Totdat er een vaccin is, wordt testen en traceren de kern van het in toom houden van het coronavirus, zei minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge vanavond. Tot nu toe testte Nederland juist relatief weinig, maar volgens de minister kan vanaf juni waarschijnlijk iedereen met klachten worden getest. Wie besmet blijkt, moet twee weken in thuisquarantaine en de GGD gaat dan contactonderzoek doen.
Om iedereen met corona-achtige symptomen te testen zijn elke dag 30.000 tests nodig. Is dat haalbaar? Wel volgens coronagezant Feike Sijbesma. "Ik denk dat dat gaat lukken. De minister houdt een slag om de arm, maar we denken dat we dat kunnen realiseren."
'We hadden restrictief testbeleid'
Oud-DSM-topman Sijbesma werd in maart speciaal aangesteld om de testcapaciteit in Nederland fors uit te breiden. "We hadden vijf weken geleden misschien wel een van de meest restrictieve testbeleiden van de wereld met minder dan 2000 per dag. Nu zitten we op 8 à 9000 per dag. In vier weken tijd zijn we met factor vier opgeschaald."
Onder meer door materiaalschaarste kon het aantal tests de afgelopen tijd niet nog verder worden vergroot. Tegelijk zeiden sommige laboratoria prima extra tests te kunnen verwerken.
Sijbesma wijt dat deels aan het moeten verleggen van "monsterstromen". Om mensen te testen op corona, nemen GGD'en en ziekenhuizen keel- en neusmonsters af. Die moeten vervolgens bij een laboratorium komen. "Dat verleggen was heel complex. Je zult houden dat bepaalde laboratoria tekort hebben en dat andere laboratoria genoeg capaciteit hebben."
Kan GGD contactonderzoek aan?
Nadat mensen positief zijn getest op corona, volgt contactonderzoek. De lokale GGD'en moeten in beeld krijgen bij wie die personen allemaal in de buurt zijn geweest. Maar bij een rondgang van Nieuwsuur bleken die allerminst klaar voor die taak.
Ook arts-microbioloog Marc Bonten is er niet gerust op. Want bij goed contactonderzoek moet de GGD heel snel handelen als iemand positief test. "Als je alle contacten in één dag in kaart brengt, dan is het een hele effectieve maatregel die ook heel veel ziekte kan voorkomen. Maar als daar een paar dagen overheen gaan, dan zijn een deel van die contacten misschien besmet geraakt en zijn die misschien zelf al aan het verspreiden. Dus als voor deze strategie gekozen wordt dan moet daar heel veel capaciteit bij. En snel."
Volgens Sijbesma gaat dit lukken. "Je kunt een rekensom maken. Als we 30.000 tests per dag gaan doen, en één op de tien of twintig test positief, dus enkele duizenden mensen, dan moet de GGD een paar duizend mensen natrekken. De GGD moet capaciteit bijzetten om dat in juni te kunnen doen, en geeft aan dat aan te kunnen."
Meer weten over de verschillende soorten coronatests? Bekijk onderstaande video: