Rome niet dat het druk wordt: normaal gesproken moet de zaak het vooral van de toeristen hebben.

Winkels in Italië weer open: 'Prima, maar wij missen het toerisme'

Gratis Premier League op tv om Britten thuis te houden?

Britse voetballiefhebbers kunnen mogelijk gratis kijken naar een deel van de Premier League. Dat zegt minister van Sport Oliver Dowden tegen de BBC. "Er is een regel die het verbiedt om wedstrijden uit te zenden die vanaf 15.00 uur 's middags worden gespeeld, omdat er op dat moment mensen in de stadions kijken. We weten dat dat nu niet gaat gebeuren, dus een deel van die wedstrijden wordt mogelijk gratis uitgezonden."

Als het tegen die tijd nog veilig wordt geacht, wil de Britse regering rond half juni toestaan dat de Premier League weer wordt opgestart. Dowden onderzoekt nog welke afspraken er gemaakt kunnen worden met de betaaltelevisiebedrijven die de wedstrijden uitzenden. "We bekijken of we het aantal gratis te volgen wedstrijden kunnen uitbreiden, zodat mensen niet in de verleiding komen de deur uit te gaan om te kijken", zegt Dowden tegen de BBC.

De meeste duels uit de Premier League zijn alleen tegen betaling te zien op Sky Sports, BT Sport en Amazon Prime Video. Mogelijk kan nu ook de BBC de wedstrijden uitzenden. Ook YouTube wordt genoemd als een van de plekken waar een deel van de hoogste Britse voetbalcompetitie kan worden uitgezonden.

Nederlanders willen zich vrijwillig laten besmetten

Een groep van veertig Nederlanders heeft zich aangemeld om besmet te worden met het coronavirus. Dat doen ze vrijwillig, omdat ze hopen dat medici met hun hulp snel een vaccin vinden. "Er bestaat in de Verenigde Staten een programma van een heel aantal universiteiten, One Day Sooner, 'Eén Dag Eerder', daar hebben ze zich bij aangemeld", zegt gezondheidsredacteur Rinke van den Brink in het NOS Radio 1 Journaal. "Je bent dan proefkonijn."

"Zo'n vaccin wordt normaal gesproken getest in een gebied waar een virus nog flink rondwaart. Dan vaccineer je mensen en kijk je of ze besmet worden en of ze antistoffen opbouwen na toediening van het vaccin. Dan zie je een verschil tussen de mensen die gevaccineerd zijn in zo'n gebied, hoop je, en de mensen die dat niet zijn. Als dat zo is, weet je dat het vaccin werkt", legt Van den Brink uit. "Zo gaat dat normaal, maar op dit moment is het virus bijna overal een beetje op de terugtocht. Daardoor is het lastig om zo'n vaccin te testen."

Dit soort medische onderzoeken op mensen gaat nog wel eens mis, en hoewel deelnemers doorgaans geen gezondheidsproblemen mogen hebben, zijn er ook in dit geval risico's. "We weten dat mensen door een infectie met dit virus overlijden of heel erg ziek worden. Of ze worden mild ziek, maar houden maandenlang ernstige klachten. Aan de andere kant zijn er ook heel veel mensen die er ogenschijnlijk niet heel erg last van hebben, terwijl ze wel anderen kunnen besmetten."

Van den Brink ziet nog wel wat bezwaren bij dit onderzoek. "Een van de problemen zal zijn dat het door een ethische commissie moet. Alle medische onderzoeken waarbij mensen betrokken zijn, moeten beoordeeld worden door een commissie van ethici en artsen. Het is de vraag of die dit goedkeuren. Misschien dat het in de Verenigde Staten makkelijker gaat dan in Nederland, maar het is twijfelachtig of het zou kunnen."

Griekenland heropent antieke monumenten, Akropolis weer open

In Athene wordt de Akropolis vanochtend na een gedwongen sluiting van twee maanden officieel heropend. Griekenland versoepelt de coronamaatregelen en onderdeel daarvan is de openstelling van de antieke bezienswaardigheden in de buitenlucht. Bezoekers moeten wel afstand tot elkaar bewaren, zich aan de route houden en van tevoren online hun toegangskaartje bestellen. Personeel draagt mondkapjes en handschoenen om besmetting met het virus te voorkomen.

Hoewel de heropening pas later vanochtend is, in het bijzijn van de Griekse minister van Cultuur, konden daarnet al wat mensen de tafelberg op, zag correspondent Conny Keessen. "Er zijn alweer een paar bezoekers naar boven gegaan. Dat waren Grieken en een jonge Amerikaanse toerist die hier door de lockdown was gestrand en is gebleven. Die dacht vanochtend meteen: ik ga eens even de Akropolis bekijken."

De heropening van de antieke monumenten is onderdeel van een faseplan. "Omdat de verspreiding van het coronavirus hier beperkt is gebleven, is de regering overgegaan tot versoepelingen", zei Keessen in het NOS Radio 1 Journaal. "Griekenland hoopt dat het land per 1 juli weer open kan gaan voor toerisme. Later deze week wordt een strategisch plan gelanceerd met veiligheidsprotocollen voor hotels, touringcars en stranden, maar alles hangt natuurlijk af van de vraag of er weer vluchten en toeristen kunnen komen."

Dat bezienswaardigheden als de Akropolis weer opengaan, is volgens Keessen vooral symbolisch. "Deze antieke monumenten zijn toeristische trekpleisters die jaarlijks miljoenen mensen trekken, maar voorlopig zullen er niet veel toeristen komen, ben ik bang."

Rijexamens vandaag weer van start bij het CBR

Het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) begint vandaag weer met de praktijkexamens voor de auto, motor, auto met aanhangwagen en tussentijdse toetsen en rijtesten. De kandidaten van wie het praktijkexamen was geannuleerd, krijgen voorrang.

Sinds 16 maart heeft het CBR in verband met de coronamaatregelen 300.000 examens uit moeten stellen, zegt CBR-directeur Alexander Pechtold in het NOS Radio 1 Journaal. "Het is de afgelopen week gelukt om er weer 100.000 te plannen voor de komende tijd. Dat is een gigantische operatie." Vanaf 13 mei konden rijscholen ook weer zelf examens inplannen.

Dat mensen in de auto niet anderhalve meter afstand van elkaar kunnen houden, staat de examens niet in de weg. "We hebben lang over nagedacht hoe we dat op verantwoorde wijze kunnen doen", zegt Pechtold. "Uiteindelijk hebben we besloten dat we het verantwoord vinden wanneer mensen goed aangeven dat ze niet ziek zijn en alle andere hygiënemaatregelen nemen. Dan moet het lukken."

Zowel degene die afrijdt als de examinator draagt de komende week een mondkapje. Ook wordt onderzocht of er folie tussen de examinator en de kandidaat kan worden opgehangen. Schermen zijn geen optie, omdat een examinator nog wel moeten kunnen ingrijpen tijdens een examen, zegt Pechtold. "Het is een beetje zoeken, ook voor de theorie-examens. Daar zullen we de komende tijd op halve kracht moeten draaien."

Versoepeling coronamaatregelen in Europese landen

Vandaag worden de coronamaatregelen in enkele Europese landen versoepeld. Zo mogen in Italië de meeste winkels weer open. Datzelfde geldt voor musea, bibliotheken en kerken. Voetbalclubs uit de Serie A mogen weer normaal trainen.

De lockdown werd in Italië op 10 maart ingesteld. Begin deze maand mochten Italianen weer naar buiten om naasten te bezoeken en te sporten. Ook veel fabrieken en bedrijven konden het werk toen hervatten.

In onder meer België en Oostenrijk gaan sommige scholen vandaag open. In België geldt dat ook voor kapperszaken en musea.

Directeur Federal Reserve: 'Amerikaanse economie kan tot 30 procent krimpen'

Het sluiten van Amerikaanse bedrijven vanwege het coronavirus kan de Amerikaanse economie dit kwartaal "makkelijk" doen instorten met 20 tot 30 procent. Dat heeft president Jerome Powell van de Amerikaanse centrale bank gezegd in een interview met tv-programma 60 Minutes.

De afgelopen maanden zijn ruim 36 miljoen Amerikanen hun baan kwijtgeraakt. Veel bedrijven stevenen af op een faillissement. Powell verwacht dat de werkloosheid kan oplopen naar 25 procent. Dat is sinds de jaren 30 van de vorige eeuw niet meer gebeurd, maar volgens Powell staat de economie er nu wel beter voor dan toen.

Hij verwacht dat de Amerikaanse economie in het derde kwartaal wel weer wat zal groeien, maar dat het nog lang zal duren voor de economie terug is op het niveau van voor de coronacrisis. Een volledig herstel is volgens hem pas mogelijk als er een vaccin tegen het virus is.

Dode bij crash tijdens militaire vliegshow in Canada

Politieagenten op de plaats waar het vliegtuigje neerstortte

Bij een militaire vliegshow in de Canadese provincie British Columbia is een toestel gecrasht. Daarbij is een inzittende om het leven gekomen. Een ander is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht.

De show was bedoeld om mensen een steun in de rug te geven in de coronacrisis. Brokstukken van het vliegtuigje kwamen terecht op een huis, dat in brand vloog.

Een ooggetuige maakte onderstaande beelden van de crash. Daarop is te zien dat twee toestellen opstijgen van de luchthaven Kamloops, waarna een vliegtuig in de problemen raakt en crasht. Net daarvoor worden de schietstoelen geactiveerd.

Dode bij crash tijdens militaire vliegshow in Canada

Drukte bleef beheersbaar, maar Limburg is bezorgd over grote Duitse toestroom

Op de meeste plekken in Nederland bleef de drukte op straat dit weekend binnen de perken, zeggen de 25 veiligheidsregio's. Wel waren er uitzonderingen, zoals deze zondag in het centrum van Venlo en bij de Designer Outlet Roermond.

Centrum van Venlo te druk: 'Ik word nerveus van al die mensen om me heen'

Nieuw liveblog

We gaan verder in een nieuw liveblog. Lees hier het oude terug.