liveblog
NOS NieuwsAangepast

Kappers zien nu al (online) stormloop • Aantal IC-patiënten duikt onder de 600

  • Het RIVM meldt 84 nieuwe doden en 39 nieuwe ziekenhuisopnames en het aantal IC-patiënten met corona daalt onder de 600.
  • Massale evenementen met een landelijke uitstraling mogen pas weer gehouden worden, als er een vaccin is, meldt minister De Jonge.
  • In dit artikel vind je een overzicht van wat er de komende tijd verandert aan coronamaatregelen in Nederland. Zo wordt bijvoorbeeld het dragen van een mondkapje verplicht in het openbaar vervoer.
  • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente.
  • En bekijk hier de coronamaatregelen in Europa. Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus.
liveblog gesloten

Nieuw liveblog

We sluiten dit liveblog en gaan verder in het liveblog van vrijdag 8 mei.

Aboutaleb wil mondkapjes regelen voor reizigers in Rotterdam

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam vindt de boodschap dat burgers zelf mondkapjes moeten regelen "zwak". Dat zei de Aboutaleb tegen Radio Rijnmond. Hij wil daarom collectief mondkapjes beschikbaar stellen voor reizigers in de regio.

Eerder werden de maatregelen vooral gebaseerd op het advies van het RIVM. Nu lijken de versoepelingen volgens Aboutaleb eerder politiek gemotiveerd. Daarbij laat datgene wat experts zeggen ruimte voor interpretatie.

"Aan de ene kant gun ik ons, Nederlanders, alle ondernemers, kinderen die naar school gaan en mensen in het ov een maximale ontspanning. Tegelijk is het een beetje tussen hoop en vrees."

Overbruggingskrediet voor kleine bedrijven

Het kabinet komt met een extra overbruggingskrediet voor kleine bedrijven die getroffen zijn door de coronacrisis. De leningen worden verstrekt door banken en de overheid staat voor 95 procent garant. Daarmee is een bedrag gemoeid van 713 miljoen euro. Minister Wiebes en staatssecretaris Keijzer verwachten dat tienduizenden ondernemingen ervan profiteren.

De ondernemers kunnen een lening aanvragen van minimaal 10.000 en maximaal 50.000 euro. De regeling staat open voor bedrijven die voor de coronacrisis voldoende winstgevend waren en die een omzet hebben van minimaal 50.000 euro. Dat de financiers 5 procent van het risico dragen, leidt er volgens het kabinet toe dat de aanvragen zorgvuldig worden beoordeeld en dat de leningen terechtkomen bij in de kern gezonde bedrijven.

Breda zet WhatsApp in om drukte in de binnenstad te spreiden

De gemeente Breda zet een speciale druktemeter in om de drukte in het centrum te spreiden. Mensen die willen winkelen kunnen via een speciaal WhatsApp-nummer opvragen hoe druk het op dat moment in de binnenstad is.

De gemeente wil graag dat inwoners hun lokale ondernemers blijven steunen. De zogenoemde Drukte Meter moet voorkomen dat het te druk wordt in de winkelstraten, schrijft Omroep Brabant. Wie een appje stuurt krijgt een stoplicht te zien met actuele informatie over de binnenstad. Bij groen is het rustig in de binnenstad, bij rood wordt geadviseerd om op een ander moment te komen.

"De afgelopen weken hebben we gezien dat de meeste Bredanaars zich verantwoordelijk gedragen. We willen ze daarvoor bedanken en ondersteunen", zegt burgemeester Paul Depla. "Bijvoorbeeld als ze gaan winkelen in de binnenstad. Met deze app-dienst bieden we ze een hulpmiddel om een goed afweging te maken om te gaan of om het bezoek even uit te stellen."

Hoofd IC Amsterdam UMC: 'Ik ben erg ongerust'

Het hoofd van de Intensive Care van het Amsterdam UMC, Armand Girbes, is niet in een jubelstemming. "Ik ben heel erg ongerust. De belasting op de IC's is nog steeds hoog. Patiënten liggen lang op de IC, gemiddeld drie weken. Dat betekent dat je heel snel vol raakt. Ik houd mijn hart vast."

Girbes reageert op de versoepelingen van de coronamaatregelen die het kabinet gisteren aankondigde. "Het effect van deze versoepelingen kan ik niet voorzien. Maar we lopen meer kans op patiënten in het ziekenhuis, en meer kans op mensen op de IC. Als burger begrijp ik dat er meer dingen zijn dan covid-zorg. Maar als je als regering besluit de zaak open te gooien, dan hoop ik dat men begrijpt dat de zorg moet beschikken over mensen en middelen."

Brits onderzoek: minderheden kwetsbaarder voor virus

Inwoners van Groot-Brittannië die een donkere huidskleur hebben of van Aziatische afkomst zijn, lopen een verhoogd risico om te overlijden aan het coronavirus. Dat blijkt uit een onderzoek van de Oxford University naar de medische gegevens van ruim 17 miljoen Britten. Het is het grootste onderzoek op dit vlak tot nu toe.

De wetenschappers kunnen overigens geen eenduidige verklaring geven waarom deze groepen kwetsbaarder zijn. "Voor een deel zijn dat sociaaleconomische factoren", zegt NOS-gezondheidsredacteur Rinke van den Brink. "Het gaat om mensen die vaker in een lage sociale klasse zitten, vaker minder verdienen en minder opleiding hebben genoten."

Lees hier meer over het onderzoek:

Zes coronagevallen bij Italiaanse voetbalclub

Fiorentina, de nummer dertien in de Serie A, wil vrijdag de training hervatten en was om die reden iedereen die betrokken is bij de club aan het testen. Zes mensen bleken het virus te hebben.

Safaripark Beekse Bergen deze maand weer open

Safaripark Beekse Bergen gaat vanaf 25 mei weer open. Het vakantiepark dat grenst aan het dierenpark, gaat tien dagen eerder open. Er is een maximum aantal bezoekers vastgesteld, dat de komende weken stap voor stap zal worden opgerekt.

Bezoekers moeten zich vooraf wel online aanmelden. "Om te voorkomen dat er te veel mensen tegelijk bij de ingang zijn, gaan we werken met tijdslots", zegt manager Rens Willemsen.

"We zijn er klaar voor, we kunnen niet wachten om weer bezoekers te mogen ontvangen."

'Zorgtrein' met Roemeense verpleegkundigen

Na weken onderhandelen zijn Wenen en Boekarest het eens geworden over een veilige treinverbinding die Roemeense zorgmedewerkers via Hongarije naar Oostenrijk moet brengen. Dit weekend gaat een eerste trein met Roemeense arbeidsmigranten de grens over. Dokters en verpleegkundigen uit Roemenië kunnen in Oostenrijk (en in andere Europese landen) veel meer verdienen en vertrekken daarom vaak. Dat heeft grote gevolgen voor de kwaliteit van de gezondheidszorg in Roemenië.

Van Rijn vindt dat Nederland zelf meer mondkapjes moet maken

Minister Van Rijn voor Medische Zorg vindt niet dat iedereen te pas en te onpas een mondkapje moet dragen. Verkeerd gebruik ervan kan het besmettingsrisico zelfs verhogen, zegt hij. En ook het fragiele evenwicht van vraag en aanbod in speelt mee, zegt Van Rijn. "Het begint in evenwicht te komen, maar tegelijkertijd is het evenwicht broos."

De minister geeft PVV-leider Wilders gelijk die zegt dat Nederland meer zelf zou moeten produceren. Van Rijn: "We moeten de afhankelijkheid van inkoop verminderen." Dat gaat om mondkapjes, maar ook om handschoenen en jassen. Ook die spullen hebben grondstoffen nodig, die dan toch weer uit bijvoorbeeld Azië moeten komen, benadrukt de minister.

Van Rijn: bekijken of meer beschermingsmiddelen in Nederland gemaakt kunnen

Zo zit het met mondmaskers

Vanaf 1 juni moet je verplicht een mondmasker op als je met het openbaar vervoer reist. NOS op 3 geeft een spoedcursus:

Veel telefoontjes bij sportkoepel

Bezorgde sportbestuurders meldden zich vandaag bij NOC*NSF met vragen over een Kamerbrief van minister De Jonge. De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport schreef woensdag dat "massale evenementen met een landelijke uitstraling" pas weer kunnen worden georganiseerd als er een vaccin tegen het coronavirus is gevonden.

'Het medische met het menselijke verenigen', zegt minister over verpleeghuisbezoek

Minister De Jonge ging in het Kamerdebat in op de bezoekregeling in verpleeghuizen. "Het medische moet worden verenigd met het menselijke." Komende maandag begint een proef met versoepeling op 25 locaties, later komen er mogelijk meer verpleeghuizen bij.

Voor versoepeling moeten verpleeghuizen 14 dagen coronavrij zijn. Bij een nieuwe besmetting gaat het verpleeghuis weer op slot voor bezoekers. Op die manier gaat het door totdat er een vaccin is, verwacht De Jonge.

Helft arbeidsmigranten uit Velp weer van isolatieschip

Vijftien arbeidsmigranten die afgelopen week naar het isolatieschip bij Arnhem waren overgebracht, zijn weer thuis. Ze verblijven nu in quarantaine in hun wooncomplex in Velp, meldt Omroep Gelderland.

De arbeidsmigranten waren de afgelopen 72 uur klachtenvrij, zegt een woordvoerder van de Horizon Groep, het uitzendbureau waarvoor de Oost-Europeanen werken. Dat was de richtlijn die de GGD gaf voor een terugkeer van de migranten naar hun eigen huis.

Afgelopen zondag werd de groep bewoners van het complex in isolatie geplaatst omdat de meeste van hen besmet waren met het coronavirus. Het gaat voornamelijk om Roemenen die werken in de vleesindustrie. Er zitten nu nog zestien arbeidsmigranten in quarantaine op de cruiseboot.

Frankrijk verdeeld in groene en rode regio's

De Franse regering heeft een versoepeling van de coronamaatregelen aangekondigd. Frankrijk is op een kaart verdeeld in regio's met veel verspreidingsgevaar (rood) en de rest van het land (groen).

Het noordoosten van Frankrijk (inclusief Parijs) is rood. De rest van het land is groen en kan sneller een begin maken met de versoepeling van maatregelen. Franse media meldden dat bijvoorbeeld openbare parken in de rode zone maandag niet opengaan en in de groene zone wel.

Bars, restaurants en veel winkels mogen in de groene zone zeer waarschijnlijk op 1 juni hun deuren weer openen. Ook de stranden gaan weer open, maar daar moet wel gekeken worden of iedereen genoeg afstand houdt. Frankrijk telt ongeveer 175.000 geregistreerde besmettingen en circa 25.000 patiënten zijn overleden. 54.000 patiënten zijn genezen.

Kappers zien (online) stormloop

Nederlanders staan te springen om hun kapsel weer te kortwieken. Nadat premier Rutte gisteravond had aangekondigd dat de kappers weer open mogen, liep het storm bij het online boekingssysteem voor kappers dat door zo'n 5400 ondernemers wordt gebruikt.

Inmiddels zijn er al zo'n 150.000 afspraken gemaakt. In december, gewoonlijk de drukste maand van het jaar, zijn dat er zo'n 450.000 in een hele maand.

Bij Salonized zelf, de ontwikkelaar van het systeem, staat de telefoon ook roodgloeiend. "Het is een gekkenhuis. Kapperszaken zoeken met spoed naar agendasoftware voor hun salon", zegt een van de oprichters. "Normaal verkopen we vijftien proefabonnementen per dag, gisteren waren dat er al 110."

Kan de GGD doen wat de GGD moet doen?

Verschillende Kamerleden vroegen in het debat aan minister De Jonge of de GGD klaar is om op te schalen als er meer getest gaat worden. "Kunt u garanderen dat iedere positieve test wordt opgevolgd door een contact- en bronnenonderzoek?", vroeg PvdA-leider Asscher. "Ja", was het antwoord.

Vanaf maandag kan personeel in het onderwijs worden getest en de verschillende GGD's zijn klaar voor aanvullend onderzoek dat daarbij komt kijken, zegt de minister. "De GGD kan aan wat we van de GGD vragen."

Als het spoorboekje van het kabinet wordt gevolgd, worden op 1 juni meer maatregelen versoepeld. Iedereen met klachten kan vanaf juni, en hopelijk vanaf 1 juni, worden getest, was gisteren de boodschap. Is de GGD nu al klaar voor juni, was vandaag de vraag. "Nee nog niet", zegt De Jonge. "Maar dat gaat wel lukken, is het idee."

Er mag voorlopig ook niet geboulderd worden

Boulderhal Energiehaven

Ook eigenaren en gebruikers van boulderhallen (een discipline in de klimsport) zaten gisteravond aan de buis gekluisterd voor de versoepelingsmaatregelen van het kabinet. Groot was de teleurstelling toen bekend werd gemaakt dat zij op zijn vroegst pas op 1 september open mogen. Boulderhal Energiehaven in Utrecht noemt dat op Facebook onverteerbaar.

"Wij hebben uitgebreide protocollen opgesteld om veilig te kunnen sporten. En nu heeft het kabinet de eigenaardige beslissing genomen om mensen weer in bioscopen en restaurants toe te laten, maar niet in een boulderhal met een gigantische ventilatiecapaciteit."

