Salarisdiscussie Nederlandse voetbal gaat verder: spelers willen duidelijkheid
De financiële nood is groot bij de clubs in het betaald voetbal. Het speelverbod tot 1 september wegens het coronavirus laat diepe sporen na in de financiële huishouding.
Clubs zullen moeten bezuinigen, maar of de contractspelers op korte termijn meegaan in een korting op hun salaris is nog maar de vraag. Een eerste gesprek tussen vertegenwoordigers van werkgevers (FBO) en werknemers (VVCS, ProProf) heeft vandaag nog niet tot bindende afspraken over een collectieve aanpak geleid.
"Het inhoudelijke overleg was constructief en bood redenen genoeg om de gesprekken op korte termijn voort te zetten", aldus de gezamenlijke verklaring donderdagmiddag.
Overal in Europa proberen voetbalclubs de kosten in de crisistijd flink naar beneden te krijgen. Zo gingen de spelers van Juventus al akkoord met een voorlopige salariskorting (goed voor een bezuiniging van 90 miljoen euro), de spelers van Borussia Mönchengladbach leverden salaris in om andere werknemers binnen de club aan het werk te houden.
Saamhorigheid
Maar niet overal is die saamhorigheid te vinden. De spelers van de clubs in Premier League gingen niet akkoord met een salarisvermindering van 30 procent zolang de competitie niet hervat kan worden. De gesprekken in Engeland lopen nog, maar de spelers voelen er weinig voor geld in te leveren zonder te weten wat er dan met dat geld gebeurt.
In Nederland speelt dezelfde discussie. Er is sinds half maart geen competitievoetbal meer mogelijk geweest en de overheid besliste dat er tot 1 september ook niet gevoetbald zal worden. De KNVB zette een streep door de competitie in de ere- en eerste divisie en stuurde een brandbrief naar Den Haag om hulp. De schade voor de bedrijfstak is berekend op 300 miljoen euro en kan zelfs oplopen tot 400 miljoen euro.
Er is voor de betaaldvoetbalorganisaties (BVO's) dus flinke haast om te snijden in de kosten. PSV-directeur Toon Gerbrands zinspeelde al op een salariskorting bij de spelers, zoals de directie al heeft aangegeven. Hij joeg met zijn statement spelersvakbond VVCS in de gordijnen. De directie van Willem II levert, zolang er geen duels met supporters op de tribunes plaatsvinden, 15 procent van het salaris in en gaat met iedereen binnen de club in gesprek over het onderwerp. Ook de spelers.
Duidelijkheid
Of de spelers snel overstag zullen gaan, is de vraag. Ze willen eerst op een aantal punten duidelijkheid. Ze willen weten hoeveel ze zouden moeten inleveren, over welke periode (alleen over dit seizoen of ook over volgend seizoen) en wat de clubs doen met het geld dat ze eventueel op de salarispost bezuinigen.
Het kan in hun ogen niet zo zijn dat het geld dat de komende tijd eventueel wordt ingeleverd, gebruikt gaat worden om nieuwe spelers binnen te halen.
Daarnaast hebben de overkoepelende bonden FIFA en UEFA miljoenen aan hulp toegezegd aan de nationale voetbalbonden. In Nederland heeft de KNVB zelf ook al een noodfonds. Wat gaat er met dat geld gebeuren? Waar wordt dat voor gebruikt? Kortom: spelers willen transparantie in het hele proces. Ze hebben geen haast, en dat ligt anders bij de clubs.