Tokmac Nguen en Abraham Frimpong (van Ferencvaros)
NOS Voetbal

Hongarije wil competitie en bekertoernooi hervatten, maar wat doet de rest?

Terwijl de eredivisie niet wordt uitgespeeld, zijn er verschillende Europese landen waar binnen afzienbare tijd weer gevoetbald moet worden. Zo werd al duidelijk dat de Portugese en Poolse competities eind mei kunnen worden hervat en mag vanaf 8 juni de bal weer rollen in Zwitserland.

Bijna alle clubs uit de hoogste Portugese voetbalklasse zijn maandag weer begonnen met trainen. De spelers werden eerst getest voordat ze in kleine groepjes aan een oefensessie konden beginnen.

De bedoeling is dat de Portugese voetbalcompetitie rond 30 mei wordt hervat, nu premier Antonio Costa de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus heeft versoepeld.

Hongarije is het volgende land met concrete plannen de competitie op te starten. Vanaf 23 mei moeten de eerste duels in de halve finale van het bekertoernooi gespeeld worden. Het is de bedoeling dat op 30 mei de competitie weer begint.

Dat zal de eerste weken zónder publiek gebeuren, want tot 30 juni zijn er geen toeschouwers in de stadions toegestaan vanwege de coronapandemie.

Woensdag beslissing in Duitsland

Op de vraag of en hoe de Bundesliga wordt uitgespeeld, komt woensdag meer duidelijkheid. Bondskanselier Angela Merkel overlegt dan met de zestien presidenten van de deelstaten over de maatregelen in Duitsland. Bij groen licht van de regering hoopt de Bundesliga op 15 of 22 mei (zonder publiek) weer te beginnen.

De afgelopen dagen zijn er ruim 1.700 coronatests uitgevoerd bij spelers en begeleiders van de 36 clubs in de eerste en tweede Bundesliga. Dat leverde tien positieve gevallen op.

11 maart: Borussia Mönchengladbach-FC Köln in een leeg stadion

Vorige week werden bij FC Köln drie coronagevallen geconstateerd. Twee spelers en een fysiotherapeut waren besmet. Een tweede testronde leverde bij Köln geen nieuwe positieve tests op.

Frankrijk gestopt, België stelt beslissing uit

Naast de Nederlandse eredivisie is ook de Ligue 1 in Frankrijk ten einde. Koploper Paris Saint-Germain werd uitgeroepen tot landskampioen. De club van onder anderen Neymar stond met nog elf duels te gaan twaalf punten voor op Olympique Marseille.

De Belgische Pro League handelde begin april voortvarend door voor te stellen de competitie te beëindigen. Het formele besluit is echter nog steeds niet genomen.

Club Brugge-middenvelder Ruud Vormer

De algemene vergadering van de Pro League, waarin de clubs uit de eerste en tweede klasse verenigd zijn, werd maandag voor de vierde keer uitgesteld. De nieuwe datum voor de beslissende vergadering is 15 mei.

Trainingen in Spanje en Italië

In Spanje en Italië, de twee zwaarst getroffen landen in Europa, zijn verschillende clubs deze week weer begonnen met trainen. Vooralsnog zijn dat alleen individuele trainingen.

De organisatie van La Liga hoopt de Spaanse competitie in juni weer te kunnen hervatten. De Italiaanse minister van Sport, Vincenzo Spadafora, zag de kansen op het hervatten van de Serie A vorige week niet heel positief in.

"Ik denk dat het steeds lastiger wordt om deze voetbalcompetitie nog te hervatten", vertelde Spadafora, die er over nadenkt het voorbeeld van Nederland en Frankrijk, waar de competities al zijn beëindigd, te volgen. "Misschien moet dat een soort van Europese lijn worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl