liveblog
NOS NieuwsAangepast

Rutte: mondkapje kun je zelf maken • Kappers opgelucht, bioscopen teleurgesteld

 • Volgens minister Hugo de Jonge kan vanaf juni iedereen met klachten worden getest op corona.
 • In dit artikel vind je een overzicht van wat er de komende tijd verandert aan coronamaatregelen in Nederland. Zo wordt bijvoorbeeld het dragen van een mondkapje verplicht in het openbaar vervoer.
 • Het RIVM meldt 36 nieuwe sterfgevallen en 27 extra ziekenhuisopnames. Ook het aantal IC-patiënten is opnieuw afgenomen. Hier lees je meer over de laatste Nederlandse cijfers.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente.
 • En bekijk hier de coronamaatregelen in Europa. Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit liveblog is nu gesloten. We gaan verder in een nieuw liveblog voor donderdag 7 mei, met het laatste coronanieuws.

Terugkijken: samenvatting van de persconferentie

Samenvatting: Rutte en De Jonge kondigen versoepelingen aan

Eigenzinnige corona-aanpak leidt in Stockholm tot 'vorm van groepsimmuniteit'

Zweden koos aan het begin van de coronacrisis voor een eigenzinnige aanpak: detailhandel en scholen bleven open. Tegelijkertijd werd erop gerekend dat mensen de nieuwe coronaregels vrijwillig zouden naleven.

Nu stevent regio Stockholm, met ruim 2 miljoen inwoners, af op een zekere vorm van groepsimmuniteit. Er is reden tot optimisme: wat het aantal doden betreft hoort Zweden in Europa tot de middenmoot, terwijl de druk op de gezondheidszorg afneemt.

Deze aanpak is lang vol te houden en daarom de beste oplossing, vinden deze Zweden:

'Onze aanpak is lang vol te houden'

Saunacentra teleurgesteld: 'Dit is de doodsteek'

Sauna- en wellnesscentra zijn ontsteld over de plannen van het kabinet om sauna's pas in september te openen. "We zijn heel erg teleurgesteld, ook geschrokken en zelfs verbijsterd", zegt voorzitter Jos Keizer van branchevereniging VNSWB tegen het ANP.

Er zijn volgens hem geen inhoudelijke argumenten om sauna's en wellnesscentra achter in de rij te zetten. "Terwijl onze branche juist heel veel meer fysieke ruimte en mogelijkheden biedt en juist eerder open zou kunnen."

De branchevereniging wil met de overheid in gesprek om hun plannen voor te leggen. "Er ligt een goed protocol, er is genoeg ruimte om mensen te ontvangen. De anderhalve meter afstand is geen probleem. We begrijpen het niet", aldus Keizer.

Keizer voorziet een ramp voor zijn sector. "Uitstel tot 1 september is de doodsteek voor een groot deel van onze bedrijven. Als eerste gesloten en als laatste weer open? We zijn zeer zwaar getroffen. Er zal een uitgebreider noodpakket voor ons moeten komen."

Experts: versoepelen verstandig, maar testbelofte moet worden waargemaakt

Het kabinet kondigde vanavond voor het eerst vergaande versoepelingen van de coronamaatregelen aan. In dit artikel reageren vier experts op de besluiten van het kabinet:

Rijlessen mogen ook weer, maar airco moet uit

De brancheorganisaties zijn "zeer content" dat er vanaf maandag - onder strikte voorwaarden - weer rijlessen mogen worden gegeven. Er ligt een veiligheidsprotocol klaar voor de herstart, schrijft de branchevereniging op hun website.

Voorafgaand aan elke les wordt de leerling uitgebreid gescreend aan de hand van een vraaggesprek. Als er geen sprake is van klachten, kunnen de lessen plaatsvinden met anderhalve meter afstand. Ook wordt het voertuig voor iedere les gedesinfecteerd en gelucht. Tijdens de les moet de airco zo veel mogelijk uitstaan en ramen zo veel mogelijk dicht zijn om luchtcirculatie tegen te gaan, staat op de website van rijscholenbranchevereniging.

Proef met bezoek in 25 verpleeghuizen

Vanaf 11 mei mogen 25 verpleeghuizen onder voorwaarden hun deuren weer openen voor bezoek, bevestigde minister De Jonge op de persconferentie. Dit besluit wordt positief ontvangen door seniorenorganisatie KBO-PCOB. "Mensen hebben grote behoefte aan perspectief. Met dit kabinetsbesluit is er weer een stip aan de horizon gekomen", zegt directeur Manon Vanderkaa.

Uit een enquête onder ruim 2000 mensen met een naaste in het verpleeghuis blijkt dat er veel begrip is voor de lockdown (67 procent). Maar ruim helft van alle ondervraagden geeft aan dat er nu onvoldoende mogelijkheden zijn om contact te houden met hun naasten in het verpleeghuis.

Bij een ruime meerderheid is er verdriet (73 procent) dat ze hun naaste in niet mogen bezoeken. Ruim driekwart van de ondervraagden geeft aan dat hun familielid eenzaamheid ervaart in het verpleeghuis.

Sinds 20 maart geldt een strikt bezoekverbod voor verpleeghuizen. Er wordt alleen bezoek toegelaten bij mensen die stervende zijn. Meer details over de naderende proef vind je op deze pagina van de Rijksoverheid.

Kappers 'zielsgelukkig' nu ze weer open mogen

Kappers zijn zielsgelukkig dat ze vanaf 11 mei weer open mogen. "Ik ben vooral heel blij voor onze ondernemers", zegt Maurice Crusio van branchevereniging ANKO. "Dit komt geen moment te vroeg. Economisch gezien stond het water aan de lippen bij veel ondernemers."

Crusio denkt dat veel kappers nu nog net hun zaak kunnen redden van de ondergang. "Daarom is dit fantastisch nieuws. We hebben hier hard voor geknokt en iedere mogelijkheid aangegrepen om te laten zien dat we er klaar voor zijn."

Over de voorwaarden voor de heropening, zoals het vooraf screenen van klanten op klachten, maakt hij zich niet zo veel zorgen. Zolang mensen maar eerlijk zijn over of ze symptomen hebben.

Volgens Crusio staat zijn telefoon inmiddels roodgloeiend; mensen willen graag weer een knipbeurt. "Iemand zei laatst: jullie kappers zijn het gezicht van de coronapandemie. Niks is zo zichtbaarder dan die koppies die er niet meer zo goed uitzien."

Rutte legt uit wat er verandert in het openbaar vervoer

'In tram, metro en trein is anderhalve meter afstand niet realistisch'

Dertig bezoekers is nog te weinig, zeggen bioscopen en poppodia

De Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten is blij dat bioscopen vanaf 1 juni weer open mogen, maar het aantal van dertig toegestane personen noemt directeur Gulian Nolthenius 'teleurstellend'.

"Als branche hebben we zelf een protocol gemaakt gebaseerd op 100 bezoekers. Dat is al zo'n 25 procent van de zaalbezetting, dertig personen zit daar zwaar onder. Het is de vraag of filmtheaters en bioscopen het zien zitten om daar open voor te gaan."

Nolthenius acht de kans groot dat veel ondernemingen gesloten zullen blijven. "100 was al niet rendabel, zelfs verliesgevend. En dat is jammer, want wij willen niets liever dan bezoekers afleiding geven in deze tijd."

Hetzelfde geldt ook voor de Nederlandse poppodia en festivals. "Je hebt personeel nodig om je te handhaven. Je moet behoorlijk wat kaarten verkopen wil je dat gat dichten", zegt Berend Schans, directeur van de branchevereniging. "Door open te gaan voor dertig mensen loop je een bedrijfsrisico dat op geen enkele manier gedekt is. Waarom zou je dat doen?"

Ook Schans denkt daarom dat veel poppodia voorlopig dicht zullen blijven. En zolang die dichtblijven, is de kans volgens hem ook groot dat veel ervan zullen omvallen. "Poppodia kunnen gemiddeld vijf maanden overbruggen, maar er is ook een aantal dat dit maar twee maanden kan. Dus er moeten wel extra maatregelen komen, anders houden zij dat niet vol."

