Kappers zien nu al (online) stormloop • Aantal IC-patiënten duikt onder de 600
- Het RIVM meldt 84 nieuwe doden en 39 nieuwe ziekenhuisopnames en het aantal IC-patiënten met corona daalt onder de 600.
- Massale evenementen met een landelijke uitstraling mogen pas weer gehouden worden, als er een vaccin is, meldt minister De Jonge.
- In dit artikel vind je een overzicht van wat er de komende tijd verandert aan coronamaatregelen in Nederland. Zo wordt bijvoorbeeld het dragen van een mondkapje verplicht in het openbaar vervoer.
- Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente.
- En bekijk hier de coronamaatregelen in Europa. Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus.
Nieuw liveblog
We sluiten dit liveblog en gaan verder in het liveblog van vrijdag 8 mei.
Aboutaleb wil mondkapjes regelen voor reizigers in Rotterdam
Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam vindt de boodschap dat burgers zelf mondkapjes moeten regelen "zwak". Dat zei de Aboutaleb tegen Radio Rijnmond. Hij wil daarom collectief mondkapjes beschikbaar stellen voor reizigers in de regio.
Eerder werden de maatregelen vooral gebaseerd op het advies van het RIVM. Nu lijken de versoepelingen volgens Aboutaleb eerder politiek gemotiveerd. Daarbij laat datgene wat experts zeggen ruimte voor interpretatie.
"Aan de ene kant gun ik ons, Nederlanders, alle ondernemers, kinderen die naar school gaan en mensen in het ov een maximale ontspanning. Tegelijk is het een beetje tussen hoop en vrees."
Overbruggingskrediet voor kleine bedrijven
Het kabinet komt met een extra overbruggingskrediet voor kleine bedrijven die getroffen zijn door de coronacrisis. De leningen worden verstrekt door banken en de overheid staat voor 95 procent garant. Daarmee is een bedrag gemoeid van 713 miljoen euro. Minister Wiebes en staatssecretaris Keijzer verwachten dat tienduizenden ondernemingen ervan profiteren.
De ondernemers kunnen een lening aanvragen van minimaal 10.000 en maximaal 50.000 euro. De regeling staat open voor bedrijven die voor de coronacrisis voldoende winstgevend waren en die een omzet hebben van minimaal 50.000 euro. Dat de financiers 5 procent van het risico dragen, leidt er volgens het kabinet toe dat de aanvragen zorgvuldig worden beoordeeld en dat de leningen terechtkomen bij in de kern gezonde bedrijven.
Breda zet WhatsApp in om drukte in de binnenstad te spreiden
De gemeente Breda zet een speciale druktemeter in om de drukte in het centrum te spreiden. Mensen die willen winkelen kunnen via een speciaal WhatsApp-nummer opvragen hoe druk het op dat moment in de binnenstad is.
De gemeente wil graag dat inwoners hun lokale ondernemers blijven steunen. De zogenoemde Drukte Meter moet voorkomen dat het te druk wordt in de winkelstraten, schrijft Omroep Brabant. Wie een appje stuurt krijgt een stoplicht te zien met actuele informatie over de binnenstad. Bij groen is het rustig in de binnenstad, bij rood wordt geadviseerd om op een ander moment te komen.
"De afgelopen weken hebben we gezien dat de meeste Bredanaars zich verantwoordelijk gedragen. We willen ze daarvoor bedanken en ondersteunen", zegt burgemeester Paul Depla. "Bijvoorbeeld als ze gaan winkelen in de binnenstad. Met deze app-dienst bieden we ze een hulpmiddel om een goed afweging te maken om te gaan of om het bezoek even uit te stellen."
Hoofd IC Amsterdam UMC: 'Ik ben erg ongerust'
Het hoofd van de Intensive Care van het Amsterdam UMC, Armand Girbes, is niet in een jubelstemming. "Ik ben heel erg ongerust. De belasting op de IC's is nog steeds hoog. Patiënten liggen lang op de IC, gemiddeld drie weken. Dat betekent dat je heel snel vol raakt. Ik houd mijn hart vast."
Girbes reageert op de versoepelingen van de coronamaatregelen die het kabinet gisteren aankondigde. "Het effect van deze versoepelingen kan ik niet voorzien. Maar we lopen meer kans op patiënten in het ziekenhuis, en meer kans op mensen op de IC. Als burger begrijp ik dat er meer dingen zijn dan covid-zorg. Maar als je als regering besluit de zaak open te gooien, dan hoop ik dat men begrijpt dat de zorg moet beschikken over mensen en middelen."
Brits onderzoek: minderheden kwetsbaarder voor virus
Inwoners van Groot-Brittannië die een donkere huidskleur hebben of van Aziatische afkomst zijn, lopen een verhoogd risico om te overlijden aan het coronavirus. Dat blijkt uit een onderzoek van de Oxford University naar de medische gegevens van ruim 17 miljoen Britten. Het is het grootste onderzoek op dit vlak tot nu toe.
De wetenschappers kunnen overigens geen eenduidige verklaring geven waarom deze groepen kwetsbaarder zijn. "Voor een deel zijn dat sociaaleconomische factoren", zegt NOS-gezondheidsredacteur Rinke van den Brink. "Het gaat om mensen die vaker in een lage sociale klasse zitten, vaker minder verdienen en minder opleiding hebben genoten."
Lees hier meer over het onderzoek:
Zes coronagevallen bij Italiaanse voetbalclub
Fiorentina, de nummer dertien in de Serie A, wil vrijdag de training hervatten en was om die reden iedereen die betrokken is bij de club aan het testen. Zes mensen bleken het virus te hebben.
Safaripark Beekse Bergen deze maand weer open
Safaripark Beekse Bergen gaat vanaf 25 mei weer open. Het vakantiepark dat grenst aan het dierenpark, gaat tien dagen eerder open. Er is een maximum aantal bezoekers vastgesteld, dat de komende weken stap voor stap zal worden opgerekt.
Bezoekers moeten zich vooraf wel online aanmelden. "Om te voorkomen dat er te veel mensen tegelijk bij de ingang zijn, gaan we werken met tijdslots", zegt manager Rens Willemsen.
"We zijn er klaar voor, we kunnen niet wachten om weer bezoekers te mogen ontvangen."
'Zorgtrein' met Roemeense verpleegkundigen
Na weken onderhandelen zijn Wenen en Boekarest het eens geworden over een veilige treinverbinding die Roemeense zorgmedewerkers via Hongarije naar Oostenrijk moet brengen. Dit weekend gaat een eerste trein met Roemeense arbeidsmigranten de grens over. Dokters en verpleegkundigen uit Roemenië kunnen in Oostenrijk (en in andere Europese landen) veel meer verdienen en vertrekken daarom vaak. Dat heeft grote gevolgen voor de kwaliteit van de gezondheidszorg in Roemenië.
Van Rijn vindt dat Nederland zelf meer mondkapjes moet maken
Minister Van Rijn voor Medische Zorg vindt niet dat iedereen te pas en te onpas een mondkapje moet dragen. Verkeerd gebruik ervan kan het besmettingsrisico zelfs verhogen, zegt hij. En ook het fragiele evenwicht van vraag en aanbod in speelt mee, zegt Van Rijn. "Het begint in evenwicht te komen, maar tegelijkertijd is het evenwicht broos."
De minister geeft PVV-leider Wilders gelijk die zegt dat Nederland meer zelf zou moeten produceren. Van Rijn: "We moeten de afhankelijkheid van inkoop verminderen." Dat gaat om mondkapjes, maar ook om handschoenen en jassen. Ook die spullen hebben grondstoffen nodig, die dan toch weer uit bijvoorbeeld Azië moeten komen, benadrukt de minister.
