liveblog
NOS NieuwsAangepast

Cultuurwethouders vragen Rijk om meer geld • Haagse strandtenten willen open

  • Het aantal covidpatiënten op de IC is voor het eerst sinds 11 april weer iets hoger
  • Er zijn 15 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Het dodental als gevolg van het coronavirus is gestegen met 10.
  • RIVM-directeur Brug: 'We moeten leren leven met het virus en gedragsregels normaal gaan vinden'
  • In dit artikel vind je een overzicht van wat er de komende tijd verandert aan coronamaatregelen in Nederland.
  • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente.
liveblog gesloten

Eerste drive-inkerkdienst in Frankrijk

In Châlons-en-Champagne in Noordoost-Frankrijk konden katholieken vandaag weer een echte mis bijwonen. Niet in de kerk, maar op een grote parkeerplaats, in de auto. Dat ging zo:

Eerste drive-in kerkdienst in Frankrijk

Drukte bleef beheersbaar, maar Limburg is bezorgd over grote Duitse toestroom

Op de meeste plekken in Nederland bleef de drukte op straat dit weekend binnen de perken, zeggen de 25 veiligheidsregio's. Wel waren er uitzonderingen, zoals deze zondag in het centrum van Venlo en bij de Designer Outlet Roermond.

Met name in de binnenstad van Venlo was het te druk, zei burgemeester Scholten tegen regionale omroep L1. Maandag komt de Veiligheidsregio Limburg-Noord speciaal bijeen om maatregelen te bespreken voor Hemelvaartsdag. Scholten verwacht op de feestdag "een hoop Duitse kooptoeristen".

Centrum van Venlo te druk: 'Ik word nerveus van al die mensen om me heen'

Cultuurwethouders grote steden vragen Rijk om meer geld

De wethouders van cultuur van de vier grote steden roepen het Rijk in een open brief in de Volkskrant op om meer geld vrij te maken voor de cultuursector. Volgens de vier wethouders is de 300 miljoen euro die nu is uitgetrokken niet voldoende.

Touria Meliani (Amsterdam), Said Kasmi (Rotterdam), Robert van Asten (Den Haag) en Anke Klein (Utrecht) schrijven in de brief dat de reserves van de cultuursector op dit moment opbranden: "Analyses van de gevolgen voor de culturele sector in de vier grote steden laten een verlies zien van 114 miljoen euro tot 1 juli 2020. Voor ons als cultuurwethouders van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht staat vast dat we niets willen afbreken wat we later weer met veel extra kosten weer moeten opbouwen. Het is ontzettend belangrijk dat het culturele leven na de coronacrisis weer kan bloeien en groeien."

Brazilië in aantal besmettingen voorbij Spanje en Italië

Brazilië heeft na de VS, Rusland en het Verenigd Koninkrijk het grootste aantal geregistreerde coronabesmettingen ter wereld. De Braziliaanse gezondheidsautoriteiten rapporteerden bijna 15.000 nieuwe gevallen, waarmee het totaal aantal besmettingen op 233.150 staat. Het dodental staat op 15.633, ook een van de hoogste cijfers wereldwijd.

Aangezien Brazilië alleen zieken test die in het ziekenhuis terechtkomen, gaan deskundigen ervan uit dat de werkelijke cijfers veel hoger liggen. Volgens een recente studie van de universiteit van São Paulo moeten de officiële gegevens met 15 worden vermenigvuldigd.

Het coronavirus is ook doorgedrongen tot de oorspronkelijke bewoners van het Amazonegebied, meldt persbureau AP. Zo werden tientallen leden van de Tikunastam ziek, een geïsoleerd levende gemeenschap die alleen over het water of met een klein vliegtuigje bereikbaar is. Twee van hen overleefden de besmetting niet. Waarschijnlijk liepen enkele stamleden een besmetting op toen ze op twee uur varen afstand een staatstoelage gingen ophalen. De Braziliaanse stad die het hardst getroffen is door corona, is Manaus, de hoofdstad van het Amazonegebied.