Gepresenteerde versoepelingen gebeuren 'alleen als het kan'

Er komen dus een behoorlijk aantal versoepelingen aan, maar die kunnen ook teruggedraaid worden als blijkt dat het aantal coronapatiënten weer fors stijgt en de IC-afdelingen de toename niet aankunnen. Het kabinet blijft "bijschakelen", is de boodschap op de persconferentie. "We blijven steeds de effecten volgen, dus we doen het steeds alleen als het kan", benadrukt Rutte.

De Jonge spreekt over een "controlefase", waar het testen en het contactonderzoek dus heel belangrijk zijn. Het kabinet rekent dat dit nog maanden zal duren, tot er uiteindelijk een vaccin is.

OV-NL: 'Mooie maatregelen'

De branchevereniging van ov-bedrijven, OV-NL, is blij met de invoering van de mondkapjes in het ov. "Dit zijn mooie maatregelen", zegt voorzitter Pedro Peters. "Die komen helemaal overeen met het advies dat wij hebben gegeven: een slimme combinatie van maatregelen."

OV-NL pleitte eerder al voor het gebruik van mondkapjes in het openbaar vervoer. Hoewel het ov met deze maatregelen nog altijd maar 40 procent van het aantal reizigers kan vervoeren, ziet de branchevereniging dit als een behoorlijke vooruitgang. "Op dit moment vervoeren we maar 10 procent, dus vanaf 1 juni gaat alles weer rijden. Alles gaat uit de kast."

Tegelijkertijd roept de branchevereniging reizigers nog wel steeds op om het ov zo min mogelijk te gebruiken. Scholen gaan ook bekijken of ze lestijden kunnen aanpassen, zodat de spits wordt verspreid over de dag.

Rutte: 'Vanaf 1 juli bijeenkomsten tot 100 personen weer mogelijk'

Rutte: in kerken, congrescentra en crematoria maximaal 100 personen

Ondernemers en horeca: 'Blij dat er perspectief is'

Koninklijke Horeca Nederland (KHN), ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn opgelucht met de vanavond aangekondigde versoepelingen.

"Ik ben blij dat er nu wat perspectief is", zegt KHN-voorzitter Willemsen. "Als horecaman vind ik dat heel mooi, als ondernemer vind ik dat nog wel heel spannend."

Hij doelt daarmee op het tweede steunpakket dat premier Rutte aankondigde op zijn persconferentie. "Het is wel nog de vraag hoe dat tweede steunpakket eruit gaat zien, want we wachten nog op antwoorden op vragen over het eerste steunpakket."

VNO-NCW-voorzitter De Boer noemt de versoepelingen een opsteker voor ondernemers in zwaar weer. "Door de gesloten sectoren weer op te starten, verminderen we de diepte en de kosten van de recessie. Maar voor alle ondernemers die nog wachten of maar beperkt aan de bak kunnen, moeten we met het tweede noodpakket zorgen dat ze worden gecompenseerd. Zodat we zo veel mogelijk banen en bedrijvigheid in stand kunnen houden. Voor veel sectoren moet de klap bovendien nog komen."

Rutte: mondkapje voor ov kun je zelf maken

Vanaf 1 juni worden niet-medische mondkapjes verplicht in het openbaar vervoer. Wie geen mondkapjes heeft, kan er zelf een maken, zegt premier Rutte. Er komt ook een website waarop beschreven staat hoe zo'n mond-neus-kapje het beste genaaid kan worden.

Medische mondkapjes zijn namelijk nodig voor het zorgpersoneel, dus die kunnen reizigers niet aanschaffen. "Mensen moeten dit zelf regelen". Iemand zonder mondkapje in het openbaar vervoer krijgt wel een boete, maar het is nog niet vastgesteld hoe hoog die boete is.

Het kabinet was lang tegen het verplichten van mondkapjes, omdat het niet voldoende beschermt tegen het coronavirus. Inmiddels heeft Rutte zich laten overtuigen dat mondkapjes "een toegevoegde waarde" hebben op plekken waar de anderhalve meter niet gemakkelijk te handhaven is. "Het draagt eraan bij dat je anderen minder snel besmet."

"Shawls en andere mondbedekkingen zijn niet afdoende", zegt de branchevereniging voor alle openbaarvervoerbedrijven op zijn website. "Reizigers zijn zelf verantwoordelijk om mondkapjes aan te schaffen."

Aantal toegestane visite blijft ongewijzigd

Het kabinet heeft toch niet besloten het toe te staan om meer bezoekers thuis te ontvangen. Het advies blijft: maximaal drie, buiten het gezin. Er moet namelijk anderhalve meter afstand worden gehouden. "En de Nederlandse huizen zijn doorgaans niet zo groot. Behalve als je misschien in een paleis woont", aldus Rutte.

Rutte: dit vraagt nog meer verantwoordelijkheid

De komende fase het stap voor stap terugdraaien van de 'intelligente lockdown' zal niet eenvoudig zijn, benadrukt Rutte. Want iedereen moet op anderhalve meter van elkaar blijven en dat zal moeilijker worden als er meer mensen op weg mogen.

"Het zal nog meer verantwoordelijkheid vragen. We moeten dit doen met 17 miljoen mensen." De versoepeling zal een stortvloed aan vragen oproepen, zegt de premier.

Het kabinet gaat met het tweede economische steunpakket rekening houden met ondernemers die voorlopig niet open kunnen. "We maken niet alleen mensen blij, we stellen ook mensen teleur."

Rutte: 'Dit vraagt nog meer verantwoordelijkheid'

Schematisch overzicht van het stappenplan

Dit verandert er vanaf 1 juni

Als het virus onder controle blijft, is het de bedoeling dat het volgende wordt toegestaan:

 • Openbaar vervoer weer volgens normale dienstregeling, dragen mondkapje verplicht.
 • Middelbare scholen weer open, in de praktijk zal dat 2 juni zijn vanwege Pinksteren.
 • Terrassen weer geopend, maximaal tien personen bij elkaar.
 • Ook restaurants, theaters en bioscopen mogen weer klanten ontvangen.
 • Alleen op reservering, maximaal 30 bezoekers op anderhalve meter afstand van elkaar.
 • Musea en monumenten mogen open als bezoekers kaartjes vooraf kopen.

Controlegesprek bij reserveringen in horeca

Over drie weken, op 1 juni, mogen bioscopen, restaurants, musea en culturele instellingen weer open. Maar er is een maximum gesteld van 30 personen, inclusief het personeel. Dus dat betekent dat er gereserveerd moet worden.

Er vindt ook een controlegesprek plaats, waarbij gekeken wordt of er geen coronaklachten zijn. Het is niet duidelijk of dat gesprek per telefoon of ook online gaat. "Het is cruciaal dat dit gesprek heel serieus wordt genomen", zegt Rutte.

Rutte: 'Terrassen, restaurants, cafés, bioscopen, theaters en concertzalen onder voorwaarden open'

De maatregelen vanaf 11 mei

Dit verandert er vanaf 11 mei aan de bestaande coronamaatregelen:

 • Contactberoepen mogen weer aan de slag, zoals kappers. Onder contactberoepen vallen ook: acupunctuur, pedicure, opticien en rij-instructeurs.
 • Alleen op afspraak en klanten moeten aantonen dat ze geen coronasymptomen vertonen, mondkapje niet verplicht.
 • Niet-contactsporten, zoals tennis en golf, mogen buiten weer. Wedstrijden nog niet toegestaan.
 • Bibliotheken weer open.

Een volledig overzicht van de maatregelen vind je hier.

Rutte: 'Per 11 mei de meeste mensen met contactberoepen aan de slag'

De Jonge: iedereen met klachten kan vanaf juni worden getest

Volgens minister Hugo de Jonge kan vanaf juni iedereen worden getest op corona die dat wil, hij hoopt dat 1 juni haalbaar is. Wie besmet is moet twee weken in thuisquarantaine en de GGD gaat dan contactonderzoek doen.

De Jonge benadrukt dat voorzichtigheid nog geboden is. "Het virus is niet weg. Bescherm jezelf en daarmee elkaar."

De Jonge: 'In juni kan iedereen met klachten worden getest'

Rutte waarschuwt: 'Nederland kan alleen van het slot als we ons verstandig gedragen'

Premier Rutte zegt dat het nu, na twee maanden, tijd is voor versoepeling van allerlei coronamaatregelen. Hij maakt wel een 'winstwaarschuwing', zo zei hij op de persconferentie. "We kunnen Nederland alleen van het slot halen als iedereen zich verstandig gedraagt."

Minister De Jonge: coronacrisis is pas voorbij als een vaccin is

"Wanneer is dit voorbij?", die vraag is volgens Minister de Jonge de "ultieme stip op de horizon". Pas als er een vaccin is, dan is het voorbij, benadrukt De Jonge.

'OMT gaf geen advies over versoepeling'

Het Outbreak Management Team (OMT) heeft het kabinet niet geadviseerd over de versoepeling van de maatregelen na 2 juni, laten twee OMT-leden aan de NOS weten. Alleen over de contactberoepen en het buiten sporten heeft het OMT het kabinet geadviseerd.

Over de terrassen, bioscopen, restaurants, musea, bijeenkomsten en middelbare scholen is geen advies uitgebracht.

Bekijk op deze kanalen de persconferentie over versoepeling coronamaatregelen

Op een persconferentie die om 19.00 uur begint, lichten premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid toe hoe de komende weken en maanden eruit zullen zien.

De persconferentie is bij de NOS te volgen via deze kanalen:

Rover: 'Invoering mondkapjes goede maatregel'

Reizigersvereniging Rover vindt de invoering van de mondkapjes in het openbaar vervoer een goed idee. "De dienstregeling moet naar 100 procent, zodat iedereen op zijn werk kan komen", zegt Freek Bos, directeur van Rover, naar aanleiding van de uitgelekte plannen van het kabinet die vanavond bekend worden gemaakt.

Ook stuurt Rover aan op het inzetten van touringcars ter ondersteuning van de normale dienstregeling. "Zij hebben nu ook al een tijd geen inkomsten", zegt Bos. "Of bestel alvast elektrische bussen, die dan over een half jaar klaar zijn voor gebruik."

Volgens Bos is dit een mooi moment om het gebruik van dieselbussen terug te schroeven. "Zo kun je ook beter de klimaatdoelen halen."

Nederlandse universiteiten geven na de zomer 'hybride onderwijs'

De Vereniging van Universiteiten (VSNU) heeft een leidraad bekendgemaakt voor het universitair onderwijs na de zomer: On Campus, als het kan. Online omdat het kan. Daarmee wil de koepelorganisatie duidelijkheid scheppen. Want universiteitsbesturen, docenten en studenten hebben veel vragen over de vorm die het onderwijs moet krijgen zolang de coronamaatregelen van kracht zijn.

De universiteiten bereiden zich voor op verschillende scenario's. Ze hervatten colleges op locatie waar dat conform de anderhalvemeterregel kan. Waar dat niet mogelijk is, blijven ze uitwijken naar online lesgeven.

Al het universitair onderwijs en onderzoek gebeurt sinds 16 maart op afstand. Ondertussen zijn meer activiteiten online gegaan. Deze maand houden alle Nederlandse universiteiten online open dagen. Hun voorlichting is inmiddels ook digitaal beschikbaar.

Mondkapjes hinderen communicatie voor doven en slechthorenden

Doven en slechthorenden in België vragen om doorzichtige mondkapjes. Liplezen en gezichtsuitdrukkingen zijn voor hen erg belangrijk in de communicatie.

Wereldwijd is er een tekort aan mondkapjes, doorzichtige mondkapjes zijn nog schaarser. Een liefdadigheidsinstelling in Vlaanderen heeft daarom video's online gezet met hoe mensen ze zelf kunnen maken.

Dat ziet er zo uit:

'We hebben doorzichtige mondmaskers nodig'

Kamerdebat klaar, KLM moet volgens minister flink reorganiseren

De Tweede Kamer is klaar met het debat over steun voor KLM. Volgens minister Wopke Hoekstra van Financiën zal KLM ook met financiële steun van de overheid flink moeten reorganiseren om het hoofd boven water te houden.

De steun voor KLM, waarvoor 2 tot 4 miljard euro beschikbaar is, krijgt vooralsnog de vorm van garantstellingen en leningen. Hoekstra kon niet uitsluiten dat de overheid in een later stadium ook aandelen bijkoopt.

Daarnaast moeten er volgens minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur afspraken worden gemaakt op het gebied van duurzaamheid en hinderbeperking. Maar die gaan wat haar betreft gelden voor de hele luchtvaartsector en niet alleen voor KLM.