Zo zit het met mondmaskers
Vanaf 1 juni moet je verplicht een mondmasker op als je met het openbaar vervoer reist. NOS op 3 geeft een spoedcursus:
Veel telefoontjes bij sportkoepel
Bezorgde sportbestuurders meldden zich vandaag bij NOC*NSF met vragen over een Kamerbrief van minister De Jonge. De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport schreef woensdag dat "massale evenementen met een landelijke uitstraling" pas weer kunnen worden georganiseerd als er een vaccin tegen het coronavirus is gevonden.
'Het medische met het menselijke verenigen', zegt minister over verpleeghuisbezoek
Minister De Jonge ging in het Kamerdebat in op de bezoekregeling in verpleeghuizen. "Het medische moet worden verenigd met het menselijke." Komende maandag begint een proef met versoepeling op 25 locaties, later komen er mogelijk meer verpleeghuizen bij.
Voor versoepeling moeten verpleeghuizen 14 dagen coronavrij zijn. Bij een nieuwe besmetting gaat het verpleeghuis weer op slot voor bezoekers. Op die manier gaat het door totdat er een vaccin is, verwacht De Jonge.
Helft arbeidsmigranten uit Velp weer van isolatieschip
Vijftien arbeidsmigranten die afgelopen week naar het isolatieschip bij Arnhem waren overgebracht, zijn weer thuis. Ze verblijven nu in quarantaine in hun wooncomplex in Velp, meldt Omroep Gelderland.
De arbeidsmigranten waren de afgelopen 72 uur klachtenvrij, zegt een woordvoerder van de Horizon Groep, het uitzendbureau waarvoor de Oost-Europeanen werken. Dat was de richtlijn die de GGD gaf voor een terugkeer van de migranten naar hun eigen huis.
Afgelopen zondag werd de groep bewoners van het complex in isolatie geplaatst omdat de meeste van hen besmet waren met het coronavirus. Het gaat voornamelijk om Roemenen die werken in de vleesindustrie. Er zitten nu nog zestien arbeidsmigranten in quarantaine op de cruiseboot.
Frankrijk verdeeld in groene en rode regio's
De Franse regering heeft een versoepeling van de coronamaatregelen aangekondigd. Frankrijk is op een kaart verdeeld in regio's met veel verspreidingsgevaar (rood) en de rest van het land (groen).
Het noordoosten van Frankrijk (inclusief Parijs) is rood. De rest van het land is groen en kan sneller een begin maken met de versoepeling van maatregelen. Franse media meldden dat bijvoorbeeld openbare parken in de rode zone maandag niet opengaan en in de groene zone wel.
Bars, restaurants en veel winkels mogen in de groene zone zeer waarschijnlijk op 1 juni hun deuren weer openen. Ook de stranden gaan weer open, maar daar moet wel gekeken worden of iedereen genoeg afstand houdt. Frankrijk telt ongeveer 175.000 geregistreerde besmettingen en circa 25.000 patiënten zijn overleden. 54.000 patiënten zijn genezen.
Kappers zien (online) stormloop
Nederlanders staan te springen om hun kapsel weer te kortwieken. Nadat premier Rutte gisteravond had aangekondigd dat de kappers weer open mogen, liep het storm bij het online boekingssysteem voor kappers dat door zo'n 5400 ondernemers wordt gebruikt.
Inmiddels zijn er al zo'n 150.000 afspraken gemaakt. In december, gewoonlijk de drukste maand van het jaar, zijn dat er zo'n 450.000 in een hele maand.
Bij Salonized zelf, de ontwikkelaar van het systeem, staat de telefoon ook roodgloeiend. "Het is een gekkenhuis. Kapperszaken zoeken met spoed naar agendasoftware voor hun salon", zegt een van de oprichters. "Normaal verkopen we vijftien proefabonnementen per dag, gisteren waren dat er al 110."
Kan de GGD doen wat de GGD moet doen?
Verschillende Kamerleden vroegen in het debat aan minister De Jonge of de GGD klaar is om op te schalen als er meer getest gaat worden. "Kunt u garanderen dat iedere positieve test wordt opgevolgd door een contact- en bronnenonderzoek?", vroeg PvdA-leider Asscher. "Ja", was het antwoord.
Vanaf maandag kan personeel in het onderwijs worden getest en de verschillende GGD's zijn klaar voor aanvullend onderzoek dat daarbij komt kijken, zegt de minister. "De GGD kan aan wat we van de GGD vragen."
Als het spoorboekje van het kabinet wordt gevolgd, worden op 1 juni meer maatregelen versoepeld. Iedereen met klachten kan vanaf juni, en hopelijk vanaf 1 juni, worden getest, was gisteren de boodschap. Is de GGD nu al klaar voor juni, was vandaag de vraag. "Nee nog niet", zegt De Jonge. "Maar dat gaat wel lukken, is het idee."
Er mag voorlopig ook niet geboulderd worden
Ook eigenaren en gebruikers van boulderhallen (een discipline in de klimsport) zaten gisteravond aan de buis gekluisterd voor de versoepelingsmaatregelen van het kabinet. Groot was de teleurstelling toen bekend werd gemaakt dat zij op zijn vroegst pas op 1 september open mogen. Boulderhal Energiehaven in Utrecht noemt dat op Facebook onverteerbaar.
"Wij hebben uitgebreide protocollen opgesteld om veilig te kunnen sporten. En nu heeft het kabinet de eigenaardige beslissing genomen om mensen weer in bioscopen en restaurants toe te laten, maar niet in een boulderhal met een gigantische ventilatiecapaciteit."
Zelf een mondkapje maken? Dat doe je met katoen, adviseert het ministerie
Wie volgende maand van trein, bus, tram of metro gebruik wil maken, moet een mondkapje dragen. Waar moet je op letten als je zelf achter de naaimachine gaat zitten?
Duitse brouwerij geeft duizenden liters bier weg (nee, niet om er handgel van te maken)
Een brouwerij in Willingen anticipeert op de heropening en wil een grote nieuwe lading pils brouwen. Daarvoor moet het 'oude' bier -nog prima te drinken natuurlijk- wel nog even de tank uit. En hoe kan je dat nou beter doen dan door het gratis weg te geven?
Het verschil tussen zwembaden en sportscholen? Chloor
Omdat er onduidelijkheid is over verspreiding van het coronavirus tijdens het sporten, wil premier Rutte de openingsdatum van sportscholen voorlopig laten staan op 1 september. Een aantal partijen had eerder in het debat gevraagd of ze niet eerder open kunnen, maar het kabinet wil daar pas over nadenken als er meer duidelijk is over het besmettingsrisico.
Op de vraag in het Kamerdebat van CDA-fractieleider Heerma waarom binnenzwembaden wel eerder open kunnen (op 11 mei), had de premier een antwoord. "Chloor remt de verspreiding van het virus, daarom is het risico op verspreiding kleiner in binnenzwembaden dan in sportscholen."
Rutte ging ook in op een andere wens van de Kamer: het eerder openen van de terrassen. Dat staat nu gepland op 1 juni, maar omdat het dan Pinkstermaandag is, vrezen sommigen dat de terrassen worden overspoeld. "U krijgt de toezegging dat we een gesprek gaan hebben met de sector. Het kan misschien 30 of 31 mei worden, of het kan ook 2 juni worden, dus na Pinksteren. Maar goed, dat is niet de wens."
Terrasgedachten
En hoe moet het straks op de terrassen als die weer open mogen? Mogen gezinnen aan één tafeltje? Of moeten ze uit elkaar zitten? Klaas Dijkhoff en Mark Rutte denken in het debat samen hardop na:
PVV-leider Wilders in Kamerdebat: premier Rutte draait vandaag
PVV-leider Wilders zegt tegen premier Rutte dat hij vandaag heel wat anders zegt dan op de persconferentie gisteren. "Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat meneer Rutte aan het terugfietsen is. Wat is er gebeurd?"
Nederlanders weten niet meer waar ze aan toe zijn, stelt Wilders, omdat de boodschap van Rutte vandaag minder positief is. "We hebben een premier die draait."
Rutte stelt dat er niets is gebeurd en dat hij gisteren ook al het voorbehoud bij de versoepelingen noemde. "We gaan dat doen op 1 juni, als het kan. Evenwichtsbalk en winstwaarschuwing. Dat zei ik gisteren."
"Op dit moment is de inschatting dat het kan, anders zeggen we het niet", voegde hij eraan toe. "Maar als de cijfers slechter worden, dan kan het worden uitgesteld."
Geert Wilders vindt het signaal van Rutte "heel anders dan gisteren" en zegt dat Rutte aan het terugfietsen is:
Tóch de avondvierdaagse lopen in Drenthe
Kinderen in Drenthe kunnen ondanks de coronamaatregelen de avondvierdaagse lopen. In alternatieve vorm houden deelnemers met een app zelf bij hoe ver ze lopen en zo kunnen ze toch een wandeldiploma of een medaille krijgen.
De alternatieve avondvierdaagse is een idee van SportDrenthe en Drenthe Beweegt. Zij werken hierbij samen met de Koninklijke Wandelbond Nederland. "We moesten iets anders verzinnen en zo kunnen kinderen of gezinnen toch samen wandelen", zegt Dorien van de Kant van Drenthe Beweegt tegen RTV Drenthe.
Deelnemers moeten vijf dagen achter elkaar een route van 5 of 10 kilometer lopen. Om mee te doen, kunnen verschillende apps gebruikt worden, zolang de deelnemers maar aan kunnen tonen dat ze de vereiste kilometers hebben gelopen. Als bewijs kunnen de wandelaars daarna screenshots uploaden van hun route.
Italianen in de rij voor een afhaalpizza
Sinds begin deze week mogen Italianen weer eten afhalen. Zo ook, hoe kan het ook anders, bij de pizzeria.
Klaver: waar ligt de grens om te kunnen versoepelen?
GroenLinks vraagt aan premier Rutte om meer inzicht waar de grens ligt om te kunnen versoepelen. "Waar vaart het kabinet op? Wat is het richtpunt?", zegt fractieleider Klaver tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer. "Is er een cijfer te noemen? Bijvoorbeeld zoveel besmettingen per 100.000 inwoners."
Maar "een cijfer prikken" gaat niet, zegt Rutte. Het gaat volgens hem om verschillende variabelen, waaronder het aantal besmettingen in verschillende groepen en de capaciteit van de ziekenhuizen. Je kan niet van tevoren vastleggen wat het richtgetal per variabele moet zijn, vindt de premier. "Daarvoor is het te complex."
'Hospiteren in deze tijd is een dingetje'
Vier op de vijf eindexamenleerlingen maken zich zorgen over de tijd na hun examen, zeggen ze tegen NOS Stories. De helft daarvan denkt dat de coronacrisis het allemaal extra lastig maakt.
Zo is hospiteren voor een kamer nu een stuk moeilijker, vertelt Thom die in de Examenklas van 2020 zit. En ook Laura maakt zich zorgen nu haar introductieweek is afgelast.
Hoe maak je dan vrienden? Thom en Laura vertellen het in aflevering drie van de Examenklas van 2020:
Rutte: alleen versoepelingen als een week van tevoren blijkt dat het kan
In het Kamerdebat benadrukt premier Rutte dat het spoorboekje van gisteren niet vaststaat. "Wij kiezen er niet voor om zaken op 1 juni te openen. We gaan het alleen doen als een week van tevoren blijkt dat het verantwoord kan."
Versoepelingen kunnen alleen op basis van adviezen van het Outbreak Management Team, dat kijkt naar het aantal besmettingen en IC-opnamen. "Als het niet kan, dan moet het later. We nemen geen onnodige risico's."
Hoe moet dat straks als de middelbare scholen weer open gaan?
In een protocol is beschreven waar de scholen en leerlingen zich aan moeten houden, als er weer fysiek les wordt gegeven.
PVV-leider Wilders wil opnieuw excuses
Direct aan het begin van de bijdrage van premier Rutte in het Kamerdebat herhaalde PVV-leider Wilders zijn vraag om excuses. "Ik vind dat het erbij hoort dat de minister-president toegeeft dat het een fout is geweest dat er niet voldoende testmateriaal en beschermingsmiddelen waren." Volgens Wilders zijn er daardoor onnodig mensen besmet geraakt.
Rutte wilde er niet aan en stelde dat er nog niet is vastgesteld of er een verband is. Daarnaast was er volgens de premier wereldwijd een tekort aan van alles en moest er dus gekozen worden. "Het is de rol van de politiek om keuzes te maken." En als eerste werd er gekozen voor het ziekenhuispersoneel, benadrukte Rutte.
Wel evalueren
Hij sorteerde wel alvast voor op een evaluatie. "Dan komen ongetwijfeld heel veel fouten naar boven. We zijn vast te vroeg en te laat geweest. En als we op tijd waren, dan was het te veel of te weinig."
"Ik maak excuses als ik ze uit volle borst kan maken", voegde hij er nog aan toe. "Niet omdat ik nu van de heer Wilders af wil zijn."
Aantal IC-patiënten nu onder de 600
Het aantal patiënten met corona dat op de intensive care opgenomen is, bedraagt 584. Dat zijn er 42 minder dan de dag ervoor, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Er liggen ook 440 patiënten met niet-coronagerelateerde klachten op de IC.
Voorzitter Kuipers van het coördinatiecentrum is voorzichtig positief: "Het tempo van de afname ligt vandaag hoger dan in de afgelopen vijf dagen." De gisteravond aangekondigde versoepeling van de coronamaatregelen zal volgens Kuipers "ongetwijfeld" leiden tot een toename van het aantal patiënten. Hij denkt wel dat de daling voorlopig doorzet en dat de ziekenhuizen nog genoeg capaciteit hebben.
Van de Nederlandse coronapatiënten op de IC liggen er 566 in Nederlandse ziekenhuizen, dat zijn er 39 minder dan gisteren. De andere 18 liggen in Duitsland.
De Jonge: anderhalve meter moeilijk te combineren met groot evenement
Minister De Jonge waarschuwt dat het ingewikkeld is om een groot evenement te organiseren als mensen vanwege het coronavirus anderhalve meter afstand van elkaar moeten houden.
Watersport- en recreatiesector wil openstelling met Hemelvaart
Ondernemersorganisatie HISWA-RECRON is op zijn zachtst gezegd niet te spreken over het kabinetsbesluit over de versoepelingen van de coronamaatregelen. De sanitaire voorzieningen op campings en vakantieparken moeten nog tot 1 juli gesloten blijven om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Dat betekent, aldus een woordvoerster van de brancheorganisatie, dat de campinghouders na Pasen en de meivakantie ook met de vrije dagen rond Hemelvaart en Pinksteren geen volledige bezetting zullen hebben. Ze mogen alleen gasten met een eigen douche en wc toelaten.
"Overal zijn openbare toiletten waar veel mensen gebruik van maken. Kijk maar naar Ikea en de tuincentra. Wij hebben veiligheidsprotocollen gemaakt die voorgelegd zijn aan de veiligheidsregio's en de betrokken ministeries. En nu krijgen we dit", zegt HISWA-RECRON.
"Om het grote verlies dat er al is te beperken en om ruim 20.000 banen in de sector te behouden, zetten wij nu alles op alles om voor elkaar te krijgen om met Hemelvaart open te kunnen."
Sportscholen krijgen bijval in Kamerdebat
Het kabinet zou nog eens moeten nadenken over het openen van sportscholen. Sportscholen staan nu op de planning om open te gaan op 1 september, maar coalitiepartijen VVD, D66 en CDA vragen in het Kamerdebat om maatwerk.