Spaanse scholieren pas na de zomer weer naar school

Ruim acht miljoen leerlingen van de Spaanse lagere en middelbare scholen zitten nog zeker tot september thuis. En ook daarna zullen de scholen nog ontregeld zijn. Zolang er geen medicijn tegen het coronavirus is, worden klassen gehalveerd. De andere leerlingen krijgen thuis les via computers.

De 13-jarige Gema vertelt aan correspondent Rop Zoutberg dat ze thuiszitten eerst wel grappig vond, maar dat de lol er nu echt vanaf is:

Onderwijssysteem op de schop Spanje

Kabinet komt met 'dashboard' voor snelle corona-aanpassingen

Het kabinet komt met een systeem om de verspreiding van het coronavirus in Nederland sneller tegen te gaan. Haagse bronnen bevestigen een bericht van het AD met die strekking.

Gegevens over bijvoorbeeld het aantal bezette IC-bedden, het aantal besmettingen en meldingen bij huisartsen worden in een computersysteem gezet. Die verzamelde informatie, het 'dashboard' genoemd, wordt dan in samenhang en per regio bekeken, zodat bij een nieuwe opleving van het virus sneller maatregelen genomen kunnen worden. Eventueel kan het kabinet dan tijdelijk strengere maatregelen nemen in alleen de regio waar het virus is opgelaaid.

Het corona-monitoringssysteem is vandaag in het Catshuis besproken tussen de meest betrokken ministers, deskundigen en premier Rutte.

New Yorkers trekken winterjas uit en overtreden coronaregels

New Yorkers die dit weekeinde de regels aan hun laars lapten en een bar opzochten om buiten een drankje te drinken, hebben de toorn van burgemeester De Blasio over zich heen gekregen. Met hun gedrag, te dicht op elkaar staan zonder mondmaskers, brachten ze levens in gevaar, waarschuwde De Blasio op een persconferentie. Politieagenten mogen etablissementen die de afstandsregels niet handhaven sluiten, zei de burgemeester, die ook burgers opriep om overtredingen telefonisch te rapporteren.

Hoewel bars en restaurants sinds medio maart dicht zijn vanwege de corona-epidemie, werden in sommige restaurants in Manhattan gisteren bezoekers bediend.

Nu de lente is aangebroken, trekken de New Yorkers massaal naar buiten. In Domino Park in Brooklyn is een vergissing uitgesloten: in het gras zijn cirkels aangebracht die de mensen op veilige afstand houden.

Domino Park in Brooklyn

Jaar na topdrukte nu stilte op Mount Everest

Mount Everest

Een jaar geleden was de Mount Everest wereldnieuws. Er stonden files op de flanken, bergbeklimmers lieten het leven en de zorgen over het dak van de wereld als 'toeristische attractie' namen toe. Nu is het op de berg in de Himalaya al maanden ongeveer net zo rustig als in 1953, toen Edmund Hillary en Tenzing Norgay als eersten de top bereikten.

Voor zover bekend is alleen een Chinees team met wetenschappers momenteel op de Mount Everest. Het team beklimt vanaf de Tibetaanse kant de berg. China neemt de gelegenheid te baat om de berg weer eens op te meten.

Strandtenthouders Den Haag: we gaan deze week open

Strandtent in betere tijden

De strandpaviljoens bij Den Haag gaan woensdag weer deels open, meldt Omroep West. De Vereniging van Strandexploitanten heeft dit per brief gemeld aan de gemeente. "We houden het gewoon niet meer", zegt voorzitter Triep. Hij wijst erop dat het donderdag Hemelvaartsdag is en er mooi weer op komst is. De strandtenten willen een beperkt aantal ligstoelen verhuren, de toiletten openstellen en een meeneemservice starten.

De Haagse strandtenthouders wijzen er in hun brief op dat collega's in andere kustplaatsen een ontheffing hebben gekregen van hun gemeente en inmiddels open zijn, zij het met allerlei beperkingen. Als de gemeente de openstelling toch verbiedt, moet de politie maar langskomen, zegt Triep. "Als we toch failliet gaan, maakt een bekeuring weinig meer uit."

President Tanzania: toeristen zijn weer welkom

Een markt in Dar es Salaam (Tanzania)

Toeristen zijn weer welkom in Tanzania, heeft president Magufuli verklaard. Hij heeft de Tanzaniaanse autoriteiten opdracht gegeven alles in gereedheid te brengen voor de ontvangst van buitenlandse vakantievierders.

Mensen die met het vliegtuig arriveren, hoeven niet in quarantaine, zei Magufuli. De Tanzaniaanse reservaten en wildparken trekken jaarlijks massa's toeristen.

De Amerikaanse ambassade in Tanzania waarschuwde afgelopen week nog voor een grootschalige uitbraak van het coronavirus, en wees erop dat de regering sinds eind april geen cijfers meer heeft bekendgemaakt over de omvang van de epidemie. De president liet vandaag weten dat er op dit moment 144 besmettingen in Tanzania bekend zijn. Zijn corona-aanpak heeft veel kritiek losgemaakt. De maatregelen zijn veel minder streng dan in vergelijkbare Afrikaanse landen. Magufuli vroeg de Tanzanianen om te bidden voor het einde van de epidemie, maar de economie gewoon gaande te houden. Zijn kind zou van corona zijn genezen na het eten van citroen en gember.

De Kuip vraagt coronasteun aan Rotterdam

De Kuip

De directie van de Rotterdamse Kuip, het stadion van Feyenoord, overlegt met het gemeentebestuur over financiële steun, meldt Rijnmond. Het stadion is gedupeerd door de stopzetting van de voetbalwedstrijden en dreigt in de overbruggingsperiode geld tekort te komen. Het gaat nadrukkelijk om een steunverzoek van het stadion en niet van de club. Die is afhankelijk van wat de KNVB kan regelen voor voetbalclubs.

De Rotterdamse wethouder Van Gils van Financiën denkt dat de stad het stadion kan tegemoetkomen met een overbruggingskrediet of een renteloze lening. Of wellicht kan de gemeente parkeerplaatsen huren of iets organiseren in het stadion, aldus Van Gils.

SP: schep duizenden banen in publieke sector

Oppositiepartij SP komt met een "banenplan voor de toekomst", dat erop gericht is om in de coronacrisis meer banen in onder meer de publieke sector te creëren. Volgens partijleider Marijnissen kampen de zorg, het onderwijs, de politie en de bouw met te weinig personeel.

De partij wil onder meer dat duizenden mensen in de bouw aan de slag gaan met het bouwen en isoleren van betaalbare woningen. "Het repareren van onze rechtsstaat, het versterken van het toezicht op de kwaliteit van ons voedsel en dierenwelzijn en het in eigen land opstarten van de productie van cruciale middelen is hoognodig en kan zorgen voor nog meer waardevolle banen", aldus Marijnissen in WNL op Zondag.

Verder pleit de SP voor het behoud van de ontslagboete in het tweede economische noodpakket dat de komende week wordt gepresenteerd. Daarin is de boete voor bedrijven die overheidssteun ontvangen en toch mensen ontslaan, geschrapt. Marijnissen vindt dat de boete moet blijven tot de werknemers een andere baan hebben gevonden.

Aantal covidpatiënten op IC licht hoger

Het aantal patiënten met coronaklachten op de IC is met drie verhoogd naar 349. Sinds 11 april was het aantal IC-patiënten elke dag gedaald. "Na de snelle afname in de afgelopen week trad de afgelopen 24 uur een stabilisatie op van het aantal IC-patiënten. De komende dagen moet blijken of de daling verder doorzet", zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Er liggen ook 482 non-covidpatiënten op de IC's.

'Coronacrisis leidt tot nieuwe kwetsbare groepen en grote sociale problemen'

De coronacrisis leidt tot grote sociale problemen in Nederland, zegt een speciale werkgroep die de maatschappelijke gevolgen van de coronacrisis onderzoekt. In korte tijd is de bestaanszekerheid van veel mensen onzeker geworden, en kunnen ze te maken krijgen met stress, eenzaamheid, huiselijk geweld, leerachterstanden of huisuitzetting.

Volgens de Tijdelijke Werkgroep Sociale Impact worden groepen die het al moeilijk hadden door het virus hard geraakt en ontstaan er ook nieuwe kwetsbare groepen, zoals zzp'ers, flexwerkers en jongeren die klaar zijn met hun opleiding of studie. De werkgroep, bestaande uit onder anderen de burgemeesters Halsema (Amsterdam) en Depla (Breda), directeur Kim Putters van het SCP en Micha de Winter, emeritus hoogleraar pedagogiek, wil daarom maatregelen om te voorkomen dat de problemen zich opstapelen.

Zo moet er vroegtijdig hulp komen voor kwetsbare groepen, en moet werk met behoud van uitkering mogelijk worden. Ook pleit de werkgroep ervoor dat regels geschrapt kunnen worden, zodat er op lokaal niveau maatwerk kan worden toegepast.

Egypte verscherpt maatregelen rond het Suikerfeest

Kind vliegert op het dak in Caïro

In de aanloop naar het einde van de ramadan, aan het eind van de komende week, heeft Egypte een verscherping van de coronamaatregelen aangekondigd. Het uitgaansverbod wordt vanaf 24 mei gedurende een week met vier uur naar voren gehaald, wat betekent dat Egyptenaren van 17.00 uur tot 06.00 uur niet op straat mogen zijn. De autoriteiten vrezen anders dat het coronavirus in de zogenoemde Eid-vakantie zich snel kan verspreiden als mensen massaal de straat op gaan of elkaar bezoeken.

Winkels, restaurants, parken en stranden blijven dicht gedurende de vakantie. Er wordt overwogen om vanaf medio juni moskeeën en heilige plaatsen weer open te stellen.

Egypte heeft tot dusver 11.719 besmettingen gemeld; het officiële dodental staat op 612.

Mexicaanse arbeidsmigranten hebben na terugkeer moeite de draad op te pakken

Duizenden Mexicanen die in de VS werkten, zijn hun baan kwijt en keren terug naar hun vaderland. Bij hun familie moeten ze erg wennen en blijkt het ook lastig nieuw werk te vinden. Bovendien nemen nu ook de coronabesmettingen in Mexico toe:

Corona jaagt arbeidsmigranten terug naar Mexico

Eerste coronadode in Madagaskar

Op het eiland Madagaskar is een eerste inwoner overleden aan het coronavirus. Het gaat om een 57-jarige zorgmedewerker die leed aan diabetes en hoge bloeddruk, meldt persbureau Reuters.

Madagaskar meldde vorige week een 'wondermiddel' te hebben ontwikkeld: een kruidendrankje met de naam 'Covid-Organics'. Dit kan volgens de president van het Oost-Afrikaanse eiland besmettingen voorkomen én coronapatiënten genezen. De wereldgezondheidsorganisatie WHO is kritisch en zegt dat er geen enkel bewijs is voor de werkzaamheid van het drankje.

RIVM: 10 doden, 15 ziekenhuisopnames

Er zijn 15 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat meldt het RIVM. Gisteren werden er 45 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld. Het totaal aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest is 11.552.

Het dodental als gevolg van het coronavirus is gestegen met 10, aldus het RIVM. Dit is het laagste aantal gemelde coronadoden in twee maanden. Gisteren waren dat er 27, de dag daarvoor 53. De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. Ook in de opnamecijfers zit die vertraging.

In totaal zijn nu, voor zover bekend, 5680 mensen in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat aantal ligt in werkelijkheid hoger, doordat alleen geteste patiënten worden meegerekend als ze overlijden aan de gevolgen van een besmetting.

Het aantal nieuw gemelde besmettingen is 125. In totaal zijn er nu 43.995 besmettingsgevallen bekend. Doordat lang niet iedereen getest wordt, ligt het werkelijke aantal besmettingen hoger.

Duizenden patiënten met 'milde' coronaklachten zijn wekenlang ziek

Duizenden patiënten die met een al dan niet bevestigde corona-infectie thuiszitten, blijven weken ziek. Hun klachten worden vaak als "mild" betiteld, maar zijn dat in veel gevallen niet. Sommige mensen zijn al zeker twee maanden ziek.

Een RIVM-woordvoerder zegt dat het op de agenda staat om te bespreken. Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) zegt dat dit "echt een probleem is".

'Tweede coronagolf in China dreigt'

Zhong Nanshan, de Chinese 'chef' epidemieën, waarschuwt in gesprek met nieuwszender CNN voor een tweede coronagolf in China. Zolang er geen immuniteit en geen vaccin voorhanden is, is een tweede golf besmettingen denkbaar. "De meerderheid van de inwoners van China is nog steeds vatbaar voor corona, vanwege een gebrek aan immuniteit", zei Zhong. "We staan voor een grote uitdaging, het is in China niet beter dan het buitenland op dit moment."

Ook zegt Zhong dat de lokale autoriteiten in Wuhan, de stad waar het nieuwe coronavirus voor het eerst werd geconstateerd, belangrijke details over de omvang van de eerste uitbraak hebben onderdrukt.

China telt meer dan 82.000 besmettingsgevallen, het officiële dodental staat op 4633. Nu het land de eerste golf heeft verwerkt, worden de coronamaatregelen versoepeld. De Chinese autoriteiten mogen volgens de chef niet achterover leunen. De afgelopen weken zijn in China nieuwe gevallen ontdekt, zowel in Wuhan als in noordoostelijke provincies.

RIVM-directeur: 'We moeten leren leven met het virus'

RIVM-directeur Hans Brug zegt in het televisieprogramma Buitenhof dat we de gedragsregels vanwege het coronavirus in Nederland normaler moeten gaan vinden. Daarmee doelt hij op het afstand houden en handen wassen. "Dat gaat nog lange tijd en mogelijk zeer lange tijd duren. Het moet meer gewoontegedrag worden."

Volgens de RIVM-baas houden Nederlanders zich doorgaans goed aan de regels. Brug zegt dat de nadruk vaak wordt gelegd op waar het niet goed verloopt, "maar als ik om me heen kijk houden verreweg de meeste mensen zich aan de gedragsregels". Op de vraag of er een tweede golf van besmettingen komt in Nederland, zegt Brug dat dit afhangt van of we de basisregels goed naleven. "Als we dat heel goed doen kan de openbare ruimte verder open gezet worden. Maar het virus is hier, we moeten gaan leven met het virus."

Supporters Borussia Dortmund juichen weer, bijna op 1,5 meter

De fans van de Duitse voetbalclub Dortmund zagen hun club zaterdag weer live in actie. In de Revierderby tegen Schalke 04 werd het 4-0.

En dat werd gevierd: niet in het stadion, maar wel thuis en in het café.

Dortmund kan weer juichen tijdens Revierderby, ook binnen anderhalve meter

'Crisis op crisis in Libanon'

De coronacrisis had voor Libanon niet op een slechter moment kunnen komen: het land was net bankroet verklaard toen corona de landsgrenzen binnendrong. De lockdown duurt er nu bijna drie maanden. Even was er een versoepeling, maar die werd teruggedraaid.

Correspondent Daisy Mohr beschrijft de situatie in het Arabische land:

Dodental Spanje daalt verder

Het aantal gemelde doden door het coronavirus in Spanje is in 24 uur tijd voor het eerst lager dan 100. Er werden het afgelopen etmaal 87 doden gemeld door het Spaanse ministerie van Gezondheid: het laagste aantal sinds de noodtoestand begon.

Versoepeling coronamaatregelen in Griekenland

Griekenland voert morgen versneld enkele versoepelingen in. Zo mogen vanaf 25 mei cafés, bars en restaurants weer open. Dat is een week eerder dan gepland. De regels worden de komende dagen bekendgemaakt, maar waarschijnlijk krijgen de eigenaars meer ruimte buiten om hun tafeltjes op afstand neer te zetten. Ook gaan grote winkelcentra morgen open: twee weken eerder dan gepland. Personeel en klanten zijn verplicht mondkapjes te dragen.

Kerken in Griekenland zijn vandaag na twee maanden weer open. Wel zijn er restricties: het aantal bezoekers is beperkt en mensen moeten drie stoelen bij elkaar vandaan zitten. Bij binnenkomst moeten ze hun handen desinfecteren. Mensen die niet naar binnen mogen, kunnen de dienst buiten via luidsprekers volgen of op een ander tijdstip naar de mis gaan, meldt persbureau Associated Press.

Vanaf morgen mogen Grieken ook weer reizen tussen het vasteland en de eilanden Kreta en Eviaen en op het vasteland van regio naar regio. De Griekse stranden zijn weer open. Verder gaan morgen de archeologische plekken in de buitenlucht, zoals de historische monumenten op de Akropolis, weer open.

Rusland meldt iets meer coronabesmettingen

Rusland meldt dat nog eens 9709 mensen besmet zijn met het coronavirus. Dat is meer dan gisteren toen er 9200 nieuwe gevallen werden gemeld. Verder zijn de afgelopen 24 uur nog eens 94

mensen overleden. Dat brengt het totaal aantal doden in Rusland die in verband worden gebracht met het coronavirus op 2631.

Eerste coronadode in Nepal

In Nepal is gisteren de eerste dode gemeld aan de gevolgen van het covid-19 virus. Het gaat om een vrouw van 29 jaar, die begin mei beviel in een ziekenhuis in Kathmandu.

Bij thuiskomst in haar dorp, kreeg ze koorts en ademhalingsproblemen. Een test wees uit dat de vrouw is overleden aan het coronavirus, meldt persbureau Reuters.

Nepal telt 281 coronabesmettingen. In het Zuid-Aziatische land wonen 28 miljoen mensen, er zijn zo'n 100.000 coronatests uitgevoerd. Het land is in lockdown sinds 24 maart.

Spaanse topclubs hervatten groepstrainingen

Voetbalclubs in Spaanse topcompetitie Primera División mogen vanaf morgen groepstrainingen hervatten, meldt persbureau Reuters. Eerder al gingen topclubs weer het trainingsveld op, maar alleen voor individuele trainingen.

Een bron van de Spaanse organisator LaLiga zegt dat groepstrainingen tot 10 personen weer toegestaan zijn.

Wanneer de voetbalcompetitie weer van start gaat, is niet bekend. Voorzitter Javier Tebas van LaLiga sprak vorige week de hoop uit dat de Spaanse competitie mogelijk 12 juni wordt hervat. In Duitsland is de Bundesliga gisteren herstart.

Open brief aan koning Filip: 'U moet België hervormen'

De coronacrisis is een uitgelezen moment voor koning Filip om België te hervormen op politiek, sociaal en economisch gebied. Dat schrijft Wim de Wulf, manager bij ExxonMobil op persoonlijke titel, in een open brief aan de Belgische koning.

De Wulf pleit in zijn brief voor een speciale commissie die België fundamenteel moet hervormen om "de politieke impasse" te doorbreken. Volgens de manager verergert de coronacrisis problemen in het land, zoals "dure staatsstructuren, moeizame beslissingsprocedures, gepolariseerde en tijdrovende twisten en regionale vervreemding".

De Wulf zegt ook dat er een "schrijnende ongeschiktheid en middelmatigheid" heerst in de politieke klasse. Hij richt zich tot koning Filip omdat hij door zijn grondwettelijke bevoegdheden als koning hierin een rol zou kunnen spelen, volgens de manager. Hij begint zijn brief met complimenten: "Uw leiderschap de laatste jaren heeft immers aangetoond dat u goed weet te navigeren in ons complexe land" en sluit af met de zin: "Ik geloof dat u, sire, ons land in een betere richting kunt leiden."

Obama opnieuw kritisch over Trump, zonder hem te noemen

In een toespraak voor pas afgestudeerde studenten heeft de oud-president opnieuw uitgehaald naar "de mensen die het nu voor het zeggen hebben".

Barack Obama deelt sneer uit naar president Trump

Premier Nieuw-Zeeland geweigerd bij café vanwege 'eigen' coronaregels

Premier Jacinda Ardern is geweigerd bij een horecagelegenheid, omdat er te veel mensen aanwezig waren om de coronamaatregelen in acht te nemen. De premier versoepelde onlangs de regels, sinds donderdag mogen ook cafés en restaurants weer klanten ontvangen.

Ardern besloot met haar partner en een groep vrienden te gaan brunchen, maar het café had de klantenlimiet bereikt. Voor de premier werd geen uitzondering op de door haar ingestelde regels gemaakt, meldt persbureau Reuters.

Via Twitter nam haar partner de schuld op zich. "Ik had niets geregeld en geen reservering gemaakt". Toch bleek het stel mazzel te hebben, niet veel later vertrokken gasten en kwam er toch een tafel vrij voor de premier.

'Meest gehate man in Amerika' niet vervroegd vrij

Zakenman en farmaciemagnaat Martin Shkreli komt niet vervroegd vrij. Een rechter heeft zijn verzoek daartoe afgewezen, melden Amerikaanse media. De 37-jarige Shkreli werd 'de meeste gehate man van Amerika' genoemd doordat zijn farmaceutische bedrijf in 2015 een aidsmedicijn kocht en de prijs daarvan met 5000 procent verhoogde. In 2018 werd hij tot zeven jaar cel veroordeeld omdat hij investeerders in zijn vroegere bedrijf Retrophin had misleid.

Shkreli had gevraagd om vervroegde vrijlating, omdat zijn farmaceutische kennis volgens hem van pas kan komen bij het zoeken naar een medicijn tegen covid-19. De rechter ging niet mee in zijn betoog. "De rechtbank denkt niet dat het vrijlaten van Shkreli de bevolking zal beschermen. Ook al probeert hij zijn ervaring met geneesmiddelen te gebruiken om een medicijn tegen covid-19 te helpen ontwikkelen, dat hij naar verluidt kosteloos zou verstrekken."

Personeel Brussels ziekenhuis keert premier de rug toe

Zorgpersoneel van het Brusselse Sint-Pietersziekenhuis heeft met een opmerkelijke protestactie aandacht gevraagd voor de situatie in de zorg. Premier Wilmès bracht een bezoek aan het ziekenhuis en kreeg een onverwachte ontvangst: op het moment dat de premier arriveerde keerde het zorgpersoneel, dat in een erehaag stond opgesteld, haar de rug toe.

Met de actie protesteert het personeel tegen de bezuinigingen, lage lonen en het personeelstekort in de zorg, schrijft de Vlaamse publieke omroep VRT.

Ook Wilmès maakte via Twitter melding van haar bezoek. Daarin ging ze niet in op de actie.

Obama haalt uit naar "de mensen die het nu voor het zeggen hebben"

Oud-president Barack Obama heeft opnieuw kritiek geleverd op het coronabeleid van de Amerikaanse regering. Hij noemde president Trump niet bij naam, maar zei dat "veel van de mensen die het nu voor het zeggen hebben geen idee hebben wat ze doen". Obama maakte zijn opmerkingen in een video gericht aan afgestudeerde studenten. Vorige week noemde hij Trumps corona-beleid nog een "totaal chaotische ramp".

Trump haalt op Twitter de laatste tijd voortdurend uit naar zijn voorganger, die volgens hem de "meest corrupte regering" in de geschiedenis van het land leidde. Steevast gaat zijn commentaar gepaard met de term Obamagate, waarmee hij verwijst naar de theorie dat Obama betrokken was bij het FBI-onderzoek naar Michael Flynn, de voormalige veiligheidsadviseur van Trump.

Ruim 4,6 miljoen besmettingen wereldwijd

Volgens de laatste statistieken van de Johns Hopkins University zijn wereldwijd ruim 4,6 miljoen besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Van deze groep mensen zijn er ruim 1,6 miljoen hersteld. Het dodental staat op 310.000.

In Nederland is het officiële dodental opgelopen met 27 tot 5670, meldde het RIVM vandaag. 43.870 mensen zijn positief getest op het virus. Het werkelijke aantal coronapatiënten ligt hoger, doordat de testcapaciteit beperkt is. Er zijn geen actuele cijfers over het aantal Nederlandse patiënten dat is hersteld van het virus.

Nieuw liveblog

We gaan verder in een nieuw liveblog. Lees hier het vorige terug.