Zelf een mondkapje maken? Dat doe je met katoen, adviseert het ministerie

Wie volgende maand van trein, bus, tram of metro gebruik wil maken, moet een mondkapje dragen. Waar moet je op letten als je zelf achter de naaimachine gaat zitten?

Duitse brouwerij geeft duizenden liters bier weg (nee, niet om er handgel van te maken)

Een brouwerij in Willingen anticipeert op de heropening en wil een grote nieuwe lading pils brouwen. Daarvoor moet het 'oude' bier -nog prima te drinken natuurlijk- wel nog even de tank uit. En hoe kan je dat nou beter doen dan door het gratis weg te geven?

Brouwerij geeft duizenden liters bier weg

Het verschil tussen zwembaden en sportscholen? Chloor

Omdat er onduidelijkheid is over verspreiding van het coronavirus tijdens het sporten, wil premier Rutte de openingsdatum van sportscholen voorlopig laten staan op 1 september. Een aantal partijen had eerder in het debat gevraagd of ze niet eerder open kunnen, maar het kabinet wil daar pas over nadenken als er meer duidelijk is over het besmettingsrisico.

Op de vraag in het Kamerdebat van CDA-fractieleider Heerma waarom binnenzwembaden wel eerder open kunnen (op 11 mei), had de premier een antwoord. "Chloor remt de verspreiding van het virus, daarom is het risico op verspreiding kleiner in binnenzwembaden dan in sportscholen."

Rutte ging ook in op een andere wens van de Kamer: het eerder openen van de terrassen. Dat staat nu gepland op 1 juni, maar omdat het dan Pinkstermaandag is, vrezen sommigen dat de terrassen worden overspoeld. "U krijgt de toezegging dat we een gesprek gaan hebben met de sector. Het kan misschien 30 of 31 mei worden, of het kan ook 2 juni worden, dus na Pinksteren. Maar goed, dat is niet de wens."

Terrasgedachten

En hoe moet het straks op de terrassen als die weer open mogen? Mogen gezinnen aan één tafeltje? Of moeten ze uit elkaar zitten? Klaas Dijkhoff en Mark Rutte denken in het debat samen hardop na:

Rutte en Dijkhoff denken samen hardop na over hoe het op terrassen zou moeten

PVV-leider Wilders in Kamerdebat: premier Rutte draait vandaag

PVV-leider Wilders zegt tegen premier Rutte dat hij vandaag heel wat anders zegt dan op de persconferentie gisteren. "Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat meneer Rutte aan het terugfietsen is. Wat is er gebeurd?"

Nederlanders weten niet meer waar ze aan toe zijn, stelt Wilders, omdat de boodschap van Rutte vandaag minder positief is. "We hebben een premier die draait."

Rutte stelt dat er niets is gebeurd en dat hij gisteren ook al het voorbehoud bij de versoepelingen noemde. "We gaan dat doen op 1 juni, als het kan. Evenwichtsbalk en winstwaarschuwing. Dat zei ik gisteren."

"Op dit moment is de inschatting dat het kan, anders zeggen we het niet", voegde hij eraan toe. "Maar als de cijfers slechter worden, dan kan het worden uitgesteld."

Geert Wilders vindt het signaal van Rutte "heel anders dan gisteren" en zegt dat Rutte aan het terugfietsen is:

Wilders tegen Rutte: ander signaal dan gisteren, u bent nou aan het terugfietsen

Tóch de avondvierdaagse lopen in Drenthe

Kinderen in Drenthe kunnen ondanks de coronamaatregelen de avondvierdaagse lopen. In alternatieve vorm houden deelnemers met een app zelf bij hoe ver ze lopen en zo kunnen ze toch een wandeldiploma of een medaille krijgen.

De alternatieve avondvierdaagse is een idee van SportDrenthe en Drenthe Beweegt. Zij werken hierbij samen met de Koninklijke Wandelbond Nederland. "We moesten iets anders verzinnen en zo kunnen kinderen of gezinnen toch samen wandelen", zegt Dorien van de Kant van Drenthe Beweegt tegen RTV Drenthe.

Deelnemers moeten vijf dagen achter elkaar een route van 5 of 10 kilometer lopen. Om mee te doen, kunnen verschillende apps gebruikt worden, zolang de deelnemers maar aan kunnen tonen dat ze de vereiste kilometers hebben gelopen. Als bewijs kunnen de wandelaars daarna screenshots uploaden van hun route.

Italianen in de rij voor een afhaalpizza

Sinds begin deze week mogen Italianen weer eten afhalen. Zo ook, hoe kan het ook anders, bij de pizzeria.

Italianen weer in de rij voor de pizzeria

Klaver: waar ligt de grens om te kunnen versoepelen?

GroenLinks vraagt aan premier Rutte om meer inzicht waar de grens ligt om te kunnen versoepelen. "Waar vaart het kabinet op? Wat is het richtpunt?", zegt fractieleider Klaver tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer. "Is er een cijfer te noemen? Bijvoorbeeld zoveel besmettingen per 100.000 inwoners."

Maar "een cijfer prikken" gaat niet, zegt Rutte. Het gaat volgens hem om verschillende variabelen, waaronder het aantal besmettingen in verschillende groepen en de capaciteit van de ziekenhuizen. Je kan niet van tevoren vastleggen wat het richtgetal per variabele moet zijn, vindt de premier. "Daarvoor is het te complex."

'Hospiteren in deze tijd is een dingetje'

Vier op de vijf eindexamenleerlingen maken zich zorgen over de tijd na hun examen, zeggen ze tegen NOS Stories. De helft daarvan denkt dat de coronacrisis het allemaal extra lastig maakt.

Zo is hospiteren voor een kamer nu een stuk moeilijker, vertelt Thom die in de Examenklas van 2020 zit. En ook Laura maakt zich zorgen nu haar introductieweek is afgelast.

Hoe maak je dan vrienden? Thom en Laura vertellen het in aflevering drie van de Examenklas van 2020:

Rutte: alleen versoepelingen als een week van tevoren blijkt dat het kan

In het Kamerdebat benadrukt premier Rutte dat het spoorboekje van gisteren niet vaststaat. "Wij kiezen er niet voor om zaken op 1 juni te openen. We gaan het alleen doen als een week van tevoren blijkt dat het verantwoord kan."

Versoepelingen kunnen alleen op basis van adviezen van het Outbreak Management Team, dat kijkt naar het aantal besmettingen en IC-opnamen. "Als het niet kan, dan moet het later. We nemen geen onnodige risico's."

Rutte: horeca open en andere verruimingen 1 juni alleen als het kan

Hoe moet dat straks als de middelbare scholen weer open gaan?

In een protocol is beschreven waar de scholen en leerlingen zich aan moeten houden, als er weer fysiek les wordt gegeven.

PVV-leider Wilders wil opnieuw excuses

Direct aan het begin van de bijdrage van premier Rutte in het Kamerdebat herhaalde PVV-leider Wilders zijn vraag om excuses. "Ik vind dat het erbij hoort dat de minister-president toegeeft dat het een fout is geweest dat er niet voldoende testmateriaal en beschermingsmiddelen waren." Volgens Wilders zijn er daardoor onnodig mensen besmet geraakt.

Rutte wilde er niet aan en stelde dat er nog niet is vastgesteld of er een verband is. Daarnaast was er volgens de premier wereldwijd een tekort aan van alles en moest er dus gekozen worden. "Het is de rol van de politiek om keuzes te maken." En als eerste werd er gekozen voor het ziekenhuispersoneel, benadrukte Rutte.

Wel evalueren

Hij sorteerde wel alvast voor op een evaluatie. "Dan komen ongetwijfeld heel veel fouten naar boven. We zijn vast te vroeg en te laat geweest. En als we op tijd waren, dan was het te veel of te weinig."

"Ik maak excuses als ik ze uit volle borst kan maken", voegde hij er nog aan toe. "Niet omdat ik nu van de heer Wilders af wil zijn."

Aantal IC-patiënten nu onder de 600

Het aantal patiënten met corona dat op de intensive care opgenomen is, bedraagt 584. Dat zijn er 42 minder dan de dag ervoor, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Er liggen ook 440 patiënten met niet-coronagerelateerde klachten op de IC.

Voorzitter Kuipers van het coördinatiecentrum is voorzichtig positief: "Het tempo van de afname ligt vandaag hoger dan in de afgelopen vijf dagen." De gisteravond aangekondigde versoepeling van de coronamaatregelen zal volgens Kuipers "ongetwijfeld" leiden tot een toename van het aantal patiënten. Hij denkt wel dat de daling voorlopig doorzet en dat de ziekenhuizen nog genoeg capaciteit hebben.

Van de Nederlandse coronapatiënten op de IC liggen er 566 in Nederlandse ziekenhuizen, dat zijn er 39 minder dan gisteren. De andere 18 liggen in Duitsland.