Afspraak salarisverlaging betaald voetbal: 'Solidariteit kernwoord'
De sociale partners in het betaald voetbal hebben collectieve afspraken gemaakt over noodmaatregelen die de bedrijfstak door de coronacrisis moeten helpen.
De Federatie Betaald Voetbal Organisaties (FBO), de spelersvakbonden VVCS en ProProf en de CBV (Coaches Betaald Voetbal) zijn er in geslaagd afspraken te maken over een potentiële salarisvermindering, die totaal op een bedrag van ongeveer 35 miljoen euro per jaar wordt geschat. "De clubs hebben gewacht op dit akkoord. Deze richtlijnen geven clubs en spelers een houvast", legt voorzitter Yevgeniy Levchenko van de VVCS uit.
De salarisreductie vindt plaats aan de hand van een progressieve staffel, beginnend bij 2,5 procent voor jaarsalarissen voor meer dan 25.000 euro bruto per jaar en oplopend naar maximaal 20 procent, waarbij de partijen hebben afgesproken rekening te houden met de overheidsmaatregelen.
Verder wordt afgezien van eventueel resterende vakantiedagen over het seizoen 2019/2020 en is er de mogelijkheid het vakantiegeld in juni over te maken in plaats van mei. "Solidariteit is het kernwoord in deze overeenkomst", vindt Levchenko.
"Dit akkoord geeft aan dat iedereen binnen de voetballerij zich volledig bewust is van de ernst van de crisis en de gevolgen voor het betaald voetbal", zegt directeur Serge Rossmeisl van de FBO. "Deze regeling bewijst dat het betaald voetbal de verantwoordelijkheid neemt om eerst naar zichzelf te kijken."
Levchenko spreekt van een redelijk compromis. "We overleggen al vanaf begin maart, open en constructief. Wij zagen spelers in veel landen geconfronteerd worden met forse salarisaanpassingen. Soms werd dit zelfs eenzijdig bepaald door hun club of overheid. Dat hebben wij in Nederland weten te voorkomen. Dit is een uniek akoord", zegt de oud-prof.
Sterkste schouders
"Het niet kunnen uitspelen van de competities en straks spelen zonder publiek leidt tot een inkomstenderving van 300 miljoen euro, heeft de KNVB berekend. Met die cijfers op tafel zijn we tot een pakket maatregelen gekomen dat ons inziens, gegeven de omstandigheden, een redelijk compromis is. Het pakket bestaat, daar waar het om inleveren van een deel van het salaris gaat, uit aanbevelingen waarbij wij zijn uitgegaan dat de sterkste schouders de zwaarste lasten zullen dragen", verduidelijkt Levchenko.
Geen gekke dingen
De spelers gaven de afgelopen tijd aan behoefte te hebben aan duidelijkheid. Ze wilden ook weten wat de clubs zouden doen met het geld dat wordt bespaard door de salarisreductie. "Daar zijn geen expliciete afspraken over gemaakt. We vertrouwen erop dat de clubs geen gekke dingen gaan doen", doelt Levchenko op de naderende transferperiode.
Levchenko verwacht dat clubs en spelers er snel uit zullen zijn door de aanbevelingen, die met de achterban al zijn besproken. "En mocht er straks weer met publiek gespeeld kunnen worden, dan vervallen alle afspraken", geeft Levchenko aan.