Proshots
Sport en corona

Spelers van verschillende Serie A-clubs zijn positief getest op het coronavirus. Het gaat om zes mensen van Fiorentina, onder wie drie spelers. Bij Sampdoria zijn vier spelers positief getest. Onder hen is een voetballer die het virus al had gekregen, daarna negatief was, maar nadien toch weer besmet bleek.

Fiorentina, de nummer dertien in de Serie A, wil vrijdag weer de training hervatten en was om die reden iedereen die betrokken is bij de club aan het testen op het coronavirus. De zes positief geteste personen zijn in quarantaine gezet. Vorige maand werden er ook al drie spelers van de club positief getest. Woensdag werd ook bij een speler van Torino het coronavirus vastgesteld.

De clubs uit de Serie A hebben pas sinds kort toestemming de training te hervatten, maar wel met inachtneming van strenge voorschriften. Zo mogen spelers alleen individueel trainen en zijn groepstrainingen vanaf 18 mei toegestaan. Er zijn nog steeds plannen om de competitie uit te spelen in een van de zwaarst door het virus getroffen landen.

Brescia is kritisch

De meeste clubs staan positief tegenover de hervatting van de competitie, maar er zijn ook kritische geluiden te horen. Van Brescia bijvoorbeeld. De club, gelegen in de regio Lombardije waar de helft van alle Italiaanse doden te betreuren viel, vindt dat men de gezondheid van de spelers en alle mensen rond het team op het spel zet als er weer gevoetbald wordt.

Daniele Gastaldello Pro Shots

"Ik snap het niet. Het is tegen de natuur in", reageert Brescia-aanvoerder Daniele Gastaldello. "Wij zijn professionals, maar ook gewoon mensen met een vrouw en kinderen. Ik spreek hier ook namens mijn teamgenoten."

Protocol

Wanneer de competitie eventueel hervat kan worden, zal afhankelijk zijn van de goedkeuring van een medisch protocol. De Italiaanse voetbalbond heeft dat al opgesteld, maar de regering heeft nog te veel vragen daarover, bleek donderdag na overleg.

Volgens La Gazzetta dello Sport zijn er nog twee belangrijke pijnpunten: hoe kunnen alle spelers worden getest zonder dat dat ten koste van de testcapaciteit voor de Italiaanse bevolking en wat moet er gebeuren al een speler positief wordt getest.

De Italiaanse minister van Volksgezondheid meldde dat het protocol opnieuw zal worden bekeken en dat er hopelijk zo snel mogelijk uitsluitsel kan komen.

STER reclame