Salarisvermindering voetballers bij coronacrisis: 'Mag geen morele plicht worden'
De meeste Europese voetbalcompetities liggen in elk geval tot begin april stil vanwege de coronacrisis. In Engeland, Schotland en België zelfs tot begin mei. En dus zoeken de clubs middelen om te besparen.
Zo gaat de Schotse voetbalclub Heart of Midlothian de salarissen van alle spelers, de technische staf en het overig personeel met ingang van komende maand halveren. Volgens eigenaresse Ann Budge is de maatregel nodig om het hoofd boven water te houden nu er voorlopig niet kan worden gevoetbald.
De excentrieke Christian Constantin, voorzitter van het Zwitserse FC Sion, maakte het nog bonter. Donderdag ontsloeg hij negen spelers - waaronder oud-Arsenalspelers Johan Djourou en Alexandre Song - omdat ze niet binnen een paar uur hadden gereageerd op zijn voorstel voor een drastische salarisverlaging.
"Wat in Zwitserland is gebeurd, is gewoon schandalig", vindt Evgeniy Levchenko, voorzitter van de Nederlandse spelers vakbond VVCS.
"Ik hoor en lees de laatste dagen vaker verhalen dat profvoetballers maar gewoon hun salaris moeten inleveren, maar zo werkt het natuurlijk niet", vervolgt Levchenko. "Clubs hebben gewoon contractuele verplichtingen en het is echt niet zo dat alle voetballers contracten hebben als Lionel Messi of Cristiano Ronaldo. Als je kijkt naar de salarissen van spelers in de eerste divisie bijvoorbeeld, dan gaat het echt maar om een paar duizend euro. En die moeten daar vaak ook een gezin van onderhouden."
'Mag geen morele plicht worden'
Het is een ander verhaal als spelers vrijwillig een deel van hun salaris inleveren, vindt Levchenko. Zo zijn de voetballers van Borussia Mönchengladbach bereid de komende maanden een belangrijk deel van hun salaris in te leveren. Door het gebaar van de spelersgroep kan de nummer vier van de Bundesliga ongeveer een miljoen euro besparen.
De voetballers willen met hun actie tevens voorkomen dat de 'gewone' werknemers van de club hun salaris niet krijgen uitbetaald. Trainers en directie besloten zich onmiddellijk bij de actie aan te sluiten.
"Een mooi gebaar", vindt Levchenko, die zelf nog geen signalen in die richting heeft ontvangen vanuit het Nederlandse voetbal. "De huidige situatie is ook nog pril. Spelers willen bijna altijd meedenken, maar we moeten er echt voor waken dat het een morele plicht vanuit de maatschappij wordt. Je mag voetballers geen druk opleggen, zij zijn geen schuldigen."
Levchenko's Italiaanse collega, oud-voetballer Damiano Tommasi, reageerde niet meteen afwijzend op de oproep van Gabriele Gravina, voorzitter van de Italiaanse voetbalfederatie (FIGC) om salarismaatregelen.
"In de huidige crisis rond het nieuwe coronavirus zijn de hoge spelerssalarissen in de Serie A niet heilig", stelde Gravina. "Het mag in deze zware tijden geen taboe zijn om over salarisvermindering te praten".
Tommasi hield de deur open: "We hebben er allemaal belang bij om het huidige voetbalsysteem te behouden".