"Ik snap wel dat als je veel zweet en beweegt en de airco alles rondblaast, dat die anderhalve meter niet genoeg is, maar ik vraag het kabinet wel te kijken naar specifieke oplossingen", zei VVD-fractievoorzitter Dijkhoff.
De kilo's van Dijkhoff
Het ging Dijkhoff vooral om de gezondheid, zei hij, ook die van zichzelf. "Twee tot drie coronakilo's krijg je erbij gemiddeld, las ik ergens. Zou het niet goed zijn om die eraf te kunnen sporten? Ik vraag dit voor een vriend", grapte de VVD-leider.
CDA-voorman Heerma wees erop dat binnenzwembaden op 11 mei opengaan, terwijl sportscholen nog maanden moeten wachten. "Waarom dit verschil?"
Wie krijgt hulp van de overheid en wie niet?
KLM, scheepsbouwer Royal IHC en misschien ook fitnessketen Basic Fit wél, andere bedrijven niet. Van alle ondernemingen in nood, zal het Rijk maar enkele met extra noodsteun overeind houden. Hoe maken de ministeries die afweging, en welke voorwaarden kunnen ze stellen?
Veel vragen over kabinetsstrategie in Tweede Kamer
Veel Kamerleden hebben vragen over de strategie van het kabinet. "Het spoorboekje is hoopgevend", zei Segers van de ChristenUnie. Maar hij uitte ook zijn vrees: is er wel genoeg testcapaciteit? Is er genoeg capaciteit bij de GGD? "Kan Rutte ons meenemen in de overwegingen die zijn gemaakt?"
SP-leider Marijnissen zei in het Kamerdebat dat er nog niet voldoende testcapaciteit is. "Maar we gaan al wel versoepelen. Is dat dan wel veilig?" En hetzelfde geldt volgens haar voor beschermingsmiddelen. "Als er voldoende is, hoe is het dan mogelijk dat nog steeds mensen onbeschermd werken in de zorg?"
Excuses
Ook Wilders van de grootste oppositiepartij PVV was kritisch. Onder meer vroeg hij zich af waarom gisteren geen excuses werden gemaakt voor het achterlopende testbeleid en het tekort aan beschermingsmiddelen. "Geen zelfreflectie, geen medeleven, geen spijt, geen excuses, helemaal niks.
GroenLinks-fractieleider Klaver wil weten wie de rekening van de coronamaatregelen moet betalen. "De vorige keer waren het de burgers, dat moet nu niet gebeuren", refereerde hij aan de financiële crisis. Ook vroeg hij om meer inzicht in de voorwaarden die het kabinet hanteert voor versoepeling van de maatregelen.
Later vanmiddag komt het kabinet aan het woord.
Meer auto's op de snelweg
Volgens mobiliteitsbureau DAT.Mobility gaan steeds meer mensen met de auto de snelweg op. De ochtendspits vanochtend was acht procent drukker dan vorige week donderdag en zestien procent drukker dan het gemiddelde in de hele coronatijd. "We zien al vijf weken lang dat het verkeer wat toeneemt. Maar het verschil van vanochtend was wel wat groter", aldus onderzoeker Marco de Baat.
Sinds het laagste punt qua verkeer in de week van 26 maart, neemt het verkeer op de snelwegen weer geleidelijk aan toe. Dat heeft er volgens de onderzoeker mee te maken dat sindsdien meer positieve signalen zijn gekomen over de afname van het aantal ziekenhuisopnames en patiënten op de intensive care. "Mensen worden daardoor weer wat losser en trekken er meer op uit, wat zich uit in meer verkeer op de snelwegen", zegt De Baat.
Het mobiliteitsbureau zegt wel dat we nog lang niet op het normale verkeersniveau zitten van voor de crisis. In de ochtendspits van vanochtend was nog steeds sprake van zo'n 35 procent minder verkeer.
Privacywaakhond is kritisch over dataplan tegen corona
De Autoriteit Persoonsgegevens is kritisch over een idee van minister De Jonge. Die schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat data van telecomproviders het RIVM moeten helpen bij onderzoek naar het coronavirus.
D66 en SP: regel nazorg coronapatiënten beter dan die voor Q-koorts-patiënten destijds
D66 en SP willen dat er een expertisecentrum komt om te voorzien in nazorg voor coronapatiënten. "Veel Q-koorts-patiënten kregen niet de juiste nazorg", zei D66-leider Jetten in het Kamerdebat over de coronacrisis. "We moeten voorkomen dat dat nog een keer gebeurt." 50Plus en CDA sloten zich hierbij aan.
Het Longfonds zei vandaag in Trouw dat patiënten, artsen en onderzoekers verenigd moeten worden om de in sommige gevallen chronische klachten te bestrijden, die kunnen ontstaan als het coronavirus uit het lichaam is.
VVD en CDA willen gespreide opening horeca om drukke Tweede Pinksterdag te voorkomen
VVD en CDA pleiten in het Kamerdebat over de coronamaatregelen om de datum van 1 juni voor het openen van terrassen wat minder strikt te maken. 1 juni is namelijk Tweede Pinksterdag en de twee partijen vrezen dat de terrassen overspoeld worden.
"Iedereen hunkert er dan naar, zeker als het lekker weer is", zegt CDA-leider Heerma. "Is het dan niet veiliger om het hele Pinksterweekend open te gaan voor meer spreiding?"
Gisteren maakte premier Rutte bekend dat vanaf 1 juni terrassen weer open mogen, mits iedereen aan een tafeltje zit en 1,5 meter afstand kan houden.
Akkoord betaald voetbal: collectieve afspraak salarisverlaging
De sociale partners in het betaald voetbal hebben collectieve afspraken gemaakt over noodmaatregelen die de bedrijfstak door de coronacrisis moeten helpen. De Federatie Betaald Voetbal Organisaties (FBO), de spelersvakbonden VVCS en ProProf en de CBV (Coaches Betaald Voetbal) hebben afspraken gemaakt over een potentiële salarisvermindering, die totaal op een bedrag van ongeveer 35 miljoen euro per jaar wordt geschat.
Het RIVM meldt 84 nieuwe doden en 39 nieuwe ziekenhuisopnames
Er zijn 39 nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Dat meldt het RIVM. Dat zijn meer nieuwe patiënten dan gisteren gemeld: toen waren het er 27. Het totaal aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest is 11.192.
Het dodental als gevolg van het coronavirus is gestegen met 84, meldt het RIVM. Gisteren was dat 36. De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. Ook in de opnamecijfers zit die vertraging.
In totaal zijn nu, voor zover bekend, 5288 mensen in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat aantal ligt in werkelijkheid hoger, doordat alleen geteste patiënten worden meegerekend als ze overlijden aan de gevolgen van een besmetting.
Het aantal nieuw gemelde besmettingen is 455. In totaal zijn er nu 41.774 besmettingsgevallen bekend. Doordat lang niet iedereen getest wordt, ligt het werkelijke aantal besmettingen hoger.
Ruim 7000 Spanjaarden gearresteerd voor het negeren van lockdown
In Spanje zijn sinds de invoering van de noodtoestand 7381 Spanjaarden gearresteerd, omdat ze tegen alle maatregelen in toch de straat zijn opgegaan. Ruim 800.000 mensen kregen een boete van meer dan 600 euro. Dit meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken.
GGD-Gelderland: Gelderlanders zijn ongezonder gaan leven in de coronacrisis
De gezondheid van inwoners van Gelderland is er tijdens de coronacrisis niet op vooruitgegaan. Uit een peiling van de GGD onder 6000 inwoners, blijkt dat 42 procent van de mensen minder beweegt dan voor het begin van de crisis. 11 procent drinkt meer alcohol en 7 procent is meer gaan roken.
Toch zijn de meeste inwoners nog wel tevreden over hun leven, meldt Omroep Gelderland. Ze geven het leven momenteel een ruime 7. Een van de deelnemers zegt daarover: "Ik ben zelf nog gezond en de zon schijnt. Ik maak er gewoon het beste van."
Roep om ruimere terrassen in Den Haag en Emmen
De gemeente Den Haag bekijkt of het mogelijk is om de terrassen in de stad groter te maken. Op 1 juni mogen de terrassen weer open, maar bezoekers moeten wel anderhalve meter afstand houden. Voor veel cafés is het lastig om aan die eis te voldoen. De gemeente wil de horeca daarom tegemoetkomen. "We moeten nog de details bespreken, maar we staan zeker open voor ruimere terrassen", zegt wethouder Saskia Bruines tegen Omroep West.
Horecaondernemers pleiten voor terrassen op straat. Bruines zegt dat hier naar gekeken wordt. "Maar het is natuurlijk niet zo dat er alleen terrassen op de openbare weg kunnen komen. Mensen moeten er ook kunnen lopen, kinderwagens moeten kunnen passeren en het verkeer moet er ook langs."
Ook in andere delen van het land klinkt de roep om ruimere terrassen. In Emmen hoopt een horecaondernemer een paar meter van de straat erbij te krijgen. "Ik weet niet precies wat de eisen zijn, maar natuurlijk moeten de hulpdiensten er langs kunnen en moeten we ook goed overleggen met winkeliers. Het wordt sowieso passen en meten."
Daling België zet door
In België is het aantal nieuwe coronapatiënten in ziekenhuizen gedaald met 180. Het land meldt 98 nieuwe ziekenhuisopnames tegen 244 patiënten die genezen zijn verklaard. In totaal liggen er 2688 patiënten in het ziekenhuis, van wie 538 op de intensive care.
Er werden tachtig nieuwe overlijdensgevallen gerapporteerd. Daarmee komt het totaal uit op 8415. Het aantal nieuwe vastgestelde besmettingen nam toe met 639.
De dalende trend zet zich verder door. De Belgische regering kondigde gisteren aan dat inwoners vanaf zondag weer thuis bezoek mogen ontvangen. Ze kunnen maximaal vier mensen uitnodigen. Bij een volgende afspraak mogen dat niet vier andere vrienden zijn. Vanaf volgende week gaan de winkels weer open.
KNVB onaangenaam verrast door 'voorbarige mededeling' minister De Jonge
Voetbalbond KNVB is onaangenaam verrast door de brief die minister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer stuurde. Daarin schreef de minister voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport dat "massale evenementen met een landelijke uitstraling" pas weer gehouden kunnen worden als er een vaccin tegen het coronavirus is. "Niemand weet hoe lang dat gaat duren. We hopen natuurlijk snel, maar een jaar of langer is heel reëel."
Daarmee lijkt de kans aanwezig dat er komend seizoen geen publiek aanwezig zou zijn bij eredivisiewedstrijden. De KNVB noemt het bericht "geen prettige verrassing".
Ook bij evenementenmakers komt het besluit hard aan. Woordvoerder Willem Westermann van Branchevereniging Vereniging van Evenementenmakers noemt het een nachtmerrie dat het mogelijk langer dan een jaar gaat duren tot er weer grote evenementen kunnen worden gehouden. En ook de grootste concert- en festivalorganisator van Nederland noemt het "een heel pittig besluit", zegt Mojo tegen 1Limburg.
Pakistan heft lockdown op, ondanks grote stijging patiënten
Pakistan heft zijn lockdown op. Dat heeft premier Imran Khan aangekondigd op de dag dat er in het land de meeste nieuwe besmettingsgevallen zijn geregistreerd. Khan zegt tot dit besluit te komen omdat het hoge aantal arme arbeiders in Pakistan het zich niet kunnen veroorloven in een lockdownsituatie te leven.
In Pakistan geldt nu vijf weken een lockdown. Officieel zijn 24.073 mensen besmet (geweest), van wie er 564 zijn overleden. Vandaag zijn er 1523 besmettingsgevallen bij gekomen.
Aantal coronabesmettingen in Moskou waarschijnlijk drie keer hoger
Het werkelijke aantal coronabesmettingen in Moskou ligt waarschijnlijk drie keer hoger dan de officiële cijfers aangeven. De burgemeester van de Russische hoofdstad, Sergei Sobjanin, zegt dat zo'n 2 tot 2,5 procent van de inwoners het virus onder de leden heeft. Dit komt neer op ongeveer 300.000 mensen. Officieel zijn er 92.000 besmettingsgevallen geregistreerd.
Moskou probeert volgens Sobjanin zo veel mogelijk mensen te testen en degenen die zijn besmet in thuisquarantaine te plaatsen of op te nemen in het ziekenhuis als dat nodig is. Dagelijks worden er volgens hem 40.000 tests uitgevoerd.
Het aantal besmettingen in heel Rusland loopt nog steeds flink op. De afgelopen 24 uur zijn er meer dan 11.000 gevallen geregistreerd, waarmee het totaal op 177.160 is gekomen.
Dierentuinen en attractieparken stap voor stap weer open
De Efteling, Ouwehands Dierenpark en het Van Gogh Museum: volgens de overkoepelende club van 23 grootste dagattracties in Nederland gaan ze binnenkort allemaal gefaseerd weer open.
"In overleg met de veiligheidsregio's werken onze leden toe naar een gecontroleerde en gedoseerde heropening van dagattracties", aldus directeur Kees Klesman.
Voor musea geldt dat ze vanaf 1 juni weer open kunnen. Maar ook de andere dagattracties zijn volgens de directeur "bij uitstek geschikt om de maatregelen te waarborgen". Gezamenlijk hebben ze een protocol opgesteld. "We staan voor een veilig dagje uit."
Coronavrij Schiermonnikoog wil graag toeristen (als ze zich aan de regels houden)
Vanwege de coronacrisis waren er de afgelopen maanden amper toeristen op het eiland. En dat laat zijn sporen na. Inmiddels arriveren er steeds meer bezoekers. Een dubbel gevoel voor de eilanders.
Mondkapjes worden ook verplicht op veerponten Noord-Holland
Ook op veerponten in Amsterdam en over Noordzeekanaal bij IJmuiden, Buitenhuizen en de Hembrug stelt vervoersbedrijf GVB mondkapjes in juni verplicht, meldt NH Nieuws. Of de maatregel ook geldt voor mensen die de veerponten met de auto gebruiken, is nog niet duidelijk.
Mondkapjes worden in heel het openbaar vervoer verplicht vanaf volgende maand. De werking ervan is wetenschappelijk niet bewezen. 1,5 meter afstand houden werkt beter, maar omdat dat niet altijd haalbaar is, hoopt het kabinet verspreiding van het coronavirus op deze manier enigszins te belemmeren.
Ouderen en ChristenUnie: maak ouderen geen tweederangsburgers
In de coronacrisis moeten er geen keuzes worden gemaakt waardoor ouderen tweederangsburgers worden. Dat is de strekking van een manifest van de ChristenUnie, omroep Max en ouderenorganisatie KBO-PCOB. Volgens de initiatiefnemers klinken in de crisis steeds vaker pijnlijke woorden over senioren. "Voor de een zijn kwetsbare ouderen dor hout dat door het virus moet worden gekapt en anderen pleiten voor leeftijdsgrenzen bij het heropenen van de horeca", staat in het manifest.
ChristenUnie, Max en KBO-PCOB zeggen dat de saamhorigheid en solidariteit uit de eerste fase van de crisis onder druk komen te staan. Maar ze vinden dat er geen "wederopbouw mogelijk is zonder de mensen die dit land al eerder hebben opgebouwd". Volgens de initiatiefnemers is dit het moment om de grote waarde van ouderen te onderstrepen: "In deze crisis laten we niemand in de steek en hoort iedereen er - ongeacht leeftijd - helemaal bij." ChristenUnie, Max en KBO-PCOB werkten al eerder samen: voor de Kamerverkiezingen van 2017 publiceerden ze een manifest waarin ze de politiek oproepen zich in te zetten voor een volwaardige plaats van ouderen in de samenleving.
Over horeca moet nog definitief advies komen
De aankondiging van het kabinet dat naar verwachting per 1 juni de horeca weer open kan, is nog niet wetenschappelijk beoordeeld door het Outbreak Management Team (OMT). Dat zei Jaap van Dissel van het RIVM op vragen uit de Tweede Kamer. Het is dus een beleidsaankondiging van het kabinet waar het OMT ergens de komende weken nog een advies over gaat uitbrengen.
Van Dissel kan niet direct antwoord geven op de vraag uit de Kamer bij welk cijfer het OMT en het kabinet op de rem gaan trappen, als er door de versoepeling van de maatregelen weer meer mensen besmet raken. Het ligt er helemaal aan wie er waar besmet raken en waar die toename aan te wijten is, zei Van Dissel. Als de situatie beheersbaar blijft, zoals nu het geval is, dan ziet hij geen reden om de versoepelingen weer in te trekken.
Nieuwe besmetting zijn niet honderd procent te voorkomen. "Dit virus is onder ons, er zullen nog mensen ziek worden", zegt Van Dissel. Door de komende tijd steeds meer mensen te testen en het bron- en contactonderzoek uit te breiden, kan het virus wel onder controle worden gehouden.
Verontwaardiging over dichtblijven sportschool
"Nagelstylisten wel open maar sportscholen niet!" en "Binnen sporten mag niet, maar binnen zwemmen wel?" Uit massale reacties op Twitter en Facebook blijkt dat veel mensen niet goed snappen waarom fitnessclubs tot 1 september nog niet open mogen, en ze zijn er niet blij mee.
De directeur van branchevereniging voor sportscholen noemt het kabinetsbesluit onacceptabel. "We hebben er met verontwaardiging en ongeloof kennis van genomen."
Van Dissel: 'Mondkapjes in ov geen wetenschappelijke, maar politieke keuze'
Nederland is niet het enige land dat erkent dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat het zin heeft om niet-medische mondneusmaskers te dragen in de openbare ruimte. Dat zegt Jaap van Dissel van het RIVM in de technische briefing aan de Tweede Kamer. België, Denemarken, Italië, Luxemburg Oostenrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Zwitserland en Duitsland erkennen dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat niet-medische mondkapjes helpen om besmetting te voorkomen.
Toch kiezen sommige van deze landen, en nu ook Nederland, ervoor ze te gebruiken. Dat is geen wetenschappelijke maar een politieke keuze, zegt Van Dissel. "Niet-medische mondkapjes laten 40 tot 80 procent van de druppels met virus door, afhankelijk van de soort stof", zegt Van Dissel. "Er zijn ook landen waar ze zeggen doe een sjaal om, maar daar zou ik niet zo heel erg voor zijn."
Instructie niet-medische mondkapjes komt vandaag
Niet-medische mondkapjes in het openbaar vervoer kunnen toch een beetje bescherming geven als de 1,5 meter afstand niet gehaald wordt. Van Dissel heeft er begrip voor dat het kabinet hiervoor heeft gekozen, ook al is het effect minimaal: zo'n 5 tot 10 procent bescherming. Hij verwijst naar een instructie die eraan komt van de Rijksoverheid waar goede niet-medische mondkapjes aan moeten voldoen. Die komt, naar verwachting vandaag, op de informatiesite over het coronavirus.
Onderzoek naar crisisaanpak van het kabinet
De Onderzoeksraad voor Veiligheid start een onderzoek naar de crisisaanpak van het kabinet van de corona-epidemie. Volgens het kabinet is de OVV de aangewezen instantie voor zo'n onderzoek.
Een woordvoerder van de OVV laat weten dat de verschillende fases van de crisis, van begin tot eind worden onderzocht. Daarbij is specifieke aandacht voor kwetsbare groepen in de samenleving die werden geconfronteerd met het wegvallen van reguliere zorg.
Banksy portretteert zorgmedewerker als superheld
Het nieuwste werk van kunstenaar Banksy is een eerbetoon aan het verplegend personeel in coronatijd. Een ziekenhuis in de Britse stad Southampton kreeg het cadeau, als bedankje voor alle zorgmedewerkers in het land.
Bekijk hier de superheld van Banksy:
Kabinet vraagt telecomproviders om 'anonieme data' te overhandigen
Het kabinet vraagt telecomproviders om 'anonieme data' te overhandigen, om zo inzicht te krijgen in de verspreiding van het virus. Dat staat in de brief die Hugo de Jonge vandaag heeft verstuurd aan de Tweede Kamer.
"Omdat de beschikbare indicatoren met vertraging informatie geven, adviseert het OMT anonieme data van telecomproviders beschikbaar te maken", schrijft De Jonge.
Volgens het kabinet is overlegd met de Autoriteit Persoonsgegevens over de kwestie. Daarna heeft hij telecomproviders gevraagd hun data aan het RIVM beschikbaar te stellen. Volgens de toezichthouder zelf is er nog geen sprake van goedkeuring voor het delen van telecomdata. "We zijn al langer in gesprek met ministeries over het delen van data. In die gesprekken heeft de overheid nog niet duidelijk gemaakt wat het precieze doel is van de data die de overheid wil opvragen." De voorstellen zijn daarom nog niet in lijn met huidige wetgeving.
T-Mobile, VodafoneZiggo en KPN hebben geen verzoek ontvangen
Het is niet bekend om welke gegevens de overheid vraagt en of telecomproviders willen meewerken. T-Mobile zegt 'geen recente verzoeken' te hebben ontvangen voor het delen van data. Ook KPN laat dit desgevraagd weten en VodafoneZiggo zegt eveneens van niks te weten.
In andere landen, ook in Europa, worden anonieme locatiedata van telecomproviders gebruikt om bewegingspatronen in kaart te brengen.
Onderzoek RIVM: mensen wel gemotiveerd, maar het wordt wel lastiger
Uit onderzoek van het RIVM en de NIVEL peilstations bij huisartsen blijkt dat er nog steeds veel vertrouwen is in de coronamaatregelen. Wel vinden mensen het steeds moeilijker worden om ze ook echt allemaal na te leven. Dat zei Jaap van Dissel van het RIVM in de Tweede Kamer. Het onderzoek gaat overigens niet over de versoepelingen die gisteren door het kabinet zijn aangekondigd.
Verder heeft het RIVM samen met de GGD's een gedragsonderzoek uitgevoerd. Met geen handen meer schudden heeft bijna niemand moeite (99,5 procent). Ook papieren zakdoekjes gebruiken en in de elleboog niezen kost geen moeite, zegt het overgrote deel van de mensen.
Handen wassen en 1,5 meter afstand houden vinden veel mensen wel lastig. Van Dissel: "U kunt ook zelf op straat zien dat thuis blijven ook moeilijk wordt gevonden." Een derde van de ondervraagden zegt somberder, eenzamer en gestrester te zijn. Maar er is wel een duidelijke motivatie bij de meeste mensen om zich toch zo veel mogelijk aan de regels te houden. 90 procent zou het heel erg vinden het virus door te geven aan een ander.
Kabinet: Massale evenementen pas mogelijk als er een vaccin is
Massale evenementen met een landelijke uitstraling mogen pas weer gehouden worden, als er een vaccin is. Dat staat in de Kamerbrief die is verstuurd door minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Premier Rutte presenteerde gisteren een 'routekaart' met daarin de geleidelijke afbouw van de coronamaatregelen. Toen werd al gezegd dat het kabinet over de evenementen nog een besluit moet nemen. In de brief staat: "Voor de laatste stap, de massale evenementen met een landelijke uitstraling, kunnen we nog geen datum noemen. Dat kan eigenlijk pas weer als er een vaccin is en niemand weet hoelang dat gaat duren. We hopen natuurlijk op snel, maar een jaar of langer is heel reëel."
DSM produceert neusstaafjes voor coronatesten
Chemieconcern DSM is begonnen met de productie van 2,8 miljoen neusstaafjes voor coronatesten. Dit doet het bedrijf op verzoek van de Nederlandse overheid, zegt DSM bij de presentatie van de kwartaalcijfers.
Hiermee is Nederland voor de komende drie maanden voorzien van neusstaafjes. Normaal gesproken worden de staafjes geproduceerd in Italië en China. DSM doneert het benodigde materiaal, in totaal 11.000 kilo. De staafjes zijn met behulp van 3D-printers ontworpen.
De coronacrisis raakt DSM overigens zelf ook, blijkt uit de financiële resultaten over het afgelopen kwartaal. De omzet in de materialentak, met onder andere veel klanten in de auto-industrie, daalde het afgelopen kwartaal met 8 procent.
Trein te vol: politie ingeschakeld om reizigers te verwijderen
ProRail heeft de politie ingeschakeld om treinreizigers bij station Weesp uit de trein te verwijderen. De trein richting Amsterdam zat te vol en mensen hielden te weinig afstand. Niemand wilde uitstappen, meldt de spoorbeheerder op Twitter.
Nadat de politie was gebeld, hebben alle reizigers de trein verlaten. De trein is leeg verder gereden, zegt ProRail. "Het is vervelend voor alle betrokkenen", zegt een woordvoerder in het NOS Radio 1 Journaal. "Maar het geeft aan hoe belangrijk het is om thuis te blijven zodat het openbaar vervoer beschikbaar is voor mensen die echt niet anders kunnen."
Gisteravond kondigde Rutte aan dat het ov vanaf 1 juni weer volgens de normale dienstregeling gaat rijden. Mondkapjes zijn dan verplicht en mensen wordt gevraagd de spits te mijden. Tot die tijd blijft gelden dat het ov beschikbaar moet zijn voor noodzakelijke reizen, zegt de woordvoerder.
Gedragsonderzoek: afstand bewaren blijkt lastig
Afstand bewaren, zoveel mogelijk thuisblijven en niet op bezoek gaan bij kwetsbare en oudere mensen, zijn op de lange termijn lastig vol te houden. Dit blijkt uit een grootschalig gedragsonderzoek van het RIVM en de GGD's onder 90.000 Nederlanders van 16 jaar en ouder.
Ongeveer 80 procent van de ondervraagden zegt de gedragsregels makkelijk na te leven, met name de hygiëneregels. Een stuk lastiger hebben mensen het dus met afstand houden en niet bij anderen op bezoek gaan.
Trump: corona is de ergste 'aanval' op de VS ooit
Volgens de Amerikaanse president had het coronavirus "bij de bron gestopt kunnen worden, in China". De Amerikaanse regering overweegt sancties tegen China, vanwege de Chinese reactie op de corona-uitbraak. China weigert mee te werken aan een onderzoek naar de corona-uitbraak door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Tot op heden zijn meer dan 70.000 Amerikanen overleden aan het coronavirus.
7 miljoen kijkers voor persconferentie Rutte
De persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge over versoepeling van de coronamaatregelen is gisteravond door bijna 7 miljoen mensen bekeken. Bij de NOS op NPO 1 keken iets meer dan 5 miljoen mensen. De extra uitzending op RTL trok ruim 1,4 miljoen kijkers en 524.000 mensen stemden af op SBS 6.
Air France-KLM boekt recordverlies van 1,8 miljard euro in eerste kwartaal
Air France-KLM heeft over de eerste drie maanden van het jaar een nettoverlies geleden van 1,8 miljard euro. In dezelfde periode vorig jaar was er 320 miljoen euro verlies.
Het jaar begon goed voor de luchtvaartmaatschappij. De toestellen zaten voller. Door de problemen met het coronavirus leken aanvankelijk alleen vluchten naar Azië geraakt. In de loop van maart werden bijna alle vluchten geschrapt. Waarschijnlijk zijn de cijfers over het tweede kwartaal nog veel slechter. Ook andere luchtvaartmaatschappijen wereldwijd melden miljardenverliezen.
De Nederlandse en Franse staat schieten de luchtvaartmaatschappij te hulp, maar over de voorwaarden van die steun wordt nog onderhandeld. Nederland verleent naar verwachting steun voor 2 tot 4 miljard euro.
Aantal coronadoden Duitsland passeert 7000
In de afgelopen 24 uur zijn 123 doden gemeld in Duitsland, de dag daarvoor lag dit aantal op 165. In totaal zijn in Duitsland 7119 mensen aan de gevolgen van het virus overleden. Dit meldt het Robert Koch-Institut, het Duitse RIVM.
Het aantal besmettingen steeg met 1284 tot 166.091. Bondskanselier Merkel heeft gisteren versoepeling van de coronamaatregelen gepresenteerd. Voor bijna alle sectoren zijn er mogelijkheden om weer open te gaan.
"De goede cijfers laten het toe dat we verder versoepelen", zei Merkel gisteren. Zodra de nieuwe besmettingen ergens echter weer een bovengrens bereiken, moet lokaal alles weer op slot.
Naast wc-papier ook spelcomputers niet aan te slepen
Niet alleen wc-papier en tondeuses waren niet aan te slepen vanwege de corona-uitbraak, ook de Nintendo Switch is al weken moeilijk te verkrijgen. De spelcomputer is zo populair dat die inmiddels voor bijna twee keer zoveel geld als voorheen de toonbank over gaat.
Wereldwijd zoeken mensen naar vermaak en daar profiteren gamemakers van. Nintendo heeft in het eerste kwartaal van het jaar waarschijnlijk zo'n 80 procent meer winst gemaakt. De exacte cijfers komen vanochtend. Analisten rekenen op het beste jaar in een decennium.
Woordvoerder Braziliaanse president Bolsonaro heeft corona
De woordvoerder van de Braziliaanse president Bolsonaro is geveld door het coronavirus, meldt persbureau Reuters.
Bolsonaro relativeert voortdurend de ernst van de epidemie en bekritiseerde de maatregelen die ook in zijn eigen land van kracht zijn. Hij noemde corona "een griepje".
Woordvoerder Otavio do Rego Barros, zit in quarantaine. Ook zijn staf zit thuis, in afwachting van de testresultaten. Of ook president Bolsonaro zelf besmet is, is niet bekend.
Brazilië (ruim 210 miljoen inwoners) is het zwaarst getroffen land van Zuid-Amerika. Het aantal coronabesmettingen ligt op ruim 125.000. Tot nu toe zijn volgens de officiële cijfers ruim 8500 mensen overleden aan het virus.
Britten wijzen honderdduizenden beschermende jassen af
Een zending van 400.000 beschermende jassen uit Turkije is door het Britse ministerie van Volksgezondheid afgekeurd. De komst van de jassen werd bijna drie weken geleden aangekondigd, nadat artsen de noodklok hadden geluid over het tekort aan beschermingsmiddelen. Een paar dagen later arriveerde de zending met vliegtuigen van de Britse luchtmacht, maar de jassen voldoen niet aan de eisen en zijn onbruikbaar.
Volgens de Britse krant The Guardian worden de jassen waarschijnlijk teruggestuurd. De Britse overheid gaat proberen het geld terug te halen. Een woordvoerder van het ministerie zegt dat zorgpersoneel zich geen zorgen hoeft te maken. "We doen er alles aan om dit op te lossen. Het personeel zal de middelen krijgen die nodig zijn."
FNV wil betere controle op anti-coronamaatregelen in bouw
De FNV wil dat de Inspectie SZW bouwplaatsen beter gaat controleren op de naleving van de anti-coronamaatregelen. Volgens de vakbond kunnen veel bouwvakkers nu niet voldoen aan het protocol voor veilige werksituaties in de bouw, dat in overleg met de bouw- en technieksector en de overheid tot stand is gekomen.
De FNV baseert zich op een rondvraag onder ruim 1000 medewerkers in de bouw. 36 procent van hen kan zich niet houden aan de regel om anderhalve meter afstand te houden. Bij 19 procent van de ondervraagden zijn geen passende maatregelen genomen. "Het anderhalve meter afstand houden en handen wassen gaat niet goed", zegt FNV-bestuurder Peter Roos. "Zo vertellen te veel mensen dat er te weinig voorzieningen aanwezig zijn om bijvoorbeeld op goede wijze de handen te kunnen wassen."
Trump: dit is erger dan Pearl Harbor, World Trade Center
President Trump noemt de uitbraak van het coronavirus de "ergste aanval" ooit op de Verenigde Staten. "Dit is erger dan Pearl Harbor, dit is erger dan het World Trade Center. We hebben zo'n aanval nog nooit meegemaakt", zei hij tegen journalisten. "Dit had nooit hoeven gebeuren, maar had bij de bron gestopt kunnen worden. In China. Het had daar gestopt moeten worden, maar dat gebeurde niet."
Ook minister Pompeo van Buitenlandse Zaken haalde tegenover journalisten opnieuw hard uit naar de Chinezen, zoals hij de afgelopen weken al vaker deed. "China had de dood van honderdduizenden mensen op de wereld kunnen voorkomen en ze hadden een economische ramp kunnen voorkomen. Ze weigeren nog steeds de informatie vrij te geven die we nodig hebben voor de veiligheid van mensen."
De Amerikaanse regering overweegt sancties tegen China, vanwege de Chinese reactie op de corona-uitbraak. Tot op heden zijn meer dan 70.000 Amerikanen overleden aan het coronavirus.
Fitnessbranche: sluiting tot september onacceptabel
Fitnessbrancheorganisatie NL Actief noemt het onacceptabel dat de fitnessclubs tot 1 september gesloten blijven. Volgens de organisatie zijn de argumenten die het kabinet gebruikt om versoepeling uit te stellen, zoals het niet kunnen handhaven van anderhalve meter afstand, niet van toepassing op de fitnessbranche.
De brancheorganisatie is ook verbaasd dat premier Rutte gisteren zei in gesprek te willen met de fitnessbranche. Er is de afgelopen tijd juist al "veelvuldig overleg" geweest met de betrokken ministeries en het RIVM, zegt NL Actief.
"We laten het niet over onze kant gaan dat onze branche tot 1 september gesloten moet blijven. Het kabinet laat zo 4000 ondernemers en ruim 3 miljoen Nederlanders in de kou staan", aldus NL Actief. "We zullen als branchevereniging samen met het hele netwerk in onze sector dan ook alle registers opentrekken om dit besluit aan te vechten. Daarnaast eisen we dat er een nieuwe compensatieregeling komt voor de ondernemers en zzp'ers in onze sector."
Tweede repatriëringsvlucht uit Marokko op Schiphol
Op Schiphol is rond 00:40 uur de tweede repatriëringsvlucht met Nederlanders vanuit Marokko geland. In het toestel zaten zo'n driehonderd mensen, vooral mensen die een medische of sociale noodzaak hadden om terug te keren naar Nederland. Het toestel was gisteravond lokale tijd vertrokken vanuit Casablanca. Hoeveel Nederlanders er aan boord waren, is niet duidelijk.
In Marokko zitten al weken duizenden Nederlanders vast vanwege de corona-lockdown. Anderhalve week geleden landde de eerste repatriëringsvlucht vanuit Marokko, maar een tweede vlucht liet op zich wachten. De gesprekken tussen Nederland en Marokko over repatriëring verlopen moeizaam.
Volgens het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders verblijven nu nog zo'n 2400 Nederlanders in Marokko die terug naar huis willen.
Kerosineverbruik daalt naar laagste niveau in twintig jaar
Het kerosineverbruik in Nederland is in maart uitgekomen op 213 miljoen kilogram. Dat is de laagste hoeveelheid in twintig jaar, blijkt uit cijfers van het CBS. Door de coronacrisis staan veel vliegtuigen aan de grond en komt er ook veel minder internationaal vliegverkeer naar Nederland.
Ten opzichte van januari dit jaar is de daling 23 procent. Toen werd nog 278 miljoen kilogram kerosine getankt. Ten opzichte van maart vorig jaar is het kerosineverbruik gedaald met bijna 100 miljoen kilogram, maar daar moet wel bij worden gezegd dat het afgelopen jaar al minder werd getankt door de groeistop van Schiphol.
Later deze dag komt Air France-KLM nog met de cijfers over het eerste kwartaal van dit jaar.
Tevreden reacties in Tweede Kamer, maar nog veel vragen
De komende middag debatteert de Tweede Kamer over de aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen. De reacties uit politiek Den Haag zijn nog summier, want de Kamerleden worden de komende ochtend bijgepraat door allerlei deskundigen, onder wie Jaap van Dissel van het RIVM.
GroenLinks spreekt over een "flinke koerswijziging" en noemt het fijn dat mensen verder vooruit kunnen kijken. De oppositiepartij heeft wel twijfels of de versoepeling niet te snel gaat, of er wel voldoende contactonderzoek kan worden gedaan en of er voldoende testmateriaal is. "Je wilt geen nieuwe golf door de versoepelingen", laat een woordvoerder van partijleider Klaver weten.
Ook PvdA-leider Asscher is blij met het geboden perspectief, maar zet vraagtekens bij de testcapaciteit en het contactonderzoek. Hij wil nog geen oordeel geven, omdat hij eerst wil horen wat de experts in de technische briefing te zeggen hebben.
Regeringspartijen CDA en D66 laten via Twitter hun tevredenheid blijken. "Goed dat het kabinet die nieuwe koers kiest. Hier hadden veel mensen behoefte aan", aldus D66-fractievoorzitter Jetten. De andere partijen zullen vanmiddag bij het debat hun oordeel geven. Het debat en de briefing zijn live te volgen bij de NOS.
Ook binnenzwembaden vanaf maandag open
Op de website van de Rijksoverheid zijn na de persconferentie van gisteravond nog een aantal versoepelingen toegevoegd. Er staat ook zeer uitgebreid beschreven welke sector wat en wanneer kan verwachten.
Op het lijstje van 11 mei staan nu ook de binnenzwembaden. Fitnessclubs blijven nog zeker enige tijd dicht, zei Rutte op de persconferentie. "Sportclubs zijn echt een probleem, want je zweet en die kleine druppeltjes kunnen gevaarlijk zijn. Ook worden de ruimtes niet altijd goed schoongemaakt." Hij vindt dat jammer, want enkele bewindslieden sporten wekelijks met elkaar.
Bekijk de belangrijkste punten uit de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge hieronder terug:
Coronagezant: In juni iedereen met klachten testen is haalbaar
Coronagezant Feike Sijbesma denkt dat het haalbaar is om in juni iedereen met klachten te testen op corona. Daar zijn per dag 30.000 tests voor nodig. "We denken dat te kunnen realiseren", zei Sijbesma in Nieuwsuur.
Oud-DSM-topman Sijbesma werd in maart speciaal aangesteld om de testcapaciteit in Nederland fors uit te breiden. Vijf weken geleden werd minder dan 2000 keer per dag getest, nu is dat 8000 à 9000 keer per dag.
In de coronastrategie van het kabinet is testen en traceren de kern, tot er een vaccin is.
Welkom in het nieuwe liveblog!
Van harte welkom in het liveblog van donderdag 7 mei. Lees hier het liveblog van gisteren (6 mei) terug.