Contactonderzoek per telefoon bij de GGD in Heerlen

RIVM: toch vaker bellen om corona op te sporen

  • Siebe Sietsma

  • Siebe Sietsma

Er moet door de GGD'en toch meer gebeld worden om corona op te sporen. Dat heeft het RIVM vanmiddag gezegd in een webinar met GGD-artsen. Niet alleen huisgenoten van besmette patiënten kunnen een telefoontje verwachten, ook nauwe contacten zullen worden gebeld. Dat zeggen bronnen tegen Nieuwsuur.

Het zogenaamde bron- en contactonderzoek houdt in dat de GGD mensen rondom een positief geteste persoon waarschuwt, omdat zij ook besmet kunnen zijn. Deze contacten, bijvoorbeeld huisgenoten of collega's, wordt gevraagd twee weken lang zoveel mogelijk thuis te blijven.

Controle-telefoontje

De Nederlandse aanpak voor bron- en contactonderzoek kreeg de afgelopen weken de nodige kritiek. Contacten van een besmet persoon zouden deels per brief worden geïnformeerd, en gedurende de twee weken niet gebeld worden om te vragen naar eventuele klachten. Volgens critici is een brief niet geschikt om op alle vragen antwoord te geven en mensen te overtuigen om binnen te blijven.

Minister Hugo de Jonge zei in de persconferentie na het crisisberaad dat het beleid nog eens tegen het licht is gehouden. "We vroegen ons af: zou het toch niet verstandiger zijn om ook de nauwe contacten te bellen en aan te schrijven? We hebben nu ook afgesproken om na te gaan bellen met de vraag: hoe is het met je?"

In een telefonisch gesprek horen nauwe contacten rond een besmet persoon dat ze twee weken thuis moeten blijven. Na een week krijgen ze bovendien een controle-telefoontje om te informeren naar eventuele gezondheidsklachten. Eerder zeiden de GGD'en dat te vaak nabellen niet past bij de Nederlandse volksaard.

De nieuwe richtlijn levert het nodige werk op. Elke GGD zal dagelijks honderden, tot enkele duizenden extra telefoongesprekken moeten voeren.

Quarantaine

In juni kunnen alle Nederlanders met klachten die wijzen op het coronavirus getest worden. Vanaf dan staan de GGD'en met maximaal 3200 professionals klaar: 800 via de GGD'en zelf in de eigen regio. En - zodra nodig - tot zo'n 2400 medewerkers extra aan ondersteuning op landelijk niveau.

Duitsland stopt overigens beduidend meer tijd in bron- en contactonderzoeken. Alle contacten worden gebeld, maar krijgen ook dagelijks een telefoontje om te checken of zich klachten voordoen en of de quarantaine goed verloopt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl