Diego Simeone, trainer van Atlético Madrid AFP
Sport en corona

De FIFPro, de internationale vakbond voor voetballers, maakt zich zorgen over de manier waarop er internationaal gekort wordt op de salarissen bij voetbalclubs. "We roepen clubs op om met de nationale vakbonden te overleggen wat er moet gebeuren. We begrijpen de problemen, maar het kan niet zo zijn dat zaken waar spelers recht op hebben zomaar aan de kant worden geschoven."

Donderdag maakte FC Barcelona bekend dat het een flink deel van de salarissen van spelers in gaat houden. Van zowel de mannenvoetbalploeg (met onder anderen Frenkie de Jong) en de vrouwenploeg (Lieke Martens en Stefanie van der Gragt). Ook de basketbaltak van Barcelona valt onder de maatregel.

Nu volgt Atlético Madrid met een soortgelijke maatregel om 'de toekomst van de club te waarborgen'. Er werd niet bekend gemaakt hoeveel de salarissen zijn ingekort.

Bij Barcelona zou het om 70 procent gaan. De voetballers van de Spaanse club verdienen jaarlijks zo'n 500 miljoen euro.

Lionel Messi AFP

Volgens de FIFPro worden er in het voetbal soms exceptionele salarissen uitbetaald, maar geldt dat maar voor een klein deel van de voetballers. "Buiten enkele Europese topcompetities om is er vaak sprake van geringe inkomsten voor voetballers. In veel landen verdienen ze echt niet meer dan een modaal salaris. Daardoor worden nu veel spelers heel zwaar getroffen."

In Zwitserland nam FC Sion eerder deze maand drastische maatregelen. Negen spelers die een salarisverlaging weigerden of te laat reageerden op het voorstel werden op staande voet ontslagen.

Contractuele verplichtingen

In Nederland hebben meerdere clubs arbeidstijdverkorting aangevraagd. Evgeniy Levchenko, voorzitter van de Nederlandse spelersvakbond VVCS, reageerde eerder op de kwestie.

"Clubs hebben gewoon contractuele verplichtingen en het is echt niet zo dat alle voetballers contracten hebben als Lionel Messi of Cristiano Ronaldo. Als je kijkt naar de salarissen van spelers in de eerste divisie bijvoorbeeld, dan gaat het echt maar om een paar duizend euro. En die moeten daar vaak ook een gezin van onderhouden."

STER